Santai & Saintifik

Tag: Awareness (page 1 of 1)

JOKER: Racun Yang Manis Dalam Kesedaran Kesihatan Mental

Mesti ramai dah tengok filem Joker, kan?

Ada yang bersetuju, ada yang bersimpati, ada yang mengkritik. Macam-macam reaksi masyarakat sedunia dalam kritikan sosial yang dibawa oleh filem lakonan Joaquin Phoenix ini. Filem yang membawa mesej yang sangat berat dan bukan semata-mata aksi atau CGI untuk ditonton seperti filem adiwira lain.

Senang cerita, filem ini sangat DEEP sehingga boleh nampak Adele tengah rolling di dalamnya.
(okay tak lawak)

Pandangan saya pula? Sejujurnya, saya melihat filem Joker ini sebagai sejenis racun yang manis dalam usaha kesedaran kesihatan mental. Ya, ia manis, sedap dibau, lazat ditelan dan seronok untuk diperhatikan, namun membawa kemusnahan yang agak besar kepada usaha-usaha pelbagai golongan dan organisasi di luar sana dalam memberi kesedaran kesihatan mental kepada masyarakat.

Tunggu dulu, jangan terus kecam. Ini pandangan peribadi saja dan baca penuh dahulu penulisan di bawah, ya?

SPOILER WARNING
(Berhenti membaca jika anda belum tonton dan tak mahu tahu jalan cerita filem ini)

* * * * * * * *

Filem ini mengisarkan perjalanan kelahiran kemunculan musuh utama dan terkenal kepada adiwira Batman, iaitu Joker. Watak yang digambarkan sebagai seseorang yang tiada peraturan, ‘gila’ dalam perlakuan dan penuh dengan muslihat dalam setiap kegiatan jenayahnya. Pendek kata, terbalik dengan Batman yang hidupnya penuh misi, integriti dan prinsip dipegang yang menjadikan beliau sebagai adiwira terhebat dalam  Justice League (mungkin ada yang tak bersetuju, tapi lantak lah haha).

Filem ini lebih bersifat ‘origin’ dan ‘stand alone’, tidak bersambung dengan mana-mana filem DC yang lain.

Kenapa saya katakan filem ini sebagai racun yang manis? Saya jelaskan melalui 3 hujah:

1. PENINGKATAN ISU MASALAH KESIHATAN MENTAL

Sejak tahun 1990 sehingga 2013, bilangan individu yang mengalami kemurungan atau/dan kegelisahan meningkat hampir 50%. Dianggarkan hampir 10% daripada populasi dunia terkesan oleh dua masalah kesihatan mental yang utama ini.

Mengikut kajian dalam National Health & Morbidity Survey pada tahun 2015 oleh Kementerian Kesihatan Malaysia pula, dianggarkan 29.2% rakyat Malaysia mempunyai masalah kesihatan mental, peningkatan hampir 3 kali ganda berbanding tahun 1996, iaitu 10.7%.

Senang cerita, semakin ramai rakyat Malaysia yang ada masalah kesihatan mental. Kesedaran mengenai isu ini pula masih lagi jauh ketinggalan. Menyedihkan tau.

Stigma, salah faham, tuduhan dan label yang langsung tak membantu, seringkali membuatkan individu dengan isu ini hanya berjuang dalam senyap, sebab takutkan pandangan serong masyarakat.

Antara tuduhan dan label yang diberi:

  1. Tak pandai berfikiran positif
  2. Terlalu fikirkan masalah
  3. Tak bersyukur dengan nikmat kehidupan
  4. Lemah dalam mengendali tekanan
  5. Sakit mental = Gila
  6. Kurang iman/lemah elemen agama
  7. Ganas dan dikaitkan dengan elemen jenayah

Lalu apa yang terjadi, mereka yang sakit ini seringkali memakai topeng gembira yang palsu, untuk menutup kesedihan dan kesengsaraan dalaman mereka. Sama seperti yang digambarkan oleh Arthur.

“Just put on a happy face.” – Arthur Fleck

Kehadiran filem Joker ini, sedikit sebanyak membantu memberi persepsi tambahan, menggambarkan kesengsaraan yang dialami oleh pejuang isu kecelaruan mental ini. Sekian lama tuduhan demi tuduhan yang dilemparkan, terserlah jua sisi tersembunyi mereka yang sedang berjuang dalam perang dalaman ini.

Saya tak nafikan, saya puji usaha Joker, kerana sangat membantu para kami yang berusaha keras menyebarkan kesedaran kesihatan mental kepada masyarakat. Dengan peningkatan kes dari tahun ke tahun, kesedaran ini yang kita perlukan sebenarnya.

Kerana semakin luas kesedaran, akan membawa kepada penerimaan dan akhirnya kepada tindakan.

Awareness.
Acceptance.
Action.

Itu formulanya.

“The worst part of having a mental illness is people expect you to behave as if you don’t.”

2. KECELARUAN MENTAL JOKER – SATU MISTERI

Sepanjang filem ini berlangsung, langsung tidak dinyatakan apakah diagnosis yang dialami oleh Arthur Fleck. Hanya diilustrasikan melalui simptom-simptom tertentu saja, antaranya:

  1. Pemikiran negatif yang berpanjangan

    “You don’t listen, do you?”


