Santai & Saintifik

Category: Jurusan Psikologi (page 1 of 2)

Anda Lepasan Psikologi Yang Akan Ke Sesi Temuduga? Baca Post Ini!

Terpanggil untuk berkongsi, pesanan untuk para junior Psikologi yang dalam proses untuk bersedia memasuki ke alam kerjaya masing-masing (sama ada untuk intern atau dapat kerja). Memandangkan sekarang musim internship yang bakal bermula tak lama lagi (Jun-Ogos), semoga ini berguna untuk anda!
 
1. EMEL PERMOHONAN
 
Tulis tajuk emel dengan ringkas dan kemas. (contohnya: “Permohonan Untuk Latihan Industri”). Jangan biarkan kosong
 
Elakkan forward emel yang pernah dihantar kepada syarikat lain. Karang emel baru. Kalau apply banyak syarikat, hantar satu persatu secara berasingan.
 
Lampirkan resume anda dalam bentuk PDF (melainkan syarikat itu secara spesifik minta format lain), dan nama fail hanya ada nama kita. Contoh, “Resume Ain”. (Jangan pula “Resume Ain Paling Latest 2.5.18”)
 
Tulis semula isi cover letter anda di ruang kandungan emel. Karang semula, lengkap dengan nama syarikat (letak nama pegawai sekiranya tahu) dan tarikh. Seperti karang surat rasmi. Akhiri dengan signatur anda.
 
2. PENULISAN RESUME
 
Usah terlalu fokus untuk cari template resume yang grafik cantik, tetapi ambil mudah untuk konten sehingga isi jadi kurang kuat dan tak mampu untuk meyakinkan majikan untuk ambil anda. Majikan tak pandang sangat grafik, itu hanya persepsi pertama. Selebihnya, kami pandang isi.
 
Tekankan mengenai kekuatan anda dalam resume, terutama bahagian “Activities & Involvement”. Jangan sekadar senaraikan apa aktiviti anda terlibat, tetapi tulis, apa yang anda belajar daripada pengalaman itu.
 
Skala kemahiran anda pada sesuatu skill (e.g. SPSS, Excel dll), jangan sekadar guna skala bar atau 1/10 tu, sebab tiada bukti. Apa definisi kemahiran tahap 6/10? Contohnya, letakkan bukti anda pandai SPSS sebab final year project ada guna SPSS untuk analisis data. Atau anda fasih berbahasa Inggeris sebab anda MUET Band 5, contohnya.
 
3. PERSEDIAAN TEMUDUGA
 
Tahu terma yang berkaitan dengan jawatan yang anda pohon. Kalau nak masuk HR, tahu apa beza Industrial Relation, Talent Development, Recruiters dan sebagainya. Atau kalau nak masuk bidang Pendidikan Kanak-kanak Istimewa, tahu Autism, ADHD, jenis-jenis terapi yang ada dan sebagainya. Tahu juga dengan jelas beza Psikologis, Psikiatris dan Kaunselor.
 
Ambil tahu mengenai latar belakang syarikat yang anda pohon itu. Apa niche bisnes mereka, apa visi misi jangka panjang dll. Knowing is winning half the battle.
 
Datang dengan pakaian yang tidak terlalu banyak corak. Polos/Plain itu lebih baik, kerana menggambarkan profesionalisme, karisma dan autoriti. Berbunga-bunga tidak sesuai untuk suasana formal.

Ada banyak lagi saya boleh kongsikan.
 
Akan disentuh dengan lebih mendalam ketika Bengkel Penulisan Resume dan Persediaan Temuduga pada Ahad ini, 6 Mei 2018 di UPM Serdang. Daftar di sini.
 
Jom daftar! Tempat terhad 🙂
 
Kerjasama antara Bahagian Kaunseling UPM dan Intelek: Enriching Talents, sebuah NGO yang banyak bantu pembangunan motivasi dan kerjaya Gen Y di Malaysia.
 
 

Menolak Tawaran Kerja Korporat Untuk Kekal Dalam Bidang Psikologi

Nak tahu tak?
 
Beberapa bulan yang lalu, saya menerima panggilan daripada pihak sebuah bank. Terkejut, tetapi seolah-olah dapat mengagak kenapa (sebelum si pemanggil habiskan ayatnya).
 
Setelah memperkenalkan diri, beliau memberitahu bahawa nama saya telah terpilih untuk menyertai Management Training di bawah bank tersebut, hasil daripada tapisan resume yang saya hantar ketika Career Fair di KLCC satu ketika dahulu. Senang cerita, kerjaya dalam dunia korporat.
 
Teruja? Ya. Tetapi sedikit pun saya tidak (lagi) berminat.
 
Terlebih dahulu, saya ucapkan terima kasih kepadanya atas tawaran tersebut, kemudian saya berterus terang, yang saya sudah bekerja dan tidak berminat atas tawaran tersebut.
 
Beliau mengucapkan terima kasih, dan panggilan pun terhenti.
 
 
Satu ketika dahulu, saat saya sedang ‘sesat’ dalam liku kehidupan, saya bercita-cita mahu bekerja dalam dunia korporat, di bahagian Human Resource (HR). Sebelum itu juga, saya bekerja sebentar di sebuah syarikat training yang terkemuka.
 
Namun, setelah arwah adik saya meninggal, saya hilang minat dalam dunia training (full time), dan saya mula beralih kepada dunia korporat.
 
Namun, sekali lagi, ketika saya beristikharah di hadapan Kaabah ketika umrah Ramadan lepas, hati saya menjadi sangat rindu terhadap dunia Psikologi. Membuak-buak.
 
Fikiran saya ketika itu, terbayang-bayang penat lelah 3 tahun saya menghabiskan Degree di Nottingham UK dahulu. Entah kenapa, saya melihat masa depan saya lebih cenderung ke arah situ.
 
Malah lebih spesifik, melibatkan Psikologi kanak-kanak.
 
Setelah saya pulang umrah tersebut dan mendapat restu ibu saya, permohonan saya untuk bekerja sebagai Autism Therapist, diperkenankan Allah (dalam masa kurang seminggu, berbanding permohonan kerja saya untuk HR yang sudah hampir sebulan tiada berita)
 
Kerana itu lah, walaupun ditawarkan kerjaya korporat bersama Affin Bank itu, sedikit pun saya tidak berminat, walaupun saya sangat yakin, gaji dan benefit berada di sana, jauh lebih besar daripada kerjaya saya sekarang.
 
Hidup saya, tidak melihat kepada wang sebagai kepuasan. Kebahagiaan saya, terletak kepada keseronokan dalam kerjaya, yang lahir daripada hati.
 
Dan kerjaya saya sekarang, merupakan keseronokan yang amat tinggi untuk saya. Takkan sesekali saya akan beralih daripada dunia Psikologi ini.
 
Malah, tidak sekali pun saya menyesali setahun lebih perjalanan ‘sesat’ saya itu, kerana saya sedar, kerana saya ‘sesat’ itu lah, saya jumpa jalan saya yang sebenar dan lebih menghargainya.
 
Tawarkanlah saya gaji setinggi mana pun, tiada gunanya sekiranya kerjaya tersebut bukanlah untuk hati dan jiwa sebenar saya.
 
Matlamat dalam hidup saya besar, dan jalan untuk mencapainya, ialah melalui jalan Psikologi yang saya lalui sekarang.
 
Inilah Fardhu Kifayah terbesar yang pernah saya pilih.
Doakan saya kuat, ya. Terutama agar hati saya terus ikhlas.
 
🙂

#AskAiman Cara Aiman Amri Dekati Remaja Di Media Sosial – Temu Ramah KOSMO!

Dalam pertemuan singkat tersebut, Mohammad Aiman sempat menitipkan pesan kepada generasi muda khususnya agar jangan pernah takut untuk mengejar impian dan cuba untuk meraih kejayaan dalam setiap bidang yang diceburi.
 
“Selagi perkara itu tidak bercanggah dengan al-Quran dan sunah, jangan takut untuk cuba melakukannya dengan baik. Niat yang baik kelak akan membuahkan hasil yang bermanfaat,” sarannya.
Pernah lah satu ketika dahulu saya masuk berita KOSMO!
 
Pengalaman yang sangat berharga!
 
 
NOTA:
Maklumat dalam artikel itu maklumat lama, sebelum saya mula serius membina kerjaya untuk menjadi seorang Psikologis Klinikal.

Kenapa Bilangan Psikologis Di Malaysia Amat Sedikit?

Daripada 92 Psikologis Klinikal yang ada di Malaysia [1], hanya 14 orang yang berada dalam sektor hospital kerajaan. Selebihnya, ramai yang berada dalam sektor swasta.
 
Nak tahu tak kenapa tak ramai Psikologis di Malaysia?
 
1. Aliran kerjaya graduan Psikologi tidak seperti mereka yang dalam bidang perubatan (ada konsep HO, MO dll) atau farmasi (konsep PRP). Senang cerita, siapa nak ambil jurusan Psikologis, ambil lah. Siapa yang nak jadi Psikologis usaha sendiri. Tiada polisi atau akta untuk mereka.
 
