Santai & Saintifik

Category: Jurusan Psikologi (page 2 of 2)

3 Jawapan Berbeza Untuk Soalan “Apa Kerja Saya?”

3 Julai 2017 – 3 Januari 2017
Genap 6 bulan sudah saya memulakan kerjaya sebagai Behavioural Therapist untuk kanak-kanak Autism, alhamdulillah.
Jujurnya, terlalu banyak perkara baru saya pelajari yang dahulunya, banyak pada teori, tetapi kali ini, REAL dan PRAKTIKAL di hadapan mata, cara untuk menangani dan mendidik mereka. Bersyukur sangat-sangat, sebab dapat kembali semula ke dunia berkaitan Psikologi, terutama berkaitan kanak-kanak (minat sejati saya dalam Psikologi)
Setiap kali ditanya orang, kerja apa sekarang, biasanya saya sediakan TIGA jenis ‘silibus’ jawapan, mengikut siapa yang bertanya:

PERTAMA – Golongan Yang Faham Dunia Psikologi

“Oh sekarang aku kerja sebagai Behavioural Therapist, untuk budak-budak Autism dan ADHD. Kitorang guna Applied Behaviour Analysis (ABA) untuk bantu budak-budak tu belajar life skills yang asas macam Eye Contact, Inhibition, Social Skills etc.”

KEDUA – Golongan Tahu Asas / Bukan Dari Dunia Psikologi

“Oh sekarang aku kerja jadi Autism Therapist, bantu kanak-kanak Autism. Kat private center (bukan klinik/hospital), dia macam sekolah/tadika, tapi kitorang tak ajar ABC. Ajar basic Life Skills sebab perkembangan minda budak-budak Autism tak macam kita kan.”

KETIGA – Golongan Tak Tahu Apa-apa (Biasanya bila balik kampung)

“Oh sekarang kerja jadi cikgu tadika untuk budak-budak istimewa.”
Jadi, sesiapa yang pernah bertanya saya kerja sekarang, dan pernah terima jawapan maka dah boleh agak saya ‘letakkan’ anda dalam kategori mana satu 🙂

Daripada Engineering Ke Psikologi – BAGAIMANA?

