Santai & Saintifik

Tag: Stigma (page 1 of 1)

JOKER: Racun Yang Manis Dalam Kesedaran Kesihatan Mental

Mesti ramai dah tengok filem Joker, kan?

Ada yang bersetuju, ada yang bersimpati, ada yang mengkritik. Macam-macam reaksi masyarakat sedunia dalam kritikan sosial yang dibawa oleh filem lakonan Joaquin Phoenix ini. Filem yang membawa mesej yang sangat berat dan bukan semata-mata aksi atau CGI untuk ditonton seperti filem adiwira lain.

Senang cerita, filem ini sangat DEEP sehingga boleh nampak Adele tengah rolling di dalamnya.
(okay tak lawak)

Pandangan saya pula? Sejujurnya, saya melihat filem Joker ini sebagai sejenis racun yang manis dalam usaha kesedaran kesihatan mental. Ya, ia manis, sedap dibau, lazat ditelan dan seronok untuk diperhatikan, namun membawa kemusnahan yang agak besar kepada usaha-usaha pelbagai golongan dan organisasi di luar sana dalam memberi kesedaran kesihatan mental kepada masyarakat.

Tunggu dulu, jangan terus kecam. Ini pandangan peribadi saja dan baca penuh dahulu penulisan di bawah, ya?

SPOILER WARNING
(Berhenti membaca jika anda belum tonton dan tak mahu tahu jalan cerita filem ini)

* * * * * * * *

Filem ini mengisarkan perjalanan kelahiran kemunculan musuh utama dan terkenal kepada adiwira Batman, iaitu Joker. Watak yang digambarkan sebagai seseorang yang tiada peraturan, ‘gila’ dalam perlakuan dan penuh dengan muslihat dalam setiap kegiatan jenayahnya. Pendek kata, terbalik dengan Batman yang hidupnya penuh misi, integriti dan prinsip dipegang yang menjadikan beliau sebagai adiwira terhebat dalam  Justice League (mungkin ada yang tak bersetuju, tapi lantak lah haha).

Filem ini lebih bersifat ‘origin’ dan ‘stand alone’, tidak bersambung dengan mana-mana filem DC yang lain.

Kenapa saya katakan filem ini sebagai racun yang manis? Saya jelaskan melalui 3 hujah:

1. PENINGKATAN ISU MASALAH KESIHATAN MENTAL

Sejak tahun 1990 sehingga 2013, bilangan individu yang mengalami kemurungan atau/dan kegelisahan meningkat hampir 50%. Dianggarkan hampir 10% daripada populasi dunia terkesan oleh dua masalah kesihatan mental yang utama ini.

Mengikut kajian dalam National Health & Morbidity Survey pada tahun 2015 oleh Kementerian Kesihatan Malaysia pula, dianggarkan 29.2% rakyat Malaysia mempunyai masalah kesihatan mental, peningkatan hampir 3 kali ganda berbanding tahun 1996, iaitu 10.7%.

Senang cerita, semakin ramai rakyat Malaysia yang ada masalah kesihatan mental. Kesedaran mengenai isu ini pula masih lagi jauh ketinggalan. Menyedihkan tau.

Stigma, salah faham, tuduhan dan label yang langsung tak membantu, seringkali membuatkan individu dengan isu ini hanya berjuang dalam senyap, sebab takutkan pandangan serong masyarakat.

Antara tuduhan dan label yang diberi:

  1. Tak pandai berfikiran positif
  2. Terlalu fikirkan masalah
  3. Tak bersyukur dengan nikmat kehidupan
  4. Lemah dalam mengendali tekanan
  5. Sakit mental = Gila
  6. Kurang iman/lemah elemen agama
  7. Ganas dan dikaitkan dengan elemen jenayah

Lalu apa yang terjadi, mereka yang sakit ini seringkali memakai topeng gembira yang palsu, untuk menutup kesedihan dan kesengsaraan dalaman mereka. Sama seperti yang digambarkan oleh Arthur.

“Just put on a happy face.” – Arthur Fleck

Kehadiran filem Joker ini, sedikit sebanyak membantu memberi persepsi tambahan, menggambarkan kesengsaraan yang dialami oleh pejuang isu kecelaruan mental ini. Sekian lama tuduhan demi tuduhan yang dilemparkan, terserlah jua sisi tersembunyi mereka yang sedang berjuang dalam perang dalaman ini.