Cuba lah sendiri buka laman web Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), tengok tab Kerjaya. Hanya ada:
– Pegawai Perubatan (Doktor)
– Pegawai Pergigian (Dentist)
– Pegawai Farmasi (Pharmacist)
– Jururawat (Nurse)
– Penolong Pegawai Perubatan (MA)
 
Tiada Psikologis Klinikal. Noktah.
 
2. Memang wujud jawatan Pegawai Psikologi Gred 41 dalam sektor kerajaan [2], tetapi jawatan ini kebanyakannya dipelopori oleh kaunselor-kaunselor. Ini menyedihkan, sebab daripada perspektif kerajaan, tiada perbezaan antara Psikologis mahupun kaunselor. Mereka berebut jawatan yang sama.
 
Memandangkan bilangan Kaunselor jauh lebih daripada Psikologis, iaitu 20 kaunselor untuk 100,000 populasi rakyat berbanding 0.29 Psikologis Klinikal bagi 100,000 rakyat, maka sudah tentu yang berjaya masuk ke sektor kerajaan, ramai kaunselor.
 
3. Gaji yang diberi kepada Psikologis Klinikal (sektor kerajaan), sangat rendah dan tidak berbaloi berbanding skop kerja mereka yang seperti doktor, tetapi pendapatan seperti graduan baru lepasan sarjana muda. Maka, tidak peliklah ramai Psikologis ini yang ‘lari’ ke sektor swasta, yang sudah pasti lebih berbaloi gaji dengan tenaga yang diberikan dalam pekerjaan tersebut.
Sedangkan apabila dilihat di negara-negara maju seperti UK dan Australia, gaji Psikologis mereka hampir setanding dengan doktor.
 
4. Maka apabila syarikat/hospital swasta, kos terapi yang diberikan sudah pasti dengan harga yang amat tinggi, berbanding di kerajaan.
 
Sama macam kos perubatan, rakyat awam hanya RM1, tetapi apabila ke hospital swasta, boleh mencapai ribuan ringgit.
 
Kos terapi pula, jika di hospital kerajaan lebih kurang RM15 untuk satu temujanji, maka apabila masuk ke sektor swasta, mencapai RM250 untuk satu jam (satu sesi). Dan satu sesi biasanya memang takkan cukup untuk terus dirawat.
 
5. Jurusan Psikologi di Malaysia masih disalaherti dengan Kaunseling, mengikut fahaman orang awam. Sebut sahaja belajar Psikologi di UKM, pasti akan ada yang menyangka, nanti dah besar jadi Kaunselor. Paling menyedihkan, akan ada yang tertukar antara jawatan Psikologis dan Psikiatris.
 
“Eh sama je lah kan?”, kata mereka.
 
6. Kesedaran mengenai kesihatan mental masih kurang, maka jurusan yang berkaitan kerjaya ini, juga kurang. Secara automatik, apabila kesedaran kurang, maka tak ramai yang akan faham apa peranan sebenar Psikologis.
 
Mengikut kajian 2015, 4.2 juta rakyat Malaysia atau 1 daripada 3 rakyat, mengalami masalah mental, meningkat sebanyak 3 kali ganda berbanding 1996 [3].
 
Dengan kes masalah mental yang semakin meningkat, tetapi bantuan profesional untuk rawatan tidak mencukupi, maka tidak mustahil untuk peratusan ini terus meningkat.
 
7. Stigma yang berleluasa mengenai masalah mental dikaitkan dengan “sampukan jin”, “lemah iman” dan “tidak cukup ibadah”, menjadikan keadaan ini lebih buruk.
 
Tidak dinafikan memang wujudnya sampukan jin, lemah iman dan sebagainya itu. Tetapi untuk keadaan mental yang memang sudah terganggu secara medikal, fizikal dan fisiologikal, maka rawatan terbaik bukanlah melalui berjumpa bomoh, ustaz atau kedua-duanya.
 
Contohnya kita ambil isu kemurungan klinikal, yang sering tertukar antara sedih. Secara medikalnya orang itu sudah tiada kemampuan untuk berasa gembira (pada otaknya), maka logikkah untuk kita kata kepadanya, rawatan terbaik ialah banyakkan membaca Quran?
 
Sedangkan apabila ada masalah fizikal, kita mampu untuk dapatkan bantuan perubatan, tetapi apabila mental, menjadi satu ‘taboo’ dan malu untuk dinyatakan?
 
Bukankah otak itu sebahagian daripada badan kita juga?
 
8. Saban hari, kes-kes masalah mental semakin meningkat, dan yang kita hanya lihat di berita-berita itu hanya hasilnya sahaja.
 
Kes bunuh diri pelajar sekolah.
Masalah mental guru sekolah.
Gantung diri kerana tekanan hidup.
 
Jangan kita terlalu taksub melihat pada ‘output’, tanpa kita melihat kepada akar sebenar, iaitu kesihatan mental itu sendiri.
 
Kesihatan mental itu sama pentingnya seperti kesihatan fizikal. Malah, tidak sempurna kesihatan seseorang tanpa kesihatan fizikalnya [4].
 

Jadi apa yang kita boleh buat untuk hal ini?
 
1. Kita perlu meramaikan bilangan Psikologis Klinikal di Malaysia, di kedua-dua sektor kerajaan dan swasta.
 
Mana-mana yang ada anak, galakkan untuk jadikan Psikologis sebagai salah satu jalan kerjaya hidup.
 
Bukan lagi, “Minat Fizik, jadilah Engineer. Minat Biologi, jadilah Doktor. Minat bercakap, jadilah Lawyer.”
 
2. Bagi graduan Psikologi, jangan menyerah kalah untuk masuk ke bidang kerjaya yang kurang kaitan dengan jurusan, sebab tak banyak peluang pekerjaan berkaitan Psikologi.
 
Kejar sehingga ke Master dalam Psikologi masing-masing, kerana dari situ, langkah pertama untuk menjadi Psikologis bermula (syarat minimum).
 
3. Kesedaran mengenai kesihatan mental sahaja tak cukup. Apa yang perlu lagi ialah Penerimaan Kesihatan Mental.
 
“Awareness vs Acceptance.”
 
Kita perlu menerima idea kepentingan kesihatan mental itu, sebagai sebahagian daripada bidang kesihatan seseorang.
 
Gali ilmu, banyakkan membaca, dan sedar bahawa penghidap kecelaruan mental itu bukan GILA, SEWEL, TAK CUKUP IMAN apatah lagi MAHUKAN PERHATIAN.
 
Mereka sedang kesakitan, dan memerlukan sokongan moral daripada kita. Jika kita boleh bersimpati dan memberi sokongan kepada pesakit kanser, kita juga perlu berbuat perkara sama kepada penghidap kecelaruan mental ini.
 
Bidang Psikologi merupaka bidang kritikal kepada sesebuah pembangunan negara. Fasiliti itu semua tidak bermakna andai rakyatnya tidak sihat, secara fizikal dan mental.
 
Isu kesihatan ialah isu sepanjang zaman.
 
————
 
Marilah kita meramaikan jumlah Psikologis di negara tercinta ini. Kerana belajar Psikologi itu sebenarnya menyeronokkan!
 
Mana-mana individu yang mahukan servis Diagnosis, Assessment, Psychotherapy atau sebagainya,
atau hubungi pusat Psikologi kami, WeCare Allied Health Center
03-77328285 / 013 815 8285 / 013 816 8285
info@wecare.my
 
————
 
[1] Malaysian Society of Clinical Psychologists (MSCP) members’ registry; Ang, “Current Perspective in Mental Health”, 3rd Asia Pacific Conference on Public Health, 14 Nov 2011; Laporan NHEWS 2012-2013; Laporan ASEAN 2016
 
[2] http://www.spa.gov.my/deskripsi-tugas/ijazah/1152/-/journal_content/56_INSTANCE_qGyeX3Q3ZCG3/10182/32322?p_p_state=pop_up&_56_INSTANCE_qGyeX3Q3ZCG3_page=1&_56_INSTANCE_qGyeX3Q3ZCG3_viewMode=print
 
[3] Kajian daripada National Health and Morbidity Surveys tahun 1996 dan 2015
 
[4] Dr Brock Chisholm, Director-General pertama untuk World Health Organization (WHO, 1953)

WHY I Changed From Engineering To Psychology

“Eh, Aiman, dulu ko engineering? Kenapa tukar?
“Sekarang ko ambil Psikologi man? Pelik nya. Haha. Jauh sungguh.”
 
Well, apparently a lot of people asked me, why I changed to Psychology, when they found out that I was from Engineering background. What’s more interesting is, it was an aviation field! Yes, I have a Diploma in Aeroplane Maintenance. Weird huh?
 
Insya Allah, post ini akan menceritakan serba sedikit pengalaman saya, WHY I changed from Engineering to Psychology. Perkongsian ini bersifat penceritaan diri sendiri, dan semoga ianya memberi sedikit manfaat kepada sesiapa sahaja yang membaca, to know that never afraid to change, and chase your dream.
 
(juga supaya bila-bila ada orang tanya pasal ini, saya boleh terus bagi link post ini haha)
 
Seperti biasa, dalam perkongsian saya, ada beberapa disclaimer yang perlu tahu :
  1. Perkongsian ini hanyalah penceritaan mengenai kisah diri saya, dan tidak melibatkan mana-mana pihak atau keputusan orang lain. Ia hanyalah PENGALAMAN.
  2. Selepas baca, ambil point penting. Grab the value of it. Namun jangan pula jadikan post saya ini sebagai hujah kepada mak ayah anda kalau-kalau tiba-tiba selepas ini nak tukar bidang juga. Alamak nanti ramai la parents call saya, complain sebab pengaruhi fikiran anda mereka -.-‘
  3. Post ini bersifat personal, namun saya kongsikan part mana yang saya rasa okay untuk dikongsikan. Insya Allah. Selagi mana ianya boleh dipublickan, dan juga mampu menjadi inspirasi sesiapa sahaja yang membaca insya Allah.
Here goes.
 

Engineering – How It’s All Started

Sejak sekolah rendah, saya minat sangat-sangat minat fizik. Masih ingat lagi dulu abang saya bawa saya ke taman permainan di Bentong, Pahang, zaman darjah 1. Naik jongkang-jongkit, and dia ceritakan pasal konsep fulcrum, effort & load. Serious interesting!
 
Time sekolah rendah, tak tahu pun fizik itu apa. Just tahu yang diri ini minat certain chapter dalam buku sains, and bila masuk sekolah menengah baru tahu itu ialah Fizik. Haha. Then bila masuk sekolah menengah, Sekolah Tuanku Abdul Rahman (STAR Ipoh), minat mula sangat-sangat berkembang bila dapat cikgu Physics yang amat mantap.
 
Kalau student STAR, percayalah. Tak sah kalau tak kenal Madam Julie (Zulaifah). Terkenal sungguh dengan istilah beliau, PGEG. “Physics easy.” 2 tahun belajar di bawah telunjuk beliau, minat Fizik saya semakin hari semakin mendalam. Seriously! Teramat minat!
 
I still remember her weekly challenges to me, when she gave me some situation or natural phenomena, or some certain knowledge, then she challenged me to find out more about it, and explained it back to her from Physics’ perspective. Some of them were :
  • Kenapa langit merah ketika matahari terbit/terbenam, tetapi biru ketika hari biasa?
  • Kenapa Newton Pendulum will never stop oscillating
  • Mind mapping from Tony Buzan
  • etc
Oh the good old memories… ^_^
 

Dua orang kaki Physics sejati 😀

Teringat macam mana Madam Julie akan soal random principle from Physics Form 4/5 whenever she met someone form her class. And ramai la student yang terserempak dengan dia, akan lari, took the road not taken haha. Seriously! But not me. I’m prepared 😀
 
Saya menjadi terlalu gilakan Physics dan minat sangat-sangat sehinggakan saya sudah tak anggap Physics is part of my curriculum. I learnt it like a passion, and my result for every Physics test, alhamdulillah.. Lowest mark I’ve ever got is 69%, during my Form 5 mid-year examination. Some other test? Average 80% and above, alhamdulillah.. 🙂
 
So now you know how adore I am with Physics ^_^

Medics? Sorry! Engineering? Oh yes, please!

So what’s the point I wrote this old experience? Random? No! The answer is, I want to precisely explain of how passionate I am with Physics, and thus, I fall into the typical minded of secondary school student. Which was?
“Minat Physics, kena ambil Engineering.”
So I did. Lepas dapat result SPM, alhamdulillah it was quite good and cukup syarat untuk apply scholarship oversea. Jadi, every SPM-leaver knows about the scholarship of MARA/JPA for oversea degree. You have to choose, either MARA or JPA. So, I chose JPA. Alhamdulillah, I was chosen for the interview.
(saya tak layak untuk apply scholarship lain, sebab result saya cukup-cukup)
 
Permohonan yang saya buat ialah untuk program Aeronautical Engineering di France. Why? Firstly, because I like engineering. Secondly, because I love airplane. Third, because I learnt French during my time in secondary school. So why not, kan? 😉
 
Ketika interview, agak sedih sebab tak buat yang terbaik, and dapat interviewer yang skema. Meaning that contohnya time perkenal diri, setiap seorang daripada kami actually diberi list siapa apa yang perlu sebut pasal diri. Then, time disoal pendapat kami mengenai sesuatu, they literally read question from the script. Phew…
Well, tak mengapa. Kisah lama 🙂
 
Nampaknya, bukan rezeki saya. Saya tak terpilih, sebab program yang saya minta itu amat terhad. Tak silap, JPA hanya ambil 27 orang sahaja, pergi masuk kursus belajar bahasa Perancis 3 bulan, kemudian terus fly. Saya difahamkan, yang nama saya tak dipilih, tambah pula persaingan sengit dengan student-student genius. Well, apparently result SPM lebih kepada cukup syarat JPA.
 
So, abah saya nak juga saya dapat. Maka, kami buat surat rayuan kepada JPA, untuk dapat juga terpilih ke program tersebut. Dah hantar surat, saya dan ayah saya ke pejabat JPA di Putrajaya, untuk jumpa dengan pegawai tersebut. Ye la. Memang nak sangat dah time tu kan?
Yang kelakarnya, pegawai JPA itu cakap, yang dah penuh kuota dah. Cukup-cukup 27 dah sekarang. So saya tak boleh masuk dah. Sedih sungguh time tu. Kemudian, an interesting thing happened. She asked me that whether I want to continue some other program or not.
Yes. She asked me that. Tahu tak program apa? Medics di Ireland. Cool kan? Dia cakap lagi, yang kalau saya kata YA time itu, memang akan dapat. Dia boleh terus print surat offer time tu juga, sebab memang nak cukupkan orang ke apa dah dia cakap.
 
Remember when I said that I’m passionate for Physics? Well, if there’s such a word as de-passionate, I would say that Biology is my de-passionasation. Yup. Even ketika majlis memohon restu guru seminggu sebelum SPM saya dulu, kami satu batch satu persatu salam dengan cikgu-cikgu, minta maaf and mohon restu. Tahu tak apa saya sebut pada cikgu Biologi saya?
 
“Ini last dah insya Allah saya dengan Biologi.”
 
Then she added,
 
“Well kalau macam itu, buatlah yang terbaik.”
Sentap. Haha. Cikgu Wan Mahanum. Sampai sekarang saya ingat beliau 🙂 She knows me very well of how uninterested I am with Biology. It’s not that I hate Allah’s knowledge, but it’s about my interest is not something about memorising biological processes, human’s parts etc. I just, don’t like it. It’s not in my DNA maybe.
 
So, when I was asked whether do I want to continue in Medics for my tertiary education, instantly, without any regards, I said NO. Yup. I said that in front of her. Not shouting, but just the word ‘no’. I shook my head, signaling to her of my answer. My father laughed. Haha.
 
Well, takkan la saya nak terima offer belajar something yang saya tak boleh nak gemar, just for the sake of nak belajar oversea. Kan? Mana boleh macam itu. Doctors are important. How am I able to forgive myself if I become a doctor without passion?
 
5 tahun medics, tapi jadi doktor seumur hidup, dengan izin Allah. Well? Semata-mata mahu belajar oversea? No Aiman. No. Priority. If I’m not able to continue to oversea in my preferable course, so be it. As long as I will still further my study in that course, no matter where it will be.
 
So, that’s it. Saya tolak medics.
(this is important for you who are reading this. Never give up your dreams. And please, renew your intention. Make sure it’s right. If I was to accept the offer just because I want to study oversea, then I’ll just being ‘zalim’ to myself. Yes. ‘Zalim’. It’s only 5 years of study (yeah, only), but it requires almost RM1.5M for each medical student in UK Eire. And I’ll be a doctor for the rest of my life. So, NO. I’m not going to accept the offer just because I want to study oversea. My aim is engineering, not just oversea. Know you dream, mate. Know your dream.)
 
I don’t know the details. Is it A Level? IB? KMB? KMS? I don’t know, because I didn’t ask. Yup. That’s how it was. Lalu, saya pun pulang dengan ayah saya lepas itu. Saya juga tetap tak terpilih untuk program Perancis itu. Tak mengapa.
Saya bersyukur sebab tak terpilih.
 
At the end of this post, you’ll see why 🙂

Masuk diploma JE?

Alhamdulillah, saya tetap kejar cita-cita saya, untuk menjadi engineer kapal terbang. So pilihan yang ada? UPU! Yes. Saya pun apply UPU. Dah tiba masa untuk cakap ‘bye-bye’ kepada oversea. Oh well, Allah knows best. Kan?
Maka, saya mohon Aeronautical Engineering di Universiti Islam Antarabangsa (UIA). Alhamdulillah. Lulus untuk ke Asasi UIA di Petaling Jaya. Pada masa yang sama, abang saya, bekas pelajar UniKL MFI, dia juga memberitahu pada satu hari,
 
“Achik. Kato minak kapa teghebe? Acu tengok UniKL MIAT.” 
(Achik, kata minat kapal terbang? Cuba tengok UniKL MIAT)
 
Lantas, laju la saya, meng-Google mencari informasi mengenai nya. Lalu, ketika itu la terjumpa website UniKL MIAT, dan terus mohon! Haha. Nampak yang tertarik di hati ketika itu, Diploma in Helicopter Maintenance. Fuh! Dahsyat!
 
Sementara menunggu kemasukan UIA bulan 4, saya menunggu juga keputusan UniKL MIAT. Ada suatu hari, abah saya pulang daripada kerja dan tanya, kenapa lambat sangat jawapan UniKL MIAT? Dah lama sangat dah rasanya. Dan saya setuju. Lama semacam?
 
Lalu saya pun melihat website UniKL MIAT, dan membaca jadual kemasukan pelajar. Eh? Dah habis proses interview? Takkan maksudnya saya tak dapat? 🙁
 
Bila call pihak admin UniKL MIAT, baru tahu, rupanya nama saya tercicir daripada sistem. Sebabnya, pada awal permohonan saya mohon Foundation in Science & Technology (macam asasi, tapi UniKL punya), kemudian baru saya tukar kepada Diploma in Helicopter Maintenance. Sebab itu lah, nama saya tercicir.
 
Alamak!
 
Namun alhamdulillah, rezeki itu, Allah yang bagi kan? Laju sahaja pihak admin UniKL MIAT memberitahu yang nama saya sememangnya terpilih, jadi jemput datang UniKL MIAT Isnin nanti, interview. Saya apa lagi, bersyukur alhamdulillah 🙂
 
Saya call itu hari Jumaat. Interview dan IQ test itu hari Isnin seterusnya. Bayangkanlah betapa berlari ke hulu kehilir gopohnya saya untuk preparation haha. Tiba-tiba rajin nak baca blog orang tips interview, IQ test dan sebagainya 😀
 
Sampai la ke saat yang ditunggu-tunggu itu, saya datang untuk interview, satu-satunya pelajar yang ada. Ye lah, dah lewat kan? Maka, berseorangan la saya. IQ Test berseorangan, Interview berseorangan, kemudian dengan disoal pasal kapal terbang, Bernoulli’s sebagainya. Alhamdulillah saya boleh jawab dengan lancar, as I said before. I love Physics.
 
Satu soalan yang saya terima daripada Sir Idris itu ialah, sampai sekarang saya takkan lupa,
 
“Aiman. Saya tengok result SPM awak begini dan begini,
kenapa tak sambung oversea?”
 
Haha. Peluh besar di dahi. Dipendekkan cerita, alhamdulillah saya dapat, dan intake pada Julai nanti. Lega! Namun, pada akhirnya, saya berubah keputusan, untuk pilih Aeroplane Maintenance kerana saya kurang berminat dengan helikopter. Sekali lagi, singgah ke pejabat Sir Jaldin, untuk buat permohonan tersebut. Alhamdulillah, dapat tukar. Rezeki 😀
 
Maka, bermulalah pengembaraan saya ke UniKL MIAT! Ya, saya tolak UIA, tak jadi. Buat keputusan itu pada Khamis malam sebelum tidur, sehari sebelum hari pendaftaran asasi UIA pada Jumaat itu.
 
Ya. Sehari sebelum hari pendaftaran Asasi UIA.
 
Dahsyat kan? 😛

Yup, I’m An Engineering Student Now~

Maka, bergelar sebagai pelajar UniKL MIAT mulai saat itu. Intake pada pertengahan Julai 2010. Happy nya tak boleh cakap. Masuk kelas AERO2, dan sah la sebagai pelajar Aeroplane Maintenance.
 
Ada persoalan daripada kawan-kawan juga, kenapa saya memilih untuk masuk Diploma, sedangkan result SPM saya begitu dan begitu. Well, bagi saya, result SPM sekadar pencukup syarat untuk masuk ke universiti. After that? Depends entirely on ourselves, kan? (and Allah of course)
 
Dipendekkan cerita, pelajaran yang memakan masa 3 tahun, susah untuk saya pendekkan dalam satu perenggan di sini. Jadi cukup saya fokus beberapa perkara.
 
Kelab & Persatuan
Saya mula aktif juga dengan kelab-kelab seperti Career & Counselling Club (CCC), AJK Surau Saidina Ali, Kelab Ashab, Jawatankuasa Perwakilan Mahasiswa (JPM) dan sebagainya.
 
CCC – Kelab daripada unit Kaunseling yang amat aktif di MIAT, banyak terlibat dalam penganjuran program-program ke sekolah, juga lawatan ke tempat/syarikat/kilang yang berkaitan aviation (contohnya ke Flight Simulation Center). Program dalam universiti sendiri pun banyak, contohnya Psychology Sharing class.
 
JPM – Lebih kurang macam organisasi perwakilan mahasiswa universiti lain. Student Representative Council, pihak yang terlibat menyampaikan suara mahasiswa kepada universti, dan sebaliknya.
Career & Counselling Club
Melalui CCC, saya menjadi aktif dengan aktiviti yang ada. Antara yang takkan sesekali dilupakan ialah, Aviation Trip ke Bornea dan Aceh. Iaitu program ke sekolah rendah/menengah, untuk mempromosikan ilmu aviation kepada pelajar sekolah. Di Borneo, kami ke Kuching Sarawak. Di Aceh pula, saya tak ingat nama tempatnya.
 
Aerocarnival UniKL MIAT
Selain Aviator Trip, saya mula banyak terlibat dengan program tahunan UniKL MIAT, terbesar sepanjang tahun, iaitu Aerocarnival! Program 2 hari yang dijalankan setiap tahun, maka 3 tahun la saya join, sepanjang berada di sana. Haha.
 
Program ini tujuannya ialah untuk mempromosikan aviation kepada masyarakat umum, dan sudah tentunya mengambil masa yang amat lama sebagai persiapan.
  • 2010, saya menjadi Photographer
  • 2011, saya menjadi AJK Sponsorship
  • 2012, alhamdulillah, saya diberi amanah sebagai Head of Competition Unit.
Pengalaman bermakna 🙂

Aerocarnival 2012. Cuba cari mana saya?

 
NLP Sharing Class
Pada awal saya masuk ke UniKL MIAT, saya juga mula aktif sebagai peserta dalam kelas Psychology Sharing Session bersama Kak Yana. Seorang kaunselor UniKL MIAT. Setahun program itu berlangsung, dibuat secara mingguan. Dan juga at the end of the session semester, mesti akan ada Outing Day.

Outing Day, Taman Botani Putrajaya 😀

Seronok! I learnt a lot about psychology for the whole year, even I was selected the become the Co-Facilitator of that class, for the next semester. Alhamdulillah. It changed my life, and at the end of this post, you’ll see that it still keep changing my life ^_^
 
Malahan, melalui program sebegini, saya terinspirasi untuk buat perkara yang sama, memandangkan saya ada join aktif dengan seminar Productive Muslim Malaysia. Mereka dah 2 kali datang ke Malaysia, dan dua-dua saya join.
 
 
Sejak balik daripada program tersebut, saya jadi eager nak kongsikan pada orang lain, dan dengan melihat Sharing Class itu sebagai benchmark lah saya turut buat perkara yang sama, iaitu Productive Muslim sharing class.
 
Maka, terhasil lah, kelas sharing Productive Muslim, hampir setahun, mingguan 🙂
 

Ada yang tiada dalam gambar. Total biasanya tak sampai 20. Tetapi saya happy. Sebab mereka commited every week :’)

Diploma in Aeroplane Maintenance
Daripada segi akademik pula, alhamdulillah semuanya okay. Walaupun ada juga kadang-kadang paper dapat C (Mandarin dengan Fong), namun alhamdulillah. Still passed dan tamat juga diploma tersebut. Saya sebenarnya sangat suka belajar di UniKL MIAT. Macam-macam saya belajar, daripada segi akademik, juga daripada segi kokurikulum itu sendiri!
 

2 tahun setengah bersama mereka, satu kelas.

 
Bersemangat dengan LAE
Bagi pelajar-pelajar Aviation, bukan perkara asing lagi bagi mereka mengenai LAE, iaitu Licensed Aircraft Engineering. Lesen yang diperlukan dalam proses untuk bekerja dalam dunia aviation ini. Proses mendapatkan lesen ini satu perkara yang amat susah, namun bukan mustahil.
 
Saya kenal terlalu ramai senior yang give up, dan akhirnya masuk ke bidang yang berdekatan, seperti Oil & Gas, Mechanical, Chemical dan sebagainya. Macam-macam. Saya? Sangat bersemangat untuk mendapatkan lesen saya juga! Planning cantik, malahan siap ada buat talk lagi, untuk ceritakan kepada junior, macam mana cara nak buat. LAE for Dummies la lebih kurang 😉
 
Siap ada buat EBook lagi, guideline kepada mereka, macam mana nak buat. Dahsyat kan? Punya la bersemangat berkobar-kobar, berapi-api untuk dapatkan nya. Malahan, siapa ada planning saya sendiri untuk dapatkannya, seperti gambar di bawah. Well, planning je lah. Krik krik krik.
 

Sekiranya anda yang membaca post ini ialah pelajar UniKL MIAT, ignore gambar plan ini. Ini sudah tidak valid, kerana MARA sudah keluar surat sah bahawa mereka tidak lagi akan sponsor EASA ke luar negara. Hanya boleh sambung EASA di UniKL MIAT itu sendiri. Keputusan muktamad MARA bermula Januari 2013


Bye-Bye Engineering? Where It All Started..

On-Job Training – Police Air Wing
Seperti biasa, pada penghujung pengajian, 6 bulan terakhir, pelajar-pelajar perlu menjalani praktikal training, attachment atau On-Job Training (OJT) dengan syarikat di luar sana. Ketika ini, saya memilih untuk ke Police Air Wing, Sungai Besi. Sama tempat juga dengan best friend saya, Saffuan Aroff. Yang kelakarnya, saya bersemangat betul nak sambung sini. Siap join lawatan kelas ke situ, untuk survey.
  
Namun ditakdirkan Allah, minat saya ‘lari’ ketika berada di sana. Awal-awal, saya amat-amat bersemangat untuk kerja, repair kapal terbang, basuh kapal terbang, helikopter dan sebagainya. Pada 2 bulan pertama okay. Selepas itu? Jiwa saya lari -.-‘
Bak kata sahabat saya,
 
“Aiman pusing skru enjin kapal terbang, tanpa roh.”
 
Ingat tak saya ceritakan yang saya ada buat kelas sharing Productive Muslim secara mingguan? Well, pada Februari 2013, saya mula drastically mencabar diri saya, dengan membuat program besar terus. Ya. Buka kepada umum, iaitu Seminar Productive Muslim Malaysia.
Saya menjadi Director, juga Speaker untuk seminar tersebut. Semangat? Yes. Takut? Yes juga. Pertama kali bercakap dan handle program 9 pagi hingga 5 petang. Namun, ianya pengalaman yang tidak menghampakan! Masya Allah!
 

Bersama team saya yang hebat masya Allah!

 
Daripada program ini juga la, detik bersejarah dalam hidup saya. Ya! Bersejarah! Kerana apa? Kerana bermula pada saat itu lah, saya membuat keputusan muktamad untuk KELUAR.
 
Ya. KELUAR. Saya mahu lari daripada engineering.
Ya. SAYA MAHU LARI! KELUAR dan LARI!
Setelah beristikharah sebaiknya, sedalam-dalamnya, saya tetap dengan keputusan saya. Saya lebih berminat untuk menjadi seorang Trainer/Speaker atau apa sahaja term yang ada di luar sana (sekarang decide nak jadi PLF. What’s PLF? That’s an entirely different story. Some other time/post insya Allah)
 
Sepanjang saya beristikharah itu, hidup saya selama ini seperti rewind balik dalam minda saya. Bermula daripada saya masuk ke STAR, minat Fizik, kemudian masuk Engineering sebab minat Fizik. Apabila masuk ke UniKL MIAT, baru lah saya mula terasah minat tersembunyi dalam bab bercakap ini. Ya, minat itu sudah ada, cuma tinggal untuk diasah sahaja. Ditabur benih dan disiram air.
Remember that how I actively participated with the Aerocarnival? Aviator Trip?
Weekly Sharing class? Productive Muslim Weekly Sharing class?
Heck, even my team and I organised our own seminar!
 
For all these time, rupanya cantik Allah aturkan perancangannya untuk saya. Ada hikmah kenapa saya masuk UniKL MIAT, tak dapat ke Perancis Engineering, dan sebagainya. Allah.
He always know what’s best for us, and He gives us the thing that we need, not just what we want.
Saya bukan membuat keputusan secara mendadak, juga bukanlah membuat keputusan dengan semborono. Sudah tentu, saya memikirkan A-Z, masak-masak, sedalam-dalamnya, dan akhirnya saya mendapat jawapan tersebut, setelah beristikharah dan beristisyarah.
 
  1. Sebenarnya saya minat Fizik sebagai belajar, timba ilmu, membaca, teori dan sebagainya. Bukan minat untuk dijadikan sebagai pekerjaan. More like hobby.
  2. Sebagai Aeoplane Maintenance, ia sangat kurang menggunakan Fizik, kerana lebih kepada maintenance. Pendek kata, konsep seperti pomen kereta, tetapi ini kapal terbang. Lebih kompleks, lebih perlukan latihan dan sudah semestinya, lebih susah.
  3. Saya dah terlibat dengan pengendalian program-program ini sudah lama. Sejak semester 1 di UniKL MIAT, tahun 2010. Malahan, minat itu semakin lama semakin mendalam, dan terpancar jelas sepanjang 3 tahun saya di UniKL MIAT.
  4. Selama ini, saya bersemangat ceritakan pasal planning nak dapatkan lesen kan? Yang Road to LAE itu. Rupa-rupanya, yang bersemangat sangat itu, ialah proses BERCERITA mengenai nya, bukan lah the topic itself. Saya suka BERCAKAP di hadapan itu, menceritakan planning itu.
  5. Saya juga ada luahkan hasrat saya pada ummi dan abah mengenai saya nak tukar course. Ayah saya okay, sebab dia kata ‘dah agak’. Tetapi mak saya kurang setuju, sebab dia nak juga tengok anak dia jadi Engineer Kapal Terbang. Allah 🙁 Namun akhirnya, dia setuju juga, but masih tak terima lagi keputusan saya. Merelakan tanpa sepenuh hati…. 🙁
Jadi akhirnya, keputusan dah dibuat. Bye, bye, engineering.
And hello dunia baru 🙂


Bye-Bye Engineering. OK, so, what now?

Membuat keputusan untuk keluar Engineering itu sudah. Jadi apa yang saya perlu buat sekarang? Maka di sini lah, tajuk post ini memainkan peranan. Nama post ini,
WHY I Changed From Engineering to Psychology
Oleh itu, seksyen ini la yang paling penting, fokus asal dan tunjang kepada post ini. Iaitu, kenapa saya memilih Psikologi? Well, saya pendekkan cerita, sebab nak save sikit dalam entri seterusnya, iaitu the technicality process of it,
HOW I Changed From Engineering To Psychology.
Dalam erti kata lain, saya akan buat post yang lain pula, untuk ceritakan BAGAIMANA saya bertukar kepada Psikologi. Sponsor mana? Universiti apa? Jumpa siapa? etc..
Selepas saya graduate daripada UniKL MIAT (ya, saya habiskan, bukannya berhenti di tengah jalan, that’s the most important thing about it. I FINISHED IT), saya terpilih untuk program SPC daripada MARA (nama lama), iaitu offer untuk sambung degree ke luar negara, dalam apa jua bidang yang saya mahu, asalkan menepati syarat-syarat MARA. (akan dishare dalam post lain)

Well, Hello Psychology!

Pada awalnya, saya berhasrat untuk menyambung dalam BA, iaitu Business Adminsitration di UK, degree. Sebabnya? Memikirkan saya nak buka syarikat saya pada suatu hari nanti dalam bidang training ini, dan saya perlukan sesuatu.
Namun pada interview bersama pihak UniKL MIAT untuk dihantar nama ke MARA, mengubah segalanya. Interviewers itu melihat resume saya, dan mereka bertanya, kenapa nak buat BA? Sedangkan sini buat engineering. Well, so saya explain la secara ringkas, iaitu fokus pada MINAT.
(nanti boleh la saya bagi link post ini kepada mereka 😀 )
 
Mereka kurang setuju, sebab takut MARA tak nak hantar, tambahan pula jurusan itu ‘biasa’ sangat. Amboi.. Namun ada benarnya juga kata mereka. Lalu Prof Abu (salah seorang interviewer itu) mencadangkan kepada saya,
 
“Saya nampak program-program yang awak join ini, banyak betul melibatkan dengan Kak Yana dan Kak Ziha (kaunselor UniKL MIAT). Pendek kata, banyak bersifat Psikologi. Tak nak sambung Psikologi ke? Ni ha, ada program kaunseling etc.”
 
His question, made me wonder. Hmm. Betul juga? Psychology is interesting though. It’s what I love for all this time, but never thought to give my commitment to it through academical background. Well, worth thinking, isn’t it?
 
Lalu, selepas habis interview, saya pun memikirkan mengenai ini. Saya bertanya pendapat Kak Yana dan Kak Ziha. Kedua-duanya kaunselor UniKL MIAT. Mereka tak boleh bagi cadangan atau sebagainya, sebab prinsip kaunselor, tidak boleh memberi ‘suggestion’ kepada klien. Hanya boleh membuatkan saya sendiri berfikir segalanya.
 
Well, akhirnya, saya membuat keputusan.
Psychology it is !
 
Yup. Maka itu la sejarah hidup saya yang agak besar bagi saya, iaitu pertukaran dunia yang ternyata amat berbeza. Daripada zaman sekolah sehingga sekarang, memang fokus nak buat Engineering sebab minat Physics.
 
Masuk Diploma dah pun.
 
Graduate dah pun.
 
Haha!
Namun perancangan Allah itu cantik. Akhirnya I end up in Psychology anyway 🙂 Well, to be honest, sebenarnya saya pernah nak sambung dalam Psikologi selepas SPM, tetapi abah saya tak bagi. Katanya, belajar Psikologi, tak ada peluang kerja nanti.
 
But alhamdulillah, untuk kali ini, beliau terima 🙂
And thank you JPA, for rejecting me from going to France,
from doing Aeronautical Engineering.
This is not a sarcastic message, this is an honest one.
 
Thank you, JPA :’)
Proses-proses saya selepas itu, bersifat teknikal dan amat PENTING, iaitu :
  1. Saya mohon UPU juga, untuk degree Psikologi di IPTA Malaysia
  2. Saya mohon UCAS, iaitu sistem untuk sambung Degree ke UK Ireland (macam UPU kita)
  3. Pengalaman saya dengan MARA, untuk yakinkan mengenai pertukaran bidang saya, sehingga saya menghantar proposal perjalanan hidup kepada mereka, untuk buktikan. Dahsyat haha.
  4. Bagaimana UPU menolak semua 4 universiti permohonan saya, tetapi UK terima 4 daripada 5 saya. Well well well. Funny.
  5. Macam mana saya ‘ditolak’ MARA pada awalnya, namun akhirnya diterima juga, alhamdulillah :
  6. Apa proses yang saya buat untuk tukar course, sponsor mana, universiti mana, etc.
Insya Allah, akan dikongsikan post seterusnya, iaitu,
HOW I Changed From Engineering To Psychology

Menyertai Dunia Psikologi Kanak-kanak!

Setelah saya pulang daripada graduasi Psikologi di Nottingham, saya berkhidmat sebentar menjadi freelance trainer berkaitan imej dan penampilan, serta pembinaan kerjaya generasi Y yang bakal memasuki dunia pekerjaan.

Tetapi minat saya terhadap Psikologi itu sangat kuat, dan amat-amat memberi kesan kepada saya.

Lantas, saya memilih untuk berkhidmat dalam pekerjaan yang berkaitan Psikologi. Memandangkan minat saya terhadap Psikologi kanak-kanak itu tinggi, maka saya memilih untuk berada dalam dunia kanak-kanak istimewa, terutama berkaitan Autisme.

Alhamdulillah, kini sudah hampir setahun saya membina kerjaya berkaitan ini. Insya Allah pada masa akan datang, saya akan perlahan-lahan mula mengejar jawatan sebagai Psikologis Klinikal, yang berfokuskan kepada kesihatan mental kanak-kanak.

Ini lah cita-cita terbesar saya di dunia ini 🙂


Kesimpulan? Take Home Message?

Alhamdulillah, akhirnya habis juga perkongsian kisah perjalanan hidup saya yang mungkin tak seberapa bagi orang lain, namun ia perkara yang amat besar bagi saya. Ya. Sangat BESAR!
Sebelum saya menutup artikel ini, maka sangat patut la saya untuk kaitkan sedikit kisah panjang ini, dan kenapa pentingnya perkongsian kali ini. Pendek kata, mari saya ‘debrief’ anda. Takkan lah semata-mata tulis kosong. Kan?
 
Anda yang sedang membaca ini. Ya. Anda. Saya ada beberapa perkara nak sampaikan pada anda, selaku pembaca post ini. Ingatlah,
Jangan takut untuk BERKATA SESUATU.
Sekiranya anda ada sesuatu yang disimpan dalam hati, jangan takut untuk pertahankan pendapat dan pandangan anda. Asalkan ianya perkara benar.
 
Berani untuk BERTINDAK.
Be brave to protect your action, as long as your action is halal and does not go against the Quran and Sunnah. Be brave to chase your dream! Ignore the hateful comments, something go against you. If you want to listen, then it’s okay. Just listen. Take it as a challenge, a milestone for you.
 
Jangan takut dengan PERUBAHAN dalam hidup.
Jangan takut untuk keluar daripada zon selesa. Have faith. If Allah can bring you to it, then He will bring you through it. Be prepared to adapt to changes in your life.
 
Berani untuk bermimpi, dan berani untuk KEJAR mimpi itu!
Tidak salah untuk bermimpi, mempunyai cita-cita dan passion tersendiri. Yang menjadi salah ialah apabila hanya tersemat di hati tanpa terluah melalui tindakan dan perasaan. remember, chasing your dreams or passions does not necessarily means that you need to aim for it OFFICIALLY (academical route). It could be just a hobby, too! 🙂
 
Bersedia dengan PERUBAHAN.
kalau kita ada merancang sesuatu, then be prepare, sekiranya perancangan Allah berlainan sedikit daripada kita. Malah berlainan banyak pun tak mengapa. Allah tahu yang terbaik. Seandainya kita terlepas sesuatu, atau tidak diterima dalam sesuatu, be cool. Relax, adapt to it, prepare for the next challenge.
Just remember that, there’s always a reason for something.
 
Saya tahu saya bukan manusia terbaik untuk menceritakan semua ini, namun saya ceritakan sekadar sedikit perkongsian daripada pengalaman saya sendiri. Saya juga bersedih ketika awal-awal dulu, tak dapat sambung Engineering ke Perancis. But look at me now? Saya bahagia. Saya tak mampu nak bayangkan kalau betul saya dah ke sana, dan akhirnya in the end, saya tak nak sambung engineering. Lagi dahsyat barangkali.
 
Bersedih, yes. Merajuk, masuk UniKL MIAT. I admit, awal-awal dulu, saya sedih sangat-sangat tak dapat sambung ke France, untuk Aeronautical Engineering itu. Boleh kata, itu mimpi tertinggi la rasanya ketika itu. Rasa macam dunia dah berakhir bila tak dapat. 🙁
Well, sometimes we too focused on the closed door, we tends to miss another door is already opened for us.
But in the end, rupanya Allah nak temukan saya sesuatu yang lebih bernilai, iaitu mengenali diri saya sendiri, dan mengenali potensi diri saya sendiri.
 
Perancangan Allah itu, cantik kan? :’)
 
“Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci.
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu,
dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu;
Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”
 
Al Baqarah: 216
:’)
Kesimpulannya, saya doakan pada sesiapa sahaja yang membaca post saya ini, semoga urusan sentiasa dipermudahkan Allah, diberi keberkatannya dan dalam kecintaan Rasulullah.
 
Never afraid to change,
be brave to chase your dreams!
Have faith 🙂
 
 
Regards,
 
AIMAN AMRI,
Diploma in Aeroplane Maintenance – UniKL MIAT
Bsc in Psychology – University of Nottingham

Jenis Psikologis Yang Diperlukan Tetapi Tiada/Sedikit Di Malaysia

Umum mengetahui bahawa kerjaya Psikologis masih belum mempunyai ruang yang luas dan jelas di negara kita Malaysia ini. Antara jenis-jenis Psikologis yang penting, amat diperlukan, ‘rare’ tetapi tak ada/sangat sikit di Malaysia ialah:

1. Occupational Psychologist / Industrial & Organisational Psychologist

Mereka bertindak sebagai “doktor” kepada pekerja daripada segi kesihatan mental. Mereka memastikan pekerja betul-betul mampu dan ‘fit’ untuk bekerja, terutama dalam kalangan pekerjaan yang memerlukan kemahiran yang tinggi seperti Pilot, Engineer, Pemandu ERL dll.
 
Contoh kes:
Seorang pilot terlibat dalam kemalangan kapal terbang, tetapi selamat alhamdulillah. Setelah 3-4 bulan berehat, doktor sahkan yang beliau ini sudha fit untuk terbang semula. Tetapi siapa yang akan tentukan sama ada beliau sudah “mentally fit”? Adakah trauma dahulu akan pengaruhi prestasi kerja mereka? Maka di sini, Occupational Psychologist lah yang diperlukan 🙂
 
Mereka ini biasanya bekerja di Firma, dan menawarkan servis tersebut untuk mana-mana syarikat yang memerlukan. Di Malaysia, khidmat ini amat diperlukan terutama untuk LRT, MRT, MAS, AirAsia dll, tetapi kita tak ada. Maka, yang paling terdekat ialah Clinical Psychologist, tetapi masih tidak tepat sebab bukan kepakaran penuh mereka.
 
(ada juga yang bekerja dalam Human Resource syarikat)

2. Sport Psychologist

Insan di sebalik kejayaan seseorang atlet. Sport psychologist bertanggungjawab merancang dan menentukan apakah cara terbaik untuk seorang atlet tingkatkan prestasi semaksimum mungkin, terutama dariapda segi mental nya.
 
Fizikal, sudah ada dietician yang akan tentukan diet pemakanan seharian seorang atlet. Tetapi persiapan mental? Hanya Sport Psychologist yang mampu berikan bantuan yang paling optimum dalam hal tersebut.
 
Lokasi pekerjaan mereka banyak di Kementerian Sukan, Sekolah-sekolah Sukan atau mana-mana yang memerlukan khidmat untuk optimumkan prestasi atlet dalam sukan mereka.
 

3. Educational Psychologist

Berbeza dengan kaunselor, bidang kerja Educational Psychologist lebih spesifik untuk tingkatkan prestasi pelajar dalam proses pembelajaran.
 