Satu ketika dahulu, saya berada dalam dunia Engineering, yakni Diploma in Aeroplane Maintenance, di UniKL MIAT. Cita-cita berkobar-kobar, tinggi dan bersemangat mahu menjadi seorang jurutera kapal terbang.
Namun akhirnya, Allah izinkan saya bertemu jalan minat sendiri, ialah keinginan untuk memahami minda dan tingkahlaku manusia, sehingga tamatnya saya belajar Degree in Psychology, University of Nottingham.
Saya pergi dengan pinjam boleh ubah MARA, yang ketika itu memberikan skim khas bernama Skim Pelajar Cemerlang (SPC), Lepasan Diploma, iaitu untuk mana-mana pelajar pinjaman MARA (KPM, UniKL etc) yang mendapat keputusan CGPA 3.5 dan ke atas (MIAT, 3.85 dan ke atas).
Saya ditawarkan untuk menyambung degree Engineering di United Kingdom atau Australia, atau mana-mana negara yang dimahukan. Tetapi kerana saya nak juga sambung Degree Psychology, MARA jadi pelik (sebab diploma Engineering) dan nama saya tak disenaraikan untuk dapat ke UK. Mudah cerita, macam nak ‘reject’ dah.
Ketika itu, saya teramat sedih, melihat kawan-kawan saya yang dalam program sama, seorang demi seorang fly ke UK dan Australia, dalam bidang degree Engineering mereka.
Sebagai backup plan, saya apply juga UPU untuk degree Psychology di UKM, UIA, UMS dan USM. Tetapi, semuanya reject permohonan saya, atas alasan yang sama. “Diploma Engineering, kau apahal nak buat degree Psikologi?” :'(
(tetapi bukan itu lah ayat dalam surat mereka lol)
Tetapi, saya bukan jenis cepat mengalah. Sewaktu permohonan MARA saya pending dan hampir kecundang/ditolak, saya juga ada apply Degree in Psychology di United Kingdom. 5 permohonan, 4 terima saya. Nottingham, Reading, Westminster dan satu lagi saya tak ingat. Yang reject saya, Warwick.
(tengok tu? UK nak saya, Malaysia tak nak?)
Semuanya dengan hujah yang sama, “Tiada masalah awak nak ambil Psikologi kat universiti kami, sebab nanti masuk, belajar daripada awal juga.” Lebih kurang begitulah maksud informal mereka.
Seperti saya cakap, saya tak mudah mengalah, maka saya hantar rayuan kepada MARA, tetapi bukan sekadar rayuan. Saya buat proposal, “My Future Plan” saya tulis di muka depan, dalamnya ada 10-12 muka surat, bercerita siapa saya, kenapa nak sambung Psikologi, apa perancangan saya untuk rakyat Malaysia apabila balik nanti.
Dan macam-macam lagi.
Saya serahkan kepada pegawai MARA yang menjaga urusan permohonan program kami, sehinggalah lebih kurang 2 minggu kelas UK dah start, saya menerima panggilan telefon daripada MARA, suruh siapkan isi borang pinjaman pelajaran luar negara secepat mungkin (maksudnya, permohonan saya dah lulus)
Saya takkan lupa, ketika itu petang, saya terus sujud syukur dan beritahu kepada Ummi dan Abah. Seronoknya, MASYA ALLAH. Terlalu sukar nak digambarkan. Hanya Allah yang tahu!
Dalam masa 3 hari sahaja, urusan borang tersebut selesai, dan MARA pesan lebih baik saya beli sendiri tiket ke UK, sebab nak tunggu MARA belikan, lambat. Nanti claim saja.
Maka tup tap tup tap, pejam celik, dalam masa seminggu sahaja, saya sudah berada di Nottingham, tepat jam 5.13pm, 5 Oktober 2013.
Takkan sesekali saya lupa pengalaman berharga tersebut. Betapa bersyukurnya Allah pilih untuk dijadikan salah satu insan yang menyahut Fardhu Kifayah ini.
Atas sebab rasa ini jugalah, kenapa saya kembali kepada kerjaya untuk menjadi seorang Psikologis (kerana saya tak puas dalam kerjaya yang tak practicing Psychology). Antara sebab lain ialah:
  1. Saya mahu menyumbang sebanyak-banyaknya dalam ilmu berkaitan Psikologi kepada rakyat Malaysia yang saya kenali, dan mengenali saya.
  2. Saya mahu bantu sebanyak-banyaknya Mahasiswa dan Graduan Psikologi yang mencari-cari peluang berkhidmat kepada Malaysia.
  3. Saya mahu bantu sebanyak-banyaknya pelajar sekolah di Malaysia yang berminat untuk menyambung ke bidang Psikologi, bukan lagi bidang-bidang tipikal seperti Medic, Engineering, Lawyer dll. Masih ada beratus-ratus lagi bidang selepas SPM nanti.
Doakanlah saya mampu mencapai cita-cita ini.
Saya gembira untuk berkongsi mana-mana yang mampu. Setiap hari, saya membaca dan membalas mesej-mesej di pageAiman Psikologisyang bertanya macam-macam soalan berkaitan Psikologi, kerjaya dalam Psikologi mahupun akademik dalam Psikologi.
Saya juga ada jalankan projek#AskAimandi FB saya, yang insya Allah, akan kembali diteruskan tak lama lagi.
Saya bahagia, apabila orang lain mendapat manfaat dan tempias daripada rezeki MAHAL yang Allah amanahkan kepada saya ini.
(sudah tentulah, ada juga perjuangan dan kesusahan yang terpaksa dilalui, yang tidak ditulis dalam media)
Mana-mana penulisan saya yang bermanfaat untuk dibaca dan disebarkan, teruskanlah membaca dan sebarkan. Saya gembira untuk mati dalam keadaan penulisan saya masih mampu memberi manfaat.
Jika anda sukakan penulisan saya, boleh klik FOLLOW. Saya amat hargai setiap mata yang membaca tulisan saya di maya ini. Wallahualam. Setakat ini sahaja.
Lain kali, saya sambung mengenai suasana masa depan bidang Psikologi di Malaysia pula, insya Allah 🙂
—-
Aiman Amri
– Diploma in Aeroplane Maintenance, UniKL MIAT
– BSc in Psychology, University of Nottingham
– Assistant Psychologist, WeCare Allied Health Center
Your future Psychologist insya Allah ^_^