Saya tak nafikan, saya puji usaha Joker, kerana sangat membantu para kami yang berusaha keras menyebarkan kesedaran kesihatan mental kepada masyarakat. Dengan peningkatan kes dari tahun ke tahun, kesedaran ini yang kita perlukan sebenarnya.

Kerana semakin luas kesedaran, akan membawa kepada penerimaan dan akhirnya kepada tindakan.

Awareness.
Acceptance.
Action.

Itu formulanya.

“The worst part of having a mental illness is people expect you to behave as if you don’t.”

2. KECELARUAN MENTAL JOKER – SATU MISTERI

Sepanjang filem ini berlangsung, langsung tidak dinyatakan apakah diagnosis yang dialami oleh Arthur Fleck. Hanya diilustrasikan melalui simptom-simptom tertentu saja, antaranya:

  1. Pemikiran negatif yang berpanjangan

    “You don’t listen, do you?”


    “All I can think of are negative thoughts,”
    kata Arthur kepada pekerja sosial yang menguruskan proses terapi kecelaruan mentalnya. Bukan mudah untuk hidup dalam keadaan penuh dengan pemikiran negatif. Antara contoh pemikiran negatif yang mengganggu minda:

  2. Delusi atau Halusinasi? (tak ditunjuk secara spesifik)
    Saat dia ingatkan perempuan jiran bloknya itu sebagai kekasih, pernah tengok wayang bersama, menemaninya di hospital ketika ibu terkena strok dan sebagainya, rupa-rupanya ia tidak benar pun. Rupa-rupanya, satu halusinasi, iaitu dia ‘nampak’ kewujudan perempuan itu bersamanya ketika keluar dating (hakikatnya keluar berseorangan) dan ini berbeza dengan delusi.
  3. Ketawa yang terhasil tanpa kawalan
    Disyaki mungkin Pseudobulbar Affect (PBA), sejenis kondisi medikal yang menyebabkan seseorang itu ketawa atau menangis tanpa sebab pada masa yang rawak. Tetapi, dalam filem ini, hanya disebut “a medical condition” dan Arthur membawa kad kecil untuk diberi penjelasan kepada orang sekeliling, sebagai persediaan jika berlaku episod ketawa ini dalam kalangan orang ramai dan masa yang tak sesuai. Atau boleh jadi juga sejenis tics yang berlaku kepada pesakit Sindrom Tourrette?

Kita takkan tahu kerana tak diberitahu dalam filem ini, dan bukan tempat kita untuk membuat diagnosis. Apa yang pasti, beliau mempunyai kecelaruan mental dan beliau sengsara dengannya. Itu point sebenar dalam filem ini.

Ada kelebihan juga sebenarnya pengarah filem ini tak meletakkan apa-apa diagnosis, kerana ia membuka pelbagai jenis intepretasi dan mereka tak perlu bertanggungjawab sekiranya gambaran penyakit itu SALAH dan bukan keadaan sebenar seperti yang tercatat dalam Diagnostics and Statistical Manual of Mental Disorder: 5th Edition (DSM-5), iaitu kitab yang mengumpulkan semua jenis kecelaruan mental di dunia ini.

Senang cerita, senang untuk mereka berlepas diri haha.

Antara faktor penyumbang kepada keadaan kecelaruan mental Arthur pula lebih kepada

  • Penderaan sejak kecil oleh ibunya yang mempunyai masalah kecelaruan mental
  • Trauma kecederaan kepala kerana deraan itu
  • Tekanan buli di tempat kerja
  • Kurang kasih sayang seorang ayah (ditunjukkan melalui angan-angannya untuk disayangi oleh Murray Franklin sebagai seorang anak lelaki)
  • dan pelbagai lagi, seperti yang disebut dalam filem tersebut.

Faktor luaran dan dalaman, kedua-dua memainkan peranan membawa kepada keadaan mentalnya sebegitu.

MURRAY FRANKLIN DALAM HIDUP KITA

Setiap daripada kita, pasti mencari sesuatu pengiktirafan (acknowledgement) dan pengesahan (validation). Kita mahu buktikan sesuatu kejayaan kita kepada seseorang yang kita pandang tinggi atau sayang.

Boleh jadi ibu, bapa, guru, mentor atau sesiapa saja.

Kita mengharapkan kata-kata seperti,

“Abah bangga dengan Along.”

:’)

Murray Franklin menjadi satu simbol kekosongan dalam hati seorang lelaki bernama Arthur yang membesar tanpa mengenal erti kasih sayang seorang ayah dan mengisi kekosongan itu melalui watak atau ikon seorang hero sejak kecil – Murray Franklin.

Setelah berkali-kali menonton rancangan itu dan apabila video stand up comedy Arthur ditayangkan ketika rancangan tersebut, Arthur nampak seronok dan bercahaya wajahnya.

Tetapi apabila Murray memberi komen “what a joke” dan “look at this joker” dan mengecil-kecil dirinya secara live di kaca televisyen, ia memberi satu dendam yang besar dalam hati Arthur.

Daripada watak yang menjadi pujaan hati, bertukar menjadi penamat riwayatnya, apabila dia memilih untuk menembak diri sendiri dalam rancangan itu.

(namun perancangan itu berubah apabila dia ternampak kata-katanya sendiri dalam buku nota)

“I wish my death can make more cents than my life.”

3. KEGANASAN DAN KECELARUAN MENTAL

Sekarang, ia menjadi rumit.

Filem ini mengisahkan hidup Arthur sebelum dia menjadi Joker. Dalam filem Batman sebelum ini, pelbagai jenis tanggapan dan impresi mengenai mental Joker yang tidak stabil dan menjadi elemen sampingan terhadap ‘kegilaan’ dalam kegiatan jenayahnya.

Namun, filem Joker lakonan Joaquin Phoenix ini menjadikan kecelaruan mentalnya sebagai faktor utama dan elemen terpenting sepanjang filem ini berlangsung. Bermula dengan perjumpaannya dengan pekerja sosial melalui sesi terapi, pengambilan 7 jenis ubatan sehinggalah kepada delusi/halusinasi yang melibatkan gadis di blok apartment nya.

Pada peringkat awal filem ini, lebih dipamerkan kondisi dan situasi yang menekan hidup Arthur sebagai individu yang tidak bersalah. Dibesarkan dalam penderaaan, dibuli di tempat kerja dan tidak dipedulikan oleh orang sekeliling langsung sepanjang hidupnya (termasuklah pekerja sosialnya sendiri, sehingga Arthur melepaskan geramnya, “You don’t listen, do you?”

Saya memuji Arthur pada peringkat awal kerana tidak lupa untuk ke sesi temu janji, tidak meninggalkan ubat-ubatan dan sentiasa mencari inspirasi atau idea untuk lawak komedinya. Ini usaha yang bagus.

Namun segalanya berubah apabila Arthur dihentikan daripada sesi terapi, tidak lagi diberikan ubat dan keadaan menjadi semakin parah apabila diserahkan pistol beserta peluru oleh kawan sekerjanya.

Walaupun pada awalnya dia takut dengan senjata itu (ketika tak sengaja tertembak dinding rumah), namun akhirnya ia menjadi sumber kekuatan untuk dia memperlihat ‘kejahatan’ nya.

LANGKAH PERTAMA KEJAHATAN

Masih ingat mangsa pembunuhan pertama Arthur? 3 orang pekerja Wayne Entreprise yang nak menganggu seorang perempuan asing tetapi akhirnya membelasah teruk Arthur di dalam gerabak kereta api.

Dengan niat mempertahankan diri, Arthur menembak kedua-dua lelaki itu dan mengejar lelaki ketiga untuk menghabiskan proses pembunuhannya. Pada awal ini, mungkin kita boleh kata ini sebagai langkah mempertahankan diri, setelah bertahun-tahun menyimpan dendam dan marahnya kepada masyarakat.

Bukan senang nak mengambil nyawa orang tahu?

Sedangkan kita nak tumbuk orang pun boleh rasa kasihan sebab terbayang bagaimana kalau muka sendiri kena tumbuk, dan kita terus tak jadi nak tumbuk orang itu. Ini namanya empati. Tetapi apatah lagi jika membunuh?