Seorang kaunselor, biasanya banyak terlibat dalam proses kaunseling, atau bantuan kepada pelajar-pelajar yang memerlukan.
 
Educational Psychologist pula, mereka bertindak dalam menentukan apakah cara terbaik untuk seorang guru ajar subjek itu dan begini, dan suasana kelas bagaimana yang optimum untuk pastikan sesi berjalan dengan efektif (apa beza meja pelajar berkelompok atau sebaris-sebaris menghadap kelas).
 
Educational Psychologist biasanya bekerja di sekolah atau universiti (institusi pendidikan), dan akan mengikut kesesuaian sekolah/universiti tersebut. Bermaksud, bukan satu konsep, apply kepada semua sekolah satu negara, tetapi lain sekolah, lain cara Educational Psychologist nya (berbeza kita di Malaysia)
 

4. Forensic Psychologist

Berada dalam golongan polis, penyiasat dan pendakwaan, mereka ini berkhidmat untuk memudahkan dan menambah perspektif proses jenayah dan hukuman.
 
Contoh tugasan mereka, ialah untuk memahami pemikiran pembunuh bersiri, atau mengetahui apa hukuman yang terbaik untuk sesebuah jenayah (hukuman mana yang membantu menginsafkan, mana yang hanya sebagai hukuman dan akan berulang apabila dilepaskan, dll).
 
Ada juga yang bertugas dalam mahkamah ketika sesi pendakwaan, seperti kepercayaan dan tingkahlaku saksi.
 
Mereka ini bekerja di bahagian polis, penjara atau mana-mana autoriti yang terdedah terus dengan penjenayah. Di Malaysia, peluang ini masih kurang. Sangat kurang.
 

5. Clinical Psychologist

Dengan meningkatnya isu kesihatan mental dalam kalangan rakyat Malaysia, bilangan Clinical Psychologist ini sudah mula semakin banyak, tetapi masih tidak mencukupi. Mereka ini penting, dan amat diperlukan di hospital sebagai alternatif kepada rawatan melalui perubatan oleh Psychiatrist, tetapi kerana kerajaan kita masih tidak mengiktiraf kepentingan jawatan ini, maka bilangan mereka masih tidak mencukupi.
 
Mereka ini amat diperlukan kerana selain Psikiatris, hanya mereka yang bertauliah untuk memberi diagnosis seseorang itu mempunyai masalah mental atau tidak (Depression, Bipolar, Schizophrenia), atau sebarang neurodevelopmental disorder (bagi kanak-kanak Autism, ADHD, ADD dll)
 
Akibatnya, Psychiatrist di hospital banyak membuat kerja-kerja yang sepatutnya dibuat oleh Clinical Psychologist ini, tetapi tidak efektif sepenuhnya, sebab bidang yang berbeza, pendekatan rawatan yang berbeza.
 
Malah dalam sesebuah hospital, biasanya ada seorang sahaja Clinical Psychologist. Sangatlah tak cukup, tambah pula ramai tidak menyukai rawatan melalui ubat-ubatan kerana kesan sampingannya.
 
Mana satu rawatan yang terbaik? Bergantung kepada kesesuaian individu dan pilihan mereka. Kajian menunjukkan gabungan antara pendekatan Psikiatris (perubatan) dan Psikologis (psychotherapy) amat membantu untuk rawatan bagi sesebuah penyakit mental.
 

Kenapa tak ramai?

Pertama, sebab graduan Psikologi kita, tak ramai yang bekerja menjadi Psikologis bertauliah (ada yang masih dalam proses, seperti saya). Ramai juga yang masuk ke bidang yang secara tidak langsung seperti Human Resource.
 
Kedua, sebab generasi yang meminati jurusan ini, masih baru. Ada yang baru habis sekolah, baru habis universiti, baru habis degree (Gen Y). Belum masa yang generasi ini sudah 10-12 tahun berpengalaman bekerja.
 
Ketiga, tiada polisi dan akta kita di Malaysia yang menyokong tumbesaran dan perkembangan bidang ini dalam kalangan golongan belajar & pekerja. Akibatnya, tak ramai berminat nak mengejar cita-cita ini, dan kalau ada pun, peluang pekerjaan dalam kerajaan, tidak luas. Masih dipandang enteng.
 
Keempat, universiti awam kita di Malaysia juga tak banyak yang tawarkan bidang Master dalam Psikologi yang disenaraikan ini. Biasanya lebih kepada Klinikal, Kaunseling dan Developmental
 
Perjalanan kita di Malaysia, masih jauh 🙁
 
Nak tak nak, memang cara untuk tingkatkan lagi nama kerjaya ini di kerajaan melalui wujudnya Akta yang mengiktiraf bidang kerjaya ini, supaya menggalakkan lebih ramai menjadi Psikologis yang bertauliah.
 
LIKE dan SHARE post ini untuk sebarkan kesedaran dan kepentingan wujudnya Psikologis dalam hidup kita ini. SHARE agar lebih ramai tahu mengenai golongan profesional ini.
 
—–
 
NOTA:
Pegawai Psikologi bukan Psikologis ya?
🙂
 
NOTA LAGI:
Ada lagi contoh jenis Psikologis lain yang tidak dinyatakan di atas?

5 Salah Faham Terhadap Dunia Psikologi

Antara salahfaham yang popular dalam kalangan orang awam mengenai bidang Psikologi:
  1. Pelajar Psikologi mampu baca fikiran orang lain.
  2. Belajar Psikologi, maksudnya pandai Psiko orang.
  3. Dalam jurusan Psikologi, tak ada lab atau eksperimen. Hanya buat survey.
  4. Selepas habis belajar Psikologi, mesti kerja jadi Kaunselor.
  5. Orang yang dalam bidang Psikologi, tak ada sakit minda, tak stabil emosi dan sebagainya.
Ada lagi yang lain?
 

 
Penjelasan:
 

1. Pelajar Psikologi mampu baca fikiran orang lain.

 
Tidak. Kami tak mampu baca fikiran orang lain, sebab kami bukan belajar telepati. Mempelajari Psikologi manusia ialah untuk memahami mengenai manusia, tetapi bukan bererti boleh baca fikiran orang lain.
 
Analogi nya, anda belajar buat cara sos tomato. Selepas dah pandai, bukan bererti setiap kali anda makan sos tomato di mana-mana kedai, terus dapat tahu, itu sos daripada kilang mana, bahan apa dipakai, mana beli bahan itu, siapa yang jaga kilang, apa material digunakan untuk packaging, dan lain-lain soalan berkenaan sos tersebut.
 

 

2. Belajar Psikologi, maksudnya pandai Psiko orang.

 
Apa maksud Psiko orang? Perkataan Psikologi, berasal daripada Psyche dan Logos, iaitu Psyche=Jiwa/Soul, dan Logos=Pembelajaran/Study. Psychology ialah, Study of Soul.
 
Perkataan ‘Psiko’ pula merujuk kepada kemampuan memanipulasi pemikiran manusia lain, yang berasal daripada Psychopath. Tetapi Psychopath lebih merujuk kepada seseorang yang mempunyai sakit mental yang kronik, dan agresif dalam tingkahlakunya. Pembunuh, perogol, dan lain-lain lagi jenayah yang agresif.
 
Istilah ‘Psiko’ lebih tepat apabila dikaitkan dengan terma asal Sociopath, iaitu berkait rapat dengan sakit mental ayng kronik berkait dengan hubungan interaksi sosial (manusia dan manusia). Pendek kata, pemanipulasi manusia juga termasuk dalam Sociopath.
 
Jadi, bagaimana pula pelajar Psikologi, pandai ‘psiko’ orang?
 

 

3. Dalam jurusan Psikologi, tak ada lab atau eksperimen. Hanya buat survey.

 
Psikologi juga seperti sains yang lain, iaitu setiap kajian memerlukan bukti empirikal, data-data yang boleh dikira/diukur (quantified), yang sudah pasti, datang daripada hipotesis, teori, graf data dan sebagainya.
 
Oleh itu, amat logik lah bidang Psikologi ini mempunyai eksperimen seperti sains yang lain seperti Kimia, Fizik dll.
 
Survey? Ada, kami ada ambil, tetapi itu bukan intipati utama dalam bidang ini. Ia hanya data tambahan sahaja, untuk pemahaman kepada demografik di sesuatu lokasi. Juga pandangan masyarakat terhadap sesuatu. Data tersebut bukan menjadi bukti kajian.
 

 

4. Selepas habis belajar Psikologi, mesti kerja jadi Kaunselor.

 
Tidak semestinya. Mereka yang bakal menjadi kaunselor ialah pelajar Psikologi Kaunseling, secara spesifik, kerana Kaunseling ialah cabang di bawah Psikologi.
 
Ada lagi cabang lain seperti Pendidikan Khas, Klinikal, Biologikal, Kognitif, Sosial dan banyak lagi! (Malangnya, bukan semua ini mempunyai peluang pekerjaan di Malaysia, tetapi tidak di negara-negara maju seperti Eropah, US dan Australia)
 
Begitu juga dengan Psikiatris. Pelajar Psikologi tidak boleh menjadi Psikiatris, kerana Psikiatris ialah pengamal perubatan (doktor), yang menyambung pengkhususan (specialist) dalam sub-bidang Psychiatry.
 