    “All I can think of are negative thoughts,”
    kata Arthur kepada pekerja sosial yang menguruskan proses terapi kecelaruan mentalnya. Bukan mudah untuk hidup dalam keadaan penuh dengan pemikiran negatif. Antara contoh pemikiran negatif yang mengganggu minda:

  2. Delusi atau Halusinasi? (tak ditunjuk secara spesifik)
    Saat dia ingatkan perempuan jiran bloknya itu sebagai kekasih, pernah tengok wayang bersama, menemaninya di hospital ketika ibu terkena strok dan sebagainya, rupa-rupanya ia tidak benar pun. Rupa-rupanya, satu halusinasi, iaitu dia ‘nampak’ kewujudan perempuan itu bersamanya ketika keluar dating (hakikatnya keluar berseorangan) dan ini berbeza dengan delusi.
  3. Ketawa yang terhasil tanpa kawalan
    Disyaki mungkin Pseudobulbar Affect (PBA), sejenis kondisi medikal yang menyebabkan seseorang itu ketawa atau menangis tanpa sebab pada masa yang rawak. Tetapi, dalam filem ini, hanya disebut “a medical condition” dan Arthur membawa kad kecil untuk diberi penjelasan kepada orang sekeliling, sebagai persediaan jika berlaku episod ketawa ini dalam kalangan orang ramai dan masa yang tak sesuai. Atau boleh jadi juga sejenis tics yang berlaku kepada pesakit Sindrom Tourrette?

Kita takkan tahu kerana tak diberitahu dalam filem ini, dan bukan tempat kita untuk membuat diagnosis. Apa yang pasti, beliau mempunyai kecelaruan mental dan beliau sengsara dengannya. Itu point sebenar dalam filem ini.

Ada kelebihan juga sebenarnya pengarah filem ini tak meletakkan apa-apa diagnosis, kerana ia membuka pelbagai jenis intepretasi dan mereka tak perlu bertanggungjawab sekiranya gambaran penyakit itu SALAH dan bukan keadaan sebenar seperti yang tercatat dalam Diagnostics and Statistical Manual of Mental Disorder: 5th Edition (DSM-5), iaitu kitab yang mengumpulkan semua jenis kecelaruan mental di dunia ini.

Senang cerita, senang untuk mereka berlepas diri haha.

Antara faktor penyumbang kepada keadaan kecelaruan mental Arthur pula lebih kepada

  • Penderaan sejak kecil oleh ibunya yang mempunyai masalah kecelaruan mental
  • Trauma kecederaan kepala kerana deraan itu
  • Tekanan buli di tempat kerja
  • Kurang kasih sayang seorang ayah (ditunjukkan melalui angan-angannya untuk disayangi oleh Murray Franklin sebagai seorang anak lelaki)
  • dan pelbagai lagi, seperti yang disebut dalam filem tersebut.

Faktor luaran dan dalaman, kedua-dua memainkan peranan membawa kepada keadaan mentalnya sebegitu.

MURRAY FRANKLIN DALAM HIDUP KITA

Setiap daripada kita, pasti mencari sesuatu pengiktirafan (acknowledgement) dan pengesahan (validation). Kita mahu buktikan sesuatu kejayaan kita kepada seseorang yang kita pandang tinggi atau sayang.

Boleh jadi ibu, bapa, guru, mentor atau sesiapa saja.

Kita mengharapkan kata-kata seperti,

“Abah bangga dengan Along.”

:’)

Murray Franklin menjadi satu simbol kekosongan dalam hati seorang lelaki bernama Arthur yang membesar tanpa mengenal erti kasih sayang seorang ayah dan mengisi kekosongan itu melalui watak atau ikon seorang hero sejak kecil – Murray Franklin.

Setelah berkali-kali menonton rancangan itu dan apabila video stand up comedy Arthur ditayangkan ketika rancangan tersebut, Arthur nampak seronok dan bercahaya wajahnya.

Tetapi apabila Murray memberi komen “what a joke” dan “look at this joker” dan mengecil-kecil dirinya secara live di kaca televisyen, ia memberi satu dendam yang besar dalam hati Arthur.

Daripada watak yang menjadi pujaan hati, bertukar menjadi penamat riwayatnya, apabila dia memilih untuk menembak diri sendiri dalam rancangan itu.

(namun perancangan itu berubah apabila dia ternampak kata-katanya sendiri dalam buku nota)

“I wish my death can make more cents than my life.”

3. KEGANASAN DAN KECELARUAN MENTAL

Sekarang, ia menjadi rumit.

Filem ini mengisahkan hidup Arthur sebelum dia menjadi Joker. Dalam filem Batman sebelum ini, pelbagai jenis tanggapan dan impresi mengenai mental Joker yang tidak stabil dan menjadi elemen sampingan terhadap ‘kegilaan’ dalam kegiatan jenayahnya.

Namun, filem Joker lakonan Joaquin Phoenix ini menjadikan kecelaruan mentalnya sebagai faktor utama dan elemen terpenting sepanjang filem ini berlangsung. Bermula dengan perjumpaannya dengan pekerja sosial melalui sesi terapi, pengambilan 7 jenis ubatan sehinggalah kepada delusi/halusinasi yang melibatkan gadis di blok apartment nya.

Pada peringkat awal filem ini, lebih dipamerkan kondisi dan situasi yang menekan hidup Arthur sebagai individu yang tidak bersalah. Dibesarkan dalam penderaaan, dibuli di tempat kerja dan tidak dipedulikan oleh orang sekeliling langsung sepanjang hidupnya (termasuklah pekerja sosialnya sendiri, sehingga Arthur melepaskan geramnya, “You don’t listen, do you?”

Saya memuji Arthur pada peringkat awal kerana tidak lupa untuk ke sesi temu janji, tidak meninggalkan ubat-ubatan dan sentiasa mencari inspirasi atau idea untuk lawak komedinya. Ini usaha yang bagus.

Namun segalanya berubah apabila Arthur dihentikan daripada sesi terapi, tidak lagi diberikan ubat dan keadaan menjadi semakin parah apabila diserahkan pistol beserta peluru oleh kawan sekerjanya.

Walaupun pada awalnya dia takut dengan senjata itu (ketika tak sengaja tertembak dinding rumah), namun akhirnya ia menjadi sumber kekuatan untuk dia memperlihat ‘kejahatan’ nya.

LANGKAH PERTAMA KEJAHATAN

Masih ingat mangsa pembunuhan pertama Arthur? 3 orang pekerja Wayne Entreprise yang nak menganggu seorang perempuan asing tetapi akhirnya membelasah teruk Arthur di dalam gerabak kereta api.

Dengan niat mempertahankan diri, Arthur menembak kedua-dua lelaki itu dan mengejar lelaki ketiga untuk menghabiskan proses pembunuhannya. Pada awal ini, mungkin kita boleh kata ini sebagai langkah mempertahankan diri, setelah bertahun-tahun menyimpan dendam dan marahnya kepada masyarakat.

Bukan senang nak mengambil nyawa orang tahu?

Sedangkan kita nak tumbuk orang pun boleh rasa kasihan sebab terbayang bagaimana kalau muka sendiri kena tumbuk, dan kita terus tak jadi nak tumbuk orang itu. Ini namanya empati. Tetapi apatah lagi jika membunuh?

Rasa empati yang hilang dan hilang juga sifat kemanusiaan dalam diri.

“When you pull the trigger, you will kill two souls. The one you shot and the one inside you.”

Dalam ketakutan Arthur melarikan diri setelah episod berdarah itu dan menyorok dalam bilik air, akhirnya sesuatu berlaku dalam diri Arthur. Dia tidak lagi menafikan sifat dirinya yang sebenar dan mula mengambil kekuatan daripada adegan traumatik itu.

Tariannya ketika ini, saya melihat sebagai transformasi rasmi daripada seseorang individu biasa yang tak dikenali – Arthur, kepada permulaan kelahiran seseorang penjenayah lagenda yang bernama Joker.

“I thought it was going to bother me, but it really hasn’t.”

Sehinggalah ke saat paling genting, Arthur meluahkan kata-katanya:

“I used to think that my life is a tragedy, but now I know it’s a f**king comedy.”

Bagi pesakit kecelaruan mental, perang yang tanpa henti dalam kepala sangatlah memenatkan, malah lebih penat apabila berhadapan dengan masyarakat yang tak kenal erti simpati dan hanya tahu memberi label.

Namun setelah tiada ubat, tiada terapi dan tiada lagi bantuan diberikan, Arthur memilih untuk ’embrace his inner demon’, sebagai sumber kekuatan untuk dia bangkit kembali.

Tetapi sayang sekali, bangkitnya dia menjadi seseorang yang hilang sifat kemanusiaan, atas dirinya sendiri yang sudah hilang rasa empati dalam diri. Senang cerita, dia terima hakikat dirinya yang sebenar.

KRISIS KEWUJUDAN DIRI

Setelah bertahun-tahun hidupnya seperti melukut di tepi gantang dan tiada orang peduli akan kewujudannya (jika ada yang perasan pun, hanya untuk membuli dan mempermainkannya) – kecuali ibunya dan Gary, Arthur mula menerima keseronokan dan pengiktirafan yang tak pernah dia sedar bahawa dia mahukannya.

Selepas peristiwa pembunuhan 3 lelaki dalam kereta api, media memainkan peranan besar dalam memberi intepretasi salah mengenai kes itu. Daripada kisah pertahankan diri daripada 3 pembuli, rakyat di Gotham melihatnya sebagai gerakan dan revolusi antara golongan miskin terhadap golongan elit bandar.

Perlahan-lahan, Arthur menyukai yang kehadirannya mula disedari (walaupun bukan sebagai Arthur, tetapi disedari sebagai simbol)

Krisis kewujudan diri ini antara yang sering berlaku kepada seseorang, sama ada anak muda mahupun orang dewasa.

Bermula dengan kurangnya pengiktirafan oleh ibu bapa, sehingga merasakan tiada nilai yang unik terhadap diri dan akhirnya jatuhnya self-esteem sehingga merasakan diri tiada fungsi untuk masyarakat.

  • Jika aku berhenti belajar pun, tak membawa apa-apa kehilangan pun kepada universiti ini.
  • Jika aku berhenti kerja pun, akan ada sentiasa pengganti pekerja baru di syarikat ini.
  • Jika aku sudah tiada, akan ada yang menangisi aku atau tidak?

Persepsi ini boleh menyerang sesiapa saja tanpa mengenal usia atau bangsa. Rasa tiada identiti dan rasa tiada nilai, membuatkan rasa sama saja jika ada di dunia ini atau tidak. Sehingga muncul rasa kosong dalam diri dan tiada arah tujuan, melainkan hidup seperti robot. Belajar, exam. Kerja, balik.

Dan proses ini berterusan setiap hari.

KEGANASAN DAN PENYAKIT MENTAL

Di sini yang saya maksudkan racun yang manis dalam usaha kesedaran kesihatan mental. Filem Joker ini memberi imej yang sangat cantik dan mendalam, menggambarkan kesengsaraan mereka yang berjuang dalam senyap.

