3 Cara Mengendali Pemikiran Negatif – Nak Cuba Tak?

Ada banyak benda dalam kepala itu biasa dan normal, terutama kalau hidup kita banyak komitmen, banyak benda nak kena fikir dan susah untuk ‘berehat’ sekejap daripada minda yang berserabut.

Tetapi kalau ia berterusan, sampai berhari-hari dan kacau rutin harian kita, contohnya sampai tahap susah nak tidur, asyik berulang-ulang fikir (ruminating) dan akhirnya, jadi lagi penat.

“Fikir saja lebih, tetapi tak ada tindakan pun.”

Tambah pula kalau pemikiran itu bersifat negatif, lagi lah memenatkan, betul tak?

Pemikiran negatif ini bahaya untuk kita. Kalau kita tak urus dengan baik, boleh menjurus ke arah simptom kemurungan (depression) atau kegelisahan (anxiety). Sebab itu kena cepat-cepat kendalikan, sebelum jadi semakin melarat dan ganggu kesihatan mental kita.

Jadi ada beberapa teknik yang kita boleh buat, untuk bantu urus diri dengan pemikiran negatif sebegitu. Saya senaraikan 3 cara yang praktikal dan boleh terus aplikasikan hari ini.

1. Fahami dulu corak pemikiran negatif kita

“Name it to tame it.” Kita mesti kenal dulu ‘musuh’ kita, barulah kita lebih tahu macam mana nak ‘tewaskan’ mereka, betul tak?

Ibarat kalau kita main Pokemon, kita mesti nak tahu dulu Pokemon elemen apa yang kita jumpa, barulah kita boleh pilih Pokemon kita yang ‘super effective’ dengan dia.

Pelik lah kalau dah tahu kat depan itu ialah Squirtle (Pokemon Air), kita pun pilih Charmander (kategori api) untuk lawan. Itu mengundang nahas namanya.

Jadi untuk overthinking pula, cuba kita kenalpasti dulu, apa jenis pemikiran negatif yang kita lalui itu. Kalau kita rasa pemikiran itu bukan negatif, cuba tanya diri,

“Pemikiran ini membantu tak?”

Atau hanya memenatkan dan membebankan saja sebenarnya? Ini antara contoh jenis-jenis pemikiran negatif yang ada, beserta contoh sekali.

Kredit kepada PsychologyTools.com

Selepas kita dah kenal mana satu corak pemikiran negatif kita yang selalu dialami, barulah kita boleh belajar cara nak cabar dia! Tanya diri kita soalan-soalan ini,

  • Sejauh mana pemikiran ini satu realiti dan bukannya persepsi sendiri saja?
  • Apa bukti pemikiran aku lalui ini memang betul dan sahih?
  • Ada tak alternatif atau sisi pandang lain terhadap situasi aku lalui ini?

Kata kunci kat sini, ialah untuk kita pertikaikan semula pemikiran yang dilalui. Sebab apa yang kita fikir, boleh pengaruhi apa yang kita rasa (emosi) dan macam mana respons kita terhadapnya (tingkah laku).

2. Belajar Untuk ‘Berhenti’

Pemikiran yang berserabut ini memenatkan, terutama kalau ia melibatkan kerja atau komitmen seharian. Jadi penting juga untuk singgah ke R&R supaya minda dapat berehat sekejap.

Antara cara yang kita boleh buat, ialah amalkan teknik pernafasan dalam-dalam, untuk perlahankan semula ‘kebisingan’ otak kita.


Apabila kita sedang overthinking, minda kita akan wujudkan persepsi bahawa ada ancaman yang akan terjadi, sama ada risau deadline assigment semakin dekat, atau kerja di pejabat yang masih tak selesai, atau mungkin juga resah dengan isu keluarga yang tak jumpa solusi.

Walau apa pun isunya, kesannya tetap sama, iaitu ia menjadikan kita masuk ke fasa ‘fight-or-flight’, iaitu mod minda kita bila berhadapan dengan sesuatu yang berbahaya kepada diri. Ia adalah mod survival.

Jadi, latihan pernafasan yang relaks dapat bantu redakan semula ketegangan otot, kegelisahan di hati dan jantung yang berdebar-debar itu, sebab macam mana sesuatu di emosi boleh beri kesan pada fizikal kita, macam itu juga sebaliknya.

Saya pernah kongsikan 5 teknik tenangkan diri yang ada, untuk berhadapan simptom-simptom stres, kemurungan dan kegelisahan sebelum ini. Ada dalam kursus percuma ini. Penjelasan yang lengkap, menyeluruh dan praktikal.

24 video, 9 bab dan akses percuma sepanjang hayat. Daftar segera kat sini.

3. Keluar Daripada Suasana (Ubah Persekitaran)

Contohnya kalau sedang alami overthinking itu waktu sedang baring-baring di atas katil. Usahakan untuk ubah pattern tingkah laku kita kepada sesuatu yang lain. Buatlah apa-apa saja, sama ada pergi ke bilik air dan mandi, atau ke dapur dan masak maggi, atau pergi berborak dengan kawan-kawan kat luar.

Apa saja, tak kisah. Asalkan, persekitaran kita waktu itu berubah, dengan harapan, ‘dalaman’ kita juga turut berubah. Untuk nampak sesuatu perubahan, kita sendiri mesti buat satu perubahan, kan?

‘Keluar’ sekejap daripada tempurung overthinking itu. Nanti apabila dah selesai, kembali semula. Mungkin pemikiran akan kembali rasa resah itu, tetapi sekurang-kurang ada break di pertengahan dan dapat kurangkan sedikit tahap keterukan (severity) pemikiran negatif kita.

4. Terakhir, Dapatkan Bantuan Profesional

Kalau simptom overthinking kita ini dah melarat sangat, berlarutan pula, malah sehingga beri kesan pada rutin hidup seharian kita, dan dah amalkan macam-macam teknik pun masih tak reda, terimalah hakikat bahawa,

Pentingnya untuk dapatkan bantuan daripada pihak yang terlatih, sama ada doktor psikiatri, kaunselor atau psikologis klinikal.

Tak perlu malu, tak perlu segan, sama macam kita okay saja untuk jumpa doktor apabila patah kaki, begitu juga sepatutnya persepsi kita terhadap individu yang lalui sesi kaunseling contohnya, untuk kesihatan emosi dan mental mereka.

Caranya? Saya letak dalam gambar ini sebagai panduan ringkas.

Sebelum kita tutup..

Konklusinya, pemikiran ini elemen normal untuk seseorang manusia itu ada, dan kita semua akan ada alami pemikiran negatif dalam seharian. Cuma untuk individu yang sihat, pemikiran itu hanya hadir sebagai pemikiran, dan berlalu begitu saja, macam angin bayu pantai yang menyapu pipi.

Tak beri kesan, tak ganggu hidup dan kerja seperti biasa.

Tetapi ada orang, yang terus tenggelam dalam pemikirannya yang negatif itu, sehingga dia menjadi semakin tertekan dan tak mampu nak keluar daripada lubang overthinking itu.

Kata kuncinya, untuk kita tahu kita dalam golongan yang mana satu.

Okay? Jadi, antara 3 cara dikongsikan, mana satu anda rasa sesuai untuk diri anda? Kongsikan juga teknik anda sendiri di ruangan komen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *