Santai & Saintifik

Category: Pengetahuan Psikologi (page 1 of 2)

4 Jenis Introvert – Anda Yang Mana Satu?

“Introvert ini jenis pemalu.”
“Pendiam semacam, sah introvert!”
“Jenis tak suka berbual dengan orang, anti sosial.”
 
Banyak kita biasa dengar mengenai Introvert kan?
 
Tahu tak, sebenarnya ada 4 jenis Introvert, dan semuanya mempunyai karakteristik yang unik dan tersendiri.
 
Sebenarnya, seseorang Introvert boleh mempunyai keempat-empat ciri tersebut (kerana memang ini semua ialah ciri-ciri Introvert), tetapi pasti akan ada satu yang dominan/utama berbanding tiga yang lain.
 
Dan itu lah yang akan menentukan anda Introvert yang mana satu. Lebih spesifik.
 
1. Introvert Sosial (Social Introvert)
 
Golongan ini yang biasa kita dengar mengenai kaum Introvert, iaitu tak suka bergaul dengan orang ramai (maksimum 3-4 orang sahaj), lebih gemar bersendirian dan lain-lain lagi stereotaip Introvert.
 
Golongan ini bukan pemalu atau pendiam, tetapi memang gemar bersendirian, dan mereka tak ada masalah untuk keluar berjalan berseorangan, pergi mall seorang diri, atau keluar makan tanpa kawan.
 
Mereka MEMILIH untuk begitu.
 
2. Introvert Berfikir (Thinking Introvert)
 
Mereka ini biasanya banyak berfikir, berimaginasi dan menganalisa sesuatu. Mereka lebih seronok menggerakkan idea di pemikiran (thought), berbanding bersuara (voice).
 
Kekuatan mereka pada idea, penulisan, data dan pemikiran. Idea yang dicerna oleh mereka berlainan daripada kebiasaan, dan seringkali mampu membuat orang lain terpaku/terkelu/sentap.
 
Pendek kata, mereka ini melihat dunia dengan cara tersendiri, menghadam informasi yang ada dan melahirkannya semula dalam bentuk yang berlainan.
 
Biasanya, dapat dikenalpasti dengan apabila berseorangan atau dengan orang, mereka banyak diam diri tetapi ekspresi muka terpancar gaya sedang berfikir dan menganalisa.
 
3. Introvert Gementar (Anxious Introvert)
 
Mereka inilah golongan Introvert yang kita selalu sebut sebagai pemalu, tak pandai bersosial, pendiam dan sebagainya.
 
Jangan tertukar dengan Introvert Sosial yang memilih untuk tak bergaul, kerana Introvert Gementar ini sememangnya tak pandai berbicara dengan ramai orang.
 
Sebab itu buku, filem, TV dll ialah kawan baik mereka.
 
Namun kehebatan mereka, apabila sudah ada kenalan yang rapat, mereka akan sangat menjaga hubungan tersebut, dan menghargai persahabatan yang dibina.
 
Mereka fokus pada kualiti, bukan kuantiti.
 
4. Introvert Tenang (Restrained Introvert)
 
Iaitu golongan introvert yang selain daripada 3 di atas, dan mereka bersifat ‘pasif’ dan ‘tenang’. Mereka mempunyai kesabaran dan ketenangan yang tinggi.
 
Setiap tindakan mereka, pasti dimulai dengan berfikir dahulu. Mereka mampu untuk tekan butang pause sebelum membuat sesuatu.
 
Mereka ini, bukan jenis spontan, kelam-kabut atau “exploding” seperti sesetengah orang Extravert. Mereka lebih seperti batu yang kekal pada tapaknya tanpa beralih.
 
Golongan keempat ini sangat sesuai menjadi ketua, kerana kematangan mereka dalam setiap tindakan (yang datang dengan berfikir dahulu).
 

 
Mengenal pasti seseorang itu Introvert yang mana satu itu penting, supaya kita tak terjerumus pada stereotaip Introvert.
 
Kerana bukan semua Introvert itu pendiam,
Bukan semua Introvert itu pemalu,
Bukan semua Introvert itu suka bersendirian.
 
Introvert, Ambivert mahupun Extravert, tak ada yang membezakan siapa yang lebih baik atau tak. ia hanya perbezaan pada cara otak kita memproses “Social Pleasure System”.
 
🙂
 
 
Bagaimana pula sekiranya keempat-empat ciri ini ada pada diri seseorang? Jawapannya, pasti ada satu yang dominan/utama berbanding ciri-ciri yang lain.
 
Dan itu lah yang menentukan beliau pada golongan Introvert yang mana satu.
 
🙂

Pengalaman Hidup Membentuk Pemikiran Kita

Sejak daripada lahir, seorang manusia itu mengalami pelbagai jenis pengalaman, yang sedikit sebanyak membentuk pemikiran manusia itu sendiri (selain daripada peribadi yang terbentuk sejak lahir, iaitu faktor genetik, baka dan lain-lain).
 