Rasa empati yang hilang dan hilang juga sifat kemanusiaan dalam diri.

“When you pull the trigger, you will kill two souls. The one you shot and the one inside you.”

Dalam ketakutan Arthur melarikan diri setelah episod berdarah itu dan menyorok dalam bilik air, akhirnya sesuatu berlaku dalam diri Arthur. Dia tidak lagi menafikan sifat dirinya yang sebenar dan mula mengambil kekuatan daripada adegan traumatik itu.

Tariannya ketika ini, saya melihat sebagai transformasi rasmi daripada seseorang individu biasa yang tak dikenali – Arthur, kepada permulaan kelahiran seseorang penjenayah lagenda yang bernama Joker.

“I thought it was going to bother me, but it really hasn’t.”

Sehinggalah ke saat paling genting, Arthur meluahkan kata-katanya:

“I used to think that my life is a tragedy, but now I know it’s a f**king comedy.”

Bagi pesakit kecelaruan mental, perang yang tanpa henti dalam kepala sangatlah memenatkan, malah lebih penat apabila berhadapan dengan masyarakat yang tak kenal erti simpati dan hanya tahu memberi label.

Namun setelah tiada ubat, tiada terapi dan tiada lagi bantuan diberikan, Arthur memilih untuk ’embrace his inner demon’, sebagai sumber kekuatan untuk dia bangkit kembali.

Tetapi sayang sekali, bangkitnya dia menjadi seseorang yang hilang sifat kemanusiaan, atas dirinya sendiri yang sudah hilang rasa empati dalam diri. Senang cerita, dia terima hakikat dirinya yang sebenar.

KRISIS KEWUJUDAN DIRI

Setelah bertahun-tahun hidupnya seperti melukut di tepi gantang dan tiada orang peduli akan kewujudannya (jika ada yang perasan pun, hanya untuk membuli dan mempermainkannya) – kecuali ibunya dan Gary, Arthur mula menerima keseronokan dan pengiktirafan yang tak pernah dia sedar bahawa dia mahukannya.

Selepas peristiwa pembunuhan 3 lelaki dalam kereta api, media memainkan peranan besar dalam memberi intepretasi salah mengenai kes itu. Daripada kisah pertahankan diri daripada 3 pembuli, rakyat di Gotham melihatnya sebagai gerakan dan revolusi antara golongan miskin terhadap golongan elit bandar.

Perlahan-lahan, Arthur menyukai yang kehadirannya mula disedari (walaupun bukan sebagai Arthur, tetapi disedari sebagai simbol)

Krisis kewujudan diri ini antara yang sering berlaku kepada seseorang, sama ada anak muda mahupun orang dewasa.

Bermula dengan kurangnya pengiktirafan oleh ibu bapa, sehingga merasakan tiada nilai yang unik terhadap diri dan akhirnya jatuhnya self-esteem sehingga merasakan diri tiada fungsi untuk masyarakat.

  • Jika aku berhenti belajar pun, tak membawa apa-apa kehilangan pun kepada universiti ini.
  • Jika aku berhenti kerja pun, akan ada sentiasa pengganti pekerja baru di syarikat ini.
  • Jika aku sudah tiada, akan ada yang menangisi aku atau tidak?

Persepsi ini boleh menyerang sesiapa saja tanpa mengenal usia atau bangsa. Rasa tiada identiti dan rasa tiada nilai, membuatkan rasa sama saja jika ada di dunia ini atau tidak. Sehingga muncul rasa kosong dalam diri dan tiada arah tujuan, melainkan hidup seperti robot. Belajar, exam. Kerja, balik.

Dan proses ini berterusan setiap hari.

KEGANASAN DAN PENYAKIT MENTAL

Di sini yang saya maksudkan racun yang manis dalam usaha kesedaran kesihatan mental. Filem Joker ini memberi imej yang sangat cantik dan mendalam, menggambarkan kesengsaraan mereka yang berjuang dalam senyap.

Tetapi sayang sekali, ia hanya satu persepsi sahaja, untuk isu yang sangat berlapis lagi berperingkat ini.

Keganasan Joker yang membunuh 7 mangsa sepanjang filem ini, adalah hasil kepada kesengsaraan dalaman dan luaran yang dialaminya bertahun-tahun sebelum kelahiran Joker.