Tetapi sayang sekali, ia hanya satu persepsi sahaja, untuk isu yang sangat berlapis lagi berperingkat ini.

Keganasan Joker yang membunuh 7 mangsa sepanjang filem ini, adalah hasil kepada kesengsaraan dalaman dan luaran yang dialaminya bertahun-tahun sebelum kelahiran Joker.

Filem ini berpotensi untuk membuatkan penonton mengaitkan bahawa mempunyai kecelaruan mental itu bererti seseorang itu berpotensi untuk melakukan keganasan (walaupun statistik banyak menunjukkan sebaliknya pesakit ini yang banyak menjadi mangsa keganasan).

Sebagai penonton, kita boleh kasihan terhadap kisah hidup Arthur.
Sebagai penonton, kita boleh muncul rasa memahami terhadap kesengsaraan Arthur.
Sebagai penonton, kita boleh timbul perasaan sedih dan empati dengan penyakitnya.

Namun jangan sesekali kita memilih untuk bersetuju dengan keganasan yang dibawa olehnya. Walau apa saja tujuan dan sebab, jenayah tetap jenayah dan Joker itu akhirnya, ialah tetap seorang pembunuh.

Kisah Arthur ini menimbulkan rasa yang manis, sedap dan bernas untuk dipertikaikan berkaitan isu kecelaruan mental, namun akhirnya semanis pun apabila ditelan, ia tetap racun yang mampu membunuh kita semua.

Racun yang mampu memberi idea kepada penonton bahawa keganasan dan kecelaruan mental itu berada dalam dunia yang sama dan akan sentiasa berinteraksi sesamanya.

Malah lebih teruk lagi, akan ada yang menggunakan kad “saya ada penyakit mental” apabila melakukan jenayah tertentu.

PERSEPSI TERHADAP KESIHATAN MENTAL

Kita tak tahu, siapa Arthur dalam kalangan kita yang berpotensi untuk menjadi Joker, hasil daripada tekanan dan layanan oleh masyarakat sekeliling. Pembulian di tempat kerja, kutukan di media sosial mahupun ketidakpedulian yang kita berikan kepada seseorang sehingga dia merasakan dirinya halimunan, boleh membawa kesan yang kita tak nampak.

Namun, simpati dan layanan kasih sayang dari hati mampu muncul seandainya kita mempunyai persepsi bahawa,

“Tak sempurna kesihatan seseorang tanpa kesihatan mentalnya.”

Seperti mana kita boleh memberi layanan kasih sayang, simpati dan sokongan kepada mereka yang berjuang dengan isu kesihatan fizikal seperti kanser, darah tinggi, diabetis dan sebagainya, kenapa kita tak boleh beri layanan yang sama kepada mereka yang berjuang dengan isu kesihatan mental seperti kemurungan, kegelisahan, bipolar dan sebagainya.

PSIKOSIS – sebuah projek majalah televisyen RTM1 berkenaan isu kesihatan mental di Malaysia yang mempunyai 13 episod dan bakal ditayangkan pada tahun 2019 ini.

Biarpun kalau kita tak tahu bagaimana nak tolong atau tak tahu nak cakap apa, berdiam diri itu jauh lebih baik kerana kata-kata yang salah itu lebih menyakitkan berbanding sunyi sepi ketidakpedulian seseorang tanpa respons terhadap isu ini.

Kita tak tahu siapa Arthur dalam kalangan kita. Dan jujur saya cakap, kita takkan sesekali akan tahu.

Filem Joker ini memberi suntikan yang tajam serta kritikan yang keras terhadap kita semua dalam isu kesihatan mental, terutama dilancarkan pada bulan kesedaran kesihatan mental pada tahun 2019 ini.

Boleh jadi kita bersetuju, boleh jadi tidak.

Tetapi akhirnya, kita perlu sedar yang Joker itu hanya sekadar watak imaginasi dan filem Joker ini hanya sekadar filem dan tidak sesekali akan menjadi sebuah dokumentari.

Dapatkan buku How Are You?
Berkisarkan perjuangan depression, anxiety dan stress.
Terbitan Iman Publication.
Penulisan oleh Aiman Amri dan Aiman Azlan.
Beli di sini.

Jack Of The Red Hearts – Kasih Sayang Antara Terapis Dan Remaja Autisme

#KajiFilemPsikologi kita untuk kali ini,
 
“Jack of The Red Hearts.”
 
Sebuah filem yang amat beremosi dan membawa mesej yang amat besar;
 
Realiti sebenar kehidupan seseorang Autism.
Jack, iaitu pelakon utama dalam filem ini menjadi seorang remaja yang bermasalah jenayah, yang banyak melakukan kesilapan dalam hidupnya.
 
Namun di sebalik jenayah dan kes yang dilakukannya, terdapat satu sifat mulia nya yang sentiasa menjadi ‘drive’ kepada beliau untuk terus hidup, iaitu adik perempuannya.
 
Bermula dengan penipuan untuk mendapatkan gaji dengan mendapatkan pekerjaan secara curi, yang akhirnya membawa perubahan terbesar dalam hidupnya.
 
Saya tak nak cerita lebih-lebih, sebab nanti akan spoil, tetapi saya sangat suka babak ini (gambar), iaitu saat Jack mengajar Glory untuk makan menggunakan sudu.
 
(Walaupun agak tidak realistik apabila beliau berjaya mengajar dalam masa separuh hari, kerana realiti sebenarnya, kanak-kanak Autism mengambil masa untuk belajar satu skill baru, walaupun sekadar ringkas makan guna sudu. Tetapi, bergantung kepada jenis Autism juga)
 
Babak ini antara yang paling terasa kerana,
 
Sebagai seorang Therapist untuk kanak-kanak Autism, kebahagiaan terbesar ialah apabila kanak-kanak yang dijaga itu, berjaya membuat sesuatu yang baru, atas usaha didikan dan latihan yang kita lakukan terhadapnya.
 
Bayangkan.
 
Contohnya seseorang kanak-kanak Autism tak mampu berkata-kata (non-verbal) dan hanya mampu mengekspresikan dirinya melalui cakaran, jeritan, tangisan, tarik tangan, bahasa badan dan lain-lain, namun setelah berbulan-bulan menjalani Terapi bersama Therapist nya,
 
Satu hari, kanak-kanak tersebut bersuara untuk meminta sesuatu. Walaupun dengan sebutan yang tidak jelas, tetapi saat keluarnya suara beliau untuk meminta sesuatu,
 
tipulah kalau Therapist itu tidak mengalirkan air mata.
 
Berbulan-bulan bersusah payah, melakukan terapi itu ini, ‘push’ kanak-kanak tersebut sehabis yang boleh, yang akhirnya, mula memahami untuk mengeluarkan suara sepatah-sepatah untuk meminta sesuatu.
 
T_T
 
Begitu juga dengan situasi dalam babak ini.
 
Memang lumrah, dalam susah payah mengajar seseorang kanak-kanak untuk melakukan sesuatu yang asas, saat mereka berjaya menguasai skill tersebut, mampu memberi impak yang amat besar kepada Therapist tersebut.
 
Kadang-kadang orang bertanya,
 
“Kenapa nak bekerja dengan kanak-kanak istimewa ini?”
 
“Tak serik ke kena cakar, gigit, tumbuk, picit?”
 
“Berbaloi ke gaji yang dibayar, dengan cabaran emosi dan mental sepanjang di situ?”
 
Sebagai seorang pendidik, sama ada pendidikan khas atau tidak, kebahagiaan sebenar yang benar-benar menusuk di hati bukanlah apabila menerima gaji, atau mendapat kenaikan pangkat atau sebagainya.
 
Tetapi saat kita melihat sendiri berjaya nya anak didikan kita itu, walaupun seringkas-ringkas pandai makan guna sudu (yang dulunya makan guna tangan), itu lah keseronokan dan kepuasan sebenar.
 
Kadang-kadang, kita merasakan kita membuat perubahan yang besar kepada kanak-kanak istimewa ini, apabila kita menjadi Therapist mereka, namun sedar atau tidak, kita lah yang sebenarnya menerima impak dalam hidup.
 
Sama seperti Jack membawa perubahan kepada hidup Glory dengan membantu untuk memasuki institusi pendidikan khas yang hebat, seperti itu juga hubungannya dengan Glory akhirnya membuatkan beliau memilih untuk kembali ke pangkal jalan dan usaha yang terbaik untuk memperbaik kesilapan hidupnya yang terdahulu
 
Kerana perubahan itu berlaku dua hala.
 
🙂
 
Filem yang wajib tonton, untuk memahami serba ringkas mengenai perhubungan yang akrab antara therapist dan kanak-kanak autism.

2 April – Semarak Biru Autisme!

Hai. Saya Aiman Amri, seorang terapis kanak-kanak istimewa. Saya sangat aktif di media sosial, berkongsi mengenai kanak-kanak istimewa, terutama Autisme.

Misi saya satu,

Saya mahu menyebarkan kesedaran mengenai kanak-kanak Autisme di Malaysia, sekaligus membantu mana-mana ibu bapa dan guru-guru atau sesiapa saja untuk lebih memahami anak-anak istimewa ini, daripada perspektif Psikologi.

Melalui Facebook Aiman Amri, saya fokus kepada perkongsian berkaitan Autisme, manakala topik umum mengenai Psikologi, saya berkongsi di FB Page Aiman Psikologis​.

Saya harap, melalui penulisan dan pendedahan di sini, pembaca mampu menambah ilmu dan kesedaran dalam memahami pemikiran dan tingkahlaku manusia secara ilmiah, praktikal dan menyeronokkan.

– Aiman Amri,
Special Needs Educator,
WeCare Allied Health Center​

Pengasas www.aimanpsikologis.com

Rain Man – Senjata Ampuh Untuk Kempen Kesedaran Autisme Sedunia

Penulisan #KajiFilemPsikologi kali ini, Rain Man (1988).
 
Sebuah filem yang menjadi penyumbang terbesar mengenai Autism Awareness ke seluruh dunia pada tahun 90-an.
 
Berkisarkan mengenai Charlie Babbit (Tom Cruise) yang baru kehilangan ayah, mengetahui bahawa beliau mempunyai seorang abang yang dirahsiakan daripada pengetahuannya sejak kecil.
 
Abangnya, Raymond (Dustin Hoffman) merupakan seseorang yang didiagnosis mempunyai Autism Spectrum Disorder (ASD), dan mempunyai beberapa kelebihan minda yang orang biasa tak ada.
 
Saya suka filem ini.
 
Sebelum kewujudan filem ini, kondisi Autism hanya diketahui oleh golongan profesional yang tertentu dan terhad sahaja. Malah, rata-rata Psikiatris dan Psikologis sendiri pun akui mereka amat jarang jumpa kondisi ini, sehingga muncul pepatah,
 
“I would work as a medical practitioner until the end of my life, without having the chance to meet people with Autistic condition.”
 
Namun dengan tayangan Rain Man di layar perak, Psikologis, Psikiatris, Ibu Bapa, Guru-guru, Orang Awam – Seluruh dunia menyaksikan kondisi tersebut, simptom-simptom yang ada dalam individu Autistik (seperti dalam filem ini), dan ini sebenarnya amat mengejutkan dunia.
 
Malah, lebih menarik lagi, filem ini pertama kali menayangkan individu Autistik yang SUDAH DEWASA (kerana ASD sering dikaitkan dengan kanak-kanak, sehingga kita lupa, mereka juga bakal meningkat dewasa satu hari nanti).
 
Boleh kata, filem lakonan Tom Cruise ini menjadi senjata paling ampuh, dalam menyebarkan kesedaran mengenai Autism Spectrum Disorder.
 
Malah, dengan filem ini jugalah menjadi penyumbang utama bagaimana kriteria asal Autism ini mula diluaskan dan dibesarkan lagi, bukan semata-mata simptom Classic Autism yang diperkenalkan oleh Leo Kanner.
 
Filem ini amat disyorkan untuk ditonton, walaupun dibikin pada 1988, kerana pengetahuan yang dibawanya.
 

 
Namun, perlu diingatkan bahawa:
 
1. Kondisi yang dipamerkan oleh Raymond itu bukan semestinya semua individu Autistik sebegitu. Beliau itu hanya mewakili sebahagian sahaja. Tetapi, konsepnya hampir sama, iaitu “kecelaruan” dalam:
– Hubungan interaksi sosial
– Perkembangan bahasa
– Pengulangan tingkahlaku (repetitive behaviour)
 
Namun, tahapnya berbeza-beza mengikut individu, kerana itu, dinamakan Autism Spectrum Disorder. Ya, spektrum.
 
2. Kepandaian/Kegeniusan yang ditonjolkan oleh beliau dalam filem itu, tidak semestinya semua kelebihan pada individu Autistik (seperti super memori, mampu mengira matematik dengan pantas dll). Dikatakan, kurang daripada 10% daripada keseluruhan individu Autistik di seluruh dunia yang mempunyai kelebihan sebegitu.
 
3. Autism dahulunya dilihat sebagai ketidakupayaan mental (mental disability), tetapi sejak kebelakangan ini, kondisi ini mula dianggap sebagai neurodiversity, iaitu kepelbagaian jenis kondisi minda. Malah, golongan Autism Spectrum Disorder ini sudah mula mendapat tempat sebagai golongan minoriti terbesar di dunia.
 
Saya amat-amat syorkan untuk filem ini ditonton oleh anda semua. Semoga dengan usaha itu, sedikit sebanyak dapat memberi gambaran ringkas mengenai kondisi individu Autistik.
 
Filem ini juga mengingatkan saya kepada sebuah filem Malaysia – Redha, iaitu kisah perjuangan seorang bapa dalam membesarkan anak Autistiknya, Danial.
 
(Redha juga menjadi penyumbang kuat dalam gerakan menyebarkan kesedaran mengenai Autism dalam kalangan rakyat Malaysia)
 
^_^

Please Stand By – Wendy Si Penulis Autistik Yang Berjiwa Kental

Dah lama tak menulis untuk episod #KajiFilemPsikologi. Kali ini, sempat menonton filem “Please Stand By” yang berkait rapat dengan Autism Spectrum Disorder (ASD). Keluar tahun 2017.
 
Filem ini berkisar mengenai seorang remaja perempuan Autistik, Wendy yang sangat berbakat menulis skrip. Filem yang mengisahkan perjalanannya melarikan diri daripada pusat jagaan dan mengembara seorang diri untuk menghantar manuskrip Star Trek di Hollywood.
 
Menarik, sebab sepanjang babak tak pernah disebutkan walau sekali pun yang Wendy mempunyai Autism. Kita tahu pun daripada sinopsis filem dan daripada beberapa simptom yang boleh dilihat sepanjang cerita seperti flat face emotion, savant syndrome (writing), lack of communication skills (and understanding) dll.
 
Kalau lihat secara kasar, Wendy mempunyai Autism kategori High Functioning Asperger yang sudah mampu berdikari hasil intervensi sejak kecil.
 
Wendy sangat meminati Star Trek, terutama karakter Captain Spock yang memang dikenali sebagai bangsa Vulcan yang tidak mempunyai emosi, 100% logik dan kurangnya kemahiran sosial. Spock merupakan kacukan antara manusia dan Vulcan, menyebabkan beliau turut mempunyai emosi manusia dan beliau masih mempelajari makna emosi berbanding rasional dan logik.
 
Wendy merasakan watak itu sangat dekat dengan dirinya, yang tidak mempunyai kemahiran mengetahui emosi, interaksi sosial, berjenaka, sentuhan personal seperti individu-individu normal lain. Dalam erti kata lain, dia merasakan dirinya seperti “Alien” berbanding manusia lain.
 
Tajuk “Please Stand By” ini mendapat nama daripada kata-kata pujukan yang disebut kepada Wendy apabila berlaku tantrum atau meltdown. Sebagai pesanan untuk dia bertenang, kawal diri dan jangan cederakan sesiapa.
 
