Santai & Saintifik

Category: Kesihatan Mental (page 1 of 2)

JOKER: Racun Yang Manis Dalam Kesedaran Kesihatan Mental

Mesti ramai dah tengok filem Joker, kan?

Ada yang bersetuju, ada yang bersimpati, ada yang mengkritik. Macam-macam reaksi masyarakat sedunia dalam kritikan sosial yang dibawa oleh filem lakonan Joaquin Phoenix ini. Filem yang membawa mesej yang sangat berat dan bukan semata-mata aksi atau CGI untuk ditonton seperti filem adiwira lain.

Senang cerita, filem ini sangat DEEP sehingga boleh nampak Adele tengah rolling di dalamnya.
(okay tak lawak)

Pandangan saya pula? Sejujurnya, saya melihat filem Joker ini sebagai sejenis racun yang manis dalam usaha kesedaran kesihatan mental. Ya, ia manis, sedap dibau, lazat ditelan dan seronok untuk diperhatikan, namun membawa kemusnahan yang agak besar kepada usaha-usaha pelbagai golongan dan organisasi di luar sana dalam memberi kesedaran kesihatan mental kepada masyarakat.

Tunggu dulu, jangan terus kecam. Ini pandangan peribadi saja dan baca penuh dahulu penulisan di bawah, ya?

SPOILER WARNING
(Berhenti membaca jika anda belum tonton dan tak mahu tahu jalan cerita filem ini)

* * * * * * * *

Filem ini mengisarkan perjalanan kelahiran kemunculan musuh utama dan terkenal kepada adiwira Batman, iaitu Joker. Watak yang digambarkan sebagai seseorang yang tiada peraturan, ‘gila’ dalam perlakuan dan penuh dengan muslihat dalam setiap kegiatan jenayahnya. Pendek kata, terbalik dengan Batman yang hidupnya penuh misi, integriti dan prinsip dipegang yang menjadikan beliau sebagai adiwira terhebat dalam  Justice League (mungkin ada yang tak bersetuju, tapi lantak lah haha).

Filem ini lebih bersifat ‘origin’ dan ‘stand alone’, tidak bersambung dengan mana-mana filem DC yang lain.

Kenapa saya katakan filem ini sebagai racun yang manis? Saya jelaskan melalui 3 hujah:

1. PENINGKATAN ISU MASALAH KESIHATAN MENTAL

Sejak tahun 1990 sehingga 2013, bilangan individu yang mengalami kemurungan atau/dan kegelisahan meningkat hampir 50%. Dianggarkan hampir 10% daripada populasi dunia terkesan oleh dua masalah kesihatan mental yang utama ini.

Mengikut kajian dalam National Health & Morbidity Survey pada tahun 2015 oleh Kementerian Kesihatan Malaysia pula, dianggarkan 29.2% rakyat Malaysia mempunyai masalah kesihatan mental, peningkatan hampir 3 kali ganda berbanding tahun 1996, iaitu 10.7%.

Senang cerita, semakin ramai rakyat Malaysia yang ada masalah kesihatan mental. Kesedaran mengenai isu ini pula masih lagi jauh ketinggalan. Menyedihkan tau.

Stigma, salah faham, tuduhan dan label yang langsung tak membantu, seringkali membuatkan individu dengan isu ini hanya berjuang dalam senyap, sebab takutkan pandangan serong masyarakat.

Antara tuduhan dan label yang diberi:

  1. Tak pandai berfikiran positif
  2. Terlalu fikirkan masalah
  3. Tak bersyukur dengan nikmat kehidupan
  4. Lemah dalam mengendali tekanan
  5. Sakit mental = Gila
  6. Kurang iman/lemah elemen agama
  7. Ganas dan dikaitkan dengan elemen jenayah

Lalu apa yang terjadi, mereka yang sakit ini seringkali memakai topeng gembira yang palsu, untuk menutup kesedihan dan kesengsaraan dalaman mereka. Sama seperti yang digambarkan oleh Arthur.

“Just put on a happy face.” – Arthur Fleck

Kehadiran filem Joker ini, sedikit sebanyak membantu memberi persepsi tambahan, menggambarkan kesengsaraan yang dialami oleh pejuang isu kecelaruan mental ini. Sekian lama tuduhan demi tuduhan yang dilemparkan, terserlah jua sisi tersembunyi mereka yang sedang berjuang dalam perang dalaman ini.

Saya tak nafikan, saya puji usaha Joker, kerana sangat membantu para kami yang berusaha keras menyebarkan kesedaran kesihatan mental kepada masyarakat. Dengan peningkatan kes dari tahun ke tahun, kesedaran ini yang kita perlukan sebenarnya.

Kerana semakin luas kesedaran, akan membawa kepada penerimaan dan akhirnya kepada tindakan.

Awareness.
Acceptance.
Action.

Itu formulanya.

“The worst part of having a mental illness is people expect you to behave as if you don’t.”

2. KECELARUAN MENTAL JOKER – SATU MISTERI

Sepanjang filem ini berlangsung, langsung tidak dinyatakan apakah diagnosis yang dialami oleh Arthur Fleck. Hanya diilustrasikan melalui simptom-simptom tertentu saja, antaranya:

  1. Pemikiran negatif yang berpanjangan

    “You don’t listen, do you?”


    “All I can think of are negative thoughts,”
    kata Arthur kepada pekerja sosial yang menguruskan proses terapi kecelaruan mentalnya. Bukan mudah untuk hidup dalam keadaan penuh dengan pemikiran negatif. Antara contoh pemikiran negatif yang mengganggu minda:

  2. Delusi atau Halusinasi? (tak ditunjuk secara spesifik)
    Saat dia ingatkan perempuan jiran bloknya itu sebagai kekasih, pernah tengok wayang bersama, menemaninya di hospital ketika ibu terkena strok dan sebagainya, rupa-rupanya ia tidak benar pun. Rupa-rupanya, satu halusinasi, iaitu dia ‘nampak’ kewujudan perempuan itu bersamanya ketika keluar dating (hakikatnya keluar berseorangan) dan ini berbeza dengan delusi.
  3. Ketawa yang terhasil tanpa kawalan
    Disyaki mungkin Pseudobulbar Affect (PBA), sejenis kondisi medikal yang menyebabkan seseorang itu ketawa atau menangis tanpa sebab pada masa yang rawak. Tetapi, dalam filem ini, hanya disebut “a medical condition” dan Arthur membawa kad kecil untuk diberi penjelasan kepada orang sekeliling, sebagai persediaan jika berlaku episod ketawa ini dalam kalangan orang ramai dan masa yang tak sesuai. Atau boleh jadi juga sejenis tics yang berlaku kepada pesakit Sindrom Tourrette?

Kita takkan tahu kerana tak diberitahu dalam filem ini, dan bukan tempat kita untuk membuat diagnosis. Apa yang pasti, beliau mempunyai kecelaruan mental dan beliau sengsara dengannya. Itu point sebenar dalam filem ini.

