Santai & Saintifik

Tag: Acceptance (page 1 of 1)

Every Child Is Special

“Autism is different, not less.”

Saya suka terma yang diutarakan ini.

Seringkali Autism atau apa-apa disability ini dilihat sebagai ‘kecacatan’ atau ‘tak cukup sifat’.

Tetapi sejak akhir-akhir ini, terma Orang Kurang Upaya (OKU) juga sudah mula ditukarkan secara meluas kepada Orang Kelainan Upaya sama ada di pengumuman LRT, MRT dan lain-lain.

(walaupun pada teknikalnya, di laman web JKM, OKU masih lagi sebagai Orang Kurang Upaya)

Ini semua terima kasih kepada Profesor Tan Sri Datuk Dzulkifli Abdul Razak, iaitu bekas Naib Canselor Universiti Sains Malaysia (USM) yang mempopularkan terma tersebut pada 2012 dahulu.

Sumber Berita

Jika dilihat pada skala global pula, dengan kehadiran semakin ramai individu Autistik yang sudah dewasa seperti Professor Temple Grandin (seorang pemegang PhD dan merupakan ikon besar dalam dunia Autism) dan beberapa lagi ikon-ikon lain yang aktif berkongsi mengenai Autism di platform-platform besar seperti Ted, BBC dll.

Golongan ini memperkenalkan terma “Neurodiversity” yang merujuk kepada mana-mana individu Autistik ini, membawa maksud, “Kepelbagaian dalam jenis-jenis pemikiran” dan bukan sebuah kecacatan.

Hidup ini bukan sebuah perbandingan.

Bak kata Aamir Khan dalam filemnya Taare Zameen Parr (Bintang Kecil Di Bumi / Little Star On Earth), iaitu sebuah filem berkisarkan seorang kanak-kanak istimewa yang mempunyai Dyslexia, sebuah kondisi mental yang menjadikan penghidapnya tak dapat membaca dan memproses maklumat berbentuk perkataan.

Dalam filem tersebut, diutarakan konsep,

“Every child is special.”

Selagi mana kita tidak menganggap kanak-kanak ini istimewa pada tersendiri dan terus membandingkan mereka dengan adik beradik lain, dengan anak jiran sebelah, atau dengan sepupu belah mak nenek sana, selagi itu lah mereka akan membesar dalam mempercayai bahawa nilai/value mereka terletak kepada kesempurnaan kanak-kanak lain.

Kita sendiri tidak suka sekiranya anak-anak kita membandingkan kita dengan ibu bapa keluarga lain, kan?

🙂

Saya pencinta kanak-kanak, dan layanan saya terhadap setiap kanak-kanak, berbeza-beza mengikut tahap perkenalan, kemesraan dan personaliti mereka.

Mudah Bagi Kita, Tetapi Mencabar Untuk Mereka

Pada kita yang ‘normal’ ini,
kadang-kadang kita mempunyai sangkaan bahawa apa yang kita buat dengan senang,
maka senang juga bagi kanak-kanak untuk buat.
 
Terutama apabila kita perhatikan kanak-kanak ‘normal’ yang lain,
dapat buat dengan senang.
 
Contohnya:
 
“Alah, membaca je, susah ke?” – Mudah bagi kita.
Untuk kanak-kanak Dyslexia? Cabaran yang BESAR.
 
“Susah sangat ke nak duduk diam?” – Mudah bagi kita.
Untuk kanak-kanak ADHD? Cabaran yang BESAR.
 
“Kenapa lambat sangat nak faham?” – Mudah bagi kita.
Untuk kanak-kanak Slow Learner? Cabaran yang BESAR.
 
“Tak pandai bergaul dengan budak lain?” Mudah bagi kita.
Untuk kanak-kanak Autism? Cabaran yang BESAR.
 
Setiap kanak-kanak itu istimewa.
Every kid is special.
 
Tak perlu membandingkan anak-anak kita dengan anak jiran,
anak kawan di pejabat, atau lebih teruk lagi,
dengan anak kita yang lain (yang ‘normal’).
 
Boleh?
Sekian,
Aiman Amri,
Sangat sayang pada kanak-kanak tetapi belum ada anak.

