Santai & Saintifik

Category: Popular (page 1 of 1)

JOKER: Racun Yang Manis Dalam Kesedaran Kesihatan Mental

Mesti ramai dah tengok filem Joker, kan?

Ada yang bersetuju, ada yang bersimpati, ada yang mengkritik. Macam-macam reaksi masyarakat sedunia dalam kritikan sosial yang dibawa oleh filem lakonan Joaquin Phoenix ini. Filem yang membawa mesej yang sangat berat dan bukan semata-mata aksi atau CGI untuk ditonton seperti filem adiwira lain.

Senang cerita, filem ini sangat DEEP sehingga boleh nampak Adele tengah rolling di dalamnya.
(okay tak lawak)

Pandangan saya pula? Sejujurnya, saya melihat filem Joker ini sebagai sejenis racun yang manis dalam usaha kesedaran kesihatan mental. Ya, ia manis, sedap dibau, lazat ditelan dan seronok untuk diperhatikan, namun membawa kemusnahan yang agak besar kepada usaha-usaha pelbagai golongan dan organisasi di luar sana dalam memberi kesedaran kesihatan mental kepada masyarakat.

Tunggu dulu, jangan terus kecam. Ini pandangan peribadi saja dan baca penuh dahulu penulisan di bawah, ya?

SPOILER WARNING
(Berhenti membaca jika anda belum tonton dan tak mahu tahu jalan cerita filem ini)

* * * * * * * *

Filem ini mengisarkan perjalanan kelahiran kemunculan musuh utama dan terkenal kepada adiwira Batman, iaitu Joker. Watak yang digambarkan sebagai seseorang yang tiada peraturan, ‘gila’ dalam perlakuan dan penuh dengan muslihat dalam setiap kegiatan jenayahnya. Pendek kata, terbalik dengan Batman yang hidupnya penuh misi, integriti dan prinsip dipegang yang menjadikan beliau sebagai adiwira terhebat dalam  Justice League (mungkin ada yang tak bersetuju, tapi lantak lah haha).

Filem ini lebih bersifat ‘origin’ dan ‘stand alone’, tidak bersambung dengan mana-mana filem DC yang lain.

Kenapa saya katakan filem ini sebagai racun yang manis? Saya jelaskan melalui 3 hujah:

1. PENINGKATAN ISU MASALAH KESIHATAN MENTAL

Sejak tahun 1990 sehingga 2013, bilangan individu yang mengalami kemurungan atau/dan kegelisahan meningkat hampir 50%. Dianggarkan hampir 10% daripada populasi dunia terkesan oleh dua masalah kesihatan mental yang utama ini.

Mengikut kajian dalam National Health & Morbidity Survey pada tahun 2015 oleh Kementerian Kesihatan Malaysia pula, dianggarkan 29.2% rakyat Malaysia mempunyai masalah kesihatan mental, peningkatan hampir 3 kali ganda berbanding tahun 1996, iaitu 10.7%.

Senang cerita, semakin ramai rakyat Malaysia yang ada masalah kesihatan mental. Kesedaran mengenai isu ini pula masih lagi jauh ketinggalan. Menyedihkan tau.

Stigma, salah faham, tuduhan dan label yang langsung tak membantu, seringkali membuatkan individu dengan isu ini hanya berjuang dalam senyap, sebab takutkan pandangan serong masyarakat.

Antara tuduhan dan label yang diberi:

  1. Tak pandai berfikiran positif
  2. Terlalu fikirkan masalah
  3. Tak bersyukur dengan nikmat kehidupan
  4. Lemah dalam mengendali tekanan
  5. Sakit mental = Gila
  6. Kurang iman/lemah elemen agama
  7. Ganas dan dikaitkan dengan elemen jenayah

Lalu apa yang terjadi, mereka yang sakit ini seringkali memakai topeng gembira yang palsu, untuk menutup kesedihan dan kesengsaraan dalaman mereka. Sama seperti yang digambarkan oleh Arthur.

“Just put on a happy face.” – Arthur Fleck

Kehadiran filem Joker ini, sedikit sebanyak membantu memberi persepsi tambahan, menggambarkan kesengsaraan yang dialami oleh pejuang isu kecelaruan mental ini. Sekian lama tuduhan demi tuduhan yang dilemparkan, terserlah jua sisi tersembunyi mereka yang sedang berjuang dalam perang dalaman ini.

Saya tak nafikan, saya puji usaha Joker, kerana sangat membantu para kami yang berusaha keras menyebarkan kesedaran kesihatan mental kepada masyarakat. Dengan peningkatan kes dari tahun ke tahun, kesedaran ini yang kita perlukan sebenarnya.

Kerana semakin luas kesedaran, akan membawa kepada penerimaan dan akhirnya kepada tindakan.

Awareness.
Acceptance.
Action.

Itu formulanya.

“The worst part of having a mental illness is people expect you to behave as if you don’t.”

2. KECELARUAN MENTAL JOKER – SATU MISTERI

Sepanjang filem ini berlangsung, langsung tidak dinyatakan apakah diagnosis yang dialami oleh Arthur Fleck. Hanya diilustrasikan melalui simptom-simptom tertentu saja, antaranya:

  1. Pemikiran negatif yang berpanjangan

    “You don’t listen, do you?”


    “All I can think of are negative thoughts,”
    kata Arthur kepada pekerja sosial yang menguruskan proses terapi kecelaruan mentalnya. Bukan mudah untuk hidup dalam keadaan penuh dengan pemikiran negatif. Antara contoh pemikiran negatif yang mengganggu minda:

  2. Delusi atau Halusinasi? (tak ditunjuk secara spesifik)
    Saat dia ingatkan perempuan jiran bloknya itu sebagai kekasih, pernah tengok wayang bersama, menemaninya di hospital ketika ibu terkena strok dan sebagainya, rupa-rupanya ia tidak benar pun. Rupa-rupanya, satu halusinasi, iaitu dia ‘nampak’ kewujudan perempuan itu bersamanya ketika keluar dating (hakikatnya keluar berseorangan) dan ini berbeza dengan delusi.
  3. Ketawa yang terhasil tanpa kawalan
    Disyaki mungkin Pseudobulbar Affect (PBA), sejenis kondisi medikal yang menyebabkan seseorang itu ketawa atau menangis tanpa sebab pada masa yang rawak. Tetapi, dalam filem ini, hanya disebut “a medical condition” dan Arthur membawa kad kecil untuk diberi penjelasan kepada orang sekeliling, sebagai persediaan jika berlaku episod ketawa ini dalam kalangan orang ramai dan masa yang tak sesuai. Atau boleh jadi juga sejenis tics yang berlaku kepada pesakit Sindrom Tourrette?

Kita takkan tahu kerana tak diberitahu dalam filem ini, dan bukan tempat kita untuk membuat diagnosis. Apa yang pasti, beliau mempunyai kecelaruan mental dan beliau sengsara dengannya. Itu point sebenar dalam filem ini.

Ada kelebihan juga sebenarnya pengarah filem ini tak meletakkan apa-apa diagnosis, kerana ia membuka pelbagai jenis intepretasi dan mereka tak perlu bertanggungjawab sekiranya gambaran penyakit itu SALAH dan bukan keadaan sebenar seperti yang tercatat dalam Diagnostics and Statistical Manual of Mental Disorder: 5th Edition (DSM-5), iaitu kitab yang mengumpulkan semua jenis kecelaruan mental di dunia ini.

Senang cerita, senang untuk mereka berlepas diri haha.

Antara faktor penyumbang kepada keadaan kecelaruan mental Arthur pula lebih kepada

  • Penderaan sejak kecil oleh ibunya yang mempunyai masalah kecelaruan mental
  • Trauma kecederaan kepala kerana deraan itu
  • Tekanan buli di tempat kerja
  • Kurang kasih sayang seorang ayah (ditunjukkan melalui angan-angannya untuk disayangi oleh Murray Franklin sebagai seorang anak lelaki)
  • dan pelbagai lagi, seperti yang disebut dalam filem tersebut.

Faktor luaran dan dalaman, kedua-dua memainkan peranan membawa kepada keadaan mentalnya sebegitu.

MURRAY FRANKLIN DALAM HIDUP KITA

Setiap daripada kita, pasti mencari sesuatu pengiktirafan (acknowledgement) dan pengesahan (validation). Kita mahu buktikan sesuatu kejayaan kita kepada seseorang yang kita pandang tinggi atau sayang.

Boleh jadi ibu, bapa, guru, mentor atau sesiapa saja.

Kita mengharapkan kata-kata seperti,

“Abah bangga dengan Along.”

:’)

Murray Franklin menjadi satu simbol kekosongan dalam hati seorang lelaki bernama Arthur yang membesar tanpa mengenal erti kasih sayang seorang ayah dan mengisi kekosongan itu melalui watak atau ikon seorang hero sejak kecil – Murray Franklin.

Setelah berkali-kali menonton rancangan itu dan apabila video stand up comedy Arthur ditayangkan ketika rancangan tersebut, Arthur nampak seronok dan bercahaya wajahnya.

Tetapi apabila Murray memberi komen “what a joke” dan “look at this joker” dan mengecil-kecil dirinya secara live di kaca televisyen, ia memberi satu dendam yang besar dalam hati Arthur.

Daripada watak yang menjadi pujaan hati, bertukar menjadi penamat riwayatnya, apabila dia memilih untuk menembak diri sendiri dalam rancangan itu.

(namun perancangan itu berubah apabila dia ternampak kata-katanya sendiri dalam buku nota)

“I wish my death can make more cents than my life.”

3. KEGANASAN DAN KECELARUAN MENTAL

Sekarang, ia menjadi rumit.

Filem ini mengisahkan hidup Arthur sebelum dia menjadi Joker. Dalam filem Batman sebelum ini, pelbagai jenis tanggapan dan impresi mengenai mental Joker yang tidak stabil dan menjadi elemen sampingan terhadap ‘kegilaan’ dalam kegiatan jenayahnya.

Namun, filem Joker lakonan Joaquin Phoenix ini menjadikan kecelaruan mentalnya sebagai faktor utama dan elemen terpenting sepanjang filem ini berlangsung. Bermula dengan perjumpaannya dengan pekerja sosial melalui sesi terapi, pengambilan 7 jenis ubatan sehinggalah kepada delusi/halusinasi yang melibatkan gadis di blok apartment nya.

Pada peringkat awal filem ini, lebih dipamerkan kondisi dan situasi yang menekan hidup Arthur sebagai individu yang tidak bersalah. Dibesarkan dalam penderaaan, dibuli di tempat kerja dan tidak dipedulikan oleh orang sekeliling langsung sepanjang hidupnya (termasuklah pekerja sosialnya sendiri, sehingga Arthur melepaskan geramnya, “You don’t listen, do you?”

Saya memuji Arthur pada peringkat awal kerana tidak lupa untuk ke sesi temu janji, tidak meninggalkan ubat-ubatan dan sentiasa mencari inspirasi atau idea untuk lawak komedinya. Ini usaha yang bagus.

Namun segalanya berubah apabila Arthur dihentikan daripada sesi terapi, tidak lagi diberikan ubat dan keadaan menjadi semakin parah apabila diserahkan pistol beserta peluru oleh kawan sekerjanya.

Walaupun pada awalnya dia takut dengan senjata itu (ketika tak sengaja tertembak dinding rumah), namun akhirnya ia menjadi sumber kekuatan untuk dia memperlihat ‘kejahatan’ nya.

LANGKAH PERTAMA KEJAHATAN

Masih ingat mangsa pembunuhan pertama Arthur? 3 orang pekerja Wayne Entreprise yang nak menganggu seorang perempuan asing tetapi akhirnya membelasah teruk Arthur di dalam gerabak kereta api.

Dengan niat mempertahankan diri, Arthur menembak kedua-dua lelaki itu dan mengejar lelaki ketiga untuk menghabiskan proses pembunuhannya. Pada awal ini, mungkin kita boleh kata ini sebagai langkah mempertahankan diri, setelah bertahun-tahun menyimpan dendam dan marahnya kepada masyarakat.

Bukan senang nak mengambil nyawa orang tahu?

Sedangkan kita nak tumbuk orang pun boleh rasa kasihan sebab terbayang bagaimana kalau muka sendiri kena tumbuk, dan kita terus tak jadi nak tumbuk orang itu. Ini namanya empati. Tetapi apatah lagi jika membunuh?

Rasa empati yang hilang dan hilang juga sifat kemanusiaan dalam diri.

“When you pull the trigger, you will kill two souls. The one you shot and the one inside you.”

Dalam ketakutan Arthur melarikan diri setelah episod berdarah itu dan menyorok dalam bilik air, akhirnya sesuatu berlaku dalam diri Arthur. Dia tidak lagi menafikan sifat dirinya yang sebenar dan mula mengambil kekuatan daripada adegan traumatik itu.

Tariannya ketika ini, saya melihat sebagai transformasi rasmi daripada seseorang individu biasa yang tak dikenali – Arthur, kepada permulaan kelahiran seseorang penjenayah lagenda yang bernama Joker.

“I thought it was going to bother me, but it really hasn’t.”

Sehinggalah ke saat paling genting, Arthur meluahkan kata-katanya:

“I used to think that my life is a tragedy, but now I know it’s a f**king comedy.”

Bagi pesakit kecelaruan mental, perang yang tanpa henti dalam kepala sangatlah memenatkan, malah lebih penat apabila berhadapan dengan masyarakat yang tak kenal erti simpati dan hanya tahu memberi label.

Namun setelah tiada ubat, tiada terapi dan tiada lagi bantuan diberikan, Arthur memilih untuk ’embrace his inner demon’, sebagai sumber kekuatan untuk dia bangkit kembali.

Tetapi sayang sekali, bangkitnya dia menjadi seseorang yang hilang sifat kemanusiaan, atas dirinya sendiri yang sudah hilang rasa empati dalam diri. Senang cerita, dia terima hakikat dirinya yang sebenar.