Ada kelebihan juga sebenarnya pengarah filem ini tak meletakkan apa-apa diagnosis, kerana ia membuka pelbagai jenis intepretasi dan mereka tak perlu bertanggungjawab sekiranya gambaran penyakit itu SALAH dan bukan keadaan sebenar seperti yang tercatat dalam Diagnostics and Statistical Manual of Mental Disorder: 5th Edition (DSM-5), iaitu kitab yang mengumpulkan semua jenis kecelaruan mental di dunia ini.

Senang cerita, senang untuk mereka berlepas diri haha.

Antara faktor penyumbang kepada keadaan kecelaruan mental Arthur pula lebih kepada

  • Penderaan sejak kecil oleh ibunya yang mempunyai masalah kecelaruan mental
  • Trauma kecederaan kepala kerana deraan itu
  • Tekanan buli di tempat kerja
  • Kurang kasih sayang seorang ayah (ditunjukkan melalui angan-angannya untuk disayangi oleh Murray Franklin sebagai seorang anak lelaki)
  • dan pelbagai lagi, seperti yang disebut dalam filem tersebut.

Faktor luaran dan dalaman, kedua-dua memainkan peranan membawa kepada keadaan mentalnya sebegitu.

MURRAY FRANKLIN DALAM HIDUP KITA

Setiap daripada kita, pasti mencari sesuatu pengiktirafan (acknowledgement) dan pengesahan (validation). Kita mahu buktikan sesuatu kejayaan kita kepada seseorang yang kita pandang tinggi atau sayang.

Boleh jadi ibu, bapa, guru, mentor atau sesiapa saja.

Kita mengharapkan kata-kata seperti,

“Abah bangga dengan Along.”

:’)

Murray Franklin menjadi satu simbol kekosongan dalam hati seorang lelaki bernama Arthur yang membesar tanpa mengenal erti kasih sayang seorang ayah dan mengisi kekosongan itu melalui watak atau ikon seorang hero sejak kecil – Murray Franklin.

Setelah berkali-kali menonton rancangan itu dan apabila video stand up comedy Arthur ditayangkan ketika rancangan tersebut, Arthur nampak seronok dan bercahaya wajahnya.

Tetapi apabila Murray memberi komen “what a joke” dan “look at this joker” dan mengecil-kecil dirinya secara live di kaca televisyen, ia memberi satu dendam yang besar dalam hati Arthur.

Daripada watak yang menjadi pujaan hati, bertukar menjadi penamat riwayatnya, apabila dia memilih untuk menembak diri sendiri dalam rancangan itu.

(namun perancangan itu berubah apabila dia ternampak kata-katanya sendiri dalam buku nota)

“I wish my death can make more cents than my life.”

3. KEGANASAN DAN KECELARUAN MENTAL

Sekarang, ia menjadi rumit.

Filem ini mengisahkan hidup Arthur sebelum dia menjadi Joker. Dalam filem Batman sebelum ini, pelbagai jenis tanggapan dan impresi mengenai mental Joker yang tidak stabil dan menjadi elemen sampingan terhadap ‘kegilaan’ dalam kegiatan jenayahnya.

Namun, filem Joker lakonan Joaquin Phoenix ini menjadikan kecelaruan mentalnya sebagai faktor utama dan elemen terpenting sepanjang filem ini berlangsung. Bermula dengan perjumpaannya dengan pekerja sosial melalui sesi terapi, pengambilan 7 jenis ubatan sehinggalah kepada delusi/halusinasi yang melibatkan gadis di blok apartment nya.

Pada peringkat awal filem ini, lebih dipamerkan kondisi dan situasi yang menekan hidup Arthur sebagai individu yang tidak bersalah. Dibesarkan dalam penderaaan, dibuli di tempat kerja dan tidak dipedulikan oleh orang sekeliling langsung sepanjang hidupnya (termasuklah pekerja sosialnya sendiri, sehingga Arthur melepaskan geramnya, “You don’t listen, do you?”

Saya memuji Arthur pada peringkat awal kerana tidak lupa untuk ke sesi temu janji, tidak meninggalkan ubat-ubatan dan sentiasa mencari inspirasi atau idea untuk lawak komedinya. Ini usaha yang bagus.

Namun segalanya berubah apabila Arthur dihentikan daripada sesi terapi, tidak lagi diberikan ubat dan keadaan menjadi semakin parah apabila diserahkan pistol beserta peluru oleh kawan sekerjanya.

Walaupun pada awalnya dia takut dengan senjata itu (ketika tak sengaja tertembak dinding rumah), namun akhirnya ia menjadi sumber kekuatan untuk dia memperlihat ‘kejahatan’ nya.

LANGKAH PERTAMA KEJAHATAN

Masih ingat mangsa pembunuhan pertama Arthur? 3 orang pekerja Wayne Entreprise yang nak menganggu seorang perempuan asing tetapi akhirnya membelasah teruk Arthur di dalam gerabak kereta api.

Dengan niat mempertahankan diri, Arthur menembak kedua-dua lelaki itu dan mengejar lelaki ketiga untuk menghabiskan proses pembunuhannya. Pada awal ini, mungkin kita boleh kata ini sebagai langkah mempertahankan diri, setelah bertahun-tahun menyimpan dendam dan marahnya kepada masyarakat.

Bukan senang nak mengambil nyawa orang tahu?

Sedangkan kita nak tumbuk orang pun boleh rasa kasihan sebab terbayang bagaimana kalau muka sendiri kena tumbuk, dan kita terus tak jadi nak tumbuk orang itu. Ini namanya empati. Tetapi apatah lagi jika membunuh?

Rasa empati yang hilang dan hilang juga sifat kemanusiaan dalam diri.

“When you pull the trigger, you will kill two souls. The one you shot and the one inside you.”

Dalam ketakutan Arthur melarikan diri setelah episod berdarah itu dan menyorok dalam bilik air, akhirnya sesuatu berlaku dalam diri Arthur. Dia tidak lagi menafikan sifat dirinya yang sebenar dan mula mengambil kekuatan daripada adegan traumatik itu.

Tariannya ketika ini, saya melihat sebagai transformasi rasmi daripada seseorang individu biasa yang tak dikenali – Arthur, kepada permulaan kelahiran seseorang penjenayah lagenda yang bernama Joker.

“I thought it was going to bother me, but it really hasn’t.”

Sehinggalah ke saat paling genting, Arthur meluahkan kata-katanya:

“I used to think that my life is a tragedy, but now I know it’s a f**king comedy.”

Bagi pesakit kecelaruan mental, perang yang tanpa henti dalam kepala sangatlah memenatkan, malah lebih penat apabila berhadapan dengan masyarakat yang tak kenal erti simpati dan hanya tahu memberi label.

Namun setelah tiada ubat, tiada terapi dan tiada lagi bantuan diberikan, Arthur memilih untuk ’embrace his inner demon’, sebagai sumber kekuatan untuk dia bangkit kembali.

Tetapi sayang sekali, bangkitnya dia menjadi seseorang yang hilang sifat kemanusiaan, atas dirinya sendiri yang sudah hilang rasa empati dalam diri. Senang cerita, dia terima hakikat dirinya yang sebenar.

KRISIS KEWUJUDAN DIRI

Setelah bertahun-tahun hidupnya seperti melukut di tepi gantang dan tiada orang peduli akan kewujudannya (jika ada yang perasan pun, hanya untuk membuli dan mempermainkannya) – kecuali ibunya dan Gary, Arthur mula menerima keseronokan dan pengiktirafan yang tak pernah dia sedar bahawa dia mahukannya.

Selepas peristiwa pembunuhan 3 lelaki dalam kereta api, media memainkan peranan besar dalam memberi intepretasi salah mengenai kes itu. Daripada kisah pertahankan diri daripada 3 pembuli, rakyat di Gotham melihatnya sebagai gerakan dan revolusi antara golongan miskin terhadap golongan elit bandar.

Perlahan-lahan, Arthur menyukai yang kehadirannya mula disedari (walaupun bukan sebagai Arthur, tetapi disedari sebagai simbol)

Krisis kewujudan diri ini antara yang sering berlaku kepada seseorang, sama ada anak muda mahupun orang dewasa.

Bermula dengan kurangnya pengiktirafan oleh ibu bapa, sehingga merasakan tiada nilai yang unik terhadap diri dan akhirnya jatuhnya self-esteem sehingga merasakan diri tiada fungsi untuk masyarakat.

  • Jika aku berhenti belajar pun, tak membawa apa-apa kehilangan pun kepada universiti ini.
  • Jika aku berhenti kerja pun, akan ada sentiasa pengganti pekerja baru di syarikat ini.
  • Jika aku sudah tiada, akan ada yang menangisi aku atau tidak?

Persepsi ini boleh menyerang sesiapa saja tanpa mengenal usia atau bangsa. Rasa tiada identiti dan rasa tiada nilai, membuatkan rasa sama saja jika ada di dunia ini atau tidak. Sehingga muncul rasa kosong dalam diri dan tiada arah tujuan, melainkan hidup seperti robot. Belajar, exam. Kerja, balik.

Dan proses ini berterusan setiap hari.

KEGANASAN DAN PENYAKIT MENTAL

Di sini yang saya maksudkan racun yang manis dalam usaha kesedaran kesihatan mental. Filem Joker ini memberi imej yang sangat cantik dan mendalam, menggambarkan kesengsaraan mereka yang berjuang dalam senyap.

Tetapi sayang sekali, ia hanya satu persepsi sahaja, untuk isu yang sangat berlapis lagi berperingkat ini.

Keganasan Joker yang membunuh 7 mangsa sepanjang filem ini, adalah hasil kepada kesengsaraan dalaman dan luaran yang dialaminya bertahun-tahun sebelum kelahiran Joker.

Filem ini berpotensi untuk membuatkan penonton mengaitkan bahawa mempunyai kecelaruan mental itu bererti seseorang itu berpotensi untuk melakukan keganasan (walaupun statistik banyak menunjukkan sebaliknya pesakit ini yang banyak menjadi mangsa keganasan).

Sebagai penonton, kita boleh kasihan terhadap kisah hidup Arthur.
Sebagai penonton, kita boleh muncul rasa memahami terhadap kesengsaraan Arthur.
Sebagai penonton, kita boleh timbul perasaan sedih dan empati dengan penyakitnya.

Namun jangan sesekali kita memilih untuk bersetuju dengan keganasan yang dibawa olehnya. Walau apa saja tujuan dan sebab, jenayah tetap jenayah dan Joker itu akhirnya, ialah tetap seorang pembunuh.

Kisah Arthur ini menimbulkan rasa yang manis, sedap dan bernas untuk dipertikaikan berkaitan isu kecelaruan mental, namun akhirnya semanis pun apabila ditelan, ia tetap racun yang mampu membunuh kita semua.

Racun yang mampu memberi idea kepada penonton bahawa keganasan dan kecelaruan mental itu berada dalam dunia yang sama dan akan sentiasa berinteraksi sesamanya.

Malah lebih teruk lagi, akan ada yang menggunakan kad “saya ada penyakit mental” apabila melakukan jenayah tertentu.

PERSEPSI TERHADAP KESIHATAN MENTAL

Kita tak tahu, siapa Arthur dalam kalangan kita yang berpotensi untuk menjadi Joker, hasil daripada tekanan dan layanan oleh masyarakat sekeliling. Pembulian di tempat kerja, kutukan di media sosial mahupun ketidakpedulian yang kita berikan kepada seseorang sehingga dia merasakan dirinya halimunan, boleh membawa kesan yang kita tak nampak.

Namun, simpati dan layanan kasih sayang dari hati mampu muncul seandainya kita mempunyai persepsi bahawa,

“Tak sempurna kesihatan seseorang tanpa kesihatan mentalnya.”

Seperti mana kita boleh memberi layanan kasih sayang, simpati dan sokongan kepada mereka yang berjuang dengan isu kesihatan fizikal seperti kanser, darah tinggi, diabetis dan sebagainya, kenapa kita tak boleh beri layanan yang sama kepada mereka yang berjuang dengan isu kesihatan mental seperti kemurungan, kegelisahan, bipolar dan sebagainya.

PSIKOSIS – sebuah projek majalah televisyen RTM1 berkenaan isu kesihatan mental di Malaysia yang mempunyai 13 episod dan bakal ditayangkan pada tahun 2019 ini.

Biarpun kalau kita tak tahu bagaimana nak tolong atau tak tahu nak cakap apa, berdiam diri itu jauh lebih baik kerana kata-kata yang salah itu lebih menyakitkan berbanding sunyi sepi ketidakpedulian seseorang tanpa respons terhadap isu ini.

Kita tak tahu siapa Arthur dalam kalangan kita. Dan jujur saya cakap, kita takkan sesekali akan tahu.

Filem Joker ini memberi suntikan yang tajam serta kritikan yang keras terhadap kita semua dalam isu kesihatan mental, terutama dilancarkan pada bulan kesedaran kesihatan mental pada tahun 2019 ini.

Boleh jadi kita bersetuju, boleh jadi tidak.

Tetapi akhirnya, kita perlu sedar yang Joker itu hanya sekadar watak imaginasi dan filem Joker ini hanya sekadar filem dan tidak sesekali akan menjadi sebuah dokumentari.

Dapatkan buku How Are You?
Berkisarkan perjuangan depression, anxiety dan stress.
Terbitan Iman Publication.
Penulisan oleh Aiman Amri dan Aiman Azlan.
Beli di sini.

Berprogram Bersama WeCare Allied Health Center!

Hari yang sangat mengenyangkan minda!
 
Pada sebelah pagi, saya bersama-sama ibu bapa dan guru-guru pendidikan khas untuk sesi berkaitan hala tuju pendidikan anak-anak istimewa.
 
Jujurnya, terlalu banyak saya belajar, daripada segi peluang yang ada untuk kanak-kanak istimewa ini mendapat hak pendidikan yang sama seperti kanak-kanak lain.
 
Kata Psikologis Farah Putrinegara tadi, informasi dan data hala tuju pendidikan tersebut, beliau mengambil masa bertahun-tahun untuk dikumpulkan. Moga-moga, pahala mengalir sentiasa untuk beliau.
 
Beliau merupakan Certified Senior Clinical Psychologist yang pernah berkhidmat di HUKM. Menerima Degree dari universiti di Curtin, Australia, kemudian menyambung master dalam Psikologi Klinikal di UKM, Bangi.
 
Saya amat menikmati sesi tersebut, ditambah pula perkongsian-perkongsian bermakna oleh ibu bapa dan guru-guru ini, bercerita mengenai anak-anak dan murid-murid mereka.
 
Masing-masing bercerita pelbagai kisah, pahit manis, penat lelah dalam membesarkan kanak-kanak Autistik. Yang disimpulkan, yang paling mencabar sebenarnya ialah untuk menghadapi stigma masyarakat.
 
Saya boleh simpulkan, disebalik kanak-kanak Autistik ini, hero sebenar ialah ibu bapa dan guru-guru yang mendidik mereka ini. Kerana mampu kuat menangani ujian tersebut.
 
🙂
 
 
Pada sebelah petang pula, bersama-sama dengan Psikologis Shazeema Shah, untuk sesi “Self-Help For Depression”. Beliau mempunyai Master dalam Clinical Psychology daripada Kyushu University, Japan (seronok dengar kisah beliau mengenai perbezaan kesedaran Psikologi di sana berbanding di Malaysia)
 
Jujurnya, sesi ini aku hadiri kerana aku benar-benar mahu tambah ilmu berkenaan untuk berhadapan dengan penghidap Depression.
 
Soal apa itu Depression, jenis-jenis yang ada, semua itu saya sudah agak arif, sebab memang ada masuk dalam modul degree dahulu (bawah Forensic and Mental Health).
 
Tetapi sesi ini benar-benar memberi impak yang besar pada hati ialah apabila ramai peserta berkongsi kisah suka duka mereka dalam struggle, diberi diagnosis, diberi stigma masyarakat, sokongan sana sini dan lain-lain.
 
(Saya tak boleh ceritakan secara terperinci mengenai kisah ini, kerana kami semua bersetuju untuk confidentiality. What was talked during the session, stays in the session. Even I shared something that I’ve never told anyone before, not even my family)
 
Kami semua bersetuju dan bersepakat bahawa, dalam menghadapi ujian kecelaruan mental ini, sokongan dan kefahaman keluarga sebenarnya merupakan kunci yang amat penting.
 
Kerana jika keluarga sendiri (pihak yang paling rapat dengan kita) tak boleh berikan sokongan, malah dilabel dan diberi stigma pula, apatah lagi untuk menghadapi masyarakat di luar sana.
 
Maka hasilnya, jadilah kes kecelaruan mental ini semakin melarat dan membawa kepada perkara-perkara lain.
 
Insya Allah dalam perancangan untuk mengadakan kolaborasi dengan pihak WeCare Allied Health Center untuk projek berkaitan Depression, Anxiety dan Stress. Nantikan ya, doakan jadi.
 
^_^
 
I am really glad that I got to know these two awesome people! There are not many Clinical Psychologist in Malaysia, you know, and they are two of the few.
 
Semoga saya berjaya menjadi seperti mereka suatu hari nanti insya Allah. Visi saya, dalam masa 5 tahun ini, mahu kejar kerjaya sebagai Clinical Psychologist (fokus kepada kanak-kanak). Amin!

Kenapa Bilangan Psikologis Di Malaysia Amat Sedikit?

Daripada 92 Psikologis Klinikal yang ada di Malaysia [1], hanya 14 orang yang berada dalam sektor hospital kerajaan. Selebihnya, ramai yang berada dalam sektor swasta.
 
Nak tahu tak kenapa tak ramai Psikologis di Malaysia?
 
1. Aliran kerjaya graduan Psikologi tidak seperti mereka yang dalam bidang perubatan (ada konsep HO, MO dll) atau farmasi (konsep PRP). Senang cerita, siapa nak ambil jurusan Psikologis, ambil lah. Siapa yang nak jadi Psikologis usaha sendiri. Tiada polisi atau akta untuk mereka.
 
Cuba lah sendiri buka laman web Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), tengok tab Kerjaya. Hanya ada:
– Pegawai Perubatan (Doktor)
– Pegawai Pergigian (Dentist)
– Pegawai Farmasi (Pharmacist)
– Jururawat (Nurse)
– Penolong Pegawai Perubatan (MA)
 
Tiada Psikologis Klinikal. Noktah.
 
2. Memang wujud jawatan Pegawai Psikologi Gred 41 dalam sektor kerajaan [2], tetapi jawatan ini kebanyakannya dipelopori oleh kaunselor-kaunselor. Ini menyedihkan, sebab daripada perspektif kerajaan, tiada perbezaan antara Psikologis mahupun kaunselor. Mereka berebut jawatan yang sama.
 
Memandangkan bilangan Kaunselor jauh lebih daripada Psikologis, iaitu 20 kaunselor untuk 100,000 populasi rakyat berbanding 0.29 Psikologis Klinikal bagi 100,000 rakyat, maka sudah tentu yang berjaya masuk ke sektor kerajaan, ramai kaunselor.
 
3. Gaji yang diberi kepada Psikologis Klinikal (sektor kerajaan), sangat rendah dan tidak berbaloi berbanding skop kerja mereka yang seperti doktor, tetapi pendapatan seperti graduan baru lepasan sarjana muda. Maka, tidak peliklah ramai Psikologis ini yang ‘lari’ ke sektor swasta, yang sudah pasti lebih berbaloi gaji dengan tenaga yang diberikan dalam pekerjaan tersebut.
Sedangkan apabila dilihat di negara-negara maju seperti UK dan Australia, gaji Psikologis mereka hampir setanding dengan doktor.
 
4. Maka apabila syarikat/hospital swasta, kos terapi yang diberikan sudah pasti dengan harga yang amat tinggi, berbanding di kerajaan.
 
Sama macam kos perubatan, rakyat awam hanya RM1, tetapi apabila ke hospital swasta, boleh mencapai ribuan ringgit.
 
Kos terapi pula, jika di hospital kerajaan lebih kurang RM15 untuk satu temujanji, maka apabila masuk ke sektor swasta, mencapai RM250 untuk satu jam (satu sesi). Dan satu sesi biasanya memang takkan cukup untuk terus dirawat.
 
5. Jurusan Psikologi di Malaysia masih disalaherti dengan Kaunseling, mengikut fahaman orang awam. Sebut sahaja belajar Psikologi di UKM, pasti akan ada yang menyangka, nanti dah besar jadi Kaunselor. Paling menyedihkan, akan ada yang tertukar antara jawatan Psikologis dan Psikiatris.
 
“Eh sama je lah kan?”, kata mereka.
 
6. Kesedaran mengenai kesihatan mental masih kurang, maka jurusan yang berkaitan kerjaya ini, juga kurang. Secara automatik, apabila kesedaran kurang, maka tak ramai yang akan faham apa peranan sebenar Psikologis.
 