 

5. Orang yang dalam bidang Psikologi, tak ada sakit minda, tak stabil emosi dan sebagainya.

 
Menjadi seorang Engineer bukan bermakna kereta, mesin, handphone dan lain-lain, tidak akan rosak.
 
Menjadi seorang Doktor bukan bermakna beliau akan immune daripada penyakit seperti demam, selsema, kanser, tumor dan lain-lain.
 
Begitu juga menjadi seorang Psikologis, Kaunselor atau Psikiatris, bukan bermakna mereka ini tidak akan mempunyai masalah emosi dan penyakit minda seperti Depression, Bipolar dan lain-lain.
 
We are not God you know 🙂
 

 
Para pengamal Psikologi sekalian, ada lagi salah faham lain yang anda selalu terima? Kongsikan di ruangan komen.
 
Bagi orang awam yang membaca ini? Ada lagi salahfaham yang anda sangka pada kami, geng Psikologi ini? Jemput kongsikan juga di ruangan komen.
 
^_^
 
SHARE supaya orang lain dapat sama-sama fahami salahfaham ini.

Berminat Untuk Sambung Belajar Psikologi? Baca Ini Dahulu

Ramai juga yang mesej dan komen di FB, bertanya mengenai perjalanan ilmu mengkaji minda (Psikologi) ini.
 
Antara soalan yang selalu diterima ialah, macam mana nak sambung belajar Psikologi, kalau latar belakang lain jurusan (contohnya, Degree Food Science, nak buat master Psikologi).
 
Beberapa perkara perlu tahu:
 
1. Apa tujuan nak sambung ke jurusan Psikologi? Ada yang kata, sebab nak faham manusia, dan tahu asas emosi dan pemikiran manusia. Ada juga sebab minat lama yang terkubur, terinspirasi bila tengok saya kejar dunia Psikologi. Eh. 😛
 
2. Adakah pasti, jalan akademik merupakan jalan terbaik untuk mempelajari ilmu itu? Sudah tentu, dengan degree/master dalam Psikologi, ia menambah kredibiliti dan pengiktirafan latar belakang kita. Tetapi, tidak semestinya melalui jalan akademik untuk belajar apa yang kita nak.
 
3. Ini bukan nak menghalang daripada ambil jurusan Psikologi ini, tetapi sekadar mahu mencerahkan niat. Mahu fikir masak-masak. Kalau nak masuk juga, dipersilakan. I am happy to have more people in this psychology revolution in Malaysia.
 
4. Apa-apa pun, saya sendiri pun masih lagi belajar, malah masih dalam proses untuk mengejar pentauliahan Psikologis, sebab belum layak bergelar Psikologis lagi. Beri saya 10 tahun, insya Allah.
 
Sekian, terima kasih sudi bertanya dan sudi membaca.
 
🙂
 
#PengkajiMinda
 
Aiman Amri,
BSc in Psychology
University of Nottingham

Minat Saya Terhadap Kanak-Kanak Mula Tertanam

Autism, berasal daripada perkataan Greek, Autos, yang bermaksud “Self” atau “Diri Sendiri.”
 
Kanak-kanak Autistik memang dikenali ciri-ciri mereka hidup “berada dalam dunia sendiri”, dan ini membawa ketidakmampuan (inability) untuk berinteraksi dan berkomunikasi.
 
Jujurnya, saya tak pernah terbayang akan melibatkan diri dalam bidang ini. Asalnya, saya lebih berminat untuk fokus dalam bidang training & consultancy (mahu menjadi trainer).
 
Tetapi sejak kepulangan saya daripada umrah Ramadan lepas, saya jatuh cinta kembali untuk fokus kepada kerjaya berkaitan Psikologi, dan memang bercita-cita tinggi untuk menjadi Psikologis bertauliah. Maka fokus sekarang jatuh kepada minat saya yang lebih utama, iaitu Psikologi Kanak-kanak.
 
(percaya atau tidak, diploma saya dulu ialah berkaitan engineering)
 
Sejak awal Degree, sudah mula melibatkan diri dengan kanak-kanak berusia 3-10 tahun.
 
3 tahun berada di Nottingham, UK dahulu, 3 tahun juga saya melibatkan diri dengan KAFA Notts Little Caliph. Entah mengapa, ada sesuatu yang menarik minat saya untuk lebih mendalami pemikiran dan tingkahlaku kanak-kanak sejak mereka lahir sehingga dewasa.
 
Dijadikan cerita juga, saya perasan, saya ada ‘bakat’ (ececece) untuk cepat mesra dengan kanak-kanak. Dengan jiwa yang muda dan keanakan-anakan ini, menjadi senjata utama saya dalam bidang tersebut.
 
Sehinggalah ke hari ini, menjadikan minat tersebut sebagai kerjaya. Malah, fokus ke arah Autism pula, iaitu sesuatu yang masih baru di Malaysia.
 
Walaupun kita belum tahap seperti UK, Ireland dan lain-lain negara yang mempunyai kesedaran yang amat tinggi terhadap pendidikan kanak-kanak, saya percaya, Malaysia sudah mula ke arah situ.
 
Satu ketika dahulu, tak siapa pun tahu, apa itu Autism. Hari ini? Berlambak-lambak informasi dan pusat-pusat yang membantu kanak-kanak ini untuk sesuaikan diri dalam dunia ‘normal’ ini.
 
Semoga satu hari nanti, kesedaran kita semakin meluas, terutama dalam kalangan mereka yang tiada anak Autism, kerana saya perasan, kesedaran ini meluas dalam kalangan mereka yang terlibat sahaja, tetapi bukan dalam kalangan rakyat jelata.
 
Kita semua mainkan peranan untuk sebarkan kesedaran tersebut, dan bukan terhad kepada Autism sahaja, tetapi mengenai pendidikan kanak-kanak secara keseluruhannya.
 
Insya Allah, satu hari nanti. ^_^
 
Juga, doakan saya supaya berjaya menjadi Psikologis Kanak-Kanak satu hari nanti ya? Amin…
 

NOTA:
Buku yang saya baca ini, sangat menarik dan mudah untuk difahami.
Penjelasan dengan bahasa ringkas dan tidak terlalu jargon. Sangat disyorkan untuk baca!
 
Autistic Spectrum Disorder, oleh Sarah Worth

Salam Perkenalan! Saya Seorang Terapis Autisme

Assalamualaikum. Hai semua 🙂
 
Nama saya Aiman Amri, bekerjaya sebagai Autism Therapist (untuk kanak-kanak Autistic dan ADHD). Dulu, mendapat Degree Psychology di University of Nottingham, UK.
 
Pengalaman saya bukan hebat mana pun, tetapi saya sangat suka menulis. Sangat sangat suka berkongsi. Namun tak sesekali saya katakan, saya pakar tentang Autism. Ibubapa seperti andalah hero sebenar di belakang kanak-kanak tersebut 🙂
 
Di FB saya, Aiman Amri, saya dedikasikan memang penulisan berkenaan Autism sahaja. Bagi sesiapa berminat nak follow, dipersilakan. Untuk perkongsian Psikologi secara general, saya menulis di Aiman Psikologis.
 
(saya menggunakan hashtag #PengkajiMindaSiKecil)
 
Jangan risau, saya tidak jual apa-apa produk, sebaliknya, saya memang sangat-sangat suka berkongsi di media sosial. 🙂
 
Tujuan saya menulis di sini, sekadar memperkenalkan diri, dan jujur saya katakan, saya memang mahu fokus 100% berkenaan bidang ini, walaupun saya belum berkahwin dan tiada anak Autism.
 
Malah, satu perkara saya pasti, cita-cita utama dalam hidup saya ialah untuk menjadi seorang Child Psychologist (insya Allah 3 tahun lagi), dan perihal Autism termasuk dalam fokus tersebut. Doakan saya, agar cita-cita itu tercapai ya?
 
Saya memang amat-amat mahu jadi Child Psychologist, memandangkan kerjaya ini masih baru di Malaysia. Malah, saya percaya bahawa didikan pertama seseorang manusia, bermula daripada ibu bapanya. Dan memahami minda anak-anak, merupakan kata kuncinya.
 
🙂
 
Selamat berkenalan semua!
 
Saya follow rapat-rapat semua post dalam group ini, sebagai ilmu untuk saya.
 
<3
 
DISCLAIMER:
  1. Saya belum bergelar Psikologis
  2. Saya tiada kuasa untuk diagnose kondisi mental seseorang sama ada Autism, ADHD, Dyslexia atau sebagainya.
 
——
 
With Love,
 
Aiman Amri,
BSc in Psychology – University of Nottingham
Special Needs Educator – WeCare Allied Health Center

Mana-mana ibu bapa yang mahukan servis Diagnosis, Assessment,
atau Early Intervention Program (EIP) untuk anak anda,
atau hubungi pusat Psikologi kami, WeCare Allied Health Center
03-77328285 / 013 815 8285 / 013 816 8285
info@wecare.my