Santai & Saintifik

Tag: Salah Faham (page 1 of 1)

Bukan Semua Anak Autisme Itu Seperti Dalam Filem!

Petang tadi, ada berbual-bual dengan kawan tempat kerja, mengenai filem berkaitan Autism. Saya perasan ada satu trend yang agak membimbangkan dalam kalangan pembikin filem ini.
 
The Accountant (US)
Good Doctor (Korea)
The Good Doctor (US)
Rain Man (US)
Mercury Rising (US)
 
dan lain-lain.
 
Filem-filem dan TV Series ini bagus dalam menyebarkan kesedaran mengenai Autism kepada serata dunia. Ini satu usaha yang dipuji, memberi kelainan perspektif kepada kita.
 
Tetapi yang sedihnya, Autism yang ditunjuk dalam senarai ini, semuanya merujuk kepada High Functioning Autism, dan tambahan dengan Savant Syndrome (minat dan bakat spesifik dalam satu perkara).
 
Boleh kata, itu mungkin 10% sahaja daripada keseluruhan populasi Autistik di dunia ini. Atau mungkin lebih (saya tiada data spesifik mengenai ini, hanya andaian sendiri – tetapi yang penting, memang SEDIKIT)
 
Saya belum jumpa filem yang tunjukkan mengenai Autism pada kadar Severe, iaitu yang tak boleh bercakap, tak pandai ke tandas sendiri, yang mengamuk pukul sana sini, kecuali filem Redha. Sedangkan itu Autism juga.
 
Senang cerita, “The Ugly Side of The Autism”.
 
Yang digambarkan di media, semuanya yang memori fotografik macam The Good Doctor, hebat dalam nombor seperti Rain Man atau The Accountant, dan lain-lain.
 
Akibatnya, masyarakat kita melihat Autism ini seperti superpower.
 
“Oh, anak kau Autism? Ini mesti boleh hafal Quran laju.”
 
“Anak ko Autism eh? Boleh jadi macam Albert Einstein.”
 
“Ni mesti power matematik ni. Tak pun memori kuat.”
 
Bak kata kawan saya itu,
“Kalau tunjuk yang severe, yang selalu dikatakan ‘tak ada masa depan’, mana la nak laku filem tu nanti. Orang nak tengok yang best-best je.”
 
Autism bukan hanya semata-mata ketidakmampuan dalam interaksi sosial.
Ia jauh lebih luas daripada itu.
 
🙁
 
Sekian,
Aiman Amri – Peminat setia filem/series berkaitan Psikologi 

Kisah Daripada Ibu Bapa Anak Autisme

Selalu dapat mesej daripada ibu bapa di FB saya, bercerita mengenai anak mereka (bukan untuk tujuan diagnosis atau minta penyelesaian, kerana saya bukan pakar – tetapi lebih kepada mahu meluahkan)
 
Walaupun berpuluh-puluh cerita dibaca, saya perasan ada beberapa persamaan dalam kisah tersebut, untuk perkongsian bersama.
 
1. Ramai ibu bapa yang sedih dengan stigma masyarakat terhadap anak mereka. Dianggap seperti “anak alien”, “terencat akal” dan “tiada masa depan” (saya minta maaf atas penggunaan istilah tersebut)
 
2. Seringkali ibu bapa dipersalahkan dengan keadaan anak, dengan hujah “tak pandai didik anak”, “anak sendiri tak pandai jaga”, yang paling dahsyat lagi, “Baik tak payah ada anak”. Allah..
 
3. Bukan sekadar masyarakat sekeliling je tak faham, kadang-kadang saudara mara terdekat pun sama saja! Cakap-cakap belakang, buat cerita/gossip. Siapa tak sedih kalau ahli keluarga sendiri pun sama seperti orang asing luar sana.
 
4. Sedih melihat anak Autistik ini tak dapat kawan. Kanak-kanak lain ramai yang pandang pelik, takut, ada yang tak nak berkawan langsung. Paling sedih, ada ibu bapa lain yang menyuruh “jangan kawan dengan budak tu.”
 