KRISIS KEWUJUDAN DIRI

Setelah bertahun-tahun hidupnya seperti melukut di tepi gantang dan tiada orang peduli akan kewujudannya (jika ada yang perasan pun, hanya untuk membuli dan mempermainkannya) – kecuali ibunya dan Gary, Arthur mula menerima keseronokan dan pengiktirafan yang tak pernah dia sedar bahawa dia mahukannya.

Selepas peristiwa pembunuhan 3 lelaki dalam kereta api, media memainkan peranan besar dalam memberi intepretasi salah mengenai kes itu. Daripada kisah pertahankan diri daripada 3 pembuli, rakyat di Gotham melihatnya sebagai gerakan dan revolusi antara golongan miskin terhadap golongan elit bandar.

Perlahan-lahan, Arthur menyukai yang kehadirannya mula disedari (walaupun bukan sebagai Arthur, tetapi disedari sebagai simbol)

Krisis kewujudan diri ini antara yang sering berlaku kepada seseorang, sama ada anak muda mahupun orang dewasa.

Bermula dengan kurangnya pengiktirafan oleh ibu bapa, sehingga merasakan tiada nilai yang unik terhadap diri dan akhirnya jatuhnya self-esteem sehingga merasakan diri tiada fungsi untuk masyarakat.

  • Jika aku berhenti belajar pun, tak membawa apa-apa kehilangan pun kepada universiti ini.
  • Jika aku berhenti kerja pun, akan ada sentiasa pengganti pekerja baru di syarikat ini.
  • Jika aku sudah tiada, akan ada yang menangisi aku atau tidak?

Persepsi ini boleh menyerang sesiapa saja tanpa mengenal usia atau bangsa. Rasa tiada identiti dan rasa tiada nilai, membuatkan rasa sama saja jika ada di dunia ini atau tidak. Sehingga muncul rasa kosong dalam diri dan tiada arah tujuan, melainkan hidup seperti robot. Belajar, exam. Kerja, balik.

Dan proses ini berterusan setiap hari.

KEGANASAN DAN PENYAKIT MENTAL

Di sini yang saya maksudkan racun yang manis dalam usaha kesedaran kesihatan mental. Filem Joker ini memberi imej yang sangat cantik dan mendalam, menggambarkan kesengsaraan mereka yang berjuang dalam senyap.

Tetapi sayang sekali, ia hanya satu persepsi sahaja, untuk isu yang sangat berlapis lagi berperingkat ini.

Keganasan Joker yang membunuh 7 mangsa sepanjang filem ini, adalah hasil kepada kesengsaraan dalaman dan luaran yang dialaminya bertahun-tahun sebelum kelahiran Joker.

Filem ini berpotensi untuk membuatkan penonton mengaitkan bahawa mempunyai kecelaruan mental itu bererti seseorang itu berpotensi untuk melakukan keganasan (walaupun statistik banyak menunjukkan sebaliknya pesakit ini yang banyak menjadi mangsa keganasan).

Sebagai penonton, kita boleh kasihan terhadap kisah hidup Arthur.
Sebagai penonton, kita boleh muncul rasa memahami terhadap kesengsaraan Arthur.
Sebagai penonton, kita boleh timbul perasaan sedih dan empati dengan penyakitnya.

Namun jangan sesekali kita memilih untuk bersetuju dengan keganasan yang dibawa olehnya. Walau apa saja tujuan dan sebab, jenayah tetap jenayah dan Joker itu akhirnya, ialah tetap seorang pembunuh.

Kisah Arthur ini menimbulkan rasa yang manis, sedap dan bernas untuk dipertikaikan berkaitan isu kecelaruan mental, namun akhirnya semanis pun apabila ditelan, ia tetap racun yang mampu membunuh kita semua.

Racun yang mampu memberi idea kepada penonton bahawa keganasan dan kecelaruan mental itu berada dalam dunia yang sama dan akan sentiasa berinteraksi sesamanya.

Malah lebih teruk lagi, akan ada yang menggunakan kad “saya ada penyakit mental” apabila melakukan jenayah tertentu.

PERSEPSI TERHADAP KESIHATAN MENTAL

Kita tak tahu, siapa Arthur dalam kalangan kita yang berpotensi untuk menjadi Joker, hasil daripada tekanan dan layanan oleh masyarakat sekeliling. Pembulian di tempat kerja, kutukan di media sosial mahupun ketidakpedulian yang kita berikan kepada seseorang sehingga dia merasakan dirinya halimunan, boleh membawa kesan yang kita tak nampak.

Namun, simpati dan layanan kasih sayang dari hati mampu muncul seandainya kita mempunyai persepsi bahawa,

“Tak sempurna kesihatan seseorang tanpa kesihatan mentalnya.”

Seperti mana kita boleh memberi layanan kasih sayang, simpati dan sokongan kepada mereka yang berjuang dengan isu kesihatan fizikal seperti kanser, darah tinggi, diabetis dan sebagainya, kenapa kita tak boleh beri layanan yang sama kepada mereka yang berjuang dengan isu kesihatan mental seperti kemurungan, kegelisahan, bipolar dan sebagainya.

PSIKOSIS – sebuah projek majalah televisyen RTM1 berkenaan isu kesihatan mental di Malaysia yang mempunyai 13 episod dan bakal ditayangkan pada tahun 2019 ini.

Biarpun kalau kita tak tahu bagaimana nak tolong atau tak tahu nak cakap apa, berdiam diri itu jauh lebih baik kerana kata-kata yang salah itu lebih menyakitkan berbanding sunyi sepi ketidakpedulian seseorang tanpa respons terhadap isu ini.

Kita tak tahu siapa Arthur dalam kalangan kita. Dan jujur saya cakap, kita takkan sesekali akan tahu.

Filem Joker ini memberi suntikan yang tajam serta kritikan yang keras terhadap kita semua dalam isu kesihatan mental, terutama dilancarkan pada bulan kesedaran kesihatan mental pada tahun 2019 ini.

Boleh jadi kita bersetuju, boleh jadi tidak.

Tetapi akhirnya, kita perlu sedar yang Joker itu hanya sekadar watak imaginasi dan filem Joker ini hanya sekadar filem dan tidak sesekali akan menjadi sebuah dokumentari.

Dapatkan buku How Are You?
Berkisarkan perjuangan depression, anxiety dan stress.
Terbitan Iman Publication.
Penulisan oleh Aiman Amri dan Aiman Azlan.
Beli di sini.

Kenapa Dr Strange Tunjuk Jari Ini Kepada Tony Stark? – 7 Elemen Menarik (Tetapi Tersembunyi) Dalam Avengers: Endgame

Keluarnya filem Avengers: Endgame, merupakan sesuatu yang ditunggu-tunggu sejak tahun 2018 lepas. Berapa ramai dalam kalangan kita yang ternanti-nanti? Sehingga membawa kepada kegelisahan melampau pun ada, apabila saat tayangan semakin menghampiri.

Berdebar-debar apabila hari tayang semakin dekat,
Rasa resah dan gelisah dalam panggung wayang,
Tangan berpeluh atau sakit tak berhenti.

Haha.

Penulisan kali ini, mahu fokus kepada elemen menarik dalam filem ini yang mungkin ramai terlepas pandang. Sangat berseni, tersembunyi dan penuh maksud tersirat, sekiranya anda peka.

AMARAN:
ARTIKEL INI MENGANDUNGI SPOILER UNTUK AVENGERS: ENDGAME (AE)

Adrift in space with no food or water, Tony Stark sends a message to Pepper Potts as his oxygen supply starts to dwindle. Meanwhile, the remaining Avengers — Thor, Black Widow, Captain America and Bruce Banner — must figure out a way to bring back their vanquished allies for an epic showdown with Thanos — the evil demigod who decimated the planet and the universe.

7 elemen menarik tetapi tersembunyi dalam Avengers: Endgame ini ialah:

  1. Hukum Time Travel yang banyak dilanggar sepanjang filem ini
  2. Pembawa gauntlet ketika perang terakhir ialah penyambung legasi Avengers
  3. Pemergian The Big Six yang tenang dan memuaskan
  4. Dr Strange memang tahu ini satu-satunya jalan untuk kalahkan Thanos
  5. Koleksi watak yang terkesan oleh Tony Stark
  6. Nilai kita bukan ditentukan oleh alat atau senjata, tetapi dalaman kita
  7. Tiada post-credit scene – Endgame sebagai pelengkap kepada fasa 3

Kalau anda datang ke sini untuk baca mengenai kenapa Dr Strange tunjuk jari begitu kepada Tony Stark, boleh terus skip ke no 4.


1. Hukum Time Travel Yang Banyak “Dilanggar” Sepanjang Filem Ini – Pertembungan Fizikal vs Pertembungan Informasi

Bagi peminat filem time travel seperti Back To The Future, Project Manhattan, 12 Monkeys dan sebagainya (terutama peminat setia siri The Flash yang amat banyak elemen merentas masa), mesti agak kecewa dengan AE.

Saya pun kecewa tau!

Sebab apa? Sebab terlalu banyak hukum time travel yang dilanggar sehingga ambil masa untuk faham. Rasa pelik pun ada. Tak logik itu sudah pasti, sebab fiksyen. Tetapi sekurang-kurangnya, mesti ada hukum yang perlu dijaga, terutama konsep Butterfly Effect, Time Paradox dan sebagainya.

Antara contoh hukum dilanggar:

  • Tak boleh ubah apa-apa di masa lampau sebab nanti akan ubah segalanya di masa sekarang dan depan. Contohnya, babak di Battle of New York, ketika pasukan itu nak curi Tesseract selepas Loki ditangkap. Sebab campur tangan Avengers, menyebabkan Loki terlepas dan lari. Tetapi, kalau Loki lari, tak ke akan beri kesan kepada Thor 2? Sebab Loki sepatutnya ditangkap dan dipenjarakan di bawah tanah istana Asgard?
  • Bahaya kalau terserempak dan ada sentuhan fizikal dengan diri sendiri, sebab boleh menyebabkan time paradox. Ini masih boleh didebatkan, sebab bukan semua filem amalkan konsep ini. Captain America pula, bukan setakat ada sentuhan fizikal, malah siap berlawan lagi dengan diri sendiri! Tak ke ini akan mengubah masa depan?

Tetapi sebenarnya, mereka ada terangkan siap-siap, waktu Bruce Banner berbual dengan Ant-Man, yang semua konsep dalam filem time travel itu hanya tipu saja. Bukan sains sebenar! Dalam AE itulah sains sebenar berkaitan Quantum Physics. Sehingga Ant-Man rasa kecewa gila haha.

Part ini penting, sebab ia menentukan hukum time travel mengikut mazhab Avengers: Endgame. Senang cerita, susah kita nak debat semula, sebab itu filem dia, jadi suka hati dia nak buat macam mana.

Malah sebenarnya, ada dua saja plot hole mengenai konsep time travel dalam Avengers: Endgame kali ini, iaitu 1) Thanos daripada masa lampau mati menjadi debu, jadi bagaimana Thanos itu akan petik jari di masa depan nanti? 2) Loki yang melarikan diri menggunakan Tesseract selepas ditangkap dalam Battle of New York (jadi bagaimana perjalanan timeline untuk Thor 2: The Dark World nanti? Anda boleh baca penerangan penuh oleh Screen Rant di sini.

Apa yang tersembunyi di sini?

Perasan tak, walaupun ada banyak pertembungan antara Avengers sekarang dan Avengers masa lampau, semuanya bersifat pertembungan fizikal dan bukan pertembungan ilmu. Pendek kata, sesama mereka, tak ada yang bocorkan rahsia mengenai masa depan.

Tetapi konsep ini berlainan dengan Nebula dan Thanos.

Kerana ada pertembungan informasi antara Nebula sekarang dan Nebula lama, mengubah keseluruhan perjalanan dan perancangan mereka. Apabila Thanos dapat tahu, Nebula masa depan datang ke masa lampau, sekaligus mengubah memori Nebula lama sehingga ada bertindih memori. Melalui ini, Thanos mula merancang untuk melawan Avengers.

Menarik betul, apabila pertembungan fizikal itu tidak memberi apa-apa kesan kepada timeline, sebaliknya pertembungan knowledge yang mengubah segalanya.

Cuma di sini, masih lagi tak logik timeline yang berubah – Kalau Thanos masa lampau datang ke masa depan dan akhirnya dia dibunuh (jadi debu), bagaimana Thanos ini akan hidup dan menjadi Thanos di masa depan, yang akan berjaya bunuh 50% populasi dunia (yang dalam Avengers Infinity War)? Tak dapat nak brain, kan?


2. Pembawa Gauntlet Ketika Perang Terakhir = Penyambung Legasi Avengers

Babak terakhir waktu pasukan Thanos melawan pasukan Avengers, ada satu babak di mana beberapa superhero ini berlari membawa gauntlet yang lengkap dengan Infinity Stones ke arah Quantum Machine dalam van Ant-Man.

Bermula dengan Hawkeye yang mula terjumpa gauntlet itu di bawah runtuhan bangunan selepas pangkalan Avengers kena bom, kemudian disambung oleh Black Panther yang mengambil gauntlet itu dan terus berlari ke arah van.

Lalu disambung pula oleh Spider-Man yang menyambut dan berhayun-hayun untuk ke van Scott (sambil dibantu oleh Pepper Potts/Rescue) dan akhirnya kepada Captain Marvel sebagai orang terakhir tolong bawa.

Babak seperti passing baton dalam lumba lari ini sangat menarik sebab ia ibarat satu falsafah atau metafora kepada kesinambungan legasi Avengers Initiative, yang bakal diteruskan selepas persaraan The Big Six (team Avengers yang asal – Iron Man, Captain America, Hulk, Thor, Black Widow dan Hawkeye). Ibaratnya, Hawkeye sebagai wakil kepada The Big Six untuk serahkan legasi kepada super-hero seterusnya, selepas Avengers: Endgame ini.