Setiap manusia di dunia ini mempunyai pengalaman tersendiri, hatta bagi yang kembar sekalipun, pengalaman hidup mereka tetap ada beza dan takkan sesekali sama sebiji seketul.
 
Semua orang pergi ke tadika lain-lain, rumah pengasuh lain-lain, tempat makan restoran lain-lain, sehinggalah ke zaman dewasa pun, rumah lain-lain, kereta lain-lain. Malah sekalipun jika satu pejabat, tetap meja yang berlainan, cara ke tempat kerja yang berlainan, dan infinity lah lain nya!
 
Dengan pengalaman yang masing-masing berbeza (walaupun sedikit), maka ini melahirkan jenis-jenis manusia yang corak pemikirannya berlainan.
 
Maka perlukah kita terkejut apabila kita berkomunikasi dengan seseorang, dan mendapati bahawa pendapatnya berbeza dengan kita? Lebih dahsyat lagi, perlukah kita “memaksa” orang untuk menerima pendapat kita, kerana kita rasa ianya betul bagi kita?
 
Di sini, konsep “betul” itu, terletak kepada siapa pengutara pendapat tersebut (bukan melibatkan “betul” dari segi undang-undang, fakta, statistik dll).
 
Setiap orang, pendapat yang dianuti nya itu “betul” bagi nya, kerana ia selari dengan corak pemikiran mereka. Jadi apa yang perlu kita buat apabila berjumpa dengan orang yang berbeza pendapat?
 
Kita hargai lah!
 
Kerana ianya peluang untuk kita mengenali “dunia” baru, dan corak pemikiran yang baru. Dalam erti kata lain, peluang untuk kita BELAJAR! ^_^
 
Like I always say,
 
“Human is interesting.”
 
🙂

Kenapa Perempuan Okay Saja Jalan Pegang Tangan?

Kenapa Kebanyakan Kawan Perempuan ‘Okay’ Berjalan Berpegangan Tangan Sesama Mereka?
 
Sedangkan bila lelaki berpegangan tangan, akan rasa geli dan nak muntah. Silap-silap, dilabel ‘gay’. Tetapi mengapakah ianya berlainan pula bagi pihak perempuan? Seolah-olah, berpegangan tangan sesama mereka itu salah satu cara untuk ekspresikan rasa saayng sesama kawan, tidak pula dilabel ‘lesbian’.
 
Menarik kan?
 
Semuanya tak lain dan tak bukan, daripada perbezaan sensitiviti kulit lelaki dan wanita itu sendiri.
 
Wanita mempunyai sensitiviti kulit yang lebih tinggi berbanding lelaki, malah dibuktikan dengan sebuah kajian, di mana ‘subjek’ lelaki yang mempunyai sensitiviti yang paling tinggi sekali pun, masih kurang sensitif berbanding ‘subjek’ wanita yang paling kurang sensitif dalam eksperimen tersebut. Kerana kulit wanita lebih nipis berbanding lelaki.
 
Dalam badan kita, ada sebuah hormon bernama ‘Oxytocin’ yang berfungsi untuk aktifkan perasaan mahu disentuh, dan menjadikan deria sentuhan kita lebih sensitif.
 
Seperti anda boleh kaitkan, wanita yang lebih sensitif kulitnya, mempunyai hormon ini lebih banyak daripada lelaki, menjadikan perasaan mereka untuk perlu sentuh, pegang, pimpin tangan dan sebagainya, lebih kuat berbanding lelaki.
 
Tahukah anda?
 
Wanita itu 4 hingga 6 kali ganda lebih banyak bersentuhan dengan wanita lain dalam perbualan sosial mereka, berbanding lelaki dengan lelaki lain.
 
Oleh itu, tidak pelik lah mereka selesa untuk berpegangan tangan, pimpin lengan dan laga pipi, sedangkan sesama lelaki, nak jalan pimpin tangan pun sudah rasa ‘elektrik’ nya!
 
Tip mahu lebih mesra dengan ahli keluarga perempuan, atau isteri dan anak?
Banyakkan sentuh mereka melalui salaman, pelukan dan belaian.
🙂

Option vs Procedure – Dua Jenis Gaya Berfikir

Tahun lepas, ada tertonton TV3 (sepintas lalu), drama Nasi Minyak Kuah Cinta. Ada satu babak, seorang makcik ini (kita namakan dia Jemah, sebab saya tak ingat nama dia), terkejut bila balik ke rumah, dan biliknya telah dikemas bersih, asalnya bersepah.
 
Si seorang gadis lain pula muncul, (kita namakan dia Nurul, sebab saya tak tahu nama dia), beritahu,
 
“Kan bagus macam ini, bilik kemas, tersusun!”
 
Jemah membalas,
 
“Aduhh.. Susah la macam ini! Kan aku dah cakap jangan kemas bilik aku! Aku nak ko letak balik macam keadaan asal.”
 
Dan dialog itu berterusan antara mereka berdua.
 