5. Terpinga-pinga bagaimana nak berhadapan dengan anak sendiri yang Autistik. Tantrum, perangai ‘pelik’, bercakap berseorangan dan lain-lain lagi.
 
6. Apa usaha yang boleh dibuat untuk bantu anak sendiri? Bagaimana nak dapatkan diagnosis? Pusat intervensi mana yang bagus? Apa terapi yang sesuai? Dan banyak lagi.
 
Selalu juga mengalir air mata membaca luahan-luahan para ibu bapa di FB ini. Ramainya daripada kaca mata seorang ibu.
 
:'(
Saya melihat semua persamaan ini, dengan satu kata kunci: KESEDARAN.
 
Selagi mana masyarakat kita belum ada kesedaran yang asas mengenai kesihatan mental, termasuklah Autism ini sendiri, selagi itu lah stigma akan terus muncul.
 
Untuk memecahkan stigma, sudah tentu dengan PERKONGSIAN ILMU.
 
Anda tidak perlu menjadi graduan Psikologi untuk ambil tahu mengenai Autism. Anda hanya perlu menjadi manusia, yang mahu yang terbaik untuk seorang kanak-kanak.
 
Saya doakan para ibu bapa, guru-guru, terapis atau sesiapa sahaja yang berhadapan dengan kanak-kanak Autistik ini, sentiasa di bawah rahmat Allah, diberi kekuatan untuk terus mendidik dan diberikan sebaik-baik ganjaran pahala-Nya.
 
“Autism does not comes with a manual, but it comes with parents who never give up.”


NOTA:
 
Saya cadangkan para ibu bapa yang mempunyai anak Autistik ini, sertai group Autisme Malaysia sebagai sistem sokongan. Di sana, ramai ibu bapa berkongsi cerita suka dan duka, pendapat dan fakta, berkaitan Autism.
 
Sedikit sebanyak, saya sendiri banyak belajar daripada cerita mereka. Kadang-kadang, ada yang post gambar anak yang dah mula pandai makan sendiri, ada yang post gambar anak sedang buat tabiat kesukaannya, dan macam-macam lagi.
 
Pendek kata, perkongsian yang membuatkan saya kenyang jiwa, dan kenyang minda. ^_^

Kenapa Bilangan Psikologis Di Malaysia Amat Sedikit?

Daripada 92 Psikologis Klinikal yang ada di Malaysia [1], hanya 14 orang yang berada dalam sektor hospital kerajaan. Selebihnya, ramai yang berada dalam sektor swasta.
 
Nak tahu tak kenapa tak ramai Psikologis di Malaysia?
 
1. Aliran kerjaya graduan Psikologi tidak seperti mereka yang dalam bidang perubatan (ada konsep HO, MO dll) atau farmasi (konsep PRP). Senang cerita, siapa nak ambil jurusan Psikologis, ambil lah. Siapa yang nak jadi Psikologis usaha sendiri. Tiada polisi atau akta untuk mereka.
 
Cuba lah sendiri buka laman web Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), tengok tab Kerjaya. Hanya ada:
– Pegawai Perubatan (Doktor)
– Pegawai Pergigian (Dentist)
– Pegawai Farmasi (Pharmacist)
– Jururawat (Nurse)
– Penolong Pegawai Perubatan (MA)
 
Tiada Psikologis Klinikal. Noktah.
 
2. Memang wujud jawatan Pegawai Psikologi Gred 41 dalam sektor kerajaan [2], tetapi jawatan ini kebanyakannya dipelopori oleh kaunselor-kaunselor. Ini menyedihkan, sebab daripada perspektif kerajaan, tiada perbezaan antara Psikologis mahupun kaunselor. Mereka berebut jawatan yang sama.
 
Memandangkan bilangan Kaunselor jauh lebih daripada Psikologis, iaitu 20 kaunselor untuk 100,000 populasi rakyat berbanding 0.29 Psikologis Klinikal bagi 100,000 rakyat, maka sudah tentu yang berjaya masuk ke sektor kerajaan, ramai kaunselor.
 