Jack Of The Red Hearts – Kasih Sayang Antara Terapis Dan Remaja Autisme

#KajiFilemPsikologi kita untuk kali ini,
 
“Jack of The Red Hearts.”
 
Sebuah filem yang amat beremosi dan membawa mesej yang amat besar;
 
Realiti sebenar kehidupan seseorang Autism.
Jack, iaitu pelakon utama dalam filem ini menjadi seorang remaja yang bermasalah jenayah, yang banyak melakukan kesilapan dalam hidupnya.
 
Namun di sebalik jenayah dan kes yang dilakukannya, terdapat satu sifat mulia nya yang sentiasa menjadi ‘drive’ kepada beliau untuk terus hidup, iaitu adik perempuannya.
 
Bermula dengan penipuan untuk mendapatkan gaji dengan mendapatkan pekerjaan secara curi, yang akhirnya membawa perubahan terbesar dalam hidupnya.
 
Saya tak nak cerita lebih-lebih, sebab nanti akan spoil, tetapi saya sangat suka babak ini (gambar), iaitu saat Jack mengajar Glory untuk makan menggunakan sudu.
 
(Walaupun agak tidak realistik apabila beliau berjaya mengajar dalam masa separuh hari, kerana realiti sebenarnya, kanak-kanak Autism mengambil masa untuk belajar satu skill baru, walaupun sekadar ringkas makan guna sudu. Tetapi, bergantung kepada jenis Autism juga)
 
Babak ini antara yang paling terasa kerana,
 
Sebagai seorang Therapist untuk kanak-kanak Autism, kebahagiaan terbesar ialah apabila kanak-kanak yang dijaga itu, berjaya membuat sesuatu yang baru, atas usaha didikan dan latihan yang kita lakukan terhadapnya.
 
Bayangkan.
 
Contohnya seseorang kanak-kanak Autism tak mampu berkata-kata (non-verbal) dan hanya mampu mengekspresikan dirinya melalui cakaran, jeritan, tangisan, tarik tangan, bahasa badan dan lain-lain, namun setelah berbulan-bulan menjalani Terapi bersama Therapist nya,
 
Satu hari, kanak-kanak tersebut bersuara untuk meminta sesuatu. Walaupun dengan sebutan yang tidak jelas, tetapi saat keluarnya suara beliau untuk meminta sesuatu,
 
tipulah kalau Therapist itu tidak mengalirkan air mata.
 
Berbulan-bulan bersusah payah, melakukan terapi itu ini, ‘push’ kanak-kanak tersebut sehabis yang boleh, yang akhirnya, mula memahami untuk mengeluarkan suara sepatah-sepatah untuk meminta sesuatu.
 
T_T
 
Begitu juga dengan situasi dalam babak ini.
 
Memang lumrah, dalam susah payah mengajar seseorang kanak-kanak untuk melakukan sesuatu yang asas, saat mereka berjaya menguasai skill tersebut, mampu memberi impak yang amat besar kepada Therapist tersebut.
 
Kadang-kadang orang bertanya,
 
“Kenapa nak bekerja dengan kanak-kanak istimewa ini?”
 
“Tak serik ke kena cakar, gigit, tumbuk, picit?”
 
“Berbaloi ke gaji yang dibayar, dengan cabaran emosi dan mental sepanjang di situ?”
 
Sebagai seorang pendidik, sama ada pendidikan khas atau tidak, kebahagiaan sebenar yang benar-benar menusuk di hati bukanlah apabila menerima gaji, atau mendapat kenaikan pangkat atau sebagainya.
 
Tetapi saat kita melihat sendiri berjaya nya anak didikan kita itu, walaupun seringkas-ringkas pandai makan guna sudu (yang dulunya makan guna tangan), itu lah keseronokan dan kepuasan sebenar.
 
Kadang-kadang, kita merasakan kita membuat perubahan yang besar kepada kanak-kanak istimewa ini, apabila kita menjadi Therapist mereka, namun sedar atau tidak, kita lah yang sebenarnya menerima impak dalam hidup.
 
Sama seperti Jack membawa perubahan kepada hidup Glory dengan membantu untuk memasuki institusi pendidikan khas yang hebat, seperti itu juga hubungannya dengan Glory akhirnya membuatkan beliau memilih untuk kembali ke pangkal jalan dan usaha yang terbaik untuk memperbaik kesilapan hidupnya yang terdahulu
 
Kerana perubahan itu berlaku dua hala.
 