Maka saya tak terkejut andai penyambung legasi Avengers selepas ini (MCU Fasa 4) ialah mereka yang membawa gauntlet/baton ini ke arah ‘kejayaan.’

Saya sangat suka babak ini, sebab sangat berseni dan tersembunyi 🙂

Tambahan, ada babak istimewa yang terselindung.

Ingat tak ketika The Big War, saat Thanos dah pakai gauntlet untuk petik jari lagi sekali (sebelum Iron-Man rampas semua Infinity Stones). Ada satu saat, di mana Captain Marvel pegang tapak tangan Thanos untuk elakkan dia dapat petik jari lagi sekali. Thanos cuba untuk tumbuk Captain Marvel tetapi tak ada kesan. Dengan senyuman sinis, Captain Marvel cuba untuk rampas gauntlet sebelum Thanos ambil Power Stones (ungu) dan tumbuk perempuan itu sehingga terpelanting.

Perasan tak? Babak Captain Marvel pegang gauntlet Thanos itu sambil berlutut, mempunyai banyak persamaan dengan babak Captain America buat perkara yang sama, dalam Avengers: Infinity War.

Seolah-olah ini sebagai simbolik yang legasi kepimpinan pasukan Avengers akan disambung oleh Captain Marvel, selepas Captain America bersara. Malah, nama pun dua-dua mereka ini, “Captain”, kan? Tak boleh nak obvious lagi ke? 😛


3. Pemergian The Big Six – Secara Baik, Tenang dan Memuaskan Mereka

Selepas tamatnya Avengers: Endgame, ketika pertengahan credits (sebelum rolling credits), setiap pelakon The Big Six menurunkan tandatangan mereka, sebagai tanda selamat tinggal dan memberi simbolik kepada pemergian mereka (kerana habis kontrak). Jadi kalau anda tonton di pawagam nanti, jangan lupa untuk tunggu sehingga habis ‘credit’, supaya dapat saksikan momen bersejarah dan meremangkan bulu roma ini.

Malah, sebelum bermulanya filem Avengers: Endgame ini, ketika tulisan Marvel diperkenalkan pun sudah mempamerkan koleksi-koleksi babak yang mempunyai The Big Six. Seolah-olah, ketika slot awal pun sudah diberi petunjuk yang filem ini sebagai “farewell” kepada The Big Six.

Setelah 11 tahun kita bersama dengan setiap pelakon The Big Six ini (sebanyak 22 filem Marvel, termasuk Endgame), pemergian mereka pasti memberi impak yang mendalam. The Big Six ialah 6 watak utama dalam MCU yang menjadi pasukan pertama dalam Avengers sebelum mula disertai super-hero lain. Yang menarik di sini ialah bagaimana Avengers: Endgame menggambarkan pemergian mereka dalam MCU.

Hawkeye akhirnya bahagia dengan keluarganya, setelah berjaya menewaskan Thanos dan 50% populasi dunia dikembalikan. Tambah pula sisi watak Hawkeye sebagai suami/ayah mula diperkenalkan melalui Avengers: Age of Ultron. Jadi, sangat logik kenapa Hawkeye kelihatan amat terseksa dengan kehilangan SEMUA ahli keluarganya dan selama 5 tahun dia mengambil identiti sebagai Ronin.

Di pengakhir Avengers: Endgame, penyatuan dia bersama anak-anak dan isteri, merupakan satu pengakhiran yang amat baik dan menenangkan. 

Black Widow korbankan diri demi ‘keluarga’ nya. Walaupun agak menyedihkan kerana Natasha mati di planet Vormir, mengorbankan diri demi memberi Soul Stone kepada Hawkeye, tetapi pemergiannya baik dan menenangkan. Perasan tak, selepas The Red Skull menyambut ketibaan Barton dan Natasha di planet Vormir, Natasha kelihatan sangat terkesan apabila dapat tahu nama ayahnya sendiri (Natasha, daughter of Ivan)

Setelah sejak kecil di-brainwash dan dilatih sebagai Super-Spy, istilah hubungan, keluarga dan kawan itu menjadi asing untuknya. Namun sejak penyertaannya bersama pasukan Avengers, Natasha mula merasa nikmat menjadi sebahagian daripada keluarga (walaupun bukan pertalian darah). Ayat yang digunakannya pada awal filem (selepas 5 tahun berlalu sejak Thanos)

I used to have nothing. Then I have this. Part of this team, this family (ketika Steve melawat dia sedang makan peanut butter sandwich)

This is what I have been waiting for. For 5 years. (sebelum dia terjun daripada gaung Vormir untuk beri Soul Stone kepada Hawkeye)

Bertahun-tahun dia mencari tempatnya dalam masyarakat (sebab selalu rasa diri terasing) dan cuba untuk menebus dosa lamanya (red on my ledger), akhirnya dia memilih untuk jadikan dirinya ‘berguna’ dengan mengorbankan diri untuk kepentingan pasukan Avengers.

Dan dia ialah calon yang paling sesuai untuk dikorbankan, memandangkan dia hidup berseorangan dan tiada ahli keluarga yang akan merinduinya. Tipulah tak rasa sedih ketika semua pasukan Avengers dah kembali ke masa sekarang (selepas dapatkan semua Infinity Stones) dan dapat tahu Natasha sudah tiada, apabila ditanya “Do we have if she has any family?”, Captain America membalas “Yes. Us.”

Maka, pemergian Black Widow, menyedihkan namun penting untuk kesejahteraan manusia sejagat. Bye bye Natasha! Jumpa di Black Widow filem prequel nanti 🙂

Bruce Banner akhirnya menerima Hulk sebagai dirinya sendiri. Setelah sekian lama cuba untuk menghilangkan Hulk dan mengasingkan diri menjadi dua persona, akhirnya Bruce terima yang dia dan Hulk, ialah manusia yang sama dan bukan lagi identiti berbeza yang bertukar-tukar giliran siapa nak muncul. Maka, gabungan antara kepintaran Bruce dan kekuatan Hulk, menjadi kata kunci kepada pengakhiran Avengers: Endgame.

Bruce kini bukan lagi manusia ganas yang ditakuti oleh orang sekeliling kerana kelihatan seperti raksasa (seperti krisis dalaman oleh The Thing dalam Fantastic Four), tetapi sebagai hero yang cool dan disukai kanak-kanak untuk selfie bersama (asalkan tiada Ant-Man masuk dalam gambar haha).

Maka, pengakhiran Bruce dalam Avengers: Endgame, sangat baik dan menenangkan. 

Thor akhirnya memilih jalan hidup sendiri dan bukan kerana apa yang orang lain mahukan. Hidupnya selama beribu-ribu tahun yang dijangka akan menjadi raja, kemudian menjadi pahlawan Asgard, kemudian menjadi raja semula selepas Asgard meletup, akhirnya kini berada di atas landasan pilihan hidupnya sendiri. Bukan lagi atas takdir yang ditentukan olehnya, bukan lagi atas jangkaan orang terhadapnya, tetapi atas apa yang hatinya mahukan – belum tahu lagi apa. Seperti dipesan oleh ibunya setelah 5 tahun dia kemurungan, “Go be the person who you want to be.”

Penyertaan Thor bersama pasukan Asgardian Of The Galaxy, masih lagi dalam kelam kelabu dan belum tahu bagaimana masa depannya – bertepatan dengan jawapannya apabila ditanya oleh Valkyrie “What do you want to do after this?” dan dibalasnya, “I don’t know yet, but that’s okay.” Maka, keluarnya Thor daripada pasukan Avengers original (sudah tak bersama), dengan cara yang baik dan menenangkan. 

Iron Man akhirnya dapat berehat dan pergi dengan baik. Ya, memang dia mati di penghujung Avengers: Endgame ini, tetapi ini sangat baik dan menenangkan bagi saya, sebab dia pergi secara baik. Kenapa? Sejak Iron Man 3 lagi, Tony Stark sudah digambarkan sebagai penat dan serabut dengan tanggungjawabnya sebagai Iron Man, terutama semenjak Avengers 1, ketika dia membawa bom nuklear ke dalam wormhole untuk tewaskan askar Chitauri. Bermula dari situ, Pepper Potts sendiri pun terbeban dengan Tony yang serabut dan bercelaru, sehingga beberapa kali bergaduh dan Pepper mengambil keputusan untuk ‘berehat’ sebentar daripada hubungan mereka.

Permulaan filem ini, ketika Tony merakam wasiatnya (sebelum diselamatkan oleh Captain Marvel) dia menyebut istilah “One last one” yang merujuk kepada misi terakhir sebelum dia berehat. Ayat yang sama juga disebut kepada Pepper dalam Avengers: Infinity War, saat dia berbual mengenai mimpinya untuk dapat anak bersama Pepper (yang menariknya, nama anaknya Morgan sudah diperkenalkan dalam babak ini) sebelum Dr Strange dan Bruce Banner datang tegur.

Sepanjang 5 tahun selepas Thanos hapuskan 50% populasi dunia, Tony kelihatan amat bahagia dan sudah mampu move on, terutama dengan kehadiran cahaya mata barunya, Morgan Stark. Watak Tony mula dilihat sebagai seorang ayah dan betapa bahagianya dia apabila disayangi 3000 kali.

Perginya Tony Stark selepas menggunakan gauntlet untuk kalahkan Thanos dan askarnya, walaupun menyedihkan, tetapi sangat baik dan menenangkan. Kerana akhirnya, dapat juga dia berehat dan pergi secara damai, kerana dapat mencapai kebahagiaan kekeluargaan selepas bertahun-tahun menjadi superhero. “One last one, before I can finally take a good sleep.”

Kata-kata terakhirnya “I am Iron Man” menjadi penutup yang baik, kerana ayat yang sama diluahkan ketika press conference dalam Iron Man (2008) dahulu, sebagai permulaan kepada wujudnya pasukan Avengers dalam Marvel Cinematic Universe.

Captain America akhirnya dapat menari bersama kekasih hatinya, Peggy. Bahagia bersama Agent Carter sejak dijanjikan untuk menari bersama sebelum Steve tidur selama 70 tahun, merupakan satu pilihan hidupnya yang paling tepat oleh hatinya. Sejak awal lagi Steve kelihatan belum dapat move on dengan takdirnya yang melepas untuk hidup bersama Peggy. Ada banyak babak yang memberi mesej tersembunyi sepanjang Avengers: Endgame, apabila Steve memandang kompas bersama gambar wanita itu.

Saat sebelum turun ke planet asing untuk bunuh Thanos yang dah bersara (ketika Captain Marvel turun dulu ke planet untuk jalankan pantauan)

Ketika bertarung dengan Captain America di masa lampau (sehingga Steve masa lampau bertanya pada Steve masa sekarang, “Where did you get that?”

Malah ketika kembali ke masa lampau (babak Tony bawa ke kem SHIELD yang lama untuk dapatkan Tesseract dan terserempak dengan ayahnya Howard), wajah Steve yang ternampak Peggy dalam pejabat memberi mesej segalanya. Terpancar kembali sinar cinta dan harapan, apabila wajah Peggy di sebalik cermin dan Steve kelihatan sangat berharap untuk bersama kembali, tetapi dipisahkan oleh lapisan gelas kaca dan takdir yang membezakan perjalanan hidup mereka.

Namun, setelah kembalikan semua Infinity Stones yang ‘dicuri’ melalui projek Time Heist mereka, Steve memilih untuk melawan takdir yang memisahkan mereka berdua, dan tetap bersatu dengan pilihan hatinya. Setelah bertahun-tahun menjadi superhero dan berjuang untuk orang lain, kali ini dia memilih untuk berjuang demi dirinya sendiri, seperti dinasihatkan oleh Tony.

Berpuluh-puluh tahun bahagia bersama Peggy (sejak kembali ke masa lampau), Steve akhirnya meninggalkan dunia Avengers secara baik dan menenangkan.


4. Dr Strange Memang Tahu Ini Satu-satunya Jalan Untuk Kalahkan Thanos

Apabila Hulk habis saja petik jari ketika pakai gauntlet (untuk kembalikan semula 50% populasi), mereka yang 5 tahun dulu hilang menjadi debu kini kembali hidup, seolah-olah hanya pengsan sekejap dan terus terjaga, seperti yang diceritakan oleh Peter Parker.

Malah dia menambah lagi, Dr Strange terus beritahu semua yang ada di Titan (waktu mereka jadi debu dulu) untuk cepat balik ke Bumi sebab Tony Stark perlukan kita.

Walaupun orang lain kelihatan bingung dan pelik, tak tahu apa yang terjadi sepanjang 5 tahun ini (malah tak sedar pun 5 tahun berlalu), Dr Strange terus tahu apa patut dibuat.

Dr Strange sah memang tahu ini lah jalan untuk berjaya kalahkan Thanos dan perjalanan situasi mereka ketika itu memang seperti jangkaan dia dalam 14,000,605 kemungkinan yang ada. Dia dah tahu yang Tony Stark dan Avengers lain sedang berlawan dengan Thanos di bumi (pangkalan baru Avengers, downtown).

Hint Dr Strange Kepada Iron-Man

Ketika ditanya oleh Tony, daripada 14,000,605 kemungkinan yang dilihat Dr Strange melalui Time Stone, adakah perjalanan mereka sekarang merupakan 1 yang menang itu? Dr Strange hanya menjawab,

“If I told you what’s gonna happen, it won’t happen.”

Sangat jelas yang dia sedang usaha sehabis boleh untuk pastikan timeline yang mereka sedang lalui sekarang, tak tersasar keluar ke arah timeline yang gagal. Pendek kata, mereka sedang berada dalam timeline yang betul (menang), tetapi andai ada yang tersilap sedikit, akan menyebabkan mereka terkeluar daripada landasan yang menang (Butterfly Effect).