Perbezaan Antara Psikiatris, Psikologis dan Kaunselor

“Apakah perbezaan kerjaya Psikiatris, Psikologis dan Kaunselor?”
Tak dinafikan, orang awam biasanya keliru bab ini. Saya juga begitu satu ketika dahulu.

1. PSIKIATRIS

Mereka ini sebenarnya ialah doktor, yang melalui pendidikan Medic 5 tahun. Selepas mereka sudah bergelar MO, dan bagi yang mahu jadi specialist, ada pilihan untuk masuk ke bahagian Psikiatri. Maka, seorang Psikiatris ini sebenarnya ialah doktor perubatan, yang merupakan pakar dalam bahagian Psikiatri, sama seperti Doktor dalam O&G, Orthopedic, Neurology dan sebagainya.
Kaedah rawatan mereka juga banyak berunsurkan ubat-ubatan, iaitu pendekatan pharmacology. Mereka arif mengenai keadaan biologi dan neurologi otak si penghidap.

2. PSIKOLOGIS

Berbeza Psikologis, mereka bukan doktor. Mereka ialah graduan dalam bidang Psikologi, dan bekerja sebagai Psikologis. Syarat minimum untuk seorang Psikologis di Malaysia ialah Master in Psychology (mana-mana cabang Psikologi yang berkaitan). Kebanyakannya, ramai yang mempunyai PhD, maka ramai digelar sebagai Dr. Hakikatnya, Doktor mereka ialah daripada PhD, dan bukan perubatan, sebab itu ramai selalu tertukar.
Unutk menjadi Psikologis, ada beberapa fasa yang diperlu dilalui (bukan semata-mata ada Master/PhD Psychology), contohnya perlu attach dengan mana-mana hospital selama 2 tahun, praktis dalam bidang berkaitan (bagi Clinical Psychologist).
Rawatan mereka lebih kepada pendekatan Psikologi seperti Psikoterapi, Cognitive Behavioural Therapy, Psychoanalysis dan banyak lagi!
Di Malaysia, Psikologis yang wujud kebanyakannya melibatkan Clinical Psychologist atau Occupational Psychologist. Malaysia, kita belum kukuh lagi kerjaya ini.
Berbeza di UK contohnya, mereka sudah ada Educational Psychologist, Road User Behavioural Psychologist, Cognitive Psychologist, Developmental Psychologist, Child Psychologist, Forensic Psychologist, dan banyak lagi!
Di sana, kerjaya Psychologist dianggap setaraf dengan Doktor perubatan dan peranan mereka banyak mempengaruhi suasana di sana. Insya Allah lain kali saya kongsikan secara spesifik mengenai ini.

3. KAUNSELOR

Haaa.. Ini ramai yang sudah kenal, sebab di sekolah dan universiti dahulu, tahu wujudnya mereka kan? Kementerian kita (mengikut WHO) tetapkan dalam 500 pelajar, WAJIB ada satu kaunselor (nisbah 1:500).
Kaunselor ialah mereka yang dalam bidang Psikologi, tetapi sudah spesifik dalam bidang kaunseling, iaitu cabang lebih mendalam mengenai rawatan dan terapi/penyelesaian kegusaran minda klien melalui sesi kaunseling individu atau berkumpulan.
Seorang graduan Psikologi (seperti saya) tak boleh bekerja sebagai kaunselor, kerana lesen kaunselor itu hanya diberikan kepada mereka yang berlatarbelakangkan Kaunseling. Lesen tersebut juga perlu diperoleh daripada Lembaga Kaunselor Malaysia (bukan semata-mata graduasi Kaunseling, terus jadi kaunselor. Panjang prosesnya)
Ramai selalu salah faham mengenai ini.
—-
Secara ringkas, inilah perbezaan terbesar antara tiga kerjaya yang selalu disamaratakan ini. Sebenarnya luas lagi diskusi ini, tetapi kali ini, saya tulis seringkas yang boleh (tetapi panjang pula bab Psikologis haha. Bias di situ 😛 )
Kalau ada apa-apa soalan atau nak tambah, dipersilakan untuk komen di bawah 🙂
Terima kasih sudi membaca! SHARE supaya lagi ramai lebih faham mengenai perbezaan ini.