🙂
 
Filem yang wajib tonton, untuk memahami serba ringkas mengenai perhubungan yang akrab antara therapist dan kanak-kanak autism.

2 April – Semarak Biru Autisme!

Hai. Saya Aiman Amri, seorang terapis kanak-kanak istimewa. Saya sangat aktif di media sosial, berkongsi mengenai kanak-kanak istimewa, terutama Autisme.

Misi saya satu,

Saya mahu menyebarkan kesedaran mengenai kanak-kanak Autisme di Malaysia, sekaligus membantu mana-mana ibu bapa dan guru-guru atau sesiapa saja untuk lebih memahami anak-anak istimewa ini, daripada perspektif Psikologi.

Melalui Facebook Aiman Amri, saya fokus kepada perkongsian berkaitan Autisme, manakala topik umum mengenai Psikologi, saya berkongsi di FB Page Aiman Psikologis​.

Saya harap, melalui penulisan dan pendedahan di sini, pembaca mampu menambah ilmu dan kesedaran dalam memahami pemikiran dan tingkahlaku manusia secara ilmiah, praktikal dan menyeronokkan.

– Aiman Amri,
Special Needs Educator,
WeCare Allied Health Center​

Pengasas www.aimanpsikologis.com

Rain Man – Senjata Ampuh Untuk Kempen Kesedaran Autisme Sedunia

Penulisan #KajiFilemPsikologi kali ini, Rain Man (1988).
 
Sebuah filem yang menjadi penyumbang terbesar mengenai Autism Awareness ke seluruh dunia pada tahun 90-an.
 
Berkisarkan mengenai Charlie Babbit (Tom Cruise) yang baru kehilangan ayah, mengetahui bahawa beliau mempunyai seorang abang yang dirahsiakan daripada pengetahuannya sejak kecil.
 
Abangnya, Raymond (Dustin Hoffman) merupakan seseorang yang didiagnosis mempunyai Autism Spectrum Disorder (ASD), dan mempunyai beberapa kelebihan minda yang orang biasa tak ada.
 
Saya suka filem ini.
 
Sebelum kewujudan filem ini, kondisi Autism hanya diketahui oleh golongan profesional yang tertentu dan terhad sahaja. Malah, rata-rata Psikiatris dan Psikologis sendiri pun akui mereka amat jarang jumpa kondisi ini, sehingga muncul pepatah,
 
“I would work as a medical practitioner until the end of my life, without having the chance to meet people with Autistic condition.”
 
Namun dengan tayangan Rain Man di layar perak, Psikologis, Psikiatris, Ibu Bapa, Guru-guru, Orang Awam – Seluruh dunia menyaksikan kondisi tersebut, simptom-simptom yang ada dalam individu Autistik (seperti dalam filem ini), dan ini sebenarnya amat mengejutkan dunia.
 
Malah, lebih menarik lagi, filem ini pertama kali menayangkan individu Autistik yang SUDAH DEWASA (kerana ASD sering dikaitkan dengan kanak-kanak, sehingga kita lupa, mereka juga bakal meningkat dewasa satu hari nanti).
 
Boleh kata, filem lakonan Tom Cruise ini menjadi senjata paling ampuh, dalam menyebarkan kesedaran mengenai Autism Spectrum Disorder.
 
Malah, dengan filem ini jugalah menjadi penyumbang utama bagaimana kriteria asal Autism ini mula diluaskan dan dibesarkan lagi, bukan semata-mata simptom Classic Autism yang diperkenalkan oleh Leo Kanner.
 
Filem ini amat disyorkan untuk ditonton, walaupun dibikin pada 1988, kerana pengetahuan yang dibawanya.
 

 
Namun, perlu diingatkan bahawa:
 
1. Kondisi yang dipamerkan oleh Raymond itu bukan semestinya semua individu Autistik sebegitu. Beliau itu hanya mewakili sebahagian sahaja. Tetapi, konsepnya hampir sama, iaitu “kecelaruan” dalam:
– Hubungan interaksi sosial
– Perkembangan bahasa
– Pengulangan tingkahlaku (repetitive behaviour)
 
Namun, tahapnya berbeza-beza mengikut individu, kerana itu, dinamakan Autism Spectrum Disorder. Ya, spektrum.
 