Tetapi, ketika babak Thanos berjaya merampas gauntlet yang lengkap dengan 6 Infinity Stones (selepas Captain Marvel telah ditumbuk melayang jauh), perang itu kelihatan seperti Thanos sudah hampir berjaya dan tak ada harapan untuk Avengers menang dah.

Saat ini, Tony pandang ke arah Dr Strange (yang tengah uruskan air laut daripada melimpah ke medan perang). Dr Strange yang melihat situasi Thanos sudah hampir berjaya, ketika itu, beri satu hint penting kepada Tony, iaitu, mengangkat jari telunjuk simbol 1/menunjuk jari telunjuk kat atas.

Kenapa jari begitu? Apa maksudnya?

Saya ada dua teori, apa yang dimaksudkan oleh Dr Strange dengan jari begitu,

  1. Dr Strange sedang beri hint yang timeline mereka sedang lalui sekarang ialah timeline 1 yang Avengers menang, daripada 14,000,604 yang kalah (menjawab soalan Tony pada sebelumnya tadi)
  2. Dr Strange sedang merujuk kepada ayat Tony yang selalu sebut “One last one”, merujuk kepada ini misinya yang terakhir sebelum akhirnya dapat berehat selepas ini (yang asyik disebut-sebut oleh Tony sejak Avengers: Infinity War dahulu)

(Atau mungkin juga Dr Strange sedang beritahu Tony untuk ingat Tuhan yang satu, mengucap dua kalimah syahadah sebelum korbankan diri dengan gunakan Infinity Stones tu hahahah. Okay gurau)

Tony yang ketika itu memahami, terus merampas semua Infinity Stones daripada gauntlet Thanos dan gunakannya untuk kalahkan Thanos dan askarnya.

Bila kita lihat yang Tony menjadi kunci penting untuk kalahkan Thanos, maka tak peliklah kenapa Dr Strange dulu serahkan Time Stone secara sukarela di Titan, demi selamatkan Tony daripada dibunuh Thanos. Padahal sebelum itu, Dr Strange dah sebut yang andai kata terpaksa pilih sama ada Time Stone atau nyawa Tony dan Peter, dia tak teragak-agak akan pilih Time Stone.

Sebab Tony ialah elemen paling penting dalam perang ini, daripada individu yang bertanggungjawab untuk cipta mesin yang boleh kawal Time Vortex dalam Quantum Realm, kepada seseorang yang akan cipta gauntlet yang boleh kendalikan Infinity Stones sehinggalah kepada insan yang akan memakai gauntlet dan kalahkan Thanos.


5. Koleksi Watak Yang Terkesan Oleh Tony Stark

Ketika majlis berkabung Tony di penghujung filem, ada satu babak kamera ‘panning’ tunjuk kepada beberapa kelompok, bermula daripada Pepper sehingga ke Nick Fury. Koleksi karakter yang dipamerkan ini semuanya watak yang hidup mereka ada pernah berjumpa dan terkesan dengan Tony Stark, walaupun secara tak langsung.

Kalau mengikut susunannya, 

  1. Pepper Potts, Happy, Rhodes, Steve
  2. Peter Parker, Aunt May
  3. Thor, Bruce, Strange, Wong
  4. Scott, Hope, Hank, Janet
  5. Nebula, Quill, Drax, Groot, Rocket, Mantis
  6. T’Challa, Okoye, Shuri
  7. Barton dan keluarga
  8. Wanda, Bucky dan Sam
  9. Agent Maria Hill dan Thunderbolt Ross
  10. Captain Marvel dan Nick Fury

Eh sekejap. Ada watak yang tak dikenali, sebelum tunjuk ke arah Agent Hill dan Ross. Siapa remaja lelaki ini?

Awal mungkin tak perasan, tetapi sebenarnya ini ialah Harley Keener, iaitu budak kecil yang banyak bantu Tony dalam  Iron Man 3. Yang menariknya, Harley kecil dan Harley remaja, kedua-duanya dimainkan oleh pelakon yang sama, iaitu Ty Simpkins. Dia memang sudah membesar jadi remaja sejak lakonan dalam Iron Man 3 (umur 13, kini sudah 17 tahun)

Ini mesti bukan kebetulan, dan ada desus-desas mengatakan yang Harley akan menyambung legasi Iron Man, terutama apabila Tony pernah beri inspirasi kepadanya dan hadiahkan pelbagai jenis peralatan di bangsarnya, untuk teruskan mencipta sesuatu. Tetapi jangan lupa, kalau ikut komik Marvel, Iron Heart yang akan sambung legasi tetapi bukan Harley.

Tak mengapa, kita lihat nanti bagaimana.


6. Nilai Kita Bukan Ditentukan oleh Alat Atau Senjata, Tetapi Dalaman Kita

Babak Captain America berjaya mengangkat Mjolnir dan menggunakan seperti Thor, merupakan babak yang paling menggembirakan bagi penonton di pawagam. Steve berjaya membuktikan yang dia ‘worthy’ untuk menggunakan Mjolnir dan ini sebenarnya pernah diberi hint halus dalam Avengers: Age of Ultron.

Steve hampir menggerakkan sedikit Mjolnir sehingga Thor pun agak terkejut. Tetapi, hanya bergerak halus saja. Tetapi dalam babak melawan Thanos kali ini Steve bukan setakat mampu mengangkat, tetapi mampu gunakannya seperti Thor, dan mempunyai kuasa petir seperti Thor juga!

Ini bertepatan dengan ‘sumpahan’ yang dibuat oleh Odin kepada Mjolnir, iaitu:

“Whosoever holds this hammer, if he be worthy, shall possess the power of Thor.”

Apa definisi ‘worthy’?

Thor yang dahulunya pernah kehilangan kekuatan untuk gunakan Mjolnir kerana mengutamakan kepentingan diri berbanding orang lain, akhirnya berjaya gunakan semula apabila dia korbankan diri agar kawan-kawannya selamat (Jane Foster, Darcy, Erik, Lady Sif dan pasukan Warriors Three).

Worthy dalam MCU, apabila seseorang itu “sacrificing self for the greater good.”

Captain America yang sejak awal lagi memang sudah mempunyai pendirian ini, apabila sanggup bawa jet ke dalam ais untuk elakkan rakyat New York diletupkan oleh Red Skull, sehinggalah ke saat dia tetap melawan Thanos, walaupun dia hanya manusia.

Nilai seseorang itu bukanlah daripada jenis alat yang digunakan, perkakasan yang membantu atau apa objek luarannya, kerana itu boleh dicari dan diganti. Tetapi nilai sebenar kita terletak pada sifat dalaman kita, sama ada mempunyai hati yang baik dan bersih.

Steve Rogers yang kekal pada pendiriannya, walaupun Shieldnya sudah pecah dua dan badannya teruk dibelasah, malah tak ada harapan nak menang dengan ribuan askar Thanos sedangkan dia seorang saja, Steve tetap kembali bangkit untuk bertarung. Itulah nilai yang amat besar dalam dirinya.

Seperti dipetik kata-kata Dr. Abraham Erskine pada malam sebelum Steve jalani ujian untuk jadikan dia sebagai eksperimen pertama Super-Soldier Program,

“Not a perfect soldier, but a good man.”


7. Tiada Post-Credit Scene – Endgame Sebagai Pelengkap kepada filem MCU fasa 3

Jika Avengers: Infinity war ialah filem untuk peminat MCU yang perlu tengok dan paling mendebarkan, Avengers: Endgame ialah pengakhiran yang terbaik sebagai menjawab segala persoalan yang pernah dikemukakan sepanjang filem Marvel pertama (Iron Man, 2008) sehingga ke terakhir (Ant-Man and The Wasp, 2018) sebelum Avengers: Endgame (2019).

Tak pelik apabila tiada babak tersembunyi selepas kredit (seperti filem Marvel sebelum ini), kerana ini bertindak sebagai pelengkap kepada siri penuh Infinity Saga. Maka, fasa 4 nanti akan bermula secara fresh tanpa ada apa-apa pertalian atau penyambungan daripada fasa sebelum ini. Pendek kata, tiada (atau minimum) kesinambungan maklumat yang akan berlaku untuk ke fasa 4, tetapi lebih kepada kesinambungan semangat dan prinsip.

Awalnya ya, kecewa sebab tiada babak tersembunyi selepas kredit.

Tetapi apabila memahami prinsip dan falsafah yang cuba disampaikan oleh Marvel ini, terus rasa tenang dan puas, kerana tak perlu ada ‘lingering thoughts” yang selalu terjadi setiap kali tengok filem Marvel sebelum-sebelum ini. Contohnya,

  1. Siapa yang pakai baju hitam tu? (Iron Man 2008)
  2. Batu oren ada kat mana (Soul Stone, sebelum Avengers: Infinity War 2018)
  3. Akhirnya! Datang juga dia (Captain Marvel 2019)

Persoalan-persoalan sebegini menyebabkan peminat akan terus mengkaji, membaca, menulis blog dan sebagainya, menberi teori dan pandangan mereka untuk filem seterusnya. Tetapi apabila TIADA babak selepas kredit, ini memberi satu mesej yang jelas untuk filem Marvel akan datang, iaitu NAFAS BARU.

Maka, kita tak perlu pening-pening nak buat teori itu ini, baca itu ini, sebagai persediaan kepada filem baru. Pandai betul Marvel!


Kesimpulan,

Setelah 11 tahun kita bersama, mengikuti filem Marvel yang ada sehingga 2019, pelbagai memori yang dicipta. Avengers: Endgame merupakan pengakhiran yang amat baik dan saya tak terkejut andai filem ini berjaya memotong Avatar, iaitu filem yang mempunyai rekod kutipan tertinggi.

Marvel bukan saja berjaya mencipta peminat yang ramai dan setia, tetapi juga berjaya mencipta nama sebagai industri filem yang mampu menyambung pelbagai watak dalam satu universe yang sama. Pendek kata, filem/novel yang berjaya, kebanyakannya apabila mereka mampu mencipta dunia sendiri yang mempunyai peraturan mereka sendiri, sehingga kita yang di dunia ini, tertarik untuk masuk ke dunia sana.

Bersiaran Langsung Di Malaysia Hari Ini

Dalam hidup saya, tak pernah sekali pun saya terbayang akan berjaya keluar di televisyen, apatah lagi di TV3, apatah lagi dalam rancangan yang terkemuka seperti Malaysia Hari Ini (MHI).
 
Ibarat mimpi menjadi kenyataan!
 
Sejak saya menceburkan diri dalam bidang perkongsian (saya reka sendiri nama bidang ini), bermula dengan menulis di Blogger 8 tahun lalu, kemudian di Facebook, seterusnya di Twitter sehinggalah mempunyai laman web sendiri, ia ibarat sebuah impian.
 
“Saya bukan mencari peminat, tetapi saya mencari pembaca. Kerana populariti bukanlah bererti prestasi.”
 
Saya selalu berpegang pada konsep ini.
 
Saya mengimpikan setelah saya meninggal dunia kelak, kenalan akan merindui ilmu yang disampaikan dan bukan susuk tubuh ini. Segala perkongsian yang diberikan, menjadi saksi di akhirat kelak, sebagai saham-saham syurga yang menunggu untuk dituai.
 
Saya gembira apabila insan di sekeliling mendapat manfaat daripada sekecil-kecil tulisan yang dikongsi. Terima kasih atas sokongan tanpa henti oleh anda yang sering membaca penulisan saya di sini.
 
Bersiaran langsung di MHI memberi pengalaman yang sangat bermakna untuk diri saya, dan untuk masa akan datang.
 
Jujurnya, saya kurang berpuas hati dengan penyampaian ketika live tersebut, kerana terlalu berdebar pertama kali bersiaran langsung di kaca televisyen.
 
Habis semua informasi yang dicari dan dicatat untuk diluahkan, semuanya langsung tidak disebut. Sangat sedih sebenarnya, sebab blanked out.
 
Sejurus selesai segmen ini, saya belajar sesuatu yang penting daripada Fedtri Yahya (hos segmen ini) berkenaan sesi live, beliau berkongsi secara mendalam di belakang pentas.
 
Insya Allah akan dipraktikkan dalam sesi live saya yang seterusnya, sama ada dalam bengkel, FB mahupun di kaca televisyen satu hari nanti, insya Allah.
 
🙂
 
Apa-apa pun, ini merupakan sebuah batu loncatan yang amat besar dalam fasa hidup dan fasa kerjaya saya. Doakan agar hati saya terus terpasak pada kaki walau diri mula terbang tinggi.
 
Harapannya, kedua-dua ibu bapa saya bangga dengan pencapaian anak lelaki bujang terakhir mereka ini 🙂

Aiman Amri Dalam Astro Awani!

Kesedaran dan pengetahuan mengenai dunia kanak-kanak istimewa di Malaysia perlu terus dikembangkan.
Mereka ini bukan perlukan simpati dan belas kasihan oleh kita, tetapi hak untuk dapat hidup bersama-sama dalam komuniti.
Tak kira apa jenis diagnosis sekali pun, mereka merupakan sebahagian daripada komuniti kita, dan mereka berhak mendapat layanan dan peluang yang setimpal dengan mereka.
Kerana mereka juga manusia seperti kita,
Yang mempunyai hobi, cita-cita, impian, minat, personaliti, emosi dan motivasi. Apa yang mereka perlukan bukan lagi kesedaran, tetapi PENERIMAAN.
Dapat bermain bersama kanak-kanak lain,
Dapat belajar bersama pelajar-pelajar lain,
Dapat bekerja bersama staf-staf lain.
:’)
MESEJ UNTUK IBU BAPA / AHLI KELUARGA KEPADA INDIVIDU SINDROM DOWN
Anda kuat. Bukan semua orang mampu lalui jalan hidup sebegini. Kami yang tak ada ahli keluarga Sindrom Down ini takkan sesekali akan faham apa yang anda lalui.
Tetapi kami tahu, anda insan terpilih. Mungkin ini bunyi romantis, optimistik dan idealistik, tetapi saya percaya, pada setiap usaha kita dalam mendidik kanak-kanak terpilih ini, merupakan lubuk pahala di akhirat kelak.
Kerana tiadalah kebahagiaan yang lebih tinggi apabila di alam sana kelak, individu istimewa ini menyebut nama kita untuk turut bersamanya di syurga, sebagai terima kasih kerana membesarkannya :’)
Semoga syurga buat kalian – para ibu bapa, ahli keluarga dan guru-guru/terapis-terapis.