Wendy yang dipisahkan daripada kakaknya (selepas kematian ibu) kerana dikhuatiri akan mencederakan orang lain, menetap bersama seorang pengusaha rumah individu istimewa, Scottie. Kasih sayang antara Scottie dan semua kliennya sudah seperti keluarga, tinggal serumah, makan bersama dll.
 
Beberapa benda saya perhatikan yang boleh dikongsikan dalam filem ini ialah:
 
1. Pemahaman masyarakat umum terhadap individu Autism
 
Wendy mempunyai kesukaran untuk berdikari di dunia luar seperti membeli tiket bas, berkomunikasi dengan orang sekeliling dll. Dia sendiri pun tidak difahami oleh orang sekitarnya (walaupun dia fasih bertutur, cuma isu kemahiran interaksi sosial) yang menjadikan beliau dirompak, ditipu dan ditinggalkan seorang diri di tengah-tengah lebuh raya.
 
2. Kemahiran pihak berkuasa dalam mengendalikan individu Autism
 
Pihak hospital sendiri yang tak tahu bagaimana nak mengendalikannya (selepas dia kemalangan) dan dilihat pelik oleh staf sendiri. Malah, oleh pihak polis sendiri pun alami kesukaran untuk mendekatinya. Mujurlah salah seorang anggota polis itu kenal beg yang dipakai Wendy ialah daripada Star Trek, dan sedar yang beliau juga turut sama peminat Star Trek. Babak yang melucukan, apabila beliau berkomunikasi dengan Wendy dalam bahasa Klingon, sebagai usaha untuk mendapat kepercayaan oleh Wendy.
 

 
Saya nak sentuh poin kedua ini dengan lebih mendalam.
 
Di Malaysia sekarang, kanak-kanak Autism semakin ramai mendapat diagnosis ASD dan ada yang sudah mencapai usia 16-17 tahun. Dalam 5-7 tahun lagi, individu ini akan mula menjejak usia dewasa dan pelbagai isu akan muncul dan perlu diberi perhatian oleh kita:
 
1. Peluang pekerjaan untuk mereka berdikari dan sara hidup. Mampukah industri pekerjaan kita menerima individu seperti ini? Sedangkan seperti kita tahu, individu Autistik suka pada rutin dan ini mungkin boleh jadi peluang baik untuk gunakan potensi itu dalam industri kita.
 
2. Kemahiran dan kepakaran istimewa individu Autistik seperti menganalisis nombor, melukis, menulis dll (savant syndrome) boleh jadi sia-sia andai kita terlalu fokus pada ‘kecacatannya’ sehingga tak nampak keistimewaannya.
 
Di US, sudah mula wujud dan giat usaha oleh NGO-NGO untuk timbulkan kesedaran dan pengetahuan pihak berkuasa seperti polis, bomba dan perubatan, bagaimana nak mengendalikan individu Autistik, sekiranya berlaku sesuatu seperti:
 
  • Hilang daripada rumah (sebab berjalan-jalan keluar tanpa beritahu sesiapa)
  • Terlibat dalam kemalangan (kerana kurang sensitiviti terhadap rasa bahaya)
 
Malah lebih merisaukan, sekiranya pihak polis terjumpa mereka berseorangan di mana-mana waktu malam, apabila didekati akan melarikan diri dan disalah sangka sebagai penjenayah, sedangkan:
 
  • Mereka takut pada lampu yang disuluh (masalah sensori)
  • Tak suka didekati atau dipegang (kalau ada polis mahu gari)
  • Kelihatan seperti sedang high dadah, sedangkan itu memang personaliti nya (tak menyahut dipanggil, tiada pandangan mata, banyak mengipaskan tangan dll)
 
Semua yang saya tulis ini bukan teori semata-mata, tetapi kemungkinan yang boleh/bakal terjadi.
 
Dan, ia memang sudah pun berlaku di negara Amerika. Saya melanggan berita di sana (National Autism Association) yang berkaitan dengan individu Autistik. Saban hari saya melihat berita berkaitan anak ASD yang hilang, ditemui lemas dalam tasik, ditangkap oleh polis kerana disangka sedang high dadah dan banyak lagi.
 
Ia tak mustahil akan berlaku di Malaysia juga, seandainya kita tidak bersedia dengan kemungkinan-kemungkinan seperti ini.
 
Persoalannya, wujudkan sebarang usaha oleh kerajaan atau daripada kita sendiri, untuk meningkatkan PENERIMAAN autism (bukan lagi kesedaran) dalam kalangan masyarakat kita sekarang?
 
Satu persoalan yang menerpa di minda saya selepas menonton Please Stand By.
 
Filem yang digalakkan untuk tonton bukan oleh ibu bapa anak-anak Autistik sahaja, tetapi oleh orang awam juga.
 
Kerana PENERIMAAN itu jauh lebih penting berbanding KESEDARAN mengenai Autism di Malaysia.

Bukan Semua Anak Autisme Itu Seperti Dalam Filem!

Petang tadi, ada berbual-bual dengan kawan tempat kerja, mengenai filem berkaitan Autism. Saya perasan ada satu trend yang agak membimbangkan dalam kalangan pembikin filem ini.
 
The Accountant (US)
Good Doctor (Korea)
The Good Doctor (US)
Rain Man (US)
Mercury Rising (US)
 
dan lain-lain.
 
Filem-filem dan TV Series ini bagus dalam menyebarkan kesedaran mengenai Autism kepada serata dunia. Ini satu usaha yang dipuji, memberi kelainan perspektif kepada kita.
 
