Santai & Saintifik

Tag: Suicide (page 1 of 1)

Kenapa Bilangan Psikologis Di Malaysia Amat Sedikit?

Daripada 92 Psikologis Klinikal yang ada di Malaysia [1], hanya 14 orang yang berada dalam sektor hospital kerajaan. Selebihnya, ramai yang berada dalam sektor swasta.
 
Nak tahu tak kenapa tak ramai Psikologis di Malaysia?
 
1. Aliran kerjaya graduan Psikologi tidak seperti mereka yang dalam bidang perubatan (ada konsep HO, MO dll) atau farmasi (konsep PRP). Senang cerita, siapa nak ambil jurusan Psikologis, ambil lah. Siapa yang nak jadi Psikologis usaha sendiri. Tiada polisi atau akta untuk mereka.
 
Cuba lah sendiri buka laman web Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), tengok tab Kerjaya. Hanya ada:
– Pegawai Perubatan (Doktor)
– Pegawai Pergigian (Dentist)
– Pegawai Farmasi (Pharmacist)
– Jururawat (Nurse)
– Penolong Pegawai Perubatan (MA)
 
Tiada Psikologis Klinikal. Noktah.
 
2. Memang wujud jawatan Pegawai Psikologi Gred 41 dalam sektor kerajaan [2], tetapi jawatan ini kebanyakannya dipelopori oleh kaunselor-kaunselor. Ini menyedihkan, sebab daripada perspektif kerajaan, tiada perbezaan antara Psikologis mahupun kaunselor. Mereka berebut jawatan yang sama.
 
Memandangkan bilangan Kaunselor jauh lebih daripada Psikologis, iaitu 20 kaunselor untuk 100,000 populasi rakyat berbanding 0.29 Psikologis Klinikal bagi 100,000 rakyat, maka sudah tentu yang berjaya masuk ke sektor kerajaan, ramai kaunselor.
 
3. Gaji yang diberi kepada Psikologis Klinikal (sektor kerajaan), sangat rendah dan tidak berbaloi berbanding skop kerja mereka yang seperti doktor, tetapi pendapatan seperti graduan baru lepasan sarjana muda. Maka, tidak peliklah ramai Psikologis ini yang ‘lari’ ke sektor swasta, yang sudah pasti lebih berbaloi gaji dengan tenaga yang diberikan dalam pekerjaan tersebut.
Sedangkan apabila dilihat di negara-negara maju seperti UK dan Australia, gaji Psikologis mereka hampir setanding dengan doktor.
 
4. Maka apabila syarikat/hospital swasta, kos terapi yang diberikan sudah pasti dengan harga yang amat tinggi, berbanding di kerajaan.
 
Sama macam kos perubatan, rakyat awam hanya RM1, tetapi apabila ke hospital swasta, boleh mencapai ribuan ringgit.
 
Kos terapi pula, jika di hospital kerajaan lebih kurang RM15 untuk satu temujanji, maka apabila masuk ke sektor swasta, mencapai RM250 untuk satu jam (satu sesi). Dan satu sesi biasanya memang takkan cukup untuk terus dirawat.
 
5. Jurusan Psikologi di Malaysia masih disalaherti dengan Kaunseling, mengikut fahaman orang awam. Sebut sahaja belajar Psikologi di UKM, pasti akan ada yang menyangka, nanti dah besar jadi Kaunselor. Paling menyedihkan, akan ada yang tertukar antara jawatan Psikologis dan Psikiatris.
 
“Eh sama je lah kan?”, kata mereka.
 
6. Kesedaran mengenai kesihatan mental masih kurang, maka jurusan yang berkaitan kerjaya ini, juga kurang. Secara automatik, apabila kesedaran kurang, maka tak ramai yang akan faham apa peranan sebenar Psikologis.
 
Mengikut kajian 2015, 4.2 juta rakyat Malaysia atau 1 daripada 3 rakyat, mengalami masalah mental, meningkat sebanyak 3 kali ganda berbanding 1996 [3].
 
Dengan kes masalah mental yang semakin meningkat, tetapi bantuan profesional untuk rawatan tidak mencukupi, maka tidak mustahil untuk peratusan ini terus meningkat.
 
7. Stigma yang berleluasa mengenai masalah mental dikaitkan dengan “sampukan jin”, “lemah iman” dan “tidak cukup ibadah”, menjadikan keadaan ini lebih buruk.
 
Tidak dinafikan memang wujudnya sampukan jin, lemah iman dan sebagainya itu. Tetapi untuk keadaan mental yang memang sudah terganggu secara medikal, fizikal dan fisiologikal, maka rawatan terbaik bukanlah melalui berjumpa bomoh, ustaz atau kedua-duanya.
 
Contohnya kita ambil isu kemurungan klinikal, yang sering tertukar antara sedih. Secara medikalnya orang itu sudah tiada kemampuan untuk berasa gembira (pada otaknya), maka logikkah untuk kita kata kepadanya, rawatan terbaik ialah banyakkan membaca Quran?
 
Sedangkan apabila ada masalah fizikal, kita mampu untuk dapatkan bantuan perubatan, tetapi apabila mental, menjadi satu ‘taboo’ dan malu untuk dinyatakan?
 
Bukankah otak itu sebahagian daripada badan kita juga?
 
8. Saban hari, kes-kes masalah mental semakin meningkat, dan yang kita hanya lihat di berita-berita itu hanya hasilnya sahaja.
 
Kes bunuh diri pelajar sekolah.
Masalah mental guru sekolah.
Gantung diri kerana tekanan hidup.
 
Jangan kita terlalu taksub melihat pada ‘output’, tanpa kita melihat kepada akar sebenar, iaitu kesihatan mental itu sendiri.
 
Kesihatan mental itu sama pentingnya seperti kesihatan fizikal. Malah, tidak sempurna kesihatan seseorang tanpa kesihatan fizikalnya [4].
 

Jadi apa yang kita boleh buat untuk hal ini?
 
1. Kita perlu meramaikan bilangan Psikologis Klinikal di Malaysia, di kedua-dua sektor kerajaan dan swasta.
 
Mana-mana yang ada anak, galakkan untuk jadikan Psikologis sebagai salah satu jalan kerjaya hidup.
 
Bukan lagi, “Minat Fizik, jadilah Engineer. Minat Biologi, jadilah Doktor. Minat bercakap, jadilah Lawyer.”
 
2. Bagi graduan Psikologi, jangan menyerah kalah untuk masuk ke bidang kerjaya yang kurang kaitan dengan jurusan, sebab tak banyak peluang pekerjaan berkaitan Psikologi.
 
Kejar sehingga ke Master dalam Psikologi masing-masing, kerana dari situ, langkah pertama untuk menjadi Psikologis bermula (syarat minimum).
 
3. Kesedaran mengenai kesihatan mental sahaja tak cukup. Apa yang perlu lagi ialah Penerimaan Kesihatan Mental.
 
“Awareness vs Acceptance.”
 
Kita perlu menerima idea kepentingan kesihatan mental itu, sebagai sebahagian daripada bidang kesihatan seseorang.
 
Gali ilmu, banyakkan membaca, dan sedar bahawa penghidap kecelaruan mental itu bukan GILA, SEWEL, TAK CUKUP IMAN apatah lagi MAHUKAN PERHATIAN.
 
Mereka sedang kesakitan, dan memerlukan sokongan moral daripada kita. Jika kita boleh bersimpati dan memberi sokongan kepada pesakit kanser, kita juga perlu berbuat perkara sama kepada penghidap kecelaruan mental ini.
 
Bidang Psikologi merupaka bidang kritikal kepada sesebuah pembangunan negara. Fasiliti itu semua tidak bermakna andai rakyatnya tidak sihat, secara fizikal dan mental.
 
Isu kesihatan ialah isu sepanjang zaman.
 
————
 
Marilah kita meramaikan jumlah Psikologis di negara tercinta ini. Kerana belajar Psikologi itu sebenarnya menyeronokkan!
 