 
Dalam dunia kita, ada dua jenis orang. Satu, yang dipanggil sebagai ‘Procedure’, satu lagi ialah ‘Option’.
 
Orang ‘Procedure’
  • Dengan gaya hidup perlukan kekemasan, stick to the rules dan ‘keras’ pemikiran, sangat sesuai dengan profesion seperti di pejabat, rutin seharian sama dll.
  • Motto mereka, “Biarlah matlamat tak tercapai, janji kita ikut flow.”
 
Orang ‘Option’
  • Jenis yang akan buat apa sahaja cara untuk capai matlamat nya, dan barang-barang mereka biasanya berterabur (tetapi mereka tahu setiap inci barang ada kat mana)
  • Bidang kerja mereka sangat menjurus ke arah sosial sains, seni, peguam, atau kerja-kerja yang melibatkan kreativiti. Motto mereka, “Ikut la cara macam mana pun, janji matlamat tercapai!”
 
Perbezaan corak pemikiran sebegini tidak berbeza darjat antara satu yang lain, ianya hanya perbezaan. We’re just different. Maka, tak perlu memaksa orang menerima pemikiran kita.
 
Hormatilah perbezaan. Raikan persamaan.

Kuasa Seorang Introvert

Introvert, semua pernah dengar kan?
 
“Pemalu, jenis tak suka bergaul.”
“Asyik duduk kat rumah je dorang ni.”
“Pendiam, kemudian suka menyendiri. Anti sosial.”
 
Hakikatnya, sebelum kita berbicara lebih lanjut mengenai siapa dan bagaimana ciri-ciri Introvert, mari kita fahami dulu konsep asasnya,
 
“Social Pleasure Sistem.”
 
Dalam otak setiap manusia, ada bahagian dinamakan Ascending Reticular Activating System (ARAS), iaitu bahagian yang tentukan sistem kenikmatan sosial kita.
 
Untuk lebih mudah faham, saya bagi analogi terus.
 
Bayangkan dalam otak setiap manusia, ada sebuah gelas kaca. Gelas ini dinamakan ARAS. Lain orang, lain saiz gelasnya. Ada orang besar, ada yang kecil, ada yang sederhana.
 
Apabila seseorang itu bersosial dengan orang lain, satu kenikmatan atau keseronokan dalam pergaulan tersebut, dipanggil “Social Pleasure”, anggap ia seperti air.
 
Fungsi gelas dalam otak kita, ialah untuk simpan air yang kita dapat setiap kali kita bersosial dengan manusia lain.
 
Oleh sebab lain orang lain saiz gelas, maka orang yang gelas kecil, airnya lebih cepat penuh dan akan melimpah.
 
Orang yang gelas besar pula, masih boleh masuk lagi air apabila bersosial. Maka, dia boleh bergaul lebih ramai orang.
 
Kawan kita yang gelas kecil tadi, sebab cepat sangat air penuh, maka dia perlu ambil masa sekejap, asingkan diri, untuk recharge balik. Untuk habiskan air dalam gelas tersebut, minum semua, sebelum boleh mula bergaul semula untuk dapatkan air baru.
 
Seperti yang anda agak, manusia bergelas kecil ini ialah Introvert, dan bergelas besar pula, Extravert (ya, ejaannya Extravert, bukan Extrovert).
 
Konsep saiz gelas (ARAS) ini menentukan berapa banyak air (Social Pleasure) boleh masuk. Faham konsep asas ini? Baru boleh teruskan ke isu utama kita, iaitu kekuatan seorang introvert.
 
——
 
Dunia ini dipelopori oleh orang yang “bising”, yakni orang Extravert. Mereka lebih terkehadapan, dan diyakini untuk mengetuai sesebuah pasukan, sebab semangat juang mereka tinggi apabila berada dalam khalayak ramai.
 
Berbeza dengan orang Introvert, mereka sering dipinggirkan, atas sebab, mereka ini pendiam, tak suka bersosial, pemalu dan lain-lain lagi sebab.
 
Tetapi sebenarnya, Extraversion seseorang itu tidak patut menjadi kayu ukur, “Who is the better leader?”. Kerana bias manusia dalam melihat ini, akhirnya Introvert dipinggirkan.
 
Susan Cain dalam bukunya, Quiet: The Power of Introvert In A World That Can’t Stop Talking, ada menyebut perkara ini. Apabila dunia ini dikuasai oleh orang Extravert, dan kerjaya-kerjaya melibatkan interaksi sosial, dipelopori oleh golongan itu juga.
 
Lantas, apakah kerjaya yang sesuai untuk orang Introvert?
 
Jawapannya, bergantung kepada minatnya, bukan sekadar pada personaliti Extraversion nya. Contohnya seorang sahabat saya, Introvert, tetapi bekerja sebagai penceramah/trainer di syarikat korporat.
 
Pelik kah?
 