Future Psychologist, insya Allah!

It has been a year since my graduation, the date when I ended my Psychology degree journey in Nottingham.
Eversince, I’ve been exposing myself with a lot of experience and wisdom, people and perspectives.
I keep telling myself that I wanted to be a trainer, PLF, consultant or anything related to that. During my degree, I’ve been thinking that I’m going to work on my own, managing my own company etc.
For one whole year since my graduation, I have been lying to myself.
I didn’t realize the business side of things. Regardless of wanting to open your own clinic because you are a doctor, a nursery because you love kids, a restaurant because you love to cook, there will always be a business side of things to be handled.
And I have failed to realize that.
For one year, I have been wasting my time, thinking that I want to be this and that, knowing that I am not really a business kind of guy.
Truthfully, I have been struggling with my inner self about this.
My greatest struggle of thought is, “How do I continue to live with this effort and income, let alone thinking of marrying someone and taking care of her (and my own family one day) with limited resources?”
With this thought, I applied for a job related to Human Resource in a lot of corporate companies, planning to gain the experience first on how the corporate world feels like.
However, something changed. Drastically.
It was during my return from our Ramadan Umrah a few weeks ago that I have come to realize, my strongest passion will always be about understanding human, ie, PSYCHOLOGY.
It doesn’t matter whether I am a trainer or not, my love and spirit in observing and analyzing human behaviour will always be there. In fact, it was the biggest reason why I left Engineering.
A bulb lighted.
With this newly profound clarity, I have decided to focus a 100%  in my forte, and that is, PSYCHOLOGY.
I realize that my passion will always be about these two; Early Development/Childhood to Adulthood, or Mental Health/Clinical Psychology.
(I have something else in mind, but there’s no demand of it in Malaysia)
So, what does this mean for my career as a trainer?
One, I will consider it as my part time working experience. #GenYProfesional will always be there during the weekend, which focuses on Image, Resume and Communication Skills for  Gen Y in Malaysia.
Two, I cannot be nothing but grateful  for the experience I have been gaining since my graduation, especially my 3 months period in Training Cube International Sdn Bhd.
Because of my experience there, I realize that being a trainer is not my main passion. My interest was not 100% in there.
I am grateful that I made wrong decisions before. Because of these wrong decisions, it cost me my financial stability, marriage-life plan, learning experience and so much more!
However, because I have made a wrong decision, I now realized what is now the right decision. The decision that is the best for me, insya Allah. 🙂
With this clarity, I have begun my journey as a Behavioural Therapist, to help kids with learning challenges to learn about basic life skills (from Autism, ADHD, Dyslexia and more!).
Give me 10 years. I’m aiming to be the Psychologist needed in our generation insya Allah. I have also come to realize that this journey, is a Fardhu Kifayah for me to take 🙂
Your Future Psychologist,
Aiman Amri
BSc in Psychology
University of Nottingham

What Psychology Is All About? Not Telepathy!

“Oh, you’re taking Psychology? So you can read people.”
“Hey, don’t read my mind please!”
“I have to be careful with you from now on.”

Honestly, it hurts me feeling every time when I said to someone that I take Psychology as my degree, having to get that as their response. I know that I posted about this a lot, but that’s only mean that of how important it is.