Terima kasih kepada pihak Astro Awani kerana memberi peluang untuk saya pertama kali dalam hidup muncul di kaca televisyen. Walaupun hanya dimasukkan beberapa saat sahaja, saya hargainya. Temuramah ini merupakan inisiatif dan seruan kepada pihak syarikat Insurans supaya kaji semula insurans untuk anak-anak Sindrom Down.
Laporan penuh berita tersebut boleh ditonton di sini:
  1. Belum ada insurans khusus untuk anak Sindrom Down
  2. Kaji semula insurans untuk anak Sindrom Down – Bahagian 1
  3. Kaji semula insurans untuk anak Sindrom Down – Bahagian 2
  4. Syarikat insurans perlu beri perhatian kepada anak Sindrom Down
  5. Stigma masyarakat perlu diubah (Aiman Amri dalam episod ini : )

Artikel ini sebagai mengulas kepada orang ramai, mengenai mesej penuh yang ingin dibawa oleh kami, pihak WeCare Allied Health Center kepada masyarakat awam mengenai kanak-kanak istimewa.

– Aiman Amri,
Special Needs Educator,
WeCare Allied Health Center

WHY I Changed From Engineering To Psychology

“Eh, Aiman, dulu ko engineering? Kenapa tukar?
“Sekarang ko ambil Psikologi man? Pelik nya. Haha. Jauh sungguh.”
 
Well, apparently a lot of people asked me, why I changed to Psychology, when they found out that I was from Engineering background. What’s more interesting is, it was an aviation field! Yes, I have a Diploma in Aeroplane Maintenance. Weird huh?
 
Insya Allah, post ini akan menceritakan serba sedikit pengalaman saya, WHY I changed from Engineering to Psychology. Perkongsian ini bersifat penceritaan diri sendiri, dan semoga ianya memberi sedikit manfaat kepada sesiapa sahaja yang membaca, to know that never afraid to change, and chase your dream.
 
(juga supaya bila-bila ada orang tanya pasal ini, saya boleh terus bagi link post ini haha)
 
Seperti biasa, dalam perkongsian saya, ada beberapa disclaimer yang perlu tahu :
  1. Perkongsian ini hanyalah penceritaan mengenai kisah diri saya, dan tidak melibatkan mana-mana pihak atau keputusan orang lain. Ia hanyalah PENGALAMAN.
  2. Selepas baca, ambil point penting. Grab the value of it. Namun jangan pula jadikan post saya ini sebagai hujah kepada mak ayah anda kalau-kalau tiba-tiba selepas ini nak tukar bidang juga. Alamak nanti ramai la parents call saya, complain sebab pengaruhi fikiran anda mereka -.-‘
  3. Post ini bersifat personal, namun saya kongsikan part mana yang saya rasa okay untuk dikongsikan. Insya Allah. Selagi mana ianya boleh dipublickan, dan juga mampu menjadi inspirasi sesiapa sahaja yang membaca insya Allah.
Here goes.
 

Engineering – How It’s All Started

Sejak sekolah rendah, saya minat sangat-sangat minat fizik. Masih ingat lagi dulu abang saya bawa saya ke taman permainan di Bentong, Pahang, zaman darjah 1. Naik jongkang-jongkit, and dia ceritakan pasal konsep fulcrum, effort & load. Serious interesting!
 
Time sekolah rendah, tak tahu pun fizik itu apa. Just tahu yang diri ini minat certain chapter dalam buku sains, and bila masuk sekolah menengah baru tahu itu ialah Fizik. Haha. Then bila masuk sekolah menengah, Sekolah Tuanku Abdul Rahman (STAR Ipoh), minat mula sangat-sangat berkembang bila dapat cikgu Physics yang amat mantap.
 
Kalau student STAR, percayalah. Tak sah kalau tak kenal Madam Julie (Zulaifah). Terkenal sungguh dengan istilah beliau, PGEG. “Physics easy.” 2 tahun belajar di bawah telunjuk beliau, minat Fizik saya semakin hari semakin mendalam. Seriously! Teramat minat!
 
I still remember her weekly challenges to me, when she gave me some situation or natural phenomena, or some certain knowledge, then she challenged me to find out more about it, and explained it back to her from Physics’ perspective. Some of them were :
  • Kenapa langit merah ketika matahari terbit/terbenam, tetapi biru ketika hari biasa?
  • Kenapa Newton Pendulum will never stop oscillating
  • Mind mapping from Tony Buzan
  • etc
Oh the good old memories… ^_^
 

Dua orang kaki Physics sejati 😀

Teringat macam mana Madam Julie akan soal random principle from Physics Form 4/5 whenever she met someone form her class. And ramai la student yang terserempak dengan dia, akan lari, took the road not taken haha. Seriously! But not me. I’m prepared 😀
 
Saya menjadi terlalu gilakan Physics dan minat sangat-sangat sehinggakan saya sudah tak anggap Physics is part of my curriculum. I learnt it like a passion, and my result for every Physics test, alhamdulillah.. Lowest mark I’ve ever got is 69%, during my Form 5 mid-year examination. Some other test? Average 80% and above, alhamdulillah.. 🙂
 
So now you know how adore I am with Physics ^_^

Medics? Sorry! Engineering? Oh yes, please!

So what’s the point I wrote this old experience? Random? No! The answer is, I want to precisely explain of how passionate I am with Physics, and thus, I fall into the typical minded of secondary school student. Which was?
“Minat Physics, kena ambil Engineering.”
So I did. Lepas dapat result SPM, alhamdulillah it was quite good and cukup syarat untuk apply scholarship oversea. Jadi, every SPM-leaver knows about the scholarship of MARA/JPA for oversea degree. You have to choose, either MARA or JPA. So, I chose JPA. Alhamdulillah, I was chosen for the interview.
(saya tak layak untuk apply scholarship lain, sebab result saya cukup-cukup)
 
Permohonan yang saya buat ialah untuk program Aeronautical Engineering di France. Why? Firstly, because I like engineering. Secondly, because I love airplane. Third, because I learnt French during my time in secondary school. So why not, kan? 😉
 
Ketika interview, agak sedih sebab tak buat yang terbaik, and dapat interviewer yang skema. Meaning that contohnya time perkenal diri, setiap seorang daripada kami actually diberi list siapa apa yang perlu sebut pasal diri. Then, time disoal pendapat kami mengenai sesuatu, they literally read question from the script. Phew…
Well, tak mengapa. Kisah lama 🙂
 
Nampaknya, bukan rezeki saya. Saya tak terpilih, sebab program yang saya minta itu amat terhad. Tak silap, JPA hanya ambil 27 orang sahaja, pergi masuk kursus belajar bahasa Perancis 3 bulan, kemudian terus fly. Saya difahamkan, yang nama saya tak dipilih, tambah pula persaingan sengit dengan student-student genius. Well, apparently result SPM lebih kepada cukup syarat JPA.
 
So, abah saya nak juga saya dapat. Maka, kami buat surat rayuan kepada JPA, untuk dapat juga terpilih ke program tersebut. Dah hantar surat, saya dan ayah saya ke pejabat JPA di Putrajaya, untuk jumpa dengan pegawai tersebut. Ye la. Memang nak sangat dah time tu kan?
Yang kelakarnya, pegawai JPA itu cakap, yang dah penuh kuota dah. Cukup-cukup 27 dah sekarang. So saya tak boleh masuk dah. Sedih sungguh time tu. Kemudian, an interesting thing happened. She asked me that whether I want to continue some other program or not.
Yes. She asked me that. Tahu tak program apa? Medics di Ireland. Cool kan? Dia cakap lagi, yang kalau saya kata YA time itu, memang akan dapat. Dia boleh terus print surat offer time tu juga, sebab memang nak cukupkan orang ke apa dah dia cakap.
 
Remember when I said that I’m passionate for Physics? Well, if there’s such a word as de-passionate, I would say that Biology is my de-passionasation. Yup. Even ketika majlis memohon restu guru seminggu sebelum SPM saya dulu, kami satu batch satu persatu salam dengan cikgu-cikgu, minta maaf and mohon restu. Tahu tak apa saya sebut pada cikgu Biologi saya?
 
“Ini last dah insya Allah saya dengan Biologi.”
 
Then she added,
 
“Well kalau macam itu, buatlah yang terbaik.”
Sentap. Haha. Cikgu Wan Mahanum. Sampai sekarang saya ingat beliau 🙂 She knows me very well of how uninterested I am with Biology. It’s not that I hate Allah’s knowledge, but it’s about my interest is not something about memorising biological processes, human’s parts etc. I just, don’t like it. It’s not in my DNA maybe.
 
So, when I was asked whether do I want to continue in Medics for my tertiary education, instantly, without any regards, I said NO. Yup. I said that in front of her. Not shouting, but just the word ‘no’. I shook my head, signaling to her of my answer. My father laughed. Haha.
 
Well, takkan la saya nak terima offer belajar something yang saya tak boleh nak gemar, just for the sake of nak belajar oversea. Kan? Mana boleh macam itu. Doctors are important. How am I able to forgive myself if I become a doctor without passion?
 
5 tahun medics, tapi jadi doktor seumur hidup, dengan izin Allah. Well? Semata-mata mahu belajar oversea? No Aiman. No. Priority. If I’m not able to continue to oversea in my preferable course, so be it. As long as I will still further my study in that course, no matter where it will be.
 
So, that’s it. Saya tolak medics.
(this is important for you who are reading this. Never give up your dreams. And please, renew your intention. Make sure it’s right. If I was to accept the offer just because I want to study oversea, then I’ll just being ‘zalim’ to myself. Yes. ‘Zalim’. It’s only 5 years of study (yeah, only), but it requires almost RM1.5M for each medical student in UK Eire. And I’ll be a doctor for the rest of my life. So, NO. I’m not going to accept the offer just because I want to study oversea. My aim is engineering, not just oversea. Know you dream, mate. Know your dream.)
 
I don’t know the details. Is it A Level? IB? KMB? KMS? I don’t know, because I didn’t ask. Yup. That’s how it was. Lalu, saya pun pulang dengan ayah saya lepas itu. Saya juga tetap tak terpilih untuk program Perancis itu. Tak mengapa.
Saya bersyukur sebab tak terpilih.
 
At the end of this post, you’ll see why 🙂

Masuk diploma JE?

Alhamdulillah, saya tetap kejar cita-cita saya, untuk menjadi engineer kapal terbang. So pilihan yang ada? UPU! Yes. Saya pun apply UPU. Dah tiba masa untuk cakap ‘bye-bye’ kepada oversea. Oh well, Allah knows best. Kan?
Maka, saya mohon Aeronautical Engineering di Universiti Islam Antarabangsa (UIA). Alhamdulillah. Lulus untuk ke Asasi UIA di Petaling Jaya. Pada masa yang sama, abang saya, bekas pelajar UniKL MFI, dia juga memberitahu pada satu hari,
 
“Achik. Kato minak kapa teghebe? Acu tengok UniKL MIAT.” 
(Achik, kata minat kapal terbang? Cuba tengok UniKL MIAT)
 
Lantas, laju la saya, meng-Google mencari informasi mengenai nya. Lalu, ketika itu la terjumpa website UniKL MIAT, dan terus mohon! Haha. Nampak yang tertarik di hati ketika itu, Diploma in Helicopter Maintenance. Fuh! Dahsyat!
 
Sementara menunggu kemasukan UIA bulan 4, saya menunggu juga keputusan UniKL MIAT. Ada suatu hari, abah saya pulang daripada kerja dan tanya, kenapa lambat sangat jawapan UniKL MIAT? Dah lama sangat dah rasanya. Dan saya setuju. Lama semacam?
 
Lalu saya pun melihat website UniKL MIAT, dan membaca jadual kemasukan pelajar. Eh? Dah habis proses interview? Takkan maksudnya saya tak dapat? 🙁
 
Bila call pihak admin UniKL MIAT, baru tahu, rupanya nama saya tercicir daripada sistem. Sebabnya, pada awal permohonan saya mohon Foundation in Science & Technology (macam asasi, tapi UniKL punya), kemudian baru saya tukar kepada Diploma in Helicopter Maintenance. Sebab itu lah, nama saya tercicir.
 
Alamak!
 
Namun alhamdulillah, rezeki itu, Allah yang bagi kan? Laju sahaja pihak admin UniKL MIAT memberitahu yang nama saya sememangnya terpilih, jadi jemput datang UniKL MIAT Isnin nanti, interview. Saya apa lagi, bersyukur alhamdulillah 🙂
 
Saya call itu hari Jumaat. Interview dan IQ test itu hari Isnin seterusnya. Bayangkanlah betapa berlari ke hulu kehilir gopohnya saya untuk preparation haha. Tiba-tiba rajin nak baca blog orang tips interview, IQ test dan sebagainya 😀
 
Sampai la ke saat yang ditunggu-tunggu itu, saya datang untuk interview, satu-satunya pelajar yang ada. Ye lah, dah lewat kan? Maka, berseorangan la saya. IQ Test berseorangan, Interview berseorangan, kemudian dengan disoal pasal kapal terbang, Bernoulli’s sebagainya. Alhamdulillah saya boleh jawab dengan lancar, as I said before. I love Physics.
 
Satu soalan yang saya terima daripada Sir Idris itu ialah, sampai sekarang saya takkan lupa,
 
“Aiman. Saya tengok result SPM awak begini dan begini,
kenapa tak sambung oversea?”
 