Tidak pelik sebenarnya. Malah, apabila kita terus anggap orang Introvert ini tidak sesuai kerjaya melibatkan bercakap, interaksi sosial manusia, atau apa saja yang berkaitan “khalayak umum”.
 
Kerana kita kata, Introvert ini pemalu, introvert ini tak boleh bercakap dengan orang ramai. Lawyer, Debater, Trainer, Teacher dll ini semua kerja orang Extravert. Malah, orang Introvert sesuai berada di sebalik tabir; banker, multimedia, software engineer dll.
 
Tidak semestinya, kawan 🙂
 
Kita seringkali kaitkan Introvert dan Pemalu/Pendiam, sebab ramai orang introvert yang Pemalu/Pendiam. Hakikatnya, ada saja yang tak begitu.
 
Seperti diterangkan awal artikel tadi, Introvert atau Extravert, hanyalah sebuah konsep mengenai Social Pleasure System.
 
Tiada yang patut kata siapa yang lebih baik daripada siapa.
One does not better than the other. They are simply different, that’s all.
 
Maka, menjadi seorang Introvert, bukan perkara yang negatif. Menjadi seorang introvert bukan bermakna seseorang itu tak boleh ceria, periang dan hanya memasamkan muka.
 
Tidak. Itu tanggapan yang salah.
 
——-
 
Ada yang bertanya, apakah ciri-ciri orang Introvert?
 
Awal-awal saya cakap, tidak adil untuk kita terangkan ciri-ciri secara spesifik kerana tak boleh pukul rata. Bukan semua introvert begini dan begitu, tetapi kita boleh ceritakan pada populasi general sahaja, iaitu:
 
1. Introvert Sangat Setia Kawan
Mereka punyai kawan rapat yang sedikit, tetapi sangat menghargai persahabatan itu (bukan bermakna Extravert tak setia, ya?)
 
2. Introvert Sukar Didekati
Kerana mereka kurang gemar berjumpa orang baru. Tetapi percayalah, apabila anda sudah “clicked” dengan golongan ini, anda akan nampak sisi awesome orang introvert!
 
3. Introvert Ialah Golongan Pemikir
Kerana mereka lebih gemar mendiamkan diri, menganalisis dunia melalui pemikiran mereka. Kerana sebab ini juga, mereka kadangkala, penulis yang baik atau penganalisis yang cekap.
 
4. Introvert Boleh Menjadi Ketua Yang Baik
Memahami perasaan orang lain, dan antara ciri-ciri paling mahal yang menjadi mereka ketua yang baik, ialah kemampuan untuk “PAUSE” sebentar, berfikir secara rasional, dan memberi respons terhadap situasi semasa.
 
Ada lagi ciri-ciri lain yang anda nak tambah? Atau apa-apa persoalan mengenai introvert yang anda nak tahu?
 
—–
 
Antara persoalan menarik yang saya terima:
 
  1. Apakah faktor yang menjadikan seseorang itu Introvert atau Extravert? Didikan ibubapa? Genetik?
  2. Bagaimana nak bezakan Introvert atau Pemalu?
  3. Benarkah media sosial boleh menjadikan seseorang itu Introvert?
  4. Mampukah seseorang itu bertukar personaliti? Mungkin dulunya Extravert, apabila dah besar, jadi Introvert? Atau sebaliknya?
 
Apa pandangan anda mengenai persoalan ini? Komen di bawah, jom sama-sama kita bincangkan 🙂

Faktor Psikososial Di Negara Eropah

Sosiologi merupakan cabang ilmu yang berkaitan rapat dengan pembelajaran dan pengkajian mengenai sistem sosial/interaksi manusia di sesuatu lokasi, berdasarkan faktor luaran (pembangunan, pengangkutan dll) dan dalaman (budaya, genetik, agama dll).
 
Dalam Psikologi, ada cabang spesifik berkaitan ini, yang dinamakan Psikososial, iaitu pembelajaran mengenai perkaitan faktor sosial luaran dengan pemikiran & tingkah laku seorang manusia di sesebuah tempat.
 
Saya bersyukur kerana diberi peluang untuk melihat dan mengalami budaya dari lebih 30 buah negara sepanjang hidup di muka bumi ini, walaupun majoriti besarnya ialah negara di Eropah.
 
Selama 3 tahun menetap di Nottingham, UK, dan sepanjang pengembaraan ke seluruh benua Eropah pada cuti musim panas 2016 lepas, ada beberapa faktor budaya yang sempat diperhatikan.
 
Antara yang signifikan saya perhatikan:

1. FAKTOR CUACA – PERSONALITI BERPAKAIAN

Ia mempengaruhi personaliti berpakaian seseorang manusia di negara tersebut. Di negara 4 musim, membuatkan penduduknya biasanya mempunyai 4 jenis pakaian untuk dipakai, sesuai dengan cuaca 4 jenis. Maka, personaliti mereka juga mempunyai pecahan sekata 4 jenis personaliti.
 