3. Gaji yang diberi kepada Psikologis Klinikal (sektor kerajaan), sangat rendah dan tidak berbaloi berbanding skop kerja mereka yang seperti doktor, tetapi pendapatan seperti graduan baru lepasan sarjana muda. Maka, tidak peliklah ramai Psikologis ini yang ‘lari’ ke sektor swasta, yang sudah pasti lebih berbaloi gaji dengan tenaga yang diberikan dalam pekerjaan tersebut.
Sedangkan apabila dilihat di negara-negara maju seperti UK dan Australia, gaji Psikologis mereka hampir setanding dengan doktor.
 
4. Maka apabila syarikat/hospital swasta, kos terapi yang diberikan sudah pasti dengan harga yang amat tinggi, berbanding di kerajaan.
 
Sama macam kos perubatan, rakyat awam hanya RM1, tetapi apabila ke hospital swasta, boleh mencapai ribuan ringgit.
 
Kos terapi pula, jika di hospital kerajaan lebih kurang RM15 untuk satu temujanji, maka apabila masuk ke sektor swasta, mencapai RM250 untuk satu jam (satu sesi). Dan satu sesi biasanya memang takkan cukup untuk terus dirawat.
 
5. Jurusan Psikologi di Malaysia masih disalaherti dengan Kaunseling, mengikut fahaman orang awam. Sebut sahaja belajar Psikologi di UKM, pasti akan ada yang menyangka, nanti dah besar jadi Kaunselor. Paling menyedihkan, akan ada yang tertukar antara jawatan Psikologis dan Psikiatris.
 
“Eh sama je lah kan?”, kata mereka.
 
6. Kesedaran mengenai kesihatan mental masih kurang, maka jurusan yang berkaitan kerjaya ini, juga kurang. Secara automatik, apabila kesedaran kurang, maka tak ramai yang akan faham apa peranan sebenar Psikologis.
 
Mengikut kajian 2015, 4.2 juta rakyat Malaysia atau 1 daripada 3 rakyat, mengalami masalah mental, meningkat sebanyak 3 kali ganda berbanding 1996 [3].
 
Dengan kes masalah mental yang semakin meningkat, tetapi bantuan profesional untuk rawatan tidak mencukupi, maka tidak mustahil untuk peratusan ini terus meningkat.
 
7. Stigma yang berleluasa mengenai masalah mental dikaitkan dengan “sampukan jin”, “lemah iman” dan “tidak cukup ibadah”, menjadikan keadaan ini lebih buruk.
 
Tidak dinafikan memang wujudnya sampukan jin, lemah iman dan sebagainya itu. Tetapi untuk keadaan mental yang memang sudah terganggu secara medikal, fizikal dan fisiologikal, maka rawatan terbaik bukanlah melalui berjumpa bomoh, ustaz atau kedua-duanya.
 
Contohnya kita ambil isu kemurungan klinikal, yang sering tertukar antara sedih. Secara medikalnya orang itu sudah tiada kemampuan untuk berasa gembira (pada otaknya), maka logikkah untuk kita kata kepadanya, rawatan terbaik ialah banyakkan membaca Quran?
 
Sedangkan apabila ada masalah fizikal, kita mampu untuk dapatkan bantuan perubatan, tetapi apabila mental, menjadi satu ‘taboo’ dan malu untuk dinyatakan?
 
Bukankah otak itu sebahagian daripada badan kita juga?
 
8. Saban hari, kes-kes masalah mental semakin meningkat, dan yang kita hanya lihat di berita-berita itu hanya hasilnya sahaja.
 
Kes bunuh diri pelajar sekolah.
Masalah mental guru sekolah.
Gantung diri kerana tekanan hidup.
 
Jangan kita terlalu taksub melihat pada ‘output’, tanpa kita melihat kepada akar sebenar, iaitu kesihatan mental itu sendiri.
 
Kesihatan mental itu sama pentingnya seperti kesihatan fizikal. Malah, tidak sempurna kesihatan seseorang tanpa kesihatan fizikalnya [4].
 

Jadi apa yang kita boleh buat untuk hal ini?
 
1. Kita perlu meramaikan bilangan Psikologis Klinikal di Malaysia, di kedua-dua sektor kerajaan dan swasta.
 
Mana-mana yang ada anak, galakkan untuk jadikan Psikologis sebagai salah satu jalan kerjaya hidup.
 