Tetapi yang sedihnya, Autism yang ditunjuk dalam senarai ini, semuanya merujuk kepada High Functioning Autism, dan tambahan dengan Savant Syndrome (minat dan bakat spesifik dalam satu perkara).
 
Boleh kata, itu mungkin 10% sahaja daripada keseluruhan populasi Autistik di dunia ini. Atau mungkin lebih (saya tiada data spesifik mengenai ini, hanya andaian sendiri – tetapi yang penting, memang SEDIKIT)
 
Saya belum jumpa filem yang tunjukkan mengenai Autism pada kadar Severe, iaitu yang tak boleh bercakap, tak pandai ke tandas sendiri, yang mengamuk pukul sana sini, kecuali filem Redha. Sedangkan itu Autism juga.
 
Senang cerita, “The Ugly Side of The Autism”.
 
Yang digambarkan di media, semuanya yang memori fotografik macam The Good Doctor, hebat dalam nombor seperti Rain Man atau The Accountant, dan lain-lain.
 
Akibatnya, masyarakat kita melihat Autism ini seperti superpower.
 
“Oh, anak kau Autism? Ini mesti boleh hafal Quran laju.”
 
“Anak ko Autism eh? Boleh jadi macam Albert Einstein.”
 
“Ni mesti power matematik ni. Tak pun memori kuat.”
 
Bak kata kawan saya itu,
“Kalau tunjuk yang severe, yang selalu dikatakan ‘tak ada masa depan’, mana la nak laku filem tu nanti. Orang nak tengok yang best-best je.”
 
Autism bukan hanya semata-mata ketidakmampuan dalam interaksi sosial.
Ia jauh lebih luas daripada itu.
 
🙁
 
Sekian,
Aiman Amri – Peminat setia filem/series berkaitan Psikologi 

Kisah Daripada Ibu Bapa Anak Autisme

Selalu dapat mesej daripada ibu bapa di FB saya, bercerita mengenai anak mereka (bukan untuk tujuan diagnosis atau minta penyelesaian, kerana saya bukan pakar – tetapi lebih kepada mahu meluahkan)
 
Walaupun berpuluh-puluh cerita dibaca, saya perasan ada beberapa persamaan dalam kisah tersebut, untuk perkongsian bersama.
 
1. Ramai ibu bapa yang sedih dengan stigma masyarakat terhadap anak mereka. Dianggap seperti “anak alien”, “terencat akal” dan “tiada masa depan” (saya minta maaf atas penggunaan istilah tersebut)
 
2. Seringkali ibu bapa dipersalahkan dengan keadaan anak, dengan hujah “tak pandai didik anak”, “anak sendiri tak pandai jaga”, yang paling dahsyat lagi, “Baik tak payah ada anak”. Allah..
 
3. Bukan sekadar masyarakat sekeliling je tak faham, kadang-kadang saudara mara terdekat pun sama saja! Cakap-cakap belakang, buat cerita/gossip. Siapa tak sedih kalau ahli keluarga sendiri pun sama seperti orang asing luar sana.
 
4. Sedih melihat anak Autistik ini tak dapat kawan. Kanak-kanak lain ramai yang pandang pelik, takut, ada yang tak nak berkawan langsung. Paling sedih, ada ibu bapa lain yang menyuruh “jangan kawan dengan budak tu.”
 
5. Terpinga-pinga bagaimana nak berhadapan dengan anak sendiri yang Autistik. Tantrum, perangai ‘pelik’, bercakap berseorangan dan lain-lain lagi.
 
6. Apa usaha yang boleh dibuat untuk bantu anak sendiri? Bagaimana nak dapatkan diagnosis? Pusat intervensi mana yang bagus? Apa terapi yang sesuai? Dan banyak lagi.
 
Selalu juga mengalir air mata membaca luahan-luahan para ibu bapa di FB ini. Ramainya daripada kaca mata seorang ibu.
 
:'(
Saya melihat semua persamaan ini, dengan satu kata kunci: KESEDARAN.
 
Selagi mana masyarakat kita belum ada kesedaran yang asas mengenai kesihatan mental, termasuklah Autism ini sendiri, selagi itu lah stigma akan terus muncul.
 
Untuk memecahkan stigma, sudah tentu dengan PERKONGSIAN ILMU.
 
Anda tidak perlu menjadi graduan Psikologi untuk ambil tahu mengenai Autism. Anda hanya perlu menjadi manusia, yang mahu yang terbaik untuk seorang kanak-kanak.
 
Saya doakan para ibu bapa, guru-guru, terapis atau sesiapa sahaja yang berhadapan dengan kanak-kanak Autistik ini, sentiasa di bawah rahmat Allah, diberi kekuatan untuk terus mendidik dan diberikan sebaik-baik ganjaran pahala-Nya.
 
“Autism does not comes with a manual, but it comes with parents who never give up.”


NOTA:
 
Saya cadangkan para ibu bapa yang mempunyai anak Autistik ini, sertai group Autisme Malaysia sebagai sistem sokongan. Di sana, ramai ibu bapa berkongsi cerita suka dan duka, pendapat dan fakta, berkaitan Autism.
 
Sedikit sebanyak, saya sendiri banyak belajar daripada cerita mereka. Kadang-kadang, ada yang post gambar anak yang dah mula pandai makan sendiri, ada yang post gambar anak sedang buat tabiat kesukaannya, dan macam-macam lagi.
 
Pendek kata, perkongsian yang membuatkan saya kenyang jiwa, dan kenyang minda. ^_^