Berbeza kita di Malaysia, negara yang panas dan lembab, menyebabkan peratusan besar rakyat kita mempunyai personaliti Natural, iaitu mementingkan keselesaan dan mesra-panas.
 

2. FAKTOR CUACA – SUASANA RESTORAN

Negara seperti Eropah mempunyai musim panas yang memang ditunggu-tunggu oleh rakyat sana. Susun atur kedai di sana, terutama kedai makan, banyak yang bertemakan tiada atap kekal (jenis boleh tarik simpan), di bawah sinaran mentari, dan berada di tepi laluan orang awam. Pada musim sejuk pula, sistem yang sama tetapi ada heater/besi panas yang akan memanaskan suasana daripada siling.
 
Kita pula di Malaysia, negara yang panas, mempengaruhi susun atur kerusi meja kita yang akan bersifat indoor, dan lagi menarik, apabila ada aircond. Kita boleh buat outdoor, tetapi pada waktu malam sahaja (kedai mamak)
 

3. FAKTOR SOSIAL – SISTEM PENGANGKUTAN

Untuk ini, bukan mahu rujuk pada sistem yang efisyen, tetapi pada interaksi yang berlaku seharian dalam penggunaan bas terutamanya. Kurangnya penggunaan kereta sendiri dan banyak pada sistem awam, maka interaksi antara strangers itu berlaku setiap hari.
 
Bayangkan, naik bas, perlu bercakap dengan pemandu untuk beritahu kita ke mana, dan dimulakan dengan sapaan “Good morning” atau “Hello”, yang jarang kita buat sekiranya kita memandu kereta sendiri (seperti di negara ini)
 
Walaupun kecil, tetapi apabila ia dilakukan setiap hari, ia besar. Dan berimpak tinggi pada kadar interaksi sosial kita dengan seseorang.
 
Tanya diri kita, bila kali terakhir kita berbual dengan orang asing?

4. FAKTOR BERDIKARI – SISTEM PENGANGKUTAN

Sistem pengangkutan mereka dipercayai dan boleh diharap, maka ini meningkatkan lagi sikap berdikari seseorang, terutama remaja untuk ada self-esteem dan independency, menaiki bas sendiri untuk ke sesebuah lokasi, tanpa lagi mengharapkan ibu bapa hantar ke mana-mana.
 
Ini juga seiring dengan kepercayaan mereka kepada orang asing (autoriti), kerana mereka percaya pada konsep autoriti. Sekaligus, sedikit demi sedikit, kadar jenayah juga berkait rapat dengan faktor ini.
 

Ada banyak lagi yang belum disentuh, tetapi tujuan diceritakan perbezaan ini bukan mahu kita berkiblatkan Eropah, tetapi untuk buka perspektif pemikiran pada dunia yang berlainan dengan kita, ambil mana yang baik, dan aplikasikan dalam dunia kita.
 
Dalam buku Tanah Airku Di Bumi Ratu ini, alhamdulillah saya berpeluang untuk menyentuh secara ringkas mengenai isu psikososial di negara sana, terutama mengenai bab pembawaan budaya-budaya baik ke negara kita sendiri, dengan cabaran bahawa budaya itu budaya baik tetapi masih asing dan baru dalam kalangan kita, contohnya,
 
Buang sendiri sampah dan letak tray setiap kali habis makan di kedai Fast Food (KFC, McDonalds, Texas Chicken dll). Ini masih asing, dan setiap kali ada orang buat, pasti akan diperhatikan pelik oleh orang sekeliling.
 
Buku ini bukan penulisan saya seorang, tetapi saya salah seorang penulisnya. Koleksi penulisan 28 pelajar Malaysia yang berada di United Kingdom, berkongsi pengalaman mereka daripada perspektif masing-masing.
 
Perspektif saya? Psikososial sudah semestinya!

“Nak Makan Mana?” – Mengapa Soalan Ini Mustahil Dijawab

“Nak makan mana?”
 
Mengapa soalan yang popular ini seringkali sukar untuk mendapat jawapan. Satu kajian daripada perspektif Psikologi.
 
Pada zaman kini, pilihan itu terlalu banyak.
 
Mahu beli telefon?
Banyak jenama yang ada.
 
Mahu beli kereta?
Penuh di pasaran.
Mahu makan mana?
Terlalu banyak kedai di luar sana.
 
Pada zaman dahulu, zaman sebelum tercetusnya era teknologi dan internet, pilihan produk yang ada hanya terhad pada yang tercapai oleh pandangan mata kita.
 
Saya masih ingat zaman dahulu, kalau nak tonton televisyen, channel yang ada hanyalah TV1, TV2, TV3 dan NTV7. Kemudian ada baru diperkenalkan Channel 8. Itu pun sudah rasa banyak dan bahagia. Dan saya membesar okay saja, mudah nak memilih nak tengok mana satu.
 
Zaman kini, zaman yang penuh dengan capaian internet, semuanya mula menjadi banyak. PIlihan yang ada dalam hidup kita bertambah-tambah.
 