2. Kepandaian/Kegeniusan yang ditonjolkan oleh beliau dalam filem itu, tidak semestinya semua kelebihan pada individu Autistik (seperti super memori, mampu mengira matematik dengan pantas dll). Dikatakan, kurang daripada 10% daripada keseluruhan individu Autistik di seluruh dunia yang mempunyai kelebihan sebegitu.
 
3. Autism dahulunya dilihat sebagai ketidakupayaan mental (mental disability), tetapi sejak kebelakangan ini, kondisi ini mula dianggap sebagai neurodiversity, iaitu kepelbagaian jenis kondisi minda. Malah, golongan Autism Spectrum Disorder ini sudah mula mendapat tempat sebagai golongan minoriti terbesar di dunia.
 
Saya amat-amat syorkan untuk filem ini ditonton oleh anda semua. Semoga dengan usaha itu, sedikit sebanyak dapat memberi gambaran ringkas mengenai kondisi individu Autistik.
 
Filem ini juga mengingatkan saya kepada sebuah filem Malaysia – Redha, iaitu kisah perjuangan seorang bapa dalam membesarkan anak Autistiknya, Danial.
 
(Redha juga menjadi penyumbang kuat dalam gerakan menyebarkan kesedaran mengenai Autism dalam kalangan rakyat Malaysia)
 
^_^

Please Stand By – Wendy Si Penulis Autistik Yang Berjiwa Kental

Dah lama tak menulis untuk episod #KajiFilemPsikologi. Kali ini, sempat menonton filem “Please Stand By” yang berkait rapat dengan Autism Spectrum Disorder (ASD). Keluar tahun 2017.
 
Filem ini berkisar mengenai seorang remaja perempuan Autistik, Wendy yang sangat berbakat menulis skrip. Filem yang mengisahkan perjalanannya melarikan diri daripada pusat jagaan dan mengembara seorang diri untuk menghantar manuskrip Star Trek di Hollywood.
 
Menarik, sebab sepanjang babak tak pernah disebutkan walau sekali pun yang Wendy mempunyai Autism. Kita tahu pun daripada sinopsis filem dan daripada beberapa simptom yang boleh dilihat sepanjang cerita seperti flat face emotion, savant syndrome (writing), lack of communication skills (and understanding) dll.
 
Kalau lihat secara kasar, Wendy mempunyai Autism kategori High Functioning Asperger yang sudah mampu berdikari hasil intervensi sejak kecil.
 
Wendy sangat meminati Star Trek, terutama karakter Captain Spock yang memang dikenali sebagai bangsa Vulcan yang tidak mempunyai emosi, 100% logik dan kurangnya kemahiran sosial. Spock merupakan kacukan antara manusia dan Vulcan, menyebabkan beliau turut mempunyai emosi manusia dan beliau masih mempelajari makna emosi berbanding rasional dan logik.
 
Wendy merasakan watak itu sangat dekat dengan dirinya, yang tidak mempunyai kemahiran mengetahui emosi, interaksi sosial, berjenaka, sentuhan personal seperti individu-individu normal lain. Dalam erti kata lain, dia merasakan dirinya seperti “Alien” berbanding manusia lain.
 
Tajuk “Please Stand By” ini mendapat nama daripada kata-kata pujukan yang disebut kepada Wendy apabila berlaku tantrum atau meltdown. Sebagai pesanan untuk dia bertenang, kawal diri dan jangan cederakan sesiapa.
 
Wendy yang dipisahkan daripada kakaknya (selepas kematian ibu) kerana dikhuatiri akan mencederakan orang lain, menetap bersama seorang pengusaha rumah individu istimewa, Scottie. Kasih sayang antara Scottie dan semua kliennya sudah seperti keluarga, tinggal serumah, makan bersama dll.
 
Beberapa benda saya perhatikan yang boleh dikongsikan dalam filem ini ialah:
 
1. Pemahaman masyarakat umum terhadap individu Autism
 
Wendy mempunyai kesukaran untuk berdikari di dunia luar seperti membeli tiket bas, berkomunikasi dengan orang sekeliling dll. Dia sendiri pun tidak difahami oleh orang sekitarnya (walaupun dia fasih bertutur, cuma isu kemahiran interaksi sosial) yang menjadikan beliau dirompak, ditipu dan ditinggalkan seorang diri di tengah-tengah lebuh raya.
 