Mengikut kajian 2015, 4.2 juta rakyat Malaysia atau 1 daripada 3 rakyat, mengalami masalah mental, meningkat sebanyak 3 kali ganda berbanding 1996 [3].
 
Dengan kes masalah mental yang semakin meningkat, tetapi bantuan profesional untuk rawatan tidak mencukupi, maka tidak mustahil untuk peratusan ini terus meningkat.
 
7. Stigma yang berleluasa mengenai masalah mental dikaitkan dengan “sampukan jin”, “lemah iman” dan “tidak cukup ibadah”, menjadikan keadaan ini lebih buruk.
 
Tidak dinafikan memang wujudnya sampukan jin, lemah iman dan sebagainya itu. Tetapi untuk keadaan mental yang memang sudah terganggu secara medikal, fizikal dan fisiologikal, maka rawatan terbaik bukanlah melalui berjumpa bomoh, ustaz atau kedua-duanya.
 
Contohnya kita ambil isu kemurungan klinikal, yang sering tertukar antara sedih. Secara medikalnya orang itu sudah tiada kemampuan untuk berasa gembira (pada otaknya), maka logikkah untuk kita kata kepadanya, rawatan terbaik ialah banyakkan membaca Quran?
 
Sedangkan apabila ada masalah fizikal, kita mampu untuk dapatkan bantuan perubatan, tetapi apabila mental, menjadi satu ‘taboo’ dan malu untuk dinyatakan?
 
Bukankah otak itu sebahagian daripada badan kita juga?
 
8. Saban hari, kes-kes masalah mental semakin meningkat, dan yang kita hanya lihat di berita-berita itu hanya hasilnya sahaja.
 
Kes bunuh diri pelajar sekolah.
Masalah mental guru sekolah.
Gantung diri kerana tekanan hidup.
 
Jangan kita terlalu taksub melihat pada ‘output’, tanpa kita melihat kepada akar sebenar, iaitu kesihatan mental itu sendiri.
 
Kesihatan mental itu sama pentingnya seperti kesihatan fizikal. Malah, tidak sempurna kesihatan seseorang tanpa kesihatan fizikalnya [4].
 

Jadi apa yang kita boleh buat untuk hal ini?
 
1. Kita perlu meramaikan bilangan Psikologis Klinikal di Malaysia, di kedua-dua sektor kerajaan dan swasta.
 
Mana-mana yang ada anak, galakkan untuk jadikan Psikologis sebagai salah satu jalan kerjaya hidup.
 
Bukan lagi, “Minat Fizik, jadilah Engineer. Minat Biologi, jadilah Doktor. Minat bercakap, jadilah Lawyer.”
 
2. Bagi graduan Psikologi, jangan menyerah kalah untuk masuk ke bidang kerjaya yang kurang kaitan dengan jurusan, sebab tak banyak peluang pekerjaan berkaitan Psikologi.
 
Kejar sehingga ke Master dalam Psikologi masing-masing, kerana dari situ, langkah pertama untuk menjadi Psikologis bermula (syarat minimum).
 
3. Kesedaran mengenai kesihatan mental sahaja tak cukup. Apa yang perlu lagi ialah Penerimaan Kesihatan Mental.
 
“Awareness vs Acceptance.”
 
Kita perlu menerima idea kepentingan kesihatan mental itu, sebagai sebahagian daripada bidang kesihatan seseorang.
 
Gali ilmu, banyakkan membaca, dan sedar bahawa penghidap kecelaruan mental itu bukan GILA, SEWEL, TAK CUKUP IMAN apatah lagi MAHUKAN PERHATIAN.
 
Mereka sedang kesakitan, dan memerlukan sokongan moral daripada kita. Jika kita boleh bersimpati dan memberi sokongan kepada pesakit kanser, kita juga perlu berbuat perkara sama kepada penghidap kecelaruan mental ini.
 
Bidang Psikologi merupaka bidang kritikal kepada sesebuah pembangunan negara. Fasiliti itu semua tidak bermakna andai rakyatnya tidak sihat, secara fizikal dan mental.
 
Isu kesihatan ialah isu sepanjang zaman.
 
————
 
Marilah kita meramaikan jumlah Psikologis di negara tercinta ini. Kerana belajar Psikologi itu sebenarnya menyeronokkan!
 
Mana-mana individu yang mahukan servis Diagnosis, Assessment, Psychotherapy atau sebagainya,
atau hubungi pusat Psikologi kami, WeCare Allied Health Center
03-77328285 / 013 815 8285 / 013 816 8285
info@wecare.my
 
————
 
[1] Malaysian Society of Clinical Psychologists (MSCP) members’ registry; Ang, “Current Perspective in Mental Health”, 3rd Asia Pacific Conference on Public Health, 14 Nov 2011; Laporan NHEWS 2012-2013; Laporan ASEAN 2016
 
[2] http://www.spa.gov.my/deskripsi-tugas/ijazah/1152/-/journal_content/56_INSTANCE_qGyeX3Q3ZCG3/10182/32322?p_p_state=pop_up&_56_INSTANCE_qGyeX3Q3ZCG3_page=1&_56_INSTANCE_qGyeX3Q3ZCG3_viewMode=print
 
[3] Kajian daripada National Health and Morbidity Surveys tahun 1996 dan 2015
 
[4] Dr Brock Chisholm, Director-General pertama untuk World Health Organization (WHO, 1953)

Pedofilia: Kecelaruan Mental Yang Anda Perlu Tahu

“Pedophilia : Effects of This Mental Illness”
 
Baru-baru ini ditemuramah untuk projek subjek English beberapa mahasiswi daripada Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS). Projek yang melibatkan kesedaran dan kesihatan mental berkaitan Pedophilic Disorder, sebuah kecelaruan mental oleh pemangsa Pedofilia.
 
Pedophilic Disorder merupakan cabang pecahan daripada Paraphilic Disorder, iaitu tingkahlaku seksual yang abnormal, contohnya terhadap binatang, patung mannequin dan untuk kes ini, terhadap kanak-kanak.
 
Chronophilic Disorder (nafsu seks terhadap individu lingkungan umur tertentu) terbahagi kepada tiga:
  • Pedophilia – Terhadap kanak-kanak sebelum baligh (bawah 11 tahun)
  • Hebephilia – Terhadap kanak-kanak selepas baligh (11-14 tahun)
  • Ephebophilia – Terhadap remaja yang mula masuk dewasa (15-18 tahun)
Tetapi mengikut norma kita sekarang, pedofilia dianggap mana-mana kes jenayah seksual berkaitan kanak-kanak bawah umur 18 tahun.
 