Rancangan televisyen yang dahulunya kurang 10 channel, sekarang sudah mencapai beratus-ratus, daripada pelbagai jenis kategori. Astro, HyppTV, dan iFlix pula. Penuh!
 
Seiring dengan berkembang teknologi, minda kita semakin ‘tenat’ dengan daya untuk membuat pilihan kerana ada terlalu banyak.
 
Ya, memang seronok apabila mengetahui banyak pilihan yang ada, tetapi ini ada had. Sehingga menyebabkan kita tidak mampu memilih, sebenarnya dalam Psikologi, kita panggil ini sebagai “Paradoks Pilihan” atau “The Paradox of Choice.”
 
Kerana pilihan kedai makan yang ada itu terlalu banyak, menyebabkan soalan ini seringkali tak dapat dijawab.
 
Seorang ahli Psikologis, Barry Schwartz menerangkan konsep ini dengan tiga faktor penting:
 
1. Pilihan Yang Terlalu Banyak Membawa Kepada Kelumpuhan Minda
 
Dalam eksperimen di sebuah pasar raya, pemiliknya membuka booth jualan yang mempunyai 24 jenis jelly yang berbeza perisa. Pelanggan yang datang, dibenarkan untuk makan sampel seberapa banyak yang mereka mahu, dan boleh beli dengan harga diskaun.
 
Keesokan harinya, pemilik pasar raya itu membuat konsep booth jualan yang sama, tetapi kali ini, hanya 6 perisa jelly sahaja (pilihan yang lebih sedikit).
 
Hasilnya, jualan pada hari kedua jauh melangkaui hasil jualan hari pertama (10 kali ganda!)
 
Mengapa begitu?
 
Kerana pilihan yang terlalu banyak (24 jenis), membuatkan pelanggan tidak mampu untuk membuat pilihan, lalu mereka membuat keputusan untuk tidak membeli (kerana berlaku kelumpuhan minda/inner mind paralysis).
 
Eksperimen ini diulang beberapa kali dengan menggunakan produk lain seperti minuman gas, sabun mandi, yogurt dan sebagainya. Namun, hasilnya tetap sama.
 
Apabila ditanya nak makan mana, minda manusia yang bertanya/ditanya itu, akan membayangkan banyak pilihan kedai makan di luar sana, sehinggalah akhirnya, keputusan tak dapat dicapai kerana berlakunya kelumpuhan minda itu.
 
Rasa tak dapat nak pilih sebab banyak sangat. Akhirnya, makan kat kedai yang hari-hari pergi selama ini. Ceh.
 
2. Pilihan Yang Lebih Banyak Membawa Kepada Keputusan Yang Lebih Lemah
 
Sekiranya kita bertanya kepada seseorang bujang, apakah kriteria calon pasangannya, biasanya beliau akan memberi beberapa senarai seperti baik hati, hormati orang tua, pandai ambil hati kanak-kanak, cantik/kacak, tinggi dan banyak lagi.
 
Namun, adakah benar kriteria ini yang akan difikirkannya apabila mereka berjumpa dengan seseorang itu?
 
Kajian menunjukkan mereka yang mempunyai banyak kriteria sebegini, akhirnya akan kembali kepada beberapa kriteria sahaja (mungkin 2-3 kriteria), walaupun pada asalnya mungkin mereka mampu senaraikan lebih daripada 10 kriteria. Mereka akan fokus kepada 2-3 kriteria yang utama di minda mereka sahaja.
 
Begitu juga situasi apabila kita bertanya pada seseorang, mahu makan mana? Lalu jawapan tidak dapat disepakati, kerana terlalu banyak pilihan kedai yang ada di luar sana, yang akhirnya, membawa kepada kedai yang dah biasa makan hari-hari sebelumnya.
 
Tak ada guna bertanya rupanya 😛
 
3. Pilihan Yang Banyak Lebih Mudah Membawa Kepada Ketidakpuashatian Minda
 
Bagaimana kita nak pastikan yang pilihan kedai makan kita itu ialah pilihan yang terbaik, apabila kita tahu yang ada berbelas-belas lagi kedai makan lain di luar sana, yang mungkin pilihan yang lebih baik?
 
Baru nak pilih kedai A, teringat B mesti lagi sedap. Nak pilih B, terbayang pula C ada menu itu dan ini. Dan proses ini pun berterusan (dalam minda).
 
Jawapannya, memang takkan pasti mana yang terbaik.
 
Semakin banyak pilihan yang ada, semakin tidak pasti kita dengan pilihan yang kita buat, dan akhirnya, membawa kepada perasaan tidak puas hati terhadap pilihan kita itu.
 
Sebab kita berterusan rasa macam pilihan kita ini silap. Terutama apabila kita alami sesuatu yang tak seronok di kedai yang kita sudah pilih itu.
 