2. Kemahiran pihak berkuasa dalam mengendalikan individu Autism
 
Pihak hospital sendiri yang tak tahu bagaimana nak mengendalikannya (selepas dia kemalangan) dan dilihat pelik oleh staf sendiri. Malah, oleh pihak polis sendiri pun alami kesukaran untuk mendekatinya. Mujurlah salah seorang anggota polis itu kenal beg yang dipakai Wendy ialah daripada Star Trek, dan sedar yang beliau juga turut sama peminat Star Trek. Babak yang melucukan, apabila beliau berkomunikasi dengan Wendy dalam bahasa Klingon, sebagai usaha untuk mendapat kepercayaan oleh Wendy.
 

 
Saya nak sentuh poin kedua ini dengan lebih mendalam.
 
Di Malaysia sekarang, kanak-kanak Autism semakin ramai mendapat diagnosis ASD dan ada yang sudah mencapai usia 16-17 tahun. Dalam 5-7 tahun lagi, individu ini akan mula menjejak usia dewasa dan pelbagai isu akan muncul dan perlu diberi perhatian oleh kita:
 
1. Peluang pekerjaan untuk mereka berdikari dan sara hidup. Mampukah industri pekerjaan kita menerima individu seperti ini? Sedangkan seperti kita tahu, individu Autistik suka pada rutin dan ini mungkin boleh jadi peluang baik untuk gunakan potensi itu dalam industri kita.
 
2. Kemahiran dan kepakaran istimewa individu Autistik seperti menganalisis nombor, melukis, menulis dll (savant syndrome) boleh jadi sia-sia andai kita terlalu fokus pada ‘kecacatannya’ sehingga tak nampak keistimewaannya.
 
Di US, sudah mula wujud dan giat usaha oleh NGO-NGO untuk timbulkan kesedaran dan pengetahuan pihak berkuasa seperti polis, bomba dan perubatan, bagaimana nak mengendalikan individu Autistik, sekiranya berlaku sesuatu seperti:
 
  • Hilang daripada rumah (sebab berjalan-jalan keluar tanpa beritahu sesiapa)
  • Terlibat dalam kemalangan (kerana kurang sensitiviti terhadap rasa bahaya)
 
Malah lebih merisaukan, sekiranya pihak polis terjumpa mereka berseorangan di mana-mana waktu malam, apabila didekati akan melarikan diri dan disalah sangka sebagai penjenayah, sedangkan:
 
  • Mereka takut pada lampu yang disuluh (masalah sensori)
  • Tak suka didekati atau dipegang (kalau ada polis mahu gari)
  • Kelihatan seperti sedang high dadah, sedangkan itu memang personaliti nya (tak menyahut dipanggil, tiada pandangan mata, banyak mengipaskan tangan dll)
 
Semua yang saya tulis ini bukan teori semata-mata, tetapi kemungkinan yang boleh/bakal terjadi.
 
Dan, ia memang sudah pun berlaku di negara Amerika. Saya melanggan berita di sana (National Autism Association) yang berkaitan dengan individu Autistik. Saban hari saya melihat berita berkaitan anak ASD yang hilang, ditemui lemas dalam tasik, ditangkap oleh polis kerana disangka sedang high dadah dan banyak lagi.
 
Ia tak mustahil akan berlaku di Malaysia juga, seandainya kita tidak bersedia dengan kemungkinan-kemungkinan seperti ini.
 
Persoalannya, wujudkan sebarang usaha oleh kerajaan atau daripada kita sendiri, untuk meningkatkan PENERIMAAN autism (bukan lagi kesedaran) dalam kalangan masyarakat kita sekarang?
 
Satu persoalan yang menerpa di minda saya selepas menonton Please Stand By.
 
Filem yang digalakkan untuk tonton bukan oleh ibu bapa anak-anak Autistik sahaja, tetapi oleh orang awam juga.
 
Kerana PENERIMAAN itu jauh lebih penting berbanding KESEDARAN mengenai Autism di Malaysia.