Filem ini berpotensi untuk membuatkan penonton mengaitkan bahawa mempunyai kecelaruan mental itu bererti seseorang itu berpotensi untuk melakukan keganasan (walaupun statistik banyak menunjukkan sebaliknya pesakit ini yang banyak menjadi mangsa keganasan).

Sebagai penonton, kita boleh kasihan terhadap kisah hidup Arthur.
Sebagai penonton, kita boleh muncul rasa memahami terhadap kesengsaraan Arthur.
Sebagai penonton, kita boleh timbul perasaan sedih dan empati dengan penyakitnya.

Namun jangan sesekali kita memilih untuk bersetuju dengan keganasan yang dibawa olehnya. Walau apa saja tujuan dan sebab, jenayah tetap jenayah dan Joker itu akhirnya, ialah tetap seorang pembunuh.

Kisah Arthur ini menimbulkan rasa yang manis, sedap dan bernas untuk dipertikaikan berkaitan isu kecelaruan mental, namun akhirnya semanis pun apabila ditelan, ia tetap racun yang mampu membunuh kita semua.

Racun yang mampu memberi idea kepada penonton bahawa keganasan dan kecelaruan mental itu berada dalam dunia yang sama dan akan sentiasa berinteraksi sesamanya.

Malah lebih teruk lagi, akan ada yang menggunakan kad “saya ada penyakit mental” apabila melakukan jenayah tertentu.

PERSEPSI TERHADAP KESIHATAN MENTAL

Kita tak tahu, siapa Arthur dalam kalangan kita yang berpotensi untuk menjadi Joker, hasil daripada tekanan dan layanan oleh masyarakat sekeliling. Pembulian di tempat kerja, kutukan di media sosial mahupun ketidakpedulian yang kita berikan kepada seseorang sehingga dia merasakan dirinya halimunan, boleh membawa kesan yang kita tak nampak.

Namun, simpati dan layanan kasih sayang dari hati mampu muncul seandainya kita mempunyai persepsi bahawa,

“Tak sempurna kesihatan seseorang tanpa kesihatan mentalnya.”

Seperti mana kita boleh memberi layanan kasih sayang, simpati dan sokongan kepada mereka yang berjuang dengan isu kesihatan fizikal seperti kanser, darah tinggi, diabetis dan sebagainya, kenapa kita tak boleh beri layanan yang sama kepada mereka yang berjuang dengan isu kesihatan mental seperti kemurungan, kegelisahan, bipolar dan sebagainya.

PSIKOSIS – sebuah projek majalah televisyen RTM1 berkenaan isu kesihatan mental di Malaysia yang mempunyai 13 episod dan bakal ditayangkan pada tahun 2019 ini.

Biarpun kalau kita tak tahu bagaimana nak tolong atau tak tahu nak cakap apa, berdiam diri itu jauh lebih baik kerana kata-kata yang salah itu lebih menyakitkan berbanding sunyi sepi ketidakpedulian seseorang tanpa respons terhadap isu ini.

Kita tak tahu siapa Arthur dalam kalangan kita. Dan jujur saya cakap, kita takkan sesekali akan tahu.

Filem Joker ini memberi suntikan yang tajam serta kritikan yang keras terhadap kita semua dalam isu kesihatan mental, terutama dilancarkan pada bulan kesedaran kesihatan mental pada tahun 2019 ini.

Boleh jadi kita bersetuju, boleh jadi tidak.

Tetapi akhirnya, kita perlu sedar yang Joker itu hanya sekadar watak imaginasi dan filem Joker ini hanya sekadar filem dan tidak sesekali akan menjadi sebuah dokumentari.

Dapatkan buku How Are You?
Berkisarkan perjuangan depression, anxiety dan stress.
Terbitan Iman Publication.
Penulisan oleh Aiman Amri dan Aiman Azlan.
Beli di sini.

Nampak Kanak-Kanak Istimewa Macam Nampak Kereta Ferrari

Benda normal bagi kebanyakan orang, setiap kali ternampak kanak-kanak istimewa, kita akan pandang dan tenung 2-3 kali.
 