(Contoh: Dah ada di kedai A, dan bila dapat waiter yang tak mesra, kita pun bandingkan, “Kalau pergi kedai B tadi, kan lagi bagus, tak ada nya jumpa waiter macam ni.”) 

Jadi, apa solusi kepada masalah pilihan terlalu banyak ini? Dalam erti kata lain, bagaimana nak capai keputusan nak makan kat mana?
 
Pertama, senaraikan semua kriteria makanan yang kita mahu. Nak fast food? Restoran masakan Melayu? Western? Senaraikan juga faktor lain seperti suasana bagaimana, pemandangan apa, tempat parking banyak atau tidak, dan sebagainya.
 
Kedua, kenali kedai makan mana yang menepati ciri-ciri yang kita mahukan tadi, dan maksimum TIGA SAHAJA. Ini penting, supaya selepas ini, mudah nak memilih. Masih ingat kisah pasar raya dan 24 jenis jelly itu? 🙂
 
Ketiga, fahami yang kita takkan sesekali dapat membuat pilihan yang terbaik. Tetapi apa yang kita boleh buat, ialah bersyukur dan redha dengan pilihan yang telah dibuat itu (walaupun berlaku benda tak best nanti)
 
Dalam era dunia yang penuh dengan pelbagai pilihan sekarang, terutama budaya rakyat Malaysia yang sangat menggemari makanan (sehingga selalu digelar syurga makanan oleh mat Saleh), mungkin ada benar kata-kata yang kita selalu dengar ini,
 
“Less is more.”
 
—-
 
Penulisan ini inspirasi daripada isi kandungan buku “The Art of Thinking Clearly”, oleh Rolf Dobelli.

What Personality Psychology Is All About

When you look around, you see different people dealing in different ways with identical situations. We share the same physical world and take part in same social world, yet there are enormous differences in how each of us deals with these worlds. Some people strive in high-intensity situations, work long hours or seek excitement.

Others prefer a slower pace of life, and enjoy routine and familiarity.

In spite of these differences, we are all quite alike. We desire to be respected and loved by others and strive to be successful. We feel saddened when we lose friends, we fall in love and we all get angry from time to time.

Personality psychology is all about the differences and similarities on how people behave. The desire to understand human behaviour requires us to look at personality from multiple angles. We can look at cognitive and biological factors, such as brain function, hormones and physiological systems. We can consider a person’s social environment or upbringing.

As a consequence of the many different aspects to consider when examining what personality is, there are a great number of theories of personality. These theories continue to increase as the field of personality psychology grows. Sometimes the varying viewpoints overlap, sometimes they are downright conflicting.