Syarat untuk dikatakan jenayah itu Pedofilia mestilah meliputi ciri-ciri ini:
1. Pemangsa mestilah berumur 16 tahun dan ke atas
2. Mangsa mestilah berbeza umur sebanyak 5 tahun lebih muda daripada pemangsa
 
Pedophilic Disorder telah termaktub dalam DSM-5 (sebuah kitab rujukan sedunia mengenai kesihatan mental) sebagai sejenis penyakit/kecelaruan mental. Simptom-simptom yang hadir pada penghidap ini ialah:
  1. Tempoh masa mempunyai perasaan seksual itu berterusan minimum 6 bulan
  2. Penghidap mempunyai stress dan tekanan untuk bertindak kepada tindakan tersebut (rasa tak tenang, asyik terbayang, mahu bertindak tetapi masih dapat bertahan)
  3. Tidak semestinya perlu sudah bertindak baru digelar Pedofil
  4. Pelaku mesti berumur 16 tahun dan ke atas, mangsa pula minimum 5 tahun berbeza umur
 
Susah sebenarnya mahu diagnosis penyakit ini, kerana alatan (tools) untuk menguji juga boleh jadi kontroversi. Takkan kita nak menggunakan video pronorgrafi kanak-kanak sebagai ujian kepada pelaku, kan? Memilikinya bahan tersebut sudah menjadi jenayah besar, walaupun untuk tujuan kajian sekalipun.
 

JENAYAH PEDOFILIA

Malah kita perlu tahu, jenayah ini tidak semestinya berlaku persetubuhan antara pemangsa dan mangsa, tetapi tindakan menyentuh (general touch) itu juga sudah dikira. Termasuklah memandang (dengan bernafsu), membuka pakaian, menyentuh dan menyuruh sentuh.
 
Pemangsa biasanya orang yang dikenali (atau berautoriti) dan rapat dengan keluarga. Mereka ini seperti ayah, abang, pakcik, atuk, saudara-mara dll. Mereka pandai berselindung dan tak disyak apa-apa oleh ahli keluarga lain.
 
Mangsa pula, ialah kanak-kanak yang kadang-kadang, belum tahu apa-apa mengenai dunia ini. Mereka masih mengenal hidup, dan bayangkan trauma bagaimana akan meninggalkan kesan pada emosi mereka. Nisbah mangsa mengikut jantina kanak-kanak Lelaki:Perempuan pula lebih kurang 1:2
 
Ada tiga jenis ‘taste’ pelaku Pedofilia ini:
  • Exclusive = Hanya bernafsu pada kanak-kanak sahaja
  • Non-Exclusive = Bernafsu normal pada dewasa DAN abnormal pada kanak-kanak
  • Incest = Bernafsu pada kanak-kanak yang ada pertalian darah

PUNCA PENYAKIT PEDOPHILIC DISORDER

Seperti kecelaruan mental yang lain, tiada jawapan mutlak dapat menerangkan punca dan penyebab perasaan abnormal sebegitu muncul. Namun beberapa teori yang dipeloporkan ialah:
  1. Genetik – Warisan daripada ibu bapa, perasaan dan fitrah yang hadir diwarisi (tetapi teori ini agak lemah)
  2. Penderaan Seksual – Si pelaku dikatakan mempunyai sejarah hitam pernah didera secara seksual juga, menyebabkan berlaku chain of violence, iaitu mereka melakukan perkara yang sama kepada kanak-kanak lain apabila mereka dewasa, seperti mana mereka kena ketika kecil dahulu.
  3. Behavioural Learning Theory – Tingkahlaku keganasan yang dipelajari melalui pemerhatian di sekeliling. Contohnya, ketika kecil pernah melihat ayah mendera mak (atau sebaliknya), abang mendera adik dll. Tingkahlaku agresif tersebut dipelajari secara tidak langsung, menjadikan personaliti mereka ketika dewasa kelak.
 
Agak sukar untuk menjalankan kajian dan mencari jawapan kepada punca munculnya tingkahlaku abnormal ini, kerana satu, kita susah untuk jumpa orang yang nak mengaku secara sukarela dia mempunyai penyakit tersebut. Kedua, kes yang berlaku juga biasanya kes kecelaruan mental komorbiditi, iaitu pelaku itu mempunyai dua atau lebih kondisi serentak.
 
Pedophilic Disorder dan Depression.
Pedophilic Disorder dan PTSD.
dan sebagainya.
 

RAWATAN UNTUK PEDOFILIA

1. UBAT
Melalui ubatan tertentu, tujuannya untuk rendahkan pembuatan hormon testosteron. Ini bertindak untuk merendahkan libido, iaitu Sexual Drive seseorang itu.
2. PSIKOTERAPI
Pelaku melalui sesi terapi bersama Psikiatris atau Psikologis untuk memulihkan kondisi mental mereka.
 
Rawatan ini lebih efektif apabila ia melalui sukarela oleh pelaku (bukan paksaan atau arahan mahkamah) dan digabungkan bersama antara perubatan dan psikoterapi. Malah, lebih efektif apabila disertakan dengan latihan sosial (Social Training) oleh pekerja sosial (Social Worker)
 

PERANAN KITA SEBAGAI KELUARGA

  1. Ajar anak-anak kita mengenai Personal Safety, iaitu bahagian mana yang langsung tidak boleh disentuh oleh orang lain — bibir, dada, punggung dan kemaluan
  2. Didik anak-anak kita untuk tidak berahsia dengan kita, dan sering tanya mengenai perhubungan mereka dengan orang lain. Mereka ini kadang-kadang tak tahu pun perbuatan dilakukan oleh pedofil itu merupakan perbuatan salah dan satu jenayah.
  3. Jangan upload gambar anak sesuka hati di media sosial — Terutama gambar tidak berpakaian, gaya duduk yang tidak sopan atau sebagainya.
  4. Kenalpasti pedofil yang ada di negara — Negara kita patut ada senarai pedofil yang boleh diakses oleh orang awam. Ini bukan isu buka aib, tetapi isu keselamatan kanak-kanak.
  5. Laporkan kepada pihak berkuasa sekiranya kita syak dengan seseorang, atau apabila kanak-kanak itu sudah pun mengadu — Jangan ambil mudah adua/rengekan mereka

 

MESEJ KEPADA PENGHIDAP KECELARUAN MENTAL PEDOPHILIC DISORDER

Sekiranya anda syak yang diri anda menghidap kecelaruan mental ini, dapatkan bantuan segera daripada kaunselor, psikologis klinikal atau psikiatris. Selagi mana anda ada rasa etika dan nilai moral yang kelakuan ini satu jenayah besar, maka menghidap penyakit ini bukan salah anda. Anda boleh merawatnya.
Tetapi andai anda bertindak terhadap nafsu tersebut, maka itu MEMANG SALAH ANDA.

Terima kasih kepada mahasiswi-mahasiswi KUIS ini atas peluang untuk ditemuramah ini.
 
Mereka memilih saya untuk memberi sedikit perkongsian daripada perspektif Kesihatan Mental. Walaupun saya bukan pakar dalam jenayah Pedofilia atau berkaitan Kesihatan Mental, tetapi saya terima tawaran tersebut kerana mereka mahu tekankan mengenai kesedaran, bukan secara spesifik kes mana, di mana dll. 

Beragama Tetapi Mahu Bunuh Diri?

Faktor agama dan spiritual mampu mencegah “keberjayaan” sesebuah usaha membunuh diri, tetapi ia tidak mampu menjadi penghalang kepada niat itu timbul.
 
Contohnya, jika ada seorang muslim yang sedang dalam kemurungan dan mahu bunuh diri.
 
  1. Niat nak bunuh diri itu muncul dalam kepala – Ini bukan salah beliau, kerana kondisi mental yang memang dalam keadaan mahu bunuh diri.

    Tetapi,
  2. Kerana pegangan agama yang kuat, niat itu hanya tinggal niat, dan tidak berlaku usaha untuk membunuh diri (kerana memikirkan dosa, takut neraka atau sebagainya).
 
Sebab itu jangan pelik, apatah lagi mengutuk golongan “soleh/solehah” ini pun boleh timbul niat mahu bunuh diri dalam keadaan Depression itu.
 
Kerana individu yang nak bunuh diri, sebenarnya bukan nak mati sangat pun. Mereka hanya nak kesengsaraan itu berhenti.
 
Tahukah anda?
 
Kemungkinan timbulnya niat untuk bunuh diri itu lebih tinggi dalam kalangan perempuan, tetapi “keberjayaan” dalam usaha membunuh diri itu lebih tinggi dalam kalangan lelaki.
 
——-
 
Apa yang kita boleh buat?
 
  1. Sebagai teman – Beri sokongan, dan mendengar permasalahan mereka. JANGAN beri nasihat macam-macam! Nasihat kita selalu tak betul pun, malah lebih memburukkan keadaan.
    Biar mereka yang bercakap, kita mendengar. Bukan sebaliknya.
  2. Sebagai pelaku – Cari teman yang boleh dengar masalah kita, ceritakan segalanya. Kalau melarat juga, boleh pergi hospital atau klinik kerajaan. Lebih cantik, pergi waktu pejabat sebab Pakar Psikiatris lebih kerap ada di sana ketika jam itu.
 
Sekiranya perlukan orang untuk anda bercakap juga, urgent, boleh hubungi pihak Befrienders, iaitu sebuah NGO yang melatih sukarelawannya untuk mendengar anda bercakap berkenaan bunuh diri, depression dan sebagainya.
 
Hanya telefon mereka di 03-7956 8145
https://www.facebook.com/BefriendersKL/
 
——
 
Ingat ya,
 
Isu kesihatan mental ini, sama pentingnya seperti kesihatan fizikal. Kalau kita boleh beri sokongan dan empati kepada penghidap kanser, sakit jantung atau sebagainya, sikap positif yang sama juga kita perlu berikan kepada penghidap penyakit mental ini.
 
Dan bukan salah mereka kerana mendapat penyakit tersebut.
 
“It is called a mental illness, not mental weakness.”

Diagnosis Kesihatan Mental Melalui Mesej

Situasi 1:
 
Seorang pemuda menghantar mesej peribadi kepada seorang doktor yang dikenalinya melalui Facebook. Beliau sering mengikuti penulisan doktor tersebut yang banyak berkongsi mengenai dunia perubatan.
 
Lelaki yang dikenali sebagai Irfan itu pun memulakan teks mesej beliau,
 
“Doktor, saya selalu sakit kepala waktu malam.
Saya mudah penat selepas balik kerja, dan selalu susah nak fokus.
Adakah saya mempunyai kanser?”
 
Doktor yang membaca mesej tersebut, membalas,
 
“Berdasarkan daripada penjelasan awak ini, saya percaya awak ada kanser peringkat 3.”
 
—–
 
Situasi 2:
 
Seorang pemuda bernama Irfan sering sakit kepala pada waktu malam, dan mudah penat selepas balik kerja. Beliau juga susah nak fokus dalam kerjanya. Satu hari, beliau ke Hospital Serdang untuk mendapatkan rawatan daripada seorang doktor.
 
Selepas pemeriksaan saringan, beliau disyorkan mendapatkan pemeriksaan CAT Scan beberapa hari selepas itu. Keputusan yang keluar, mengejutkan kerana menemui “objek asing”.
 
Lalu doktor pun membuat pembedahan biopsy, untuk mendapatkan sampel sel asing tersebut di kepalanya itu. Setelah keputusan ujian biopsy itu selesai, pengesahan berjaya didapatkan, iaitu sel tersebut ialah sel kanser.
 
Seminggu kemudian, Irfan menjalani PET Scan untuk mengetahui, tahap mana keaktifan kanser tersebut.
 
Setelah semua proses ini selesai, maka doktor tersebut menyampaikan berita mendukacitakan itu kepada Irfan,
 
“Berdasarkan daripada ujian dan pemeriksaan yang kita jalankan, awak ada kanser peringkat 3.”
 
—-
 
Situasi mana satu yang anda rasa, lebih logik dan diterima akal? Saya percaya, ramai akan menjawab situasi kedua.
 
Kerana sebarang diagnosis dan pengesahan terhadap sesuatu penyakit, sudah pasti memerlukan proses yang panjang dan kompleks, sebelum mendapat jawapan kepada sakit apa yang dihadapi.
 
Begitu juga dengan kesihatan mental.
 
Dengan hanya mesej kepada orang-orang yang mempunyai kepakaran berkaitan kesihatan mental ini, belum tentu akan mendapat jawapan atau diagnosis mental anda.
 
Proses pemeriksaan, saringan dan ujian yang panjang lagi kompleks, perlu untuk dijalankan sebelum seseorang itu boleh secara rasminya diberi diagnosis sekian dan sekian.
 
Apatah lagi diagnosis diri sendiri (self-diagnosis).
 
Seperti mana kompleks penyakit fizikal, begitu juga dengan penyakit mental yang lebih jauh lagi kompleks situasinya.

Talking About Problem = A Good Therapy

When we were kids, we were able to express ourselves. Our true self.
 
We expressed by talking, laughing, dancing, painting, running, giggling, playing, and so much more!
 
Expressing ourselves thru various mediums help us to maintain our emotional stability, and helps us to cope with the emotional distress in our daily life.
 
However, as we grew up, we were taught to keep it to ourselves. We were taught to ‘behave’, to ‘control’ our inner child, and to ‘grow up.’ Years by years, the emotional distress keeps bottling up in our mind.
 
Without much medium to express ourselves, the feeling of stress expressed themselves out through various ways such as shouting vulgar words, having mean faces, and worse, physical abuse. The cycle of stress.
 
In the western world, they are in the culture of TALKING. They practise the medium of talking as part of their therapy. Even from parents to the kids, they occasionally talk to each other, whenever there is a problem occur. They don’t keep it in themselves.
 
Have you ever watched a Hollywood film where there is a dialogue,
“Can I talk to you?”
Which usually spoken when there is a problem needs to be settled.
 
It is a different culture for Asian.
 
In Malaysia, we don’t believe in the process of talking as part of the solution. We are in the society where keeping it all inside ourselves is better, and sometimes, they were expressed out thru physical, such as back pain, headache, etc.
 
This is one of the reason why in Malaysia, the practice of therapy by counselling, in any field such as marriage/couple counselling, family counselling, individual counselling, were not really in demand.
 
We usually know the counsellors from our school or IPTs, but we rarely see them when we already grew up as an adult. We don’t believe in the concept of TALKING about the problem.
 
Whether this is a bad or good thing, I would personally say it is bad. We need to be open about this, and belief that TALKING is a good thing to let out any emotional distress.
 
Have you ever talked about your problem to a listening ear?
 
Feels really good to let it all out isn’t it? Without being judged, without being suggested a solution, but they were just there, to listen to you, attentively.
 
A wonderful book by Maureen Gaffney, Flourishing – How To Achieve A Deeper Sense of Well-Being, Meaning And Purpose – Even When Facing Adversity.
 
A very good write up from Mai S. Ishak in her Facebook about the difference in the culture of the West and the East.
 
Again, I would really recommend this ‘Dear Zindagi’ film to anyone who have not watched it yet.

Mental Illness Is A Real Illness – Dear Zindagi

One of the best quote in ‘Dear Zindagi’ film is the scene at the Mental Health Awareness Convention, a paradise for the psychologist, psychiatrist and therapist.
 
I love it so much, that I have to do this poster just to highlight it, for our awareness.
 
It’s true right?
 
We all can be ‘open’ when it comes to physical sickness, but when it’s mentally related, suddenly we are afraid to talk about it. Even worse, we just keep it to ourselves, which make us sicker and sicker everyday.
 
Mentally sick is not the same as physically.
 
You will not see any bruise and blood. But you will see a certain abnormal behaviour that is the result from that sickness.
 
Mood swing, anger without reason, intensive sadness, continuous stress and so much more. Each of them could mean different things, comes with different reason, and have different story about it.
 
I’m not saying that everything related about mind is a mental sickness, but we need to differentiate between mental sickness or just simply a normal emotional reaction (sad, happy, hurt etc).
 
In Psychology, we have a lot of name for this field, e.g. Clinical Psychology, Abnormal Psychology, Forensic & Mental Health etc.
 
But they are all send the same message,
The health condition of our mental state.
When you saw someone bleeding, you don’t say to them
“Just suck it up! You just want some attention, don’t you?”
 
Or,
 
“Cool lah. It is all in your head je tu!”
 
Instead, you give them first aid, treat them, or help them to seek medical assistance. The same goes for mental health. Mental health is just like any other physical health.
 
Understand?
 
SHARE this message, therefore people will be more aware about this issue. Okay?

Dear Zindagi – Perspektif Terhadap Kehidupan Kita

A film that was recommended to me some time ago, but I just had the opportunity to watch it a few days ago.
 
A really great and beneficial film, especially to those still has no idea what’s being a psychologist is all about (although in the film it is focusing more on on the therapy/counselling part).

‘Dear Zindagi’ is a highly recommended film which aims to spread the awareness about mental health, is important just like any other kind of health.

I can give you two reason to watch this film:
 
First, the powerful message that was shown throughout the story of a struggling lady dealing with the problems and people around her, which ultimately begins from her childhood unfinished issues with her parents. After she learn to accept and forgive her past, only then she could move on with her present in order to have a bright future.
 
It is rather interesting to see when such a “simple” and “small” issue from someone’s childhood, affecting someone’s future, for the rest of their life. Isn’t family background typically become a strong and significant factor of someone’s hard life? And when it become worse, comes the criminal episode after that.
 
This film demonstrate that really well.
 
Second, the powerful message that was shown from the perspective of any so-called troubled youth nowadays, is actually just another side of the coin. We only see the trouble side, but never could we able to listen to their story, understand what they have been going through and really knows how to “deal” with them (and that is to connect).
 
I love it so much of this part because I always believe in someone’s different side of the story. Either when we’re having a fight with someone, I truly believe that there must be an explanation, or rather, a reason for those thing to happen. It is not simply just being “emotional”, “troubled”, or any kind of label that we have nowadays.
 
I strongly recommend this film to anyone who are reading this post, as the message inside it, is simply a must-know knowledge to anyone who are called as “human”.
 
One of the best quote from this film is during the scene inside the National Mental Health Convention,

 Because here we still believe that a problem of the mind is something to be ashamed of.

If you have a problem with your body, that’s normal.
You can tell everyone “Hey, I’m in hospital. With a kidney failure, lung infection, jaundice, etc.”
 
But if it’s a problem of the mind then the whole family goes silent.
 
*hush hush hush*
 
As if the mind is not even a part of the body.
 
– Dr Jehangir Khan –

Stress & Depress Dalam Kalangan Mahasiswa Luar Negara

Selesai forum dan masuk sesi soal jawab, soalan diterima bertubi-tubi daripada peserta. Semua sekali, 13 soalan, dan 12 daripadanya ialah berkaitan Kesihatan Mental.
 
Antara perkongsian yang diberi tadi ialah:
 
1. Kesihatan mental itu sama pentingnya seperti kesihatan fizikal, tetapi masih belum mendapat tempat yang kuat dalam pemikiran rakyat Malaysia. Kita masih dalam stigma penyakit mental itu ialah gila.
 
2. Kerajaan kita tiada Akta khas untuk membantu untuk menambah bilangan Psikologis di Malaysia ini. Malah, kita sendiri masih tiada tempat untuk mereka dalam industri perubatan dan perawatan ini.
 
3. Tanda-tanda seseorang itu berada dalam kemurungan ialah berada mood down dan kehilangan rasa seronok selama 2 minggu, minimum.
 
4. Banyak berlaku kes pelajar Malaysia yang berada di UK, mempunyai depression kerana faktor berjauhan negara, faktor musim sejuk, faktor sosial dan banyak lagi faktor lain.
 
Ada kes yang mahu bunuh diri dengan berdiri di jalan raya, ada yang sehingga masuk ke wad psikiatri kerana penyakit ini, malah ada yang tiba-tiba hilang daripada radar!
 
5. Cabaran dalam menangani stigma dan mengubah persepsi masyarakat terhadap penyakit mental agak susah, tetapi apa yang boleh dibuat sekarang, ialah fokus kepada generasi muda. Mereka ini bakal mewarisi kepimpinan negara.
 
6. Penyakit mental bukan seperti penyakit fizikal yang boleh diketahui sebabnya, tetapi terlalu banyak kemungkinan faktor boleh berlaku, dan boleh jadi, ada lebih daripada satu penyakit mental dalam diri seseorang (memang ada kajian yang katakan risiko mempunyai penyakit mental bertambah, sekiranya kita sudah ada satu penyakit mental ini).
 
Banyak lagi yang dikongsikan bersama ketika sesi itu tadi. Alhamdulillah. Tamat sudah sesi forum berkaitan,
 
“Tekanan & Kemurungan Dalam Kalangan Mahasiswa Luar Negara”
 
Bersama pelajar-pelajar Malaysia yang akan melanjutkan pelajaran ke UK, Ireland dan US pada September ini, dalam program Muslim Overseas Camp (MOC).
 
Terima kasih atas jemputan, pihak MOC 🙂