Bukan lagi, “Minat Fizik, jadilah Engineer. Minat Biologi, jadilah Doktor. Minat bercakap, jadilah Lawyer.”
 
2. Bagi graduan Psikologi, jangan menyerah kalah untuk masuk ke bidang kerjaya yang kurang kaitan dengan jurusan, sebab tak banyak peluang pekerjaan berkaitan Psikologi.
 
Kejar sehingga ke Master dalam Psikologi masing-masing, kerana dari situ, langkah pertama untuk menjadi Psikologis bermula (syarat minimum).
 
3. Kesedaran mengenai kesihatan mental sahaja tak cukup. Apa yang perlu lagi ialah Penerimaan Kesihatan Mental.
 
“Awareness vs Acceptance.”
 
Kita perlu menerima idea kepentingan kesihatan mental itu, sebagai sebahagian daripada bidang kesihatan seseorang.
 
Gali ilmu, banyakkan membaca, dan sedar bahawa penghidap kecelaruan mental itu bukan GILA, SEWEL, TAK CUKUP IMAN apatah lagi MAHUKAN PERHATIAN.
 
Mereka sedang kesakitan, dan memerlukan sokongan moral daripada kita. Jika kita boleh bersimpati dan memberi sokongan kepada pesakit kanser, kita juga perlu berbuat perkara sama kepada penghidap kecelaruan mental ini.
 
Bidang Psikologi merupaka bidang kritikal kepada sesebuah pembangunan negara. Fasiliti itu semua tidak bermakna andai rakyatnya tidak sihat, secara fizikal dan mental.
 
Isu kesihatan ialah isu sepanjang zaman.
 
————
 
Marilah kita meramaikan jumlah Psikologis di negara tercinta ini. Kerana belajar Psikologi itu sebenarnya menyeronokkan!
 
Mana-mana individu yang mahukan servis Diagnosis, Assessment, Psychotherapy atau sebagainya,
atau hubungi pusat Psikologi kami, WeCare Allied Health Center
03-77328285 / 013 815 8285 / 013 816 8285
info@wecare.my
 
————
 
[1] Malaysian Society of Clinical Psychologists (MSCP) members’ registry; Ang, “Current Perspective in Mental Health”, 3rd Asia Pacific Conference on Public Health, 14 Nov 2011; Laporan NHEWS 2012-2013; Laporan ASEAN 2016
 
[2] http://www.spa.gov.my/deskripsi-tugas/ijazah/1152/-/journal_content/56_INSTANCE_qGyeX3Q3ZCG3/10182/32322?p_p_state=pop_up&_56_INSTANCE_qGyeX3Q3ZCG3_page=1&_56_INSTANCE_qGyeX3Q3ZCG3_viewMode=print
 
[3] Kajian daripada National Health and Morbidity Surveys tahun 1996 dan 2015
 
[4] Dr Brock Chisholm, Director-General pertama untuk World Health Organization (WHO, 1953)

5 Salah Faham Terhadap Dunia Psikologi

Antara salahfaham yang popular dalam kalangan orang awam mengenai bidang Psikologi:
  1. Pelajar Psikologi mampu baca fikiran orang lain.
  2. Belajar Psikologi, maksudnya pandai Psiko orang.
  3. Dalam jurusan Psikologi, tak ada lab atau eksperimen. Hanya buat survey.
  4. Selepas habis belajar Psikologi, mesti kerja jadi Kaunselor.
  5. Orang yang dalam bidang Psikologi, tak ada sakit minda, tak stabil emosi dan sebagainya.
Ada lagi yang lain?
 

 
Penjelasan:
 

1. Pelajar Psikologi mampu baca fikiran orang lain.

 
Tidak. Kami tak mampu baca fikiran orang lain, sebab kami bukan belajar telepati. Mempelajari Psikologi manusia ialah untuk memahami mengenai manusia, tetapi bukan bererti boleh baca fikiran orang lain.
 