Haha. Peluh besar di dahi. Dipendekkan cerita, alhamdulillah saya dapat, dan intake pada Julai nanti. Lega! Namun, pada akhirnya, saya berubah keputusan, untuk pilih Aeroplane Maintenance kerana saya kurang berminat dengan helikopter. Sekali lagi, singgah ke pejabat Sir Jaldin, untuk buat permohonan tersebut. Alhamdulillah, dapat tukar. Rezeki 😀
 
Maka, bermulalah pengembaraan saya ke UniKL MIAT! Ya, saya tolak UIA, tak jadi. Buat keputusan itu pada Khamis malam sebelum tidur, sehari sebelum hari pendaftaran asasi UIA pada Jumaat itu.
 
Ya. Sehari sebelum hari pendaftaran Asasi UIA.
 
Dahsyat kan? 😛

Yup, I’m An Engineering Student Now~

Maka, bergelar sebagai pelajar UniKL MIAT mulai saat itu. Intake pada pertengahan Julai 2010. Happy nya tak boleh cakap. Masuk kelas AERO2, dan sah la sebagai pelajar Aeroplane Maintenance.
 
Ada persoalan daripada kawan-kawan juga, kenapa saya memilih untuk masuk Diploma, sedangkan result SPM saya begitu dan begitu. Well, bagi saya, result SPM sekadar pencukup syarat untuk masuk ke universiti. After that? Depends entirely on ourselves, kan? (and Allah of course)
 
Dipendekkan cerita, pelajaran yang memakan masa 3 tahun, susah untuk saya pendekkan dalam satu perenggan di sini. Jadi cukup saya fokus beberapa perkara.
 
Kelab & Persatuan
Saya mula aktif juga dengan kelab-kelab seperti Career & Counselling Club (CCC), AJK Surau Saidina Ali, Kelab Ashab, Jawatankuasa Perwakilan Mahasiswa (JPM) dan sebagainya.
 
CCC – Kelab daripada unit Kaunseling yang amat aktif di MIAT, banyak terlibat dalam penganjuran program-program ke sekolah, juga lawatan ke tempat/syarikat/kilang yang berkaitan aviation (contohnya ke Flight Simulation Center). Program dalam universiti sendiri pun banyak, contohnya Psychology Sharing class.
 
JPM – Lebih kurang macam organisasi perwakilan mahasiswa universiti lain. Student Representative Council, pihak yang terlibat menyampaikan suara mahasiswa kepada universti, dan sebaliknya.
Career & Counselling Club
Melalui CCC, saya menjadi aktif dengan aktiviti yang ada. Antara yang takkan sesekali dilupakan ialah, Aviation Trip ke Bornea dan Aceh. Iaitu program ke sekolah rendah/menengah, untuk mempromosikan ilmu aviation kepada pelajar sekolah. Di Borneo, kami ke Kuching Sarawak. Di Aceh pula, saya tak ingat nama tempatnya.
 
Aerocarnival UniKL MIAT
Selain Aviator Trip, saya mula banyak terlibat dengan program tahunan UniKL MIAT, terbesar sepanjang tahun, iaitu Aerocarnival! Program 2 hari yang dijalankan setiap tahun, maka 3 tahun la saya join, sepanjang berada di sana. Haha.
 
Program ini tujuannya ialah untuk mempromosikan aviation kepada masyarakat umum, dan sudah tentunya mengambil masa yang amat lama sebagai persiapan.
  • 2010, saya menjadi Photographer
  • 2011, saya menjadi AJK Sponsorship
  • 2012, alhamdulillah, saya diberi amanah sebagai Head of Competition Unit.
Pengalaman bermakna 🙂

Aerocarnival 2012. Cuba cari mana saya?

 
NLP Sharing Class
Pada awal saya masuk ke UniKL MIAT, saya juga mula aktif sebagai peserta dalam kelas Psychology Sharing Session bersama Kak Yana. Seorang kaunselor UniKL MIAT. Setahun program itu berlangsung, dibuat secara mingguan. Dan juga at the end of the session semester, mesti akan ada Outing Day.

Outing Day, Taman Botani Putrajaya 😀

Seronok! I learnt a lot about psychology for the whole year, even I was selected the become the Co-Facilitator of that class, for the next semester. Alhamdulillah. It changed my life, and at the end of this post, you’ll see that it still keep changing my life ^_^
 
Malahan, melalui program sebegini, saya terinspirasi untuk buat perkara yang sama, memandangkan saya ada join aktif dengan seminar Productive Muslim Malaysia. Mereka dah 2 kali datang ke Malaysia, dan dua-dua saya join.
 
 
Sejak balik daripada program tersebut, saya jadi eager nak kongsikan pada orang lain, dan dengan melihat Sharing Class itu sebagai benchmark lah saya turut buat perkara yang sama, iaitu Productive Muslim sharing class.
 
Maka, terhasil lah, kelas sharing Productive Muslim, hampir setahun, mingguan 🙂
 

Ada yang tiada dalam gambar. Total biasanya tak sampai 20. Tetapi saya happy. Sebab mereka commited every week :’)

Diploma in Aeroplane Maintenance
Daripada segi akademik pula, alhamdulillah semuanya okay. Walaupun ada juga kadang-kadang paper dapat C (Mandarin dengan Fong), namun alhamdulillah. Still passed dan tamat juga diploma tersebut. Saya sebenarnya sangat suka belajar di UniKL MIAT. Macam-macam saya belajar, daripada segi akademik, juga daripada segi kokurikulum itu sendiri!
 

2 tahun setengah bersama mereka, satu kelas.

 
Bersemangat dengan LAE
Bagi pelajar-pelajar Aviation, bukan perkara asing lagi bagi mereka mengenai LAE, iaitu Licensed Aircraft Engineering. Lesen yang diperlukan dalam proses untuk bekerja dalam dunia aviation ini. Proses mendapatkan lesen ini satu perkara yang amat susah, namun bukan mustahil.
 
Saya kenal terlalu ramai senior yang give up, dan akhirnya masuk ke bidang yang berdekatan, seperti Oil & Gas, Mechanical, Chemical dan sebagainya. Macam-macam. Saya? Sangat bersemangat untuk mendapatkan lesen saya juga! Planning cantik, malahan siap ada buat talk lagi, untuk ceritakan kepada junior, macam mana cara nak buat. LAE for Dummies la lebih kurang 😉
 
Siap ada buat EBook lagi, guideline kepada mereka, macam mana nak buat. Dahsyat kan? Punya la bersemangat berkobar-kobar, berapi-api untuk dapatkan nya. Malahan, siapa ada planning saya sendiri untuk dapatkannya, seperti gambar di bawah. Well, planning je lah. Krik krik krik.
 

Sekiranya anda yang membaca post ini ialah pelajar UniKL MIAT, ignore gambar plan ini. Ini sudah tidak valid, kerana MARA sudah keluar surat sah bahawa mereka tidak lagi akan sponsor EASA ke luar negara. Hanya boleh sambung EASA di UniKL MIAT itu sendiri. Keputusan muktamad MARA bermula Januari 2013


Bye-Bye Engineering? Where It All Started..

On-Job Training – Police Air Wing
Seperti biasa, pada penghujung pengajian, 6 bulan terakhir, pelajar-pelajar perlu menjalani praktikal training, attachment atau On-Job Training (OJT) dengan syarikat di luar sana. Ketika ini, saya memilih untuk ke Police Air Wing, Sungai Besi. Sama tempat juga dengan best friend saya, Saffuan Aroff. Yang kelakarnya, saya bersemangat betul nak sambung sini. Siap join lawatan kelas ke situ, untuk survey.
  
Namun ditakdirkan Allah, minat saya ‘lari’ ketika berada di sana. Awal-awal, saya amat-amat bersemangat untuk kerja, repair kapal terbang, basuh kapal terbang, helikopter dan sebagainya. Pada 2 bulan pertama okay. Selepas itu? Jiwa saya lari -.-‘
Bak kata sahabat saya,
 
“Aiman pusing skru enjin kapal terbang, tanpa roh.”
 
Ingat tak saya ceritakan yang saya ada buat kelas sharing Productive Muslim secara mingguan? Well, pada Februari 2013, saya mula drastically mencabar diri saya, dengan membuat program besar terus. Ya. Buka kepada umum, iaitu Seminar Productive Muslim Malaysia.
Saya menjadi Director, juga Speaker untuk seminar tersebut. Semangat? Yes. Takut? Yes juga. Pertama kali bercakap dan handle program 9 pagi hingga 5 petang. Namun, ianya pengalaman yang tidak menghampakan! Masya Allah!
 

Bersama team saya yang hebat masya Allah!

 
Daripada program ini juga la, detik bersejarah dalam hidup saya. Ya! Bersejarah! Kerana apa? Kerana bermula pada saat itu lah, saya membuat keputusan muktamad untuk KELUAR.
 
Ya. KELUAR. Saya mahu lari daripada engineering.
Ya. SAYA MAHU LARI! KELUAR dan LARI!
Setelah beristikharah sebaiknya, sedalam-dalamnya, saya tetap dengan keputusan saya. Saya lebih berminat untuk menjadi seorang Trainer/Speaker atau apa sahaja term yang ada di luar sana (sekarang decide nak jadi PLF. What’s PLF? That’s an entirely different story. Some other time/post insya Allah)
 
Sepanjang saya beristikharah itu, hidup saya selama ini seperti rewind balik dalam minda saya. Bermula daripada saya masuk ke STAR, minat Fizik, kemudian masuk Engineering sebab minat Fizik. Apabila masuk ke UniKL MIAT, baru lah saya mula terasah minat tersembunyi dalam bab bercakap ini. Ya, minat itu sudah ada, cuma tinggal untuk diasah sahaja. Ditabur benih dan disiram air.
Remember that how I actively participated with the Aerocarnival? Aviator Trip?
Weekly Sharing class? Productive Muslim Weekly Sharing class?
Heck, even my team and I organised our own seminar!
 
For all these time, rupanya cantik Allah aturkan perancangannya untuk saya. Ada hikmah kenapa saya masuk UniKL MIAT, tak dapat ke Perancis Engineering, dan sebagainya. Allah.
He always know what’s best for us, and He gives us the thing that we need, not just what we want.
Saya bukan membuat keputusan secara mendadak, juga bukanlah membuat keputusan dengan semborono. Sudah tentu, saya memikirkan A-Z, masak-masak, sedalam-dalamnya, dan akhirnya saya mendapat jawapan tersebut, setelah beristikharah dan beristisyarah.
 
  1. Sebenarnya saya minat Fizik sebagai belajar, timba ilmu, membaca, teori dan sebagainya. Bukan minat untuk dijadikan sebagai pekerjaan. More like hobby.
  2. Sebagai Aeoplane Maintenance, ia sangat kurang menggunakan Fizik, kerana lebih kepada maintenance. Pendek kata, konsep seperti pomen kereta, tetapi ini kapal terbang. Lebih kompleks, lebih perlukan latihan dan sudah semestinya, lebih susah.
  3. Saya dah terlibat dengan pengendalian program-program ini sudah lama. Sejak semester 1 di UniKL MIAT, tahun 2010. Malahan, minat itu semakin lama semakin mendalam, dan terpancar jelas sepanjang 3 tahun saya di UniKL MIAT.
  4. Selama ini, saya bersemangat ceritakan pasal planning nak dapatkan lesen kan? Yang Road to LAE itu. Rupa-rupanya, yang bersemangat sangat itu, ialah proses BERCERITA mengenai nya, bukan lah the topic itself. Saya suka BERCAKAP di hadapan itu, menceritakan planning itu.
  5. Saya juga ada luahkan hasrat saya pada ummi dan abah mengenai saya nak tukar course. Ayah saya okay, sebab dia kata ‘dah agak’. Tetapi mak saya kurang setuju, sebab dia nak juga tengok anak dia jadi Engineer Kapal Terbang. Allah 🙁 Namun akhirnya, dia setuju juga, but masih tak terima lagi keputusan saya. Merelakan tanpa sepenuh hati…. 🙁
Jadi akhirnya, keputusan dah dibuat. Bye, bye, engineering.
And hello dunia baru 🙂


Bye-Bye Engineering. OK, so, what now?

Membuat keputusan untuk keluar Engineering itu sudah. Jadi apa yang saya perlu buat sekarang? Maka di sini lah, tajuk post ini memainkan peranan. Nama post ini,
WHY I Changed From Engineering to Psychology
Oleh itu, seksyen ini la yang paling penting, fokus asal dan tunjang kepada post ini. Iaitu, kenapa saya memilih Psikologi? Well, saya pendekkan cerita, sebab nak save sikit dalam entri seterusnya, iaitu the technicality process of it,
HOW I Changed From Engineering To Psychology.
Dalam erti kata lain, saya akan buat post yang lain pula, untuk ceritakan BAGAIMANA saya bertukar kepada Psikologi. Sponsor mana? Universiti apa? Jumpa siapa? etc..
Selepas saya graduate daripada UniKL MIAT (ya, saya habiskan, bukannya berhenti di tengah jalan, that’s the most important thing about it. I FINISHED IT), saya terpilih untuk program SPC daripada MARA (nama lama), iaitu offer untuk sambung degree ke luar negara, dalam apa jua bidang yang saya mahu, asalkan menepati syarat-syarat MARA. (akan dishare dalam post lain)

Well, Hello Psychology!

