Santai & Saintifik

Tag: Perkembangan (page 1 of 1)

Every Child Is Special

“Autism is different, not less.”

Saya suka terma yang diutarakan ini.

Seringkali Autism atau apa-apa disability ini dilihat sebagai ‘kecacatan’ atau ‘tak cukup sifat’.

Tetapi sejak akhir-akhir ini, terma Orang Kurang Upaya (OKU) juga sudah mula ditukarkan secara meluas kepada Orang Kelainan Upaya sama ada di pengumuman LRT, MRT dan lain-lain.

(walaupun pada teknikalnya, di laman web JKM, OKU masih lagi sebagai Orang Kurang Upaya)

Ini semua terima kasih kepada Profesor Tan Sri Datuk Dzulkifli Abdul Razak, iaitu bekas Naib Canselor Universiti Sains Malaysia (USM) yang mempopularkan terma tersebut pada 2012 dahulu.

Sumber Berita

Jika dilihat pada skala global pula, dengan kehadiran semakin ramai individu Autistik yang sudah dewasa seperti Professor Temple Grandin (seorang pemegang PhD dan merupakan ikon besar dalam dunia Autism) dan beberapa lagi ikon-ikon lain yang aktif berkongsi mengenai Autism di platform-platform besar seperti Ted, BBC dll.

Golongan ini memperkenalkan terma “Neurodiversity” yang merujuk kepada mana-mana individu Autistik ini, membawa maksud, “Kepelbagaian dalam jenis-jenis pemikiran” dan bukan sebuah kecacatan.

Hidup ini bukan sebuah perbandingan.

Bak kata Aamir Khan dalam filemnya Taare Zameen Parr (Bintang Kecil Di Bumi / Little Star On Earth), iaitu sebuah filem berkisarkan seorang kanak-kanak istimewa yang mempunyai Dyslexia, sebuah kondisi mental yang menjadikan penghidapnya tak dapat membaca dan memproses maklumat berbentuk perkataan.

Dalam filem tersebut, diutarakan konsep,

“Every child is special.”

Selagi mana kita tidak menganggap kanak-kanak ini istimewa pada tersendiri dan terus membandingkan mereka dengan adik beradik lain, dengan anak jiran sebelah, atau dengan sepupu belah mak nenek sana, selagi itu lah mereka akan membesar dalam mempercayai bahawa nilai/value mereka terletak kepada kesempurnaan kanak-kanak lain.

Kita sendiri tidak suka sekiranya anak-anak kita membandingkan kita dengan ibu bapa keluarga lain, kan?

🙂

Saya pencinta kanak-kanak, dan layanan saya terhadap setiap kanak-kanak, berbeza-beza mengikut tahap perkenalan, kemesraan dan personaliti mereka.

Peringkat Perkembangan Kemahiran Menulis Kanak-Kanak

Menulis atau melukis merupakan kemahiran yang kompleks bagi seseorang manusia.
 
Apabila kita menulis/melukis, ada beberapa skil atau kemahiran yang diperlukan, iaitu:
 
  1. Skil motor halus – untuk memegang dan menggerakkan sesuatu yang kecil (pen, pensel, krayon)
  2. Kognitif – Perhatian dalam membuat sesuatu tanpa hilang fokus
  3. Komunikasi – Menulis/Melukis merupakan salah satu ekspresi manusia, untuk meluahkan apa yang terbuku di hati
dan banyak lagi.
 
Saya terdetik untuk berkongsi mengenai cara untuk kita bantu kanak-kanak ini belajar menulis/melukis. Tip ini juga berguna untuk anak-anak istimewa, contohnya Autisme, kerana ada antara mereka yang mengalami kelewatan perkembangan skil-skil yang dinyatakan di atas.
 
PERINGKAT 1 – BEBAS
  • Beri mereka peluang untuk menconteng, menggerakkan pen tanpa tujuan dan tanpa peraturan.
  • Ini untuk membiasakan mereka dengan pegangan dan genggaman sebuah alat tulis
  • Lama-lama, kita mula bantu mereka untuk pegang dengan cara betul (kanak-kanak biasanya akan pegang dengan kelima-lima jari waktu awal penggunaan)
 
PERINGKAT 2 – IKUT
  • Bantu mereka untuk belajar macam mana nak menulis/melukis mengikut bentuk yang diberi
  • Antaranya, boleh guna highlighter dan minta mereka tulis semula mengikut garisan highlighter tersebut
  • Mulakan dengan garisan lurus dahulu, baru mula sedikit bengkang-bengkok. Baru berputar-putar.
  • Ambil masa, tak perlu tergesa-gesa. Berminggu-minggu pun tak mengapa, sebab kita tak nak dia stress dengan konsep menulis/melukis, dan akhirnya tak berminat dah
 
PERINGKAT 3 – BENTUK
  • Selepas dah kuasai peringkat 2, ajar mereka untuk lukis bentuk pula.
  • Mulakan dengan paling mudah – bulatan
  • Perlahan-lahan, buat bentuk lain pula (petak, segi tiga dll)
  • Jangan lupa beritahu mereka itu bentuk apa yang dilukis – Walaupun mereka tak memahami (bagi sesetengah kanak-kanak Autism) tetap beritahu nama bentuk itu
 
Peringkat menulis/melukis ini perlu dibuat secara berperingkat-peringkat. Jangan tergesa-gesa terus mahu mereka buat sesuatu yang kompleks.
 
Lagi satu, apa yang saya kongsi ini hanya untuk asas menulis/melukis sahaja. Belum masuk lagi berkenaan bab menulis huruf, nombor atau sebagainya. Itu lain pula.

Mana-mana ibu bapa yang mahukan servis Diagnosis, Assessment,
atau Early Intervention Program (EIP) untuk anak anda,
Hubungi saya untuk temujanji (klik sini)
atau hubungi pusat Psikologi kami, WeCare Allied Health Center
03-77328285 / 013 815 8285 / 013 816 8285
info@wecare.my