Rasa ingin tahu. Rasa pandangan “rare”.
Dan ini menimbulkan rasa tak selesa oleh ibu bapa mereka.
 
Saya beri analogi, ternampak kanak-kanak istimewa ini ibarat ternampak kereta Ferrari di jalan raya. Semua yang berada di jalan, akan pandang lama-lama, sebab jarang dapat tengok.
 
Saya sendiri pun akan tenung lama-lama, sebab peluang emas dapat tengok depan mata. Saya akan perhatikan, dengar bunyi enjinnya, dan kalau dibenarkan, nak je pegang kereta itu.
 
Mahal!
 
Namun sekarang, dah banyak sangat tengok kereta Ferrari, lama-lama rasa “unik” dan “rare” itu sudah hilang, dan setiap kali ada kereta Ferrari lalu di sebelah, saya hanya toleh,
 
“Oh Ferrari.”
 
Kemudian akan bersikap seperti biasa. It is just another car.
 
^_^
 
Saya mengharapkan suatu hari nanti, suasana melihat Ferrari ini hanya suasana yang biasa, dan tak perlu diberi perhatian dan tenungan oleh orang ramai.
 
Caranya?
Perlu banyakkan bercampur dengan pemilik-pemilik kereta Ferrari, atau selalu singgah ke kedai “show room” Ferrari, buat program dengan mereka atau apa saja.
 
Lama-kelamaan, rasa “mahalnya untuk pandang” Ferrari itu akan hilang, dan anda akan mula rasa biasa sahaja setiap kali ada Ferrari lalu di sebelah. Tak perlu rasa kagum, takjub, jakun mahupun menunjuk-nunjuk dengan jari.
 
Faham analogi saya ini kan?
 
🙂

Aiman Amri Dalam Astro Awani!

Kesedaran dan pengetahuan mengenai dunia kanak-kanak istimewa di Malaysia perlu terus dikembangkan.
Mereka ini bukan perlukan simpati dan belas kasihan oleh kita, tetapi hak untuk dapat hidup bersama-sama dalam komuniti.
Tak kira apa jenis diagnosis sekali pun, mereka merupakan sebahagian daripada komuniti kita, dan mereka berhak mendapat layanan dan peluang yang setimpal dengan mereka.
Kerana mereka juga manusia seperti kita,
Yang mempunyai hobi, cita-cita, impian, minat, personaliti, emosi dan motivasi. Apa yang mereka perlukan bukan lagi kesedaran, tetapi PENERIMAAN.
Dapat bermain bersama kanak-kanak lain,
Dapat belajar bersama pelajar-pelajar lain,
Dapat bekerja bersama staf-staf lain.
:’)
MESEJ UNTUK IBU BAPA / AHLI KELUARGA KEPADA INDIVIDU SINDROM DOWN
Anda kuat. Bukan semua orang mampu lalui jalan hidup sebegini. Kami yang tak ada ahli keluarga Sindrom Down ini takkan sesekali akan faham apa yang anda lalui.
Tetapi kami tahu, anda insan terpilih. Mungkin ini bunyi romantis, optimistik dan idealistik, tetapi saya percaya, pada setiap usaha kita dalam mendidik kanak-kanak terpilih ini, merupakan lubuk pahala di akhirat kelak.
Kerana tiadalah kebahagiaan yang lebih tinggi apabila di alam sana kelak, individu istimewa ini menyebut nama kita untuk turut bersamanya di syurga, sebagai terima kasih kerana membesarkannya :’)
Semoga syurga buat kalian – para ibu bapa, ahli keluarga dan guru-guru/terapis-terapis.

Terima kasih kepada pihak Astro Awani kerana memberi peluang untuk saya pertama kali dalam hidup muncul di kaca televisyen. Walaupun hanya dimasukkan beberapa saat sahaja, saya hargainya. Temuramah ini merupakan inisiatif dan seruan kepada pihak syarikat Insurans supaya kaji semula insurans untuk anak-anak Sindrom Down.
Laporan penuh berita tersebut boleh ditonton di sini:
  1. Belum ada insurans khusus untuk anak Sindrom Down
  2. Kaji semula insurans untuk anak Sindrom Down – Bahagian 1
  3. Kaji semula insurans untuk anak Sindrom Down – Bahagian 2
  4. Syarikat insurans perlu beri perhatian kepada anak Sindrom Down
  5. Stigma masyarakat perlu diubah (Aiman Amri dalam episod ini : )

Artikel ini sebagai mengulas kepada orang ramai, mengenai mesej penuh yang ingin dibawa oleh kami, pihak WeCare Allied Health Center kepada masyarakat awam mengenai kanak-kanak istimewa.