Analogi nya, anda belajar buat cara sos tomato. Selepas dah pandai, bukan bererti setiap kali anda makan sos tomato di mana-mana kedai, terus dapat tahu, itu sos daripada kilang mana, bahan apa dipakai, mana beli bahan itu, siapa yang jaga kilang, apa material digunakan untuk packaging, dan lain-lain soalan berkenaan sos tersebut.
 

 

2. Belajar Psikologi, maksudnya pandai Psiko orang.

 
Apa maksud Psiko orang? Perkataan Psikologi, berasal daripada Psyche dan Logos, iaitu Psyche=Jiwa/Soul, dan Logos=Pembelajaran/Study. Psychology ialah, Study of Soul.
 
Perkataan ‘Psiko’ pula merujuk kepada kemampuan memanipulasi pemikiran manusia lain, yang berasal daripada Psychopath. Tetapi Psychopath lebih merujuk kepada seseorang yang mempunyai sakit mental yang kronik, dan agresif dalam tingkahlakunya. Pembunuh, perogol, dan lain-lain lagi jenayah yang agresif.
 
Istilah ‘Psiko’ lebih tepat apabila dikaitkan dengan terma asal Sociopath, iaitu berkait rapat dengan sakit mental ayng kronik berkait dengan hubungan interaksi sosial (manusia dan manusia). Pendek kata, pemanipulasi manusia juga termasuk dalam Sociopath.
 
Jadi, bagaimana pula pelajar Psikologi, pandai ‘psiko’ orang?
 

 

3. Dalam jurusan Psikologi, tak ada lab atau eksperimen. Hanya buat survey.

 
Psikologi juga seperti sains yang lain, iaitu setiap kajian memerlukan bukti empirikal, data-data yang boleh dikira/diukur (quantified), yang sudah pasti, datang daripada hipotesis, teori, graf data dan sebagainya.
 
Oleh itu, amat logik lah bidang Psikologi ini mempunyai eksperimen seperti sains yang lain seperti Kimia, Fizik dll.
 
Survey? Ada, kami ada ambil, tetapi itu bukan intipati utama dalam bidang ini. Ia hanya data tambahan sahaja, untuk pemahaman kepada demografik di sesuatu lokasi. Juga pandangan masyarakat terhadap sesuatu. Data tersebut bukan menjadi bukti kajian.
 

 

4. Selepas habis belajar Psikologi, mesti kerja jadi Kaunselor.

 
Tidak semestinya. Mereka yang bakal menjadi kaunselor ialah pelajar Psikologi Kaunseling, secara spesifik, kerana Kaunseling ialah cabang di bawah Psikologi.
 
Ada lagi cabang lain seperti Pendidikan Khas, Klinikal, Biologikal, Kognitif, Sosial dan banyak lagi! (Malangnya, bukan semua ini mempunyai peluang pekerjaan di Malaysia, tetapi tidak di negara-negara maju seperti Eropah, US dan Australia)
 
Begitu juga dengan Psikiatris. Pelajar Psikologi tidak boleh menjadi Psikiatris, kerana Psikiatris ialah pengamal perubatan (doktor), yang menyambung pengkhususan (specialist) dalam sub-bidang Psychiatry.
 

 

5. Orang yang dalam bidang Psikologi, tak ada sakit minda, tak stabil emosi dan sebagainya.

 
Menjadi seorang Engineer bukan bermakna kereta, mesin, handphone dan lain-lain, tidak akan rosak.
 
Menjadi seorang Doktor bukan bermakna beliau akan immune daripada penyakit seperti demam, selsema, kanser, tumor dan lain-lain.
 
Begitu juga menjadi seorang Psikologis, Kaunselor atau Psikiatris, bukan bermakna mereka ini tidak akan mempunyai masalah emosi dan penyakit minda seperti Depression, Bipolar dan lain-lain.
 
We are not God you know 🙂
 

 
Para pengamal Psikologi sekalian, ada lagi salah faham lain yang anda selalu terima? Kongsikan di ruangan komen.
 
Bagi orang awam yang membaca ini? Ada lagi salahfaham yang anda sangka pada kami, geng Psikologi ini? Jemput kongsikan juga di ruangan komen.
 
^_^
 
SHARE supaya orang lain dapat sama-sama fahami salahfaham ini.