Pada awalnya, saya berhasrat untuk menyambung dalam BA, iaitu Business Adminsitration di UK, degree. Sebabnya? Memikirkan saya nak buka syarikat saya pada suatu hari nanti dalam bidang training ini, dan saya perlukan sesuatu.
Namun pada interview bersama pihak UniKL MIAT untuk dihantar nama ke MARA, mengubah segalanya. Interviewers itu melihat resume saya, dan mereka bertanya, kenapa nak buat BA? Sedangkan sini buat engineering. Well, so saya explain la secara ringkas, iaitu fokus pada MINAT.
(nanti boleh la saya bagi link post ini kepada mereka 😀 )
 
Mereka kurang setuju, sebab takut MARA tak nak hantar, tambahan pula jurusan itu ‘biasa’ sangat. Amboi.. Namun ada benarnya juga kata mereka. Lalu Prof Abu (salah seorang interviewer itu) mencadangkan kepada saya,
 
“Saya nampak program-program yang awak join ini, banyak betul melibatkan dengan Kak Yana dan Kak Ziha (kaunselor UniKL MIAT). Pendek kata, banyak bersifat Psikologi. Tak nak sambung Psikologi ke? Ni ha, ada program kaunseling etc.”
 
His question, made me wonder. Hmm. Betul juga? Psychology is interesting though. It’s what I love for all this time, but never thought to give my commitment to it through academical background. Well, worth thinking, isn’t it?
 
Lalu, selepas habis interview, saya pun memikirkan mengenai ini. Saya bertanya pendapat Kak Yana dan Kak Ziha. Kedua-duanya kaunselor UniKL MIAT. Mereka tak boleh bagi cadangan atau sebagainya, sebab prinsip kaunselor, tidak boleh memberi ‘suggestion’ kepada klien. Hanya boleh membuatkan saya sendiri berfikir segalanya.
 
Well, akhirnya, saya membuat keputusan.
Psychology it is !
 
Yup. Maka itu la sejarah hidup saya yang agak besar bagi saya, iaitu pertukaran dunia yang ternyata amat berbeza. Daripada zaman sekolah sehingga sekarang, memang fokus nak buat Engineering sebab minat Physics.
 
Masuk Diploma dah pun.
 
Graduate dah pun.
 
Haha!
Namun perancangan Allah itu cantik. Akhirnya I end up in Psychology anyway 🙂 Well, to be honest, sebenarnya saya pernah nak sambung dalam Psikologi selepas SPM, tetapi abah saya tak bagi. Katanya, belajar Psikologi, tak ada peluang kerja nanti.
 
But alhamdulillah, untuk kali ini, beliau terima 🙂
And thank you JPA, for rejecting me from going to France,
from doing Aeronautical Engineering.
This is not a sarcastic message, this is an honest one.
 
Thank you, JPA :’)
Proses-proses saya selepas itu, bersifat teknikal dan amat PENTING, iaitu :
  1. Saya mohon UPU juga, untuk degree Psikologi di IPTA Malaysia
  2. Saya mohon UCAS, iaitu sistem untuk sambung Degree ke UK Ireland (macam UPU kita)
  3. Pengalaman saya dengan MARA, untuk yakinkan mengenai pertukaran bidang saya, sehingga saya menghantar proposal perjalanan hidup kepada mereka, untuk buktikan. Dahsyat haha.
  4. Bagaimana UPU menolak semua 4 universiti permohonan saya, tetapi UK terima 4 daripada 5 saya. Well well well. Funny.
  5. Macam mana saya ‘ditolak’ MARA pada awalnya, namun akhirnya diterima juga, alhamdulillah :
  6. Apa proses yang saya buat untuk tukar course, sponsor mana, universiti mana, etc.
Insya Allah, akan dikongsikan post seterusnya, iaitu,
HOW I Changed From Engineering To Psychology

Menyertai Dunia Psikologi Kanak-kanak!

Setelah saya pulang daripada graduasi Psikologi di Nottingham, saya berkhidmat sebentar menjadi freelance trainer berkaitan imej dan penampilan, serta pembinaan kerjaya generasi Y yang bakal memasuki dunia pekerjaan.

Tetapi minat saya terhadap Psikologi itu sangat kuat, dan amat-amat memberi kesan kepada saya.

Lantas, saya memilih untuk berkhidmat dalam pekerjaan yang berkaitan Psikologi. Memandangkan minat saya terhadap Psikologi kanak-kanak itu tinggi, maka saya memilih untuk berada dalam dunia kanak-kanak istimewa, terutama berkaitan Autisme.

Alhamdulillah, kini sudah hampir setahun saya membina kerjaya berkaitan ini. Insya Allah pada masa akan datang, saya akan perlahan-lahan mula mengejar jawatan sebagai Psikologis Klinikal, yang berfokuskan kepada kesihatan mental kanak-kanak.

Ini lah cita-cita terbesar saya di dunia ini 🙂


Kesimpulan? Take Home Message?

Alhamdulillah, akhirnya habis juga perkongsian kisah perjalanan hidup saya yang mungkin tak seberapa bagi orang lain, namun ia perkara yang amat besar bagi saya. Ya. Sangat BESAR!
Sebelum saya menutup artikel ini, maka sangat patut la saya untuk kaitkan sedikit kisah panjang ini, dan kenapa pentingnya perkongsian kali ini. Pendek kata, mari saya ‘debrief’ anda. Takkan lah semata-mata tulis kosong. Kan?
 
Anda yang sedang membaca ini. Ya. Anda. Saya ada beberapa perkara nak sampaikan pada anda, selaku pembaca post ini. Ingatlah,
Jangan takut untuk BERKATA SESUATU.
Sekiranya anda ada sesuatu yang disimpan dalam hati, jangan takut untuk pertahankan pendapat dan pandangan anda. Asalkan ianya perkara benar.
 
Berani untuk BERTINDAK.
Be brave to protect your action, as long as your action is halal and does not go against the Quran and Sunnah. Be brave to chase your dream! Ignore the hateful comments, something go against you. If you want to listen, then it’s okay. Just listen. Take it as a challenge, a milestone for you.
 
Jangan takut dengan PERUBAHAN dalam hidup.
Jangan takut untuk keluar daripada zon selesa. Have faith. If Allah can bring you to it, then He will bring you through it. Be prepared to adapt to changes in your life.
 
Berani untuk bermimpi, dan berani untuk KEJAR mimpi itu!
Tidak salah untuk bermimpi, mempunyai cita-cita dan passion tersendiri. Yang menjadi salah ialah apabila hanya tersemat di hati tanpa terluah melalui tindakan dan perasaan. remember, chasing your dreams or passions does not necessarily means that you need to aim for it OFFICIALLY (academical route). It could be just a hobby, too! 🙂
 
Bersedia dengan PERUBAHAN.
kalau kita ada merancang sesuatu, then be prepare, sekiranya perancangan Allah berlainan sedikit daripada kita. Malah berlainan banyak pun tak mengapa. Allah tahu yang terbaik. Seandainya kita terlepas sesuatu, atau tidak diterima dalam sesuatu, be cool. Relax, adapt to it, prepare for the next challenge.
Just remember that, there’s always a reason for something.
 
Saya tahu saya bukan manusia terbaik untuk menceritakan semua ini, namun saya ceritakan sekadar sedikit perkongsian daripada pengalaman saya sendiri. Saya juga bersedih ketika awal-awal dulu, tak dapat sambung Engineering ke Perancis. But look at me now? Saya bahagia. Saya tak mampu nak bayangkan kalau betul saya dah ke sana, dan akhirnya in the end, saya tak nak sambung engineering. Lagi dahsyat barangkali.
 
Bersedih, yes. Merajuk, masuk UniKL MIAT. I admit, awal-awal dulu, saya sedih sangat-sangat tak dapat sambung ke France, untuk Aeronautical Engineering itu. Boleh kata, itu mimpi tertinggi la rasanya ketika itu. Rasa macam dunia dah berakhir bila tak dapat. 🙁
Well, sometimes we too focused on the closed door, we tends to miss another door is already opened for us.
But in the end, rupanya Allah nak temukan saya sesuatu yang lebih bernilai, iaitu mengenali diri saya sendiri, dan mengenali potensi diri saya sendiri.
 
Perancangan Allah itu, cantik kan? :’)
 
“Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci.
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu,
dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu;
Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”
 
Al Baqarah: 216
:’)
Kesimpulannya, saya doakan pada sesiapa sahaja yang membaca post saya ini, semoga urusan sentiasa dipermudahkan Allah, diberi keberkatannya dan dalam kecintaan Rasulullah.
 
Never afraid to change,
be brave to chase your dreams!
Have faith 🙂
 
 
Regards,
 
AIMAN AMRI,
Diploma in Aeroplane Maintenance – UniKL MIAT
Bsc in Psychology – University of Nottingham

Carta Spektrum Autisme

Semua jenis Mental Disorder di dunia ini, dibukukan dalam kitab yang bernama Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th Edition.
 
Bahasa manjanya, DSM-V.
 
Autism dicatatkan dalam kitab itu sebagai Autism Spectrum Disorder (ASD).
 
Ramai juga tertanya-tanya, apa yang dimaksudkan “Spectrum” itu? Jadi, saya buat satu carta ini, untuk difahami lebih jelas.
 
Setiap kanak-kanak Autism itu mempunyai kepelbagaian yang berbeza-beza. Dalam carta ini, saya letakkan 3 titik yang utama (walaupun pada realitinya, variasinya lebih tinggi)
 
Jadi, dengan carta ini, baru dapat kita fahami “di mana” kondisi Autism yang mempunyai tahap geniusnya itu?
 
Ada yang hafal Quran.
Ada yang hebat main puzzle.
Ada yang mempunyai memori fotografik.
 
Semua kelebihan dan kepandaian yang ekstrim ini (luar daripada kebiasaan) dipanggil sebagai Savant Abilities. Mereka ini selalunya berada di peringkat “High Functioning”.
 
Bagaimana pula dengan yang severe atau intermediate?
 
Mereka ini, lebih difokuskan untuk belajar asas skil kehidupan seperti interaksi sosial, memandang mata apabila bercakap, mampu memahami arahan ringkas, pandai menggunakan tandas, dan sebagainya.
 
Pendek kata, prioriti pembelajaran mereka terletak di situ.
 

 
Ada pelbagai jenis terapi untuk intervensi Autism, antaranya:
 
1. Applied Behaviour Therapy (ABA)
– Fokus kepada tingkahlaku kanak-kanak, menggunakan konsep “Operant Conditioning”
– Diasaskan oleh Ole Ivar Lovaas, seorang psikologis klinikal di US. Pepatah popular beliau,
“If they cannot learn the way we teach, we teach the way they learn.”
 
2. Greenspan Floortime Approach
– Fokus kepada tumbesaran pemikiran kanak-kanak
– Diasaskan oleh Dr Stanley Greenspan, seorang Professor klinikal, psikatri dan paediatrik.
 
3. Relationship Development Intervention (RDI)
– Lebih “family-friendly”, dan sesuai diadakan di rumah oleh ahli keluarga sendiri (memang dicipta untuk dalam rumah)
– Diasaskan oleh Psikologis Steven Gutstein.
 

 
Bagaimana nak tahu terapi mana yang sesuai untuk kanak-kanak Autism? Jawapannya, tak ada jawapan.
 
Setiap kanak-kanak mempunyai kondisi yang berlainan, preference tersendiri, maka kesesuaian pun berlainan.
 
Yang penting ialah ahli keluarga kanak-kanak tersebut sentiasa belajar dan tak berhenti untuk menuntut ilmu, supaya dapat lebih memahami anak mereka ini.
 
“Autistic kids are different, not less.”

Mana-mana ibu bapa yang mahukan servis Diagnosis, Assessment,
atau Early Intervention Program (EIP) untuk anak anda,
atau hubungi pusat Psikologi kami, WeCare Allied Health Center
03-77328285 / 013 815 8285 / 013 816 8285
info@wecare.my

Salam Perkenalan! Saya Seorang Terapis Autisme

Assalamualaikum. Hai semua 🙂
 
Nama saya Aiman Amri, bekerjaya sebagai Autism Therapist (untuk kanak-kanak Autistic dan ADHD). Dulu, mendapat Degree Psychology di University of Nottingham, UK.
 
Pengalaman saya bukan hebat mana pun, tetapi saya sangat suka menulis. Sangat sangat suka berkongsi. Namun tak sesekali saya katakan, saya pakar tentang Autism. Ibubapa seperti andalah hero sebenar di belakang kanak-kanak tersebut 🙂
 
Di FB saya, Aiman Amri, saya dedikasikan memang penulisan berkenaan Autism sahaja. Bagi sesiapa berminat nak follow, dipersilakan. Untuk perkongsian Psikologi secara general, saya menulis di Aiman Psikologis.
 
(saya menggunakan hashtag #PengkajiMindaSiKecil)
 
Jangan risau, saya tidak jual apa-apa produk, sebaliknya, saya memang sangat-sangat suka berkongsi di media sosial. 🙂
 
Tujuan saya menulis di sini, sekadar memperkenalkan diri, dan jujur saya katakan, saya memang mahu fokus 100% berkenaan bidang ini, walaupun saya belum berkahwin dan tiada anak Autism.
 
Malah, satu perkara saya pasti, cita-cita utama dalam hidup saya ialah untuk menjadi seorang Child Psychologist (insya Allah 3 tahun lagi), dan perihal Autism termasuk dalam fokus tersebut. Doakan saya, agar cita-cita itu tercapai ya?
 
Saya memang amat-amat mahu jadi Child Psychologist, memandangkan kerjaya ini masih baru di Malaysia. Malah, saya percaya bahawa didikan pertama seseorang manusia, bermula daripada ibu bapanya. Dan memahami minda anak-anak, merupakan kata kuncinya.
 
🙂
 
Selamat berkenalan semua!
 
Saya follow rapat-rapat semua post dalam group ini, sebagai ilmu untuk saya.
 
<3
 
DISCLAIMER:
  1. Saya belum bergelar Psikologis
  2. Saya tiada kuasa untuk diagnose kondisi mental seseorang sama ada Autism, ADHD, Dyslexia atau sebagainya.
 