🙂

Dua Motor Yang Hampir Kemalangan – Empati & Memerhati

Selepas selesai menghantar adik saya ke sekolah pagi ini, sepanjang tunggangan motor nak sampai ke rumah, saya teringat sebuah peristiwa.
Peristiwa bagaimana 2 motor yang hampir kemalangan dengan kereta kami, ketika kami dalam perjalanan ke Bangi semalam.
Dua peristiwa yang sama, tetapi dua outcome yang berbeza.
Kedua-dua ini berlaku pada malam semalam.
Kisah A, ketika saya memandu keluarga saya di jalan bawah flyover. Ketika itu, lampu isyarat hijau, maka memang giliran jalan kami. Kebetulan, ada seorang penunggang motor dari arah jalan yang berlainan, hampir-hampir berlanggar dengan kereta kami.
Panjang saya hon, walaupun tidak berlaku apa-apa kemalangan.
Kisah B, hanya lebih kurang 1km selepas lokasi A tadi, ketika saya pandu kereta itu di sebuah simpang. Ada seorang penunggang motor yang mahu masuk simpang, hampir-hampir berlanggar depan kereta kami. Lebih kurang 5-6 inci sahaja lagi. Kereta saya berhenti drastik, dan alhamdulillah tidak berlanggar.
Tetapi, untuk penunggang B, saya tidak hon langsung. Saya hanya berhentikan kereta, dan berikan laluan kepadanya untuk lintas di hadapan kereta kami.
Persoalan,
Dua situasi yang hampir sama,
Kedua-dua melibatkan kereta dan motor,
Kedua-dua penunggang itu membuat kesalahan (A langgar lampu merah, B lintas simpang tak tengok kereta kami)
Tetapi, mengapa saya hanya hon pada A, tetapi B saya hanya diamkan diri sahaja?
Jawapannya terletak pada faktor EMPATI dan MEMERHATI.
Untuk penunggang A, memang kesalahan beliau kerana langgar lampu merah dan hampir melanggar kereta kami. Saya memilih untuk hon panjang, sebagai memberi amaran keras kepada beliau.
Sebagai amaran, jangan langgar lampu merah lagi!
Untuk penunggang B, tetap kesalahan beliau kerana masuk simpang tergesa-gesa dan hampir sahaja depan kereta kami melanggarnya. Sikit saja lagi.
Namun, ketika itu, saya perhatikan riak wajah beliau yang amat-amat terkejut kerana sebuah kereta MPV hampir melanggarnya. Kalau saya pun terkejut dan takut.
Saat itu, saya memilih untuk mendiamkan diri sahaja, dan biarkan beliau berlalu di hadapan kereta kami, tanpa membunyikan sedikit pun hon atau angkat lampu tinggi.
Mengapa?
Kerana saat itu, saya percaya, membunyikan hon hanya akan memburukkan keadaan dan menambah traumanya yang sudah sedia terpancar di wajahnya. Sudah cukup beliau terkelu apabila sebuah kereta hanya 5-6 inci hampir melanggarnya, itu sudah cukup menjadi “hon” dalam mindanya. Hon yang akan kekal.
Jadi, selepas beliau melintas, kami pun meneruskan perjalanan seperti biasa untuk makan malam di Bangi.
————–
Dalam hidup kita, akan banyak berlaku situasi yang memerlukan respons dan reaksi kita.
1. Beri respons yang sesuai terhadap situasi. Empati terhadap pelaku kesalahan.
Untuk penunggang A, respons terbaik terhadap kesalahannya ialah amaran keras dengan hon. Beliau tidak hampir berlanggar dengan kami secara langsung, kerana sempat mengelak. Maka, hon itu bertindak sebagai AMARAN kepadanya.
Hukuman kepada mereka yang membuat salah, boleh jadi marah, teguran, amaran dan sebagainya. Do that professionally, not emotionally.
Penunggang B pula, respons terbaik ialah mendiamkan sahaja diri, kerana beliau sudah pun mendengar “hon” dalam kepalanya, dan saya teramat pasti, jantungnya berdegup deras, kerana memang jelas terpancar wajah terkejutnya di sebalik topi keledar itu. Membalas dengan hon hanya akan memburukkan lagi keadaan, terutama kepada keadaan mentalnya.
Kadang-kadang kita akan berjumpa seseorang yang mengalami pengalaman menerima impak buruk terhadap pilihannya yang salah. Ketika itu, berkata “Ha, kan dah cakap!” tidak akan membantu, malah hanya memburukkan keadaan.
Sudah pasti, mereka sudah pun menerima “implikasi buruk” itu, maka yang terbaik, ialah untuk mereka terima sebagai pengajaran.
2. Respons dengan betul. Perhatikan situasi, dan didik tanpa beremosi.
Jangan tergesa-gesa, atau hon dengan emosi. Jadikan itu sebagai pengajaran. Dan percaya bahawa hon itu bukan satu-satunya jalan untuk memberi pengajaran kepada mereka yang membuat kesalahan.
Didik dengan sebab.
Jangan hukum orang kerana marah dengannya,
Jangan hukum orang kerana tak suka kepadanya,
Jangan hukum orang kerana kita beremosi.
Hukumlah dengan mendidik, kerana mahu mereka mengambil pengajaran, dan berubah. Sekiranya tak berubah, tak mengapa, asalkan kita dah buat yang terbaik.
When it comes to changing people hearts, the effort is more important than the result. Be satisfied because we did it, not just when people change from it.
Hati manusia bukan kita pegang.
Moga-moga, ada manfaat dalam kisah pemanduan saya ini.

Social Pleasure System – Theory of Introvert vs Extravert

This introvert/extravert is kind of a popular term right? It was first found out by one of the great psychologist from Germany, Hans Eysenck, one of the most influential figure in Psychology world, especially in understanding human intelligence and personality.
I believe that we already familiar with the meaning of introvert/extravert. Well then, allow me to share something with you more about it, insya Allah.
1. People usually mistakenly called it introvert and extrovert. How it should be is, extrAvert. With an A. So yeah, it’s introvert vs extravert.
2. Extraversion is something related to the Ascending Reticular Activating System (ARAS). For easy understanding, let’s just called it as an “Arousal Detector.” A system that responsible to give us arousal in our mind.
3. Simply to understand, ARAS is like a glass, our arousal with “social interaction” is like water. Introvert people have small glass, so with just a little “water”, it will get full quickly. Unlike extravert people, their larger glass need more water for it to be full.
In other words, because introvert’s glass is small, just a little amount of water is needed for them to feel socially satisfied. If it’s too much, they’ll feel exhausted and need to take a step back.
For extravert’s people, their bigger glass need more water to finally feel socially ‘full’. Hence, the need for them to interact more with people to feel energised, unlike the introverts (charged by themselves)
4. People typically think that there are only introvert people and extravert people. Without many people realising it, there’s also someone who share both of these personality. They are called AMBIVERT.
(look at the pink line in the graph)
5. Ambivert is someone who are not too extreme on either side, and they quite an extravert among people, and can also be introvert when they’re alone.
Extraversion is like any other normal curve graph. Majority of people stands at the ambivert point, and less at the extreme side of introvert/extravert, unlike many people usually think that it’s a black and white personality.
We often assume that we only have introverts or extraverts, because we didn’t know the middle categories.
😉
So, which side are you on?