I might be smiling or laughing as if I was hearing a funny joke, but the truth is, I’m not. I hate it. I despise it. It hurts me. But I know quite sure that I’m not the kind of guy whom would be warning you about this directly. Because I want to have a peaceful interaction, so I just kept quiet, let it go. I can only write this on my FB, like right now.

Do you really wanna know what Psychology really is?

Psychology is everywhere in today’s society. No crime fiction, documentary, chat show or medical consultation is complete without the introduction of a psychological angle. The design of your car, your house, your choice of clothes, consumables and partners, the way we teach our children – all have been the topic of, and influenced by, psychological research. It also has an accepted role in management, sports and consumer marketing.

Psychology is both pure and social science. It aims to understand behaviour and the basic mechanism and processes that influence ideas, feelings and thoughts. It also aims to solve human problems. It is very multidisciplinary, having close connections with many other subject including anatomy, medicine, psychiatry and sociology as well as economics, mathematics and zoology.

Newcomers to psychology, like you who have been reading this post, often surprised by the range of things that psychologists study – from dreaming to delusions of grandeur; computer phobia to causes of cancer’ memory to social mobility’ attitude formation to alcoholism. Importantly and usefully, psychology teaches people a rich vocabulary through which they can describe and explain behaviour: psychology teaches the student the language of behavioural description and explanation.

Some psychological theories are counterintuitive and some are quite commonsensical. It’s very important to make sense of the former and clarify the latter.

So if you still think that Psychology is all about reading mind, controlling people and what not, I’m afraid that you will have a better chance finding that in the Pokemon rather than in real life. And please, stop the misconception about this. Do share this among your friends that we are not a mind reader. We’re just a scientist.

Thank you.

Psikologi Bukan Telepati!

See this picture? It’s a picture showing me having a serious discussion with some of my friends. It was taken some time ago, during our ‘How To Conduct Take Charge Program’ in Bangi.

It was during our lunch break, when we talked about early childhood. Look at the photos, and trust me, all of them are great in their field. They opened a taska, or kindergarten for kids before primary school.

They have their own way of educating the early youths, and interestingly, some of them have Master in Early Childhood from UniTAR.

Some people, I don’t know why, look down on Early Childhood course. I remember there was a tweet from somebody, saying that Early Childhood is for someone to “buka tadika” (set up a kindergarten)

Yes. Some of them into that.

What’s wrong with that? Did he forgot where did he learnt about ABC? If it is not from his kindergarten teacher, he would not even able to type his tweet.

Please. Don’t look down on them. And when I show you this photo, trust me. They are really in serious passion about kids’ development, using various concept to enhance the learning and encourage the development of the kids.

Besides, another thing I really love about them is, when they asked me,

“Aiman study apa sekarang?”
(Aiman, what are you studying right now?)

What I love is not about their question, but about their response to my answer. When I simply answered,

“Psychology in Nottingham.”

Guess what? Their response was none of these below.

“Ohhhh.. You can read people’s mind?”
“Oh no! Don’t psycho me!”
“Will you be working with crazy people?”

Yeah. None of those. You feel what I mean?
Studying psychology is not studying telepathy.

It is really great and comfortable to be with people who really understand about my “language”. They do not have the typical misconception about PSYCHOLOGY, and most importantly, we are able to discuss with “same language.”

It’s sadden me to see how people have the rude pre-judgement about Psychology course. It’s sadden. Really.

I understand that some of you just want to make a joke to break the ice by saying that stupid stuff. Well guess what? It will only break my rapport with you when you said that.

If you don’t know anything, just be quiet, and ask. It’s not hard to ask, “Psychology ini belajar apa ye?” “What’s Psychology is all about?”

Yes. Just ask. I won’t eat you. In fact, I’ll be more than happy to answer your question. Period.

p/s :
We talked a lot about early childhood. Why? Because one day, I too, wanna have my master in early childhood/child psychology/developmental psychology. Insya Allah.. Plus, do you see how I really leaned forward (my sitting posture). Because I was very very interested in joining the discussion. 🙂