——
 
With Love,
 
Aiman Amri,
BSc in Psychology – University of Nottingham
Special Needs Educator – WeCare Allied Health Center

Mana-mana ibu bapa yang mahukan servis Diagnosis, Assessment,
atau Early Intervention Program (EIP) untuk anak anda,
atau hubungi pusat Psikologi kami, WeCare Allied Health Center
03-77328285 / 013 815 8285 / 013 816 8285
info@wecare.my

“Nak Makan Mana?” – Mengapa Soalan Ini Mustahil Dijawab

“Nak makan mana?”
 
Mengapa soalan yang popular ini seringkali sukar untuk mendapat jawapan. Satu kajian daripada perspektif Psikologi.
 
Pada zaman kini, pilihan itu terlalu banyak.
 
Mahu beli telefon?
Banyak jenama yang ada.
 
Mahu beli kereta?
Penuh di pasaran.
Mahu makan mana?
Terlalu banyak kedai di luar sana.
 
Pada zaman dahulu, zaman sebelum tercetusnya era teknologi dan internet, pilihan produk yang ada hanya terhad pada yang tercapai oleh pandangan mata kita.
 
Saya masih ingat zaman dahulu, kalau nak tonton televisyen, channel yang ada hanyalah TV1, TV2, TV3 dan NTV7. Kemudian ada baru diperkenalkan Channel 8. Itu pun sudah rasa banyak dan bahagia. Dan saya membesar okay saja, mudah nak memilih nak tengok mana satu.
 
Zaman kini, zaman yang penuh dengan capaian internet, semuanya mula menjadi banyak. PIlihan yang ada dalam hidup kita bertambah-tambah.
 
Rancangan televisyen yang dahulunya kurang 10 channel, sekarang sudah mencapai beratus-ratus, daripada pelbagai jenis kategori. Astro, HyppTV, dan iFlix pula. Penuh!
 
Seiring dengan berkembang teknologi, minda kita semakin ‘tenat’ dengan daya untuk membuat pilihan kerana ada terlalu banyak.
 
Ya, memang seronok apabila mengetahui banyak pilihan yang ada, tetapi ini ada had. Sehingga menyebabkan kita tidak mampu memilih, sebenarnya dalam Psikologi, kita panggil ini sebagai “Paradoks Pilihan” atau “The Paradox of Choice.”
 
Kerana pilihan kedai makan yang ada itu terlalu banyak, menyebabkan soalan ini seringkali tak dapat dijawab.
 
Seorang ahli Psikologis, Barry Schwartz menerangkan konsep ini dengan tiga faktor penting:
 
1. Pilihan Yang Terlalu Banyak Membawa Kepada Kelumpuhan Minda
 
Dalam eksperimen di sebuah pasar raya, pemiliknya membuka booth jualan yang mempunyai 24 jenis jelly yang berbeza perisa. Pelanggan yang datang, dibenarkan untuk makan sampel seberapa banyak yang mereka mahu, dan boleh beli dengan harga diskaun.
 
Keesokan harinya, pemilik pasar raya itu membuat konsep booth jualan yang sama, tetapi kali ini, hanya 6 perisa jelly sahaja (pilihan yang lebih sedikit).
 
Hasilnya, jualan pada hari kedua jauh melangkaui hasil jualan hari pertama (10 kali ganda!)
 
Mengapa begitu?
 
Kerana pilihan yang terlalu banyak (24 jenis), membuatkan pelanggan tidak mampu untuk membuat pilihan, lalu mereka membuat keputusan untuk tidak membeli (kerana berlaku kelumpuhan minda/inner mind paralysis).
 
Eksperimen ini diulang beberapa kali dengan menggunakan produk lain seperti minuman gas, sabun mandi, yogurt dan sebagainya. Namun, hasilnya tetap sama.
 
Apabila ditanya nak makan mana, minda manusia yang bertanya/ditanya itu, akan membayangkan banyak pilihan kedai makan di luar sana, sehinggalah akhirnya, keputusan tak dapat dicapai kerana berlakunya kelumpuhan minda itu.
 
Rasa tak dapat nak pilih sebab banyak sangat. Akhirnya, makan kat kedai yang hari-hari pergi selama ini. Ceh.
 
2. Pilihan Yang Lebih Banyak Membawa Kepada Keputusan Yang Lebih Lemah
 
Sekiranya kita bertanya kepada seseorang bujang, apakah kriteria calon pasangannya, biasanya beliau akan memberi beberapa senarai seperti baik hati, hormati orang tua, pandai ambil hati kanak-kanak, cantik/kacak, tinggi dan banyak lagi.
 
Namun, adakah benar kriteria ini yang akan difikirkannya apabila mereka berjumpa dengan seseorang itu?
 
Kajian menunjukkan mereka yang mempunyai banyak kriteria sebegini, akhirnya akan kembali kepada beberapa kriteria sahaja (mungkin 2-3 kriteria), walaupun pada asalnya mungkin mereka mampu senaraikan lebih daripada 10 kriteria. Mereka akan fokus kepada 2-3 kriteria yang utama di minda mereka sahaja.
 
Begitu juga situasi apabila kita bertanya pada seseorang, mahu makan mana? Lalu jawapan tidak dapat disepakati, kerana terlalu banyak pilihan kedai yang ada di luar sana, yang akhirnya, membawa kepada kedai yang dah biasa makan hari-hari sebelumnya.
 
Tak ada guna bertanya rupanya 😛
 
3. Pilihan Yang Banyak Lebih Mudah Membawa Kepada Ketidakpuashatian Minda
 
Bagaimana kita nak pastikan yang pilihan kedai makan kita itu ialah pilihan yang terbaik, apabila kita tahu yang ada berbelas-belas lagi kedai makan lain di luar sana, yang mungkin pilihan yang lebih baik?
 
Baru nak pilih kedai A, teringat B mesti lagi sedap. Nak pilih B, terbayang pula C ada menu itu dan ini. Dan proses ini pun berterusan (dalam minda).
 
Jawapannya, memang takkan pasti mana yang terbaik.
 
Semakin banyak pilihan yang ada, semakin tidak pasti kita dengan pilihan yang kita buat, dan akhirnya, membawa kepada perasaan tidak puas hati terhadap pilihan kita itu.
 
Sebab kita berterusan rasa macam pilihan kita ini silap. Terutama apabila kita alami sesuatu yang tak seronok di kedai yang kita sudah pilih itu.
 
(Contoh: Dah ada di kedai A, dan bila dapat waiter yang tak mesra, kita pun bandingkan, “Kalau pergi kedai B tadi, kan lagi bagus, tak ada nya jumpa waiter macam ni.”) 

Jadi, apa solusi kepada masalah pilihan terlalu banyak ini? Dalam erti kata lain, bagaimana nak capai keputusan nak makan kat mana?
 
Pertama, senaraikan semua kriteria makanan yang kita mahu. Nak fast food? Restoran masakan Melayu? Western? Senaraikan juga faktor lain seperti suasana bagaimana, pemandangan apa, tempat parking banyak atau tidak, dan sebagainya.
 
Kedua, kenali kedai makan mana yang menepati ciri-ciri yang kita mahukan tadi, dan maksimum TIGA SAHAJA. Ini penting, supaya selepas ini, mudah nak memilih. Masih ingat kisah pasar raya dan 24 jenis jelly itu? 🙂
 
Ketiga, fahami yang kita takkan sesekali dapat membuat pilihan yang terbaik. Tetapi apa yang kita boleh buat, ialah bersyukur dan redha dengan pilihan yang telah dibuat itu (walaupun berlaku benda tak best nanti)
 
Dalam era dunia yang penuh dengan pelbagai pilihan sekarang, terutama budaya rakyat Malaysia yang sangat menggemari makanan (sehingga selalu digelar syurga makanan oleh mat Saleh), mungkin ada benar kata-kata yang kita selalu dengar ini,
 
“Less is more.”
 
—-
 
Penulisan ini inspirasi daripada isi kandungan buku “The Art of Thinking Clearly”, oleh Rolf Dobelli.

Tip Asingkan Barang Lama – Melawan Hoarding Disorder

 

Dalam 2-3 hari mengosongkan barang-barang dalam bilik atas sebab rawatan untuk Hoarding Disorder (kesinambungan daripada post ini), saya perasan ada beberapa teknik untuk jadikan proses ini berjaya.

 

1. Bermula mengikut seksyen. Contohnya, selesaikan barang-barang dalam almari pakaian dahulu. Lupakan bahagian lain (rak buku, tepi katil atau sebagainya). Ini membantu untuk fokus pada kategori

 

2. Asingkan mana-mana yang kita rasa sudah tidak perlukan (lama, buruk, koyak, kusam dan sebagainya). Sambil itu, kemas juga seksyen tersebut.

Cadangan saya, sediakan satu kotak/beg/tong atau apa sahaja untuk longgokkan semua yang diasingkan itu. Ia menimbulkan satu persepsi dalam minda kita bahawa ada satu titik untuk lepaskan semua barang lama tersebut. Sangat membantu!

 

3. Habis asingkan, sebenarnya tugas kita belum selesai. Kita perlu masuk pusingan kedua, iaitu keluarkan semua yang dalam keadaan baik, tetapi kita dah tak pakai.

Kenapa pusingan kedua?

Sebab pusingan pertama tadi, kita hanya asingkan mana-mana yang kita memang yakin takkan pakai, sebab itu senang nak buat.

Pusingan kedua, ialah mengasingkan mana-mana yang masih elok, tetapi kita mahu lepaskan. Ini yang mencabar dan amat sukar dilakukan ?

 

4. Setelah selesai, sekiranya anda rasa barang itu masih banyak dalam simpanan, dan mahu kurangkan lagi, masuk lagi pusingan ketiga. Ulang-ulang proses sehinggalah ke tahap jumlah minimum barang anda. Mana yang PERLU sahaja, bukan mana yang MAHU.

 

5. SELESAI!

Boleh lepaskan objek tersebut di Freemarket, atau Hadiah kepada orang lain, atau Kitar Semula mana yang boleh. Jalan terakhir, buang sahaja.

Seseorang yang menghidap Hoarding Disorder akan sukar untuk melalui proses ini, tetapi percayalah, setelah anda selesai, rasa sangat PUAS dan LAPANG!

Saya masih 20% daripada jumlah keseluruhan barang-barang saya, baru selesai bab pakaian (sudah berjaya lepaskan dua luggage bag berisi penuh pakaian).

Saya tersenyum sepanjang hari ini walaupun mengalir air mata ketika nak serahkan pagi tadi.

^_^

Hoarding Disorder – Penyakit Menyimpan Barang

 

Ini antara keadaan mental yang agak berbahaya dan sukar untuk dibuang.

Penghidap biasanya akan mengalami kesukaran untuk membuang, menjual atau melepaskan apa-apa barang miliknya, walaupun barang tersebut sudah hilang nilai kegunaannya.

Mungkin ada yang menganggap ini sebagai sentimental value, tetapi itu hanya sebagai pemula. Keadaan yang semakin teruk, apabila sudah masuk sebagai Disorder.

Yang lebih menyukarkan lagi rawatan ialah, kerana penghidapnya tidak melihat penyakit ini sebagai satu masalah, malah satu perkara normal.

Rawatan untuk keadaan mental menjadi pulih, salah satu faktor kritikal ialah penghidapnya mahu diubati. Namun bagi penghidap Hoarding Disorder ini, mereka berada kesukaran di peringkat ini.

Kondisi awal mereka bermula sebagai:

  1. Perhubungan melampau (obsessive attachment) terhadap objek yang sudah tiada guna dan tak nampak keperluan untuk dilepaskan
  2. Tempat penginapan mereka akan menjadi semakin padat dengan barang-barang yang dikumpul dan disimpan (walaupun tiada guna). Malah makanan pun boleh dikumpul dalam peti sejuk sehingga sudah berkulat.
  3. Semakin melarat, apabila mula mengumpul sesuatu yang bukan milik peribadi, contohnya tisu daripada restoran bekas makan, atau surat-surat lama yang tak terpakai, dan akhirnya mula menyimpan sampah-sampah.

Ada juga yang jenis tidak bersepah, malah tersusun rapi, cuma sayangnya, penyakit itu tetap ada. Tetap barang-barang yang sudah tidak perlu yang disusunnya.

Kerana setiap kali mereka mahu membuang, akan sentiasa terfikir dalam kepala,

“Elok lagi ni, nanti mesti ada nak guna.”

ITU LAH SIMPTOM TERBESAR NYA.

Percaya bahawa objekt tersebut pasti akan ada gunanya satu hari nanti.

 

Punca Hoarding Disorder boleh terjadi?

Tidak diketahui, masih misteri. Kemungkinan stress, genetik, keadaan kimia otak dan macam-macam lagi penjelasan.

 

Bagaimana untuk mengatasi nya?

Rawatan untuk kondisi ini hanya boleh dijalankan oleh yang pakar, iaitu Psikiatri atau Psikologis/Terapis yang bertauliah.

Antara cadangan untuk mengawal diri daripada kondisi ini semakin melarat ialah, TOTAL CLEANING.

Kemas rumah anda, buang barang-barang yang anda tidak perlukan. Tip nya mudah, sekiranya barang tersebut tidak disentuh atau digunakan selama 3-6 bulan, secara psikologinya memang dah tak diperlukan, walaupun semahal mana pun harganya.

Tak semestinya buang, boleh juga diberi hadiah atau dijual, contohnya jika melibatkan perabot, pakaian atau sebagainya. Jika barang masih elok, boleh dibawa ke FREE MARKET.

Sekarang dah semakin ramai yang mula menyertai nya 🙂

Walaupun sukar untuk dibuang, percayalah, selepas itu akan lega. Nak simpan juga beberapa objek sentimental boleh, asalkan tidak melebih 10% daripada jumlah barangan anda yang hendak dibuang tadi itu.

Marilah kita sama-sama tingkatkan lagi kesedaran terhadap kesihatan mental manusia, ia bukan semata-mata mengenai depresi, anxiety, ADHD, autism dan sebagainya.

Ia lebih luas daripada itu.

Baca: Tip Asingkan Barang Lama