– Aiman Amri,
Special Needs Educator,
WeCare Allied Health Center

Kisah Daripada Ibu Bapa Anak Autisme

Selalu dapat mesej daripada ibu bapa di FB saya, bercerita mengenai anak mereka (bukan untuk tujuan diagnosis atau minta penyelesaian, kerana saya bukan pakar – tetapi lebih kepada mahu meluahkan)
 
Walaupun berpuluh-puluh cerita dibaca, saya perasan ada beberapa persamaan dalam kisah tersebut, untuk perkongsian bersama.
 
1. Ramai ibu bapa yang sedih dengan stigma masyarakat terhadap anak mereka. Dianggap seperti “anak alien”, “terencat akal” dan “tiada masa depan” (saya minta maaf atas penggunaan istilah tersebut)
 
2. Seringkali ibu bapa dipersalahkan dengan keadaan anak, dengan hujah “tak pandai didik anak”, “anak sendiri tak pandai jaga”, yang paling dahsyat lagi, “Baik tak payah ada anak”. Allah..
 
3. Bukan sekadar masyarakat sekeliling je tak faham, kadang-kadang saudara mara terdekat pun sama saja! Cakap-cakap belakang, buat cerita/gossip. Siapa tak sedih kalau ahli keluarga sendiri pun sama seperti orang asing luar sana.
 
4. Sedih melihat anak Autistik ini tak dapat kawan. Kanak-kanak lain ramai yang pandang pelik, takut, ada yang tak nak berkawan langsung. Paling sedih, ada ibu bapa lain yang menyuruh “jangan kawan dengan budak tu.”
 
5. Terpinga-pinga bagaimana nak berhadapan dengan anak sendiri yang Autistik. Tantrum, perangai ‘pelik’, bercakap berseorangan dan lain-lain lagi.
 
6. Apa usaha yang boleh dibuat untuk bantu anak sendiri? Bagaimana nak dapatkan diagnosis? Pusat intervensi mana yang bagus? Apa terapi yang sesuai? Dan banyak lagi.
 
Selalu juga mengalir air mata membaca luahan-luahan para ibu bapa di FB ini. Ramainya daripada kaca mata seorang ibu.
 
:'(
Saya melihat semua persamaan ini, dengan satu kata kunci: KESEDARAN.
 
Selagi mana masyarakat kita belum ada kesedaran yang asas mengenai kesihatan mental, termasuklah Autism ini sendiri, selagi itu lah stigma akan terus muncul.
 
Untuk memecahkan stigma, sudah tentu dengan PERKONGSIAN ILMU.
 
Anda tidak perlu menjadi graduan Psikologi untuk ambil tahu mengenai Autism. Anda hanya perlu menjadi manusia, yang mahu yang terbaik untuk seorang kanak-kanak.
 
Saya doakan para ibu bapa, guru-guru, terapis atau sesiapa sahaja yang berhadapan dengan kanak-kanak Autistik ini, sentiasa di bawah rahmat Allah, diberi kekuatan untuk terus mendidik dan diberikan sebaik-baik ganjaran pahala-Nya.
 
“Autism does not comes with a manual, but it comes with parents who never give up.”


NOTA:
 
Saya cadangkan para ibu bapa yang mempunyai anak Autistik ini, sertai group Autisme Malaysia sebagai sistem sokongan. Di sana, ramai ibu bapa berkongsi cerita suka dan duka, pendapat dan fakta, berkaitan Autism.
 
Sedikit sebanyak, saya sendiri banyak belajar daripada cerita mereka. Kadang-kadang, ada yang post gambar anak yang dah mula pandai makan sendiri, ada yang post gambar anak sedang buat tabiat kesukaannya, dan macam-macam lagi.
 
Pendek kata, perkongsian yang membuatkan saya kenyang jiwa, dan kenyang minda. ^_^