Mana-mana individu yang mahukan servis Diagnosis, Assessment, Psychotherapy atau sebagainya,
atau hubungi pusat Psikologi kami, WeCare Allied Health Center
03-77328285 / 013 815 8285 / 013 816 8285
info@wecare.my
 
————
 
[1] Malaysian Society of Clinical Psychologists (MSCP) members’ registry; Ang, “Current Perspective in Mental Health”, 3rd Asia Pacific Conference on Public Health, 14 Nov 2011; Laporan NHEWS 2012-2013; Laporan ASEAN 2016
 
[2] http://www.spa.gov.my/deskripsi-tugas/ijazah/1152/-/journal_content/56_INSTANCE_qGyeX3Q3ZCG3/10182/32322?p_p_state=pop_up&_56_INSTANCE_qGyeX3Q3ZCG3_page=1&_56_INSTANCE_qGyeX3Q3ZCG3_viewMode=print
 
[3] Kajian daripada National Health and Morbidity Surveys tahun 1996 dan 2015
 
[4] Dr Brock Chisholm, Director-General pertama untuk World Health Organization (WHO, 1953)

Beragama Tetapi Mahu Bunuh Diri?

Faktor agama dan spiritual mampu mencegah “keberjayaan” sesebuah usaha membunuh diri, tetapi ia tidak mampu menjadi penghalang kepada niat itu timbul.
 
Contohnya, jika ada seorang muslim yang sedang dalam kemurungan dan mahu bunuh diri.
 
  1. Niat nak bunuh diri itu muncul dalam kepala – Ini bukan salah beliau, kerana kondisi mental yang memang dalam keadaan mahu bunuh diri.

    Tetapi,
  2. Kerana pegangan agama yang kuat, niat itu hanya tinggal niat, dan tidak berlaku usaha untuk membunuh diri (kerana memikirkan dosa, takut neraka atau sebagainya).
 
Sebab itu jangan pelik, apatah lagi mengutuk golongan “soleh/solehah” ini pun boleh timbul niat mahu bunuh diri dalam keadaan Depression itu.
 
Kerana individu yang nak bunuh diri, sebenarnya bukan nak mati sangat pun. Mereka hanya nak kesengsaraan itu berhenti.
 
Tahukah anda?
 
Kemungkinan timbulnya niat untuk bunuh diri itu lebih tinggi dalam kalangan perempuan, tetapi “keberjayaan” dalam usaha membunuh diri itu lebih tinggi dalam kalangan lelaki.
 
——-
 
Apa yang kita boleh buat?
 
  1. Sebagai teman – Beri sokongan, dan mendengar permasalahan mereka. JANGAN beri nasihat macam-macam! Nasihat kita selalu tak betul pun, malah lebih memburukkan keadaan.
    Biar mereka yang bercakap, kita mendengar. Bukan sebaliknya.
  2. Sebagai pelaku – Cari teman yang boleh dengar masalah kita, ceritakan segalanya. Kalau melarat juga, boleh pergi hospital atau klinik kerajaan. Lebih cantik, pergi waktu pejabat sebab Pakar Psikiatris lebih kerap ada di sana ketika jam itu.
 
Sekiranya perlukan orang untuk anda bercakap juga, urgent, boleh hubungi pihak Befrienders, iaitu sebuah NGO yang melatih sukarelawannya untuk mendengar anda bercakap berkenaan bunuh diri, depression dan sebagainya.
 
Hanya telefon mereka di 03-7956 8145
https://www.facebook.com/BefriendersKL/
 
——
 
Ingat ya,
 
Isu kesihatan mental ini, sama pentingnya seperti kesihatan fizikal. Kalau kita boleh beri sokongan dan empati kepada penghidap kanser, sakit jantung atau sebagainya, sikap positif yang sama juga kita perlu berikan kepada penghidap penyakit mental ini.
 
Dan bukan salah mereka kerana mendapat penyakit tersebut.
 
“It is called a mental illness